mandag den 31. oktober 2022

Oktober

Oktober måned sætter sit præg på haven ligesom maj, og alt det skønne grønne som sprang ud dengang er nu ved at blive pakket sammen og lagt væk for det næste halve år. Selvom jeg bestræber mig på at dyrke en have med struktur og grønt året rundt, vil det næste halve år - den mørke tid - blive en helt anden oplevelse, en mere indskrænket pallette med mindre fylde og farve - sådan er det bare!


Måske har naturens farvefest i oktober til opgave at mildne overgangen så vi kan gå ind i den mørke tid med skønne kulører på nethinden. Tænk hvis alt løv blot blev gråt inden det faldt!
   Som sædvanlig har jeg nydt de klare farver i sollyse og milde dage og oktober er forløbet med den ene dejlige dag efter den anden. Vi har haft fornøjelsen af at smage de første store gode kastanjer fra træet vi plantede for 4 år siden,og nydt den friske grønkål som kan plukkes lige udenfor døren resten af vinteren. Også her på terrassen er farverne begyndt at skifte på papairbarklønnen, som putter sig bag hæk og kål.
Nogle planter blomstrer så sent at man tænker: Når den det? - og det gjorde denne Chrysantemum da heldigvis! Den stod i en potte sidste år og har klaret hele året i kanten af et bed, hvor den nu lyser i sin dybrøde farve, og glimter lidt med dråber på blomsterbladene.Oktober i solbedet startede med sankthansurternes store blomstertæppe og mens de er blevet stadig mørkere i månedens løb er andre vækster blevet gyldne, orange og gule.Her mod slutningen af måneden er det blevet kirsebærtræets tur til at imponere.

Oktober er forudsigelig men har dog sine spændingsmomenter. Når den blå asters at blomstre? Skal man hente de frostfølsomme ind? Får vi snart al den regn som vi har manglet hele sommeren? - Og lige nu er spændingen om udfaldet af folketingsvalget vel nok det der kræver den største opmærksomhed her i landet. Om valget kan jeg intet fornuftigt sige - alt er tilsyneladende oppe i luften og ingen ved hvor det falder ned.
  Om oktober kan jeg sige at det tegner til endnu en varmerekord, den blå asters blomstrer sparsomt, frosten er udeblevet ligesom regnen, der kun har ramt os med småbyger, og bladene falder som de plejer lige ned under træer og buske. Sådan er det!I haven er fuglene vendt tilbage efter en længere ferie, hvor de nok har været rundt i omegnen og smage frø og frugter vi ikke kan diske op med, men nu er der kamp mellem solsortene om paradisæbler og nedfaldspærer, og spurvene hygger sig om de hjemmeavlede solsikkekerner sammen med spætmejse, rødkælk og alle de andre, mens spurvehøgen suser gennem haven med jævne mellemrum.
   Her er vi ved at vende os mod vinterens trommerum allesammen.
Der er dog stadig lidt blomster tilbage, og under bregner og visne Hosta titter gule primula frem. 


22 kommentarer:

 1. Måske skal du skrive en bog, du er god til at skrive om det, der sker i haven. Det er så hyggeligt at læse dine betragtninger, som nogenlunde passer med mine. Regn fik vi ganske rigtigt ikke meget af i oktober, men farverne er der og sammen med din tekst er det fint. Høststenbræk på sidste billede står så fint, min blev flyttet over til Per sidst vi var derovre. Lige nu går tiden med at tænke på at pakke og med at rive blade sammen, det kan jeg godt lide, man tænker så dejligt til den opgave. Bladene ender i bedene, der gør de gavn.
  Knus fra Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak Lisbeth! Jeg kan jo godt lide at skrive, men mon ikke der er havebøger nok på hylderne rundt omkring? Tænker det rækker med bloggen...
   Det er altså mærkeligt regnen går udenom os. Når man graver ned er jorden stadig knastør et halvt spadestik nede, og det kniber med min tålmodighed. Måske bliver din høststenbræk glad for at komme til Fyn, hvor der vist også er en god fed jord? Jeg ved ikke hvorfor min trives så godt og kan kun komme i tanke om jordbunden.
   Her har vi endnu ikke blade nok til at gå og rive sammen. De forsvinder af sig selv mere eller mindre - bortset lige fra kirsebærbladene - men det er en dejlig beskæftigelse, som ikke kræver tankevirksomhed:-)

