onsdag den 5. oktober 2022

På skovtur

Jagten er gået ind her i oktober og vi havde vores besvær med at finde ud af hvor vi kunne gå på vores skovtur i går. Afspærringer var sat op ved nogle af indgangene til skoven - men ikke alle - og inde midt i skoven var der også spærret af, men vi kom igennem uden at få hagl i kroppen, og hørte kun et par enkelte skud blive løsnet. Alligevel er det med en vis spænding man bevæger sig rundt under disse forhold:-)Ved indgangen til 'vores skov' ligger resterne af den gamle eg der blev ramt af lynet i sommer. Dengang lynet slog ned flækkede det halve af kronen af, og nogle dage senere blev resten af træet fældet. Som man kan se er hele stammen også flækket, så det var sikkert godt det kom væk inden resten faldt af sig selv. Der står trods alt et hus få meter derfra.I skoven var der mange svampe efter den regn vi har fået på det sidste. Hver en gammel stub var blevet en lille 'have' med et yndigt arrangement af forskellige svampe, mosser og skovmærke. Jeg er ikke svampekyndig, så jeg kan ikke fortælle hvad de var vi så, men jeg kan da se her er mange forskellige.
Der er masser af frugt på benved i år og de pynter jo også svært.Bregneskoven er så fin i solstrejf, og på engen gik der kvæg endnu.
Langs de store stier fandt vi blækhat, som vist er en udmærket spisesvamp, og inde mellem granerne strålede røde fluesvampe i en stor koloni. Dem skal man ikke tage med hjem til gryden!
Lyset og luften var lun og dejlig, og vi havde skoven næsten for os selv - bortset fra jagten, som det lykkedes os at holde afstand til. Et asketræ helt i gult varsler al den farvepragt der snart vil følge.Hjemme i haven fandt John en rigtig fin kastanje fra vores ægte kastanjetræ. Vi har haft træet i 5 år, og hvert år fået mange små og indtørrede kastanjer, som ikke har været menneskeføde, så det var en stor triumf endelig at se et ordentligt resultat. Nu håber vi blot der kommer i det mindste én mere, så vi kan få lov at smage begge to:-) Her er en sammenligning mellem gnallingerne og så den store pæne:14 kommentarer:

 1. Det lyder spennende å gå på skogtur mens det er jakt i nærheten. Godt at dere ikke ble truffet.
  Det var et stort tre som ble felt av lynet, og godt at ingen ble skadet. Flotte sopper som vokser i skogen! Jeg kan heller ikke mye om dem. Rød fluesopp er veldig giftig vet jeg, men det lærte jeg når jeg var barn :)
  Spennende med deres kastanjer. Håper at dere begge får smake på de en gang.

  Hilsen Marit

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, vi får lidt spænding i tilværelsen med skoven og jægerne i nærheden! Det er en stor eg der blev fældet, men jeg orker ikke at tælle årringene. Jeg skyder på den sagtens kan være 150 år gammel.
   Svampe er dekorative, men jeg plukker ikke selv. Har en god veninde der ved hvad man kan spise, og vi har nydt nogle gode måltider sammen. Til gengæld glæder jeg mig til at spise kastanjer, og nu har vi hele 3 så det hjælper:-)

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet
 2. I har nogle skønne omgivelser at gå tur i, men en ladning hagl i rumpen er selvfølgelig ikke ligefrem lykken. Jeg synes, der med årene dukker flere og flere svampe op herhjemme i haven. Nogle af dem falder næsten sammen med det samme, og andre holder i lang tid.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, vi bor godt, men undgår helst hagl i rumpetten! Mon ikke svampe følger med den modne have. De indgår jo i symbiose med alverdens træer og buske, så dem skal du sikkert bare være glad for. Her er haven endnu for 'ung' til nogen videre svampevækst, selvom jeg har en mistanke om at en stor busk bukkede under for honningsvampen. Den ville jeg hellere være foruden!

