fredag den 22. december 2023

Årets gang 2023 - del II

JULI gav regn og det gjorde resten af året sandelig også, men det tog sin tid at få sparket liv i den visne have, så i år blev højsæsonen udskudt til sensommeren. Der er mange billeder fra disse måneder, for her gik det løs med en stor del af blomstringen, men det var også i år vi virkelig fik glæde af kirsebærtræet. Den store blomstring resulterede i et hav af skønne moreller i juli, og vi fik dem endda for os selv, da først solsorten havde spist sig mæt.I tørketiden brugte jeg alt hækafklip som bunddække, som man kan se her i solbedet, men det var også nødvendigt at vande mange steder. Da regnen kom var det kun i små mængder, som ikke nåede ned i jorden, men i det mindste blev planterne vasket, og senere på måneden kunne man se hvordan regnen gavnede. Solbedet og sommerblomstbedet var de to steder der særligt havde brug for vand.
Hosta og sene dagliljer blomstrede i juli.Vi var dog helt henne i AUGUST før de sene sommerblomster rigtig tog fat. Cosmos og løvemund dominerede hele denne måned hjulpet på vej af fennikel og dild i gule skærme og et par enkelte solsikker fra fuglefrøblandingen.


Sommerblomsterne gav en overvældende farverigdom i haven, men de gamle bedes mere afdæmpede toner var også dejlige efter regnen havde frisket op. Selv græsplænen blev grøn igen, mens jeg gik i gang med at grave guldnælder op og plante stauder om i den fugtige jord.Kastanjetræet havde jeg vandet i den tørre tid, og nu kan man se resultatet. Store flotte nødder hænger som nålepuder i toppen af træet, og nu er der også knopper i sankthansurterne.

SEPTEMBER har ofte vist sig at være en rigtig fin sommermåned, og det var den også i år - i hvert fald starten. Ikke megen regn, men lange, varme dage og masser af muligheder for at få lavet noget fornuftigt i haven, dog også gode stunder til ren og skær afslapning. Vi fik endelig indviet bålpladsen og havde også hyggeligt havebesøg af Elna og John fra Ringkøbing.


Rent praktisk fik vi gjort alt det hvide træværk fint igen, og en udflugt til Overdam Planteskole i Holte bragte en bilfuld nye planter til veje. Det var mit store haveprojekt i september at fjerne alle sommerblomster i det nye bed og etablere en ny permanent græs- og staudebeplantning. Vejret var ideelt til dette projekt med regn og sol i passende mængder.
   Ved månedens slutning var det meste af bedet i orden, med masser af stauder fra andre bede i haven, og de nye græsser, som ikke syner af så meget endnu. Til gengæld så de gamle græsser fine ud, for de blomstrer på denne tid og har et par år på bagen i vores have.Resten af haven strålede med asters, sankthansurt, Hosta, pileurt og Geranier. 

I starten af OKTOBER fik jeg fjernet de sidste sommerblomster og kompostbunken bugnede af strålende røde, gule og orange blomster, men der blev jo også nogle fine buketter.
   Det sidste af det nye græsbed blev plantet til med en egebladet hortensia fra kolonihaven og flere stauder og som det sidste lagde jeg en del tulipanløg. Dette nye bed har egentlig optaget mig hele året fra de første spadestik og potter med sommerblomster i vindueskarmen til nu hvor der bare mangler nogle dagliljer for at fuldende det billede jeg glæder mig til at se næste år. Inden oktober var omme havde hortensiaen antaget skønne høstfarver, og med den megen regn (150 mm denne måned) tænker jeg den allerede er godt etableret. 
Resten af haven tog også det kulørte festskrud på og fremviste dybe rød-gule farver i det våde mørke. Krukkerne på terrassen fik lyng og grønne bladplanter og vi spiste mange dejlige æbler, pærer og store fine kastanjer.
   På minussiden kom vi jo ud i et værre uvejr omkring d. 20. oktober med både stormflod, storm og oversvømmelser, men heldigvis skete der ikke de store skader her hvor vi bor.