   Knus fra Ulla

   Slet
 2. Du viser alltid så fine bilder fra din mangfoldige hage. Din blå asters har en vakker blåfarge. Ja, valg er alltid spennende å følge med på. Det er utrolig at din chrysantemum har overlevd ute så lenge. Du slipper jo som regel frost hos deg, så det er nok noe av grunnen. Uansett er den veldig fin, og en fargeklatt i høsthagen din. Her selges de som stueplanter, og jeg tror nok ikke at de hadde overlevd ute her. I dag er det igjen 13 grader, solen skinner og oktober viser seg fra sin beste side :)

  Hilsen Marit

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak Marit! Det er jo egentlig bare de samme planter som skifter form og farve henover året...
   Valget denne gang er nærmest en gyser med flere nye partier og gamle som er ved at forsvinde, og ingen tør spå om den kommende regering. Verden er under forandring:-)
   Her kan man købe chrysantemum til stuen og om efteråret også nogle store runde planter til brug i krukkerne udendørs, det er de sidste jeg planter ud i haven, og og ofte overlever de et par år derude. Det er sikkert fordi der sjældent er frost i jorden i længere tid.
   Også her er det stadig over 10 grader og regn får vi heller ikke...

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 3. ja efteråret har faktisk haft flotte farver, trods tørken. Måske har den snert nattefrost hjulpet.
  De kastanieskaller er sjove. Hvis man tage en handske på og giver dem en tråd så er de rigtig gode i dekorationer. Jeg har prøvet, med og uden hansker, med hanske er bedst, hæhæ.
  Fabelagtig chrysantemum. Den ligner de store planter vi kan købe rundtom. Og ikke en overvinteret. Jeg skal altså ha fundet et "hul" jeg kan sætte den jeg har i krukke i år. Ja det med om asters og andre sene når blomsten eller ej, kender jeg. Jeg har en hvid pudeasters der ikke har antydningen af blomster endnu. Men min rødbladet hjortetrøst, der normalt ikke når at blomstre, er begyndt at vise de fineste små hvide blomster. Og st. hansurt er næsten flottest nu, med den mørke farve.
  Selvom efteråret siges at være vemodigt. så er det osse så flot,, egentlig er alle årstider gode, man skal bare finde de lyse stunder.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har samlet alle skallerne fra kastanjerne sammen (med handsker!) og tænkte på at bruge dem i nogle kranse. De kan vel næsten sættes på uden bindetråd, for de er som store velcro-kugler i sig selv:-)
   Jamen det er også sådan en kugleformet chrysantemum! Jeg klipper alle blomsterne af og så forsvinder den ned under jorden i vinterens løb, men af og til lykkes det at få den at se året efter, hvor den starter fra nul igen.
   Jeg synes hvert år det kniber med den blå asters at nå at blomstre, og man skulle måske kigge sig om efter nogle lidt tidligere sorter. Dejligt du får din hjortetrøst at se i år!
   Ja, alle årstider har deres charme, og jeg holder af den forandring det giver!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 4. Hei! Nydelige bilder fra din høsthage. Det er fantastisk å se hvilke farger som lyser opp. Ja, vi går inn i mørkere og kaldere tider. Jeg synes fravær av lys ikke er noe morsomt.
  Ha det godt! Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Anne! Jeg har ikke problemer med mørket, men kan godt savne farverne i den mørke tid, og navnlig når vi kommer hen i marts/april er det svært at vente længere:-) Håber du finder noget hyggeligt at lave til vinter!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 5. Jeg tilslutter mig 100% de andres rosende ord. Vi har mærkeligt nok fået en del mere regn i oktober end gennemsnittet. Krysantemum giver en masse farve, men af en eller anden grund er de aldrig blevet en del af mine haverutiner.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak Marie! Jeg er jo lidt misundelig på regnen, som ser ud til kun at række til Jylland. Når skyerne kommer herover er de som regel tømt og vi får bare et par millimeter.
   De store kugler af chrysantemun kræver jo en tom krukke på det rette tidspunkt, og jeg har indtryk af dine potter er optaget af langt mere interessante planter det meste af året. Af og til kan jeg finde på at sætte et par stykker ud i et bed, bare for at give nogle farveklatter, og nogle af dem kan åbenbart komme igennem vinteren.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 6. Hej Ulla!
  Vilka fantastiskt vackra bilder från trädgården. Det är så mycket färger fortfarande. Hos mig är det en grågul massa, inte alls fint. Den röda chrysantemen eller bollkryss som de kallas hos oss också, lyser med en härlig färg. Brukade köpa dem förut till krukor men de visar sig inte bli långvariga hos mig. Buketten med blått och orange är mycket vacker. Du har en fin höstträdgård.
  Hälsningar Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak Marika! Jamen det går så hurtigt nu at man skal skynde sig at nyde farverne, for inden længe er det hele væk - ligesom hos dig:-) Her køber vi også chrysantemum som krukkeplanter, men er man heldig overlever de et par år i haven. I min kolonihave har jeg en gammel chrysantemum som desværre er blevet spist af rådyr. Den plejer at blomstre i november, og den må jeg undvære i år. Næste år skal den måske pakkes ind i hegn...