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet
 3. Hej Ulla!
  Härligt med en skogspromenad, men jag hade nog inte gått i närheten av ett jaktsällskap. Det finns så många svampar som jag inte har en aning om, det är bäst att plocka bara de man känner till. Kan tycka att röd flugsvamp är vacker och dekorativ. Hoppas det kommer minst en kastanj till.
  Ha det så gott /Hälsningar Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeg er glad for skoven og elsker vores ture, men jeg kan godt undvære jægerne, navnlig når de ikke giver besked om jagt i skoven. Vi hørte kun et par enkelte skud, så måske var det ikke så alvorligt.
   Svampene er dekorative, men jeg er ikke selv i stand til at vælge de rigtige spisesvampe, så jeg må nøjes med at kigge på dem. I dag har John fundet 2 kastanjer mere, så vi er ved at samle sammen til et lille måltid! Jubii!

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet
 4. Nej hvor lækkert med en rigtig kastanie, endelig et godt resultat. Dejlig tur i skoven men jeg havde ikke turdet. Jeg er holdt op med at gå ture om morgenen d. 1. oktober, jægerne stirrer ondt efter mig, og siger at jeg lever livet farligt.
  Knus fra Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, og nu har vi hele 3 store pæne kastanjer, så det summer op til et lille måltid! En lettelse at der endelig var noget spiseligt, da det jo var meningen fra starten.
   Jeg synes det er svært at finde ud af det her jagtvæsen. Hvis vi skal holde os væk må de jo skilte så vi kan se det. Her mødte vi første forhindring midt inde i skoven, og det er lidt sent. Jeg har engang boet i en skov, hvor jeg rendte ind i en klapjagt, med stor panik til følge (heller ingen skiltning!) - så det skal jeg ikke prøve igen. Forstår du også trækker følehornene lidt til dig:-)

   Knus fra Ulla

   Slet
 5. Flotte billeder fra skoven. Lyset kan noget særlig gennem trækronerne. Sikke mange fine svampe - gåturen faldt lige på det rigtige tidspunkt. Og dog!! Tillykke med kastanjerne. Hvad gør man ved dem??

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Sydney! Ja, det er et fint lys og der var jo også noget det kunne lyse på:-)
   Kastanjerne skal ristes og nydes med lidt salt og smør. Det smager dejligt!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 6. Ja uha hvis jægerne tager fejl. gnæk gnæk. Desværre er det ikke alle jægere der tager det med ordentlig skiltning alvorligt.
  Jeg samler heller ikke svampe til spisebrug, selvom, eller fordi, jeg arbejder med dem til hverdag, (østershatte). Men jeg samler til dekorasion brug.
  Har smagt ristede kastanjer engang, herlige.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, du må da siges at være svampeekspert! Forstår du får svampe nok i det daglige. Jeg synes ikke jeg har held med svampe til dekoration. De falder bare sammen - medmindre de sidder på et stykke træ, naturligvis.
   Jægere er ikke gode til skiltning!
   Jeg har altid holdt meget af ristede kastanjer. Nu er vi helt oppe på 8 og så længe det blæser... Glæder mig!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 7. Der er kraft i sådan et lynnedslag. Det er ikke bare jægere men også tordenvejr, man skal tage sig i agt for.
  Ja hver stub kan betragtes som en lille have med forskellige vækster i smukke farver og et rigt insektliv. Du har fanget den fortryllende stemning, navnlig i billedet med de sorte træstammer og det disede hvide lys i skovbunden.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja-uha! Det var et ordentligt brag vi fik da egen gik i knæ, og jeg håber ikke vi oplever noget lignende igen! Nu er der et meget stort hul i hegnet opad skoven hvor træet stod, så det er også et tab for stedet.
   Mange tak Elna! Efteråret i skoven er mindst lige så interessant som foråret synes jeg.

   Hilsner fra Ulla

   Slet