onsdag den 21. februar 2024

Der sker lidt

Februar kan godt synes ret begivenhedsløs, men kigger man ordentligt efter