NOVEMBER gav mere regn og nu kunne vi ikke holde haven fri for vand. Alle magasiner i jorden var fyldt til bristepunktet og to gange stod den nederste del af haven under vand i denne måned. 125 mm oven i oktobers nedbør var bare for meget!
   Da vandet var sunket ned tog vi fat på vinterbelysningen og pynt med stedsegrønt i baljer og krukker. De flotte glaskugler kom også op at hænge, og så var vi klar til et større snefald som november bragte med lige på falderebet. Her fik vi 25 cm sne, så alt i alt har de to efterårsmåneder givet 300 mm nedbør.Inden november forsvandt i regn og sne, fik vi nogle gode farver på de sidste træer og buske med blade.

Begyndelsen af DECEMBER var præget af et tykt lag sne, og julebelysningen får en helt ny virkning når den lyser gennem sne, men også i solskin så haven så fin og ren ud. I løbet af en uge smeltede sneen væk og så var vi tilbage i julemørket, men heldigvis har vi da stadig en god belysning derude i haven.
   I denne måned er der ikke tid til havearbejde, og både vi og haven får et tiltrængt frikvarter mens jul og nytår fejres. Dette år som startede vådt, dernæst blev vældig tørt og til sidst endte i megen regn og lidt sne kom op på knap 900 mm her hos os, hvilket er omtrent 140 mm mere end gennemsnittet. Vi fik altså væde nok, bare på de forkerte tidspunkter, og nogle træer og buske har haft det svært, mens stauderne klarede sig flot igennem.

Jeg vil ønske alle derude i haverne en dejlig jul og et frugtbart nyt haveår!


17 kommentarer:

 1. Så flotte bilder fra sensommeren hos deg, Ulla. Jeg vet at du er glad i de varme fargene, og dine bed lyser så fint opp blant alt det grønne. Ja, grunnvannet hos dere må vel ha kommet seg opp igjen etter flere tørkeår? Regn er så viktig, og i år kom det veldig mye her også. Det er noe med en mellomting som er ønskelig, men det bestemmer ikke vi. Vi må bare ta i mot det som kommer :)
  Tenk at du fikk så mye snø at du fikk tatt noen flotte bilder med lys og snø på trærne! Det skjer vel ikke så ofte hos deg mer? Jeg ønsker deg og dine en riktig god jul!

  Julehilsen fra Marit

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak Marit! Det var lidt overraskende at dette tørre år pludselig blev det vådeste man nogensinde har målt i Danmark, men du har sikkert ret i at grundvandet har haft godt af det ovenpå mange tørre år. - Og sneen var en dejlig overraskelse også. Det er meget sjældent vi har så flot sne her i landet.
   Der er meget at glæde sig til i det nye år!

   En rigtig koselig jul til dig og dine!
   Hilsner fra Ulla

   Slet
 2. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

  SvarSlet
 3. Kære Ulla
  En overgang stod vi lige med hensyn til nedbør, men sådan er det ikke mere, du er langt forud for os. Jeg har nærmest opgivet at tælle mm, jeg tror slet ikke, jeg kan være med. Alle dine billeder er fine, jeg tror egentlig, du skal være forfatter, du er eminent til at skrive og fortælle, billederne er skønne, sikke farver du har fået ind i haven. Det bliver spændende at se græsserne, det bliver så flot det hele.
  I må nyde julen og nytåret og glæde jer til det nye haveår, det vil jeg også gøre.
  Knus fra Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har fremskrevet regnmængden i mit slutresultat og når op omkring de 890 for den næste ugestid, så vi slår altså heller ikke landsrekorden her, men det er helt sikkert det vådeste år siden vi gik i gang her i haven. I hvert fald har det været nærmest umuligt at grave i haven siden midten af oktober, og det betyder jo nærmest abstinenser for mig:-)
   - Men til gengæld glæder jeg mig over din overvældende ros Lisbeth! Det er fine ord fra én der nok ved hvad der er godt, og du skal have så mange tak - også for den inspiration der er kommet fra din kant over årene! Håber I engang kan komme forbi til en havesnak - nu er I jo kommet lidt tættere på:-)
   Vores jul og nytår bliver ret afdæmpet men sikkert hyggeligt, og jeg håber også I kommer godt ind i det nye år! Tak for endnu et godt blog-år!

