lørdag den 16. december 2023

Årets gang 2023 - del I

JANUAR dette år var usædvanligt våd, og da der ikke kom frost før allersidst på måneden, blev udgravningen af et stort hul i haven mit vinterprojekt. Jorden var blød og nem at grave i og lidt inde i måneden fik jeg selskab af en stor flok får på den anden side af hegnet. De græssede sig op og ned ad marken og vendte tilbage med en times mellemrum, hvilket bare var hyggeligt selvom vi passede hver vores. I FEBRUAR begyndte haven at røre på sig med de sædvanlige vintergækker og juleroser, begge troldnødder blomstrede, men dette år blomstrede også vinterviburnum så fint, da blomsterne ikke blev ødelagt af hård frost. De mange primula jeg har fået fra en haveveninde tog på i vægt og spredte muntre kulører i solbedet, hvor der ikke er lagt løg.
   Hullet i haven er nu færdiggravet og John hjælper mig med at stive jorden af med pallisader. Den megen jord er blevet til et helt nyt forhøjet bed i udkanten af haven.


MARTS bringer grødevejr med sig, tåge og mildere vinde bærer stemning af grokraft og liv. Fuglene begynder at tænke på familieforøgelse og redebygning, og den første forårsmåned har en højrøstet lydside af mange forskellige fuglestemmer. Da sortmejsen dukker op på udkig efter bolig, går det op for os vi mangler redekasser, og nye kasser sættes i produktion. Vi når det ikke i år, men forhåbentlig flytter den lille vævre fugl ind til næste år.
   Koldt er det, med vind fra øst, men alligevel spirer optimismen! Det nye bed er klargjort til sommerblomster, og vindueskarmen bugner af potter med løvemund og tagetes, som sammen med mange andre skal dække jorden her det første år.


De første påskeliljer springer ud i slutningen af marts.I APRIL falder påsken, purløg dukker op af jorden på terrassen og der plantes hornvioler i alle bøtter og baljer. Det er nu jorden dækkes af grønt og primula og løgplanter blomstrer. Denne måned kan virke ret overvældende, men det er en stor fornøjelse at se næsten alle havens buske og træer springe ud med bittesmå blade i grønt og rødt. Alle nuancer af grønt er i spil.
'Hullet' er færdigt og parat til en lille grillfest, og jeg planter geranier på volden rundt om kanten. I det nye bed deler jeg jorden op i mindre parceller så der kan sås og plantes i grupper.

I MAJ får det grønne overtaget for alvor, og man bliver næsten væltet omkuld af tempoet. Selvom vi bliver snydt for regn og allerede begynder at få anelser om tørke, kan frugttræernes blomstring stadig tage pusten fra enhver, og navnlig kirsebærtræet er helt overdådigt.
   Krydderurtebedet er smukt i lyslilla, og citrontimian trækker mange insekter til, mens syrenen blomstrer behersket for første gang siden min beskæring. I sommerblomstbedet spirer de første frø af honningurt og valmuer, og geranierne begynder at få fat, men allerede nu skal her vandes.

JUNI bliver lige så regnfattig som maj - henholdsvis 6 og 7 mm - men de blomstrende buske snyder os ikke. De blomstrer ikke så længe som de plejer, men giver los så længe de kan. Man må bare tage hatten af for dem. Viburnum Mariesii lægger ud og så følger i hastig rækkefølge hyld, trælupin, blærespirea og uægte jasmin, mens stauder som daglilje, løvefod, salvie, løvehale og vortemælk gør hvad de kan nedenunder.
   Solsorten henter sit daglige bad foran vinduet, men har i øvrigt travlt med at skaffe foder til den store familie. Den begynder at grave i krukker og baljer efter orm, da jorden ikke er til at hugge eller stikke i ude i haven.

Jeg sniger mig til at få klippet hække og stedsegrønne i slutningen af måneden, og da vi også får vandingsforbud, begynder jeg at snige mig rundt med kander fulde af vand. Det nye bed er særlig udsat i sol og vind yderst i haven med alle sommerblomsterne der kæmper for livet.
Det var vist nok for denne gang, og jeg gemmer anden halvdel af 2023 til næste afsnit.


18 kommentarer:

 1. Så deilig med et tilbakeblikk på første halvår av 2023! Det er deilige bilder du viser, Ulla. Påskeliljene fikk meg til å drømme om våren som kommer her om noen måneder. Jeg husker at du kom veldig tidlig i gang med graving i hagen mens jeg fortsatt slet med snø og kulde :)
  Sånn vil det nok alltid være, for du bor jo lengre syd enn meg. Men gleden over å holde på i hagen har vi begge to. Bålgropen ble veldig fin når du ble ferdig med den!

  Hilsen Marit

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, glæden ved haven har vi begge to selvom vilkårene er forskellige. Til gengæld laver du en masse 'havearbejde' indendørs her i vintertiden, hvor jeg holder fri. Vi er vel begge fascinerede af det levende liv som haven giver os, og man kunne bare ønske dette var mere udbredt hos dem der bestemmer i denne verden - altså det levende!