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 7. Flotte billeder fra haven. Svært at forstå at der har været tørke fordi det hele virker så flot og frisk. Du kan tro vi har glædet os over al den regn vi har fået her i Midtjylland. Jeg er enig med dig at vi er heldig med masser af gode farver i oktober inden det hele bliver kedelig og grå. Vinteren varer længe! :-( Dine Chrysantemum giver en fantastisk pift farve her på faldrebet til vinter. Du har givet mig mod på at prøve om jeg kan overvintre dem her.

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak Sydney! - ja, der har været mange flotte dage i oktober og så endda uden frost! Men vi skal jo netop leve længe på dette kulørte punktum, som du siger. Her vil jeg endnu ikke afblæse tørken, for vi har ikke fået en ordentlig spandfuld regn siden - jeg ved ikke hvornår. Blot byger med få mm ad ad gangen.
   Ja, prøve kan man jo altid, og noget lykkes såmænd nok. Jeg har aldrig været god til at smide planter ud:-)

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 8. Vejrmæssigt har oktober været enestående, og hvor har vi haft mange dage, hvor vi har kunnet nyde haven og samtidig få lidt arbejde fra hånden. Jeres have er så farvestrålende, at det ikke er til at forstå, at billederne er taget på tærsklen til november. Kirsebærtræet er så smukt, både hvad form og farve angår. Jeg kunne godt have ønsket for dig, at I havde fået noget mere regn. Det er ikke sjovt, hvis tørken fortsætter haveåret ud.
  Hvor er det en smuk efterårsbuket.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja! Jeg har også nydt den fine oktober som du. Alle den slags dage er en ren foræring her på denne tid, også selvom vi må undvære regnen. Mon ikke den kommer snart? Den vingede benved er vel den første til at vise høstfarver og kirsebærtræet kommer som rosinen i pølseenden. Det er egentlig så fint det hele ikke kommer på én gang. Du skal have så mange tak!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 9. Der er heldigvis masser, at glæde sig over i efteråret, sikke mange skønne farver du viser. Dejlig grønkål man får helt lyst til grønkålsalat :-) Jeg har også et par Chrysantemum, der har overlevet fra sidste år, de står i krukker, men måske skulle jeg plante dem ud i jorden. Skøn Høststenbræk på det sidste billede.
  Med venlig hilsen
  Lene Bedstemorshave

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, heldigvis! - og jeg er såmænd ikke så ked af vinteren, når (hvis) den engang kommer. Jeg ville nok kede mig uden årstider.
   Oh-ja, grønkålssalat med nødder, rodfrugter og æbler er jo ikke dårligt...
   Cirka halvdelen af disse kugleformede chrysantemum overlever en eller to sæsoner i haven her hos mig, og det er jo også værd at tage med.
   Høststenbræk er et heldigt match med vores lerede jord åbenbart. Den kommer trofast tilbage år efter år, og jeg synes den er så køn.

   Hilsner og mange tak!
   Ulla

   Slet
 10. Du har en veldig stemningsfull hage, og for en fantastisk Krysantemum. Ha en fortsatt fin kveld, hilsen Ingeborg

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak Ingeborg! Ja, stemningen kommer vel efterhånden som haven vokser til, og nu er den da godt på vej:-)

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 11. Många fina bilder med härlig färg. Trädgården ser härlig ut även insvept i dimma. Jag gillar den där lugna känslan som infinner sig nu.

  Ha det gott! Carina

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er helt enig. Den rolige stemning på denne årstid er dejlig. Ikke bare planterne tager den med ro, det gør jeg også, så der er god tid til at nyde havens farver.

   Mange tak og i lige måde!
   Ulla

   Slet