   Knus fra Ulla

   Slet
 4. Ja nu lämnar vi ett väldigt annorlunda år bakom oss. En passande sammanfattning av vädret kan väl vara att "för mycket och för lite skämmer allt" (även om din trädgård ser fantastisk ut under sensommaren och hösten). Sommarblommornas färgfyrverkeri är uppfriskande men höstbilderna från trädgården är svåra att överträffa. Så vackra. Hoppas både ni och trädgården får en skön vintervila.

  Önskar dig en riktigt fin jul!
  Allt gott! Ulrika

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, endnu et mærkeligt år i hvert fald hvad angår vejret. En sammenfatning af året er god at have for mig selv, for når man står midt i det ved man jo ikke hvordan det ender - men nu kan jeg se en slags mønster. De meget tørre forsomre er i hvert fald noget vi har prøvet en del gange efterhånden...
   Der er flere træer der lider under tørken tidligt på året og vokser meget langsomt, men når oktober giver så flotte farver på løvet glemmer man næsten de tidligere problemer. - Og vinterhvile er der rigeligt af nu hvor jorden er så tung og våd. Man kan faktisk ikke lave noget fornuftigt derude!

   Mange tak Ulrika og have selv en dejlig jul!
   Hilsner fra Ulla

   Slet
 5. Tak I lige måde, Ulla. Det er utroligt flotte billeder, du har fundet til at illustrere årets gang. Forhåbentligt slipper du for sådan en tørkeperiode i 2024.

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak Marie! Ja, disse lange tørkeperioder ville jeg gerne slippe for så der kunne komme gang i væksten, navnlig træerne mangler vand i forsommeren.
   Nu fik jeg slået knude på dette år, og et nyt venter lige om hjørnet. Håber for os alle at det bliver et godt haveår!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 6. Også en god jul til dig, Ulla! Jeg blev helt forbavset at se alle de fantastiske farver - man glemmer helt at haven kan være fyldt med stærke farver til trods for at det kun er nogle få måneder siden. Det kan godt være, at vi har været udfordret vejrmæssigt i år, men din have har strålet!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Sydney! Ja, man undres nogle gange over hvilke pæne billeder der kan komme ud af et år (endnu et) der har handlet om bekymringer: for lidt og for meget vand, og så lige et par storme oveni.

   Hilsner og ønsker om en dejlig jul!
   Ulla

   Slet
 7. Åh jeg husker dine løvemund, de var så store og flotte... Men ja det har været et underligt år, tørke og så for meget regn... Bare det kunne fordele sig lidt bedre, .
  Trods alle udfordringer har din have da været ualmindelig flot syntes jeg, . Du har nået meget .
  I ønskes en rigtig glædelig jul.
  mange hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, løvemund var vellykkede, og det var endda første gang jeg prøvede dem. Måske har de haft det fint i den jomfruelige jord, og så er de selvfølgelig også blevet vandet. Fordelingen af vand er jo helt forkert, og det var meget bedre om det var omvendt, men sådan skal det åbenbart ikke være.

   Mange tak Gunvor, og en rigtig dejlig jul til dig!
   Ulla

   Slet
 8. Tenk alt det flotte som har skjedd i hagen på den tiden, og den hvite julestemningen. God jul :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak Ingeborg! Det har jo egentlig været et fint år trods bekymringer, og nu glæder jeg mig allerede til næste år i haven.

   Rigtig god jul til dig!
   Ulla

   Slet
 9. Jeg har siddet her juledag og nydt billederne og teksterne i din flotte årskavalkade. Det blev et år med ekstremer på vejrfronten, men når jeg ser dine billeder, er det meget svært at se, at vejret har drillet. Haven ser så veltrimmet og frisk ud.
  Jeg vil ønske jer en rigtig glædelig jul og et godt nyt haveår.
  Hilsen John og Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Lettere forsinket - julen er en travl tid - må jeg ønske jer et rigtig godt nyt år i haven og på alle jeres gode udflugter, som du også skriver så levende om. Håber vi kan ses i det nye år Elna - jeg var meget glad for at se jer her i efteråret!
   Ekstremerne er åbenbart kommet for at blive, og det giver ikke så megen mening at tale om 20-års-hændelser mere. På et tidspunkt bliver det ekstreme nok 'bare' den nye normal... Men foreløbig har vi og vores haver klaret sig igennem endnu et underligt år, og vi klarer nok et igen.

   Mange tak og gode ønsker for det nye år!
   John og Ulla.

   Slet