   Mange tak og mange hilsner fra Ulla

   Slet
 2. Og dit indlæg blev nydt, så kan vi begynde at drømme om alt det, der sker til næste år. Du har fundet de helt rigtige billeder frem, det ser kanon ud. Du er kommet langt på de par år, jeg husker ikke hvor mange, men det er ikke så længe siden, du startede op, du går til den, og resultatet bliver godt. Du kan heldigvis selv med lidt hjælp fra John, jeg klarer ikke meget selv, men jeg køber en del, og du sår det selv.
  Knus fra Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak Lisbeth! Det er 5 år siden de første spadestik blev taget i den firkantede plæne, og jeg er da også tilfreds med fremskridtene som jo ofte er sket på trods af vores efterhånden mærkelige vejr. Nu gælder det om at videreudvikle, omplante og forkæle jorden fremover, så jeg kan holde liv i det der vokser.
   Lagde du mærke til hvor fantastisk trælupinen trives? Den er jeg blevet så glad for og jeg håber at kunne lave flere buske af frø og stiklinger, for den har tilsyneladende fundet sig til rette her. Det gælder om at finde frem til det der virker.

   Mange knus fra Ulla

   Slet
 3. Flott gjensyn med noen av dine mange aktiviteter Ulla. Jeg la også spesielt merke til grillplassen. Veldig spennende !

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak Martin! Ja, det er altid lidt sjovt at kigge tilbage og se hvad man egentlig har udrettet:-)

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 4. Jeg kan helt tilslutte mig de andres kommentarer, og desuden kan jeg ikke lade være med at tænke på, hvor stort et arbejde det har været at vælge billeder og sætte dem sammen til sådan et flot indlæg.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jamen mange tak Marie! Jeg holder meget af tilbageblik, for det giver mig en følelse af der sker noget - og af alt det der vokser fra år til år. Jeg er i gang med den anden halvdel af året og du har fuldstændig ret; der er mange billeder at vælge mellem!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 5. Åh dejlige tilbageblik. Jeg tror osse jeg vil gennemgå mine billeder, sådan bare for opmuntering skyld. Jeg listede lidt ud i formiddags, godt pakket ind. Jeg håbede jeg lige kunne dimse lidt rundt, men jeg var træt da alle musefælderne var tjekket. Den f.## influenza har været strid.
  Det bliver spændende med det nye bed- om det mest til bål eller til bad i det nye år. Ideen er super god og du har fået lavet det flot.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, tilbageblik giver sådan en god fornemmelse af at have nået noget:-) Jeg håber da virkelig snart din influenza slipper taget i dig, så du kan nyde julen, men tag den bare med ro så længe du kan Gunvor. Foreløbig har det nye bed heldigvis undgået oversvømmelse da det er hævet over græsplænen, men hullet har stået model til både ild og vand - og har holdt til begge dele:-)

   Tusind tak og mange ønske om bedre helbred!
   Ulla

   Slet
 6. Hej Ulla!
  Det blev en fin återblick, det är riktigt vackert. Ni har hunnit med så mycket. Härligt med alla buskar och träd i blom. Längtar till att få se lite färger i trädgården igen.
  Hälsningar Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak Marika! Ja, nu er der ikke mange farver i haven, så nu er det godt at kigge tilbage på årets billeder, og dejligt der er så meget at se frem til.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 7. Jeg har nydt både dine billeder og din tekst. Du skriver så poetisk og sprudlende. Jeg har nydt gensynet med din have, og mon ikke også, du selv har hygget dig med, at gennemse billedgalleriet og vælge ud.
  Trælupinen er så flot. Jeg er spændt på, om jeg kan være heldig med mine frø.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak Elna! Det er et større billedarkiv at skulle igennem, men det er jo sjovt for mig at se tilbage på det der er sket, og der kommer også et 'andet halvår' snart, hvis nogen kan klare mere:-)
   Jeg håber du får held med trælupinen, og ellers har jeg både stiklinger og frø på vej, hvis de lykkes. Der var en artikel om ærteblomstrende buske i havebladet for nylig, men ikke et ord om trælupin, hvilket jeg synes var mærkeligt. Nogen burde jo reklamere lidt for denne gode busk.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 8. Tak for et dejligt indlæg. Lækkert at se billeder fra forår og sommer. Uha hvor det krible i fingrene til at komme i gang med en ny havesæson.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jamen før vi får set os om, så er vi nok i gang derude igen Sydney. Tiden går som regel hurtigere end man drømmer om, selvom det er et ret massivt mørke vi skal igennem først. Lige nu er det julen der kribler:-)

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet
 9. Vilken njutbar påminnelse om vad som väntar om bara några månader. Så vackra bilder från din fina, frodiga trädgård och kul att se den samlade utvecklingen av er regngrop/eldplats. Ser fram emot fortsättningen.

  Allt gott! Ulrika

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak Ulrika! Nu hvor julen er lige oppe over er der nok ikke så mange der læser på bloggen, men det nye år står for døren og skal nydes, når bare lige jeg har fået afsluttet 2023:-) Allerede nu begynder dagene at blive en smule længere og inden længe er vi i haverne igen.

   En rigtig god jul og et dejligt nyt år til dig!
   Ulla

   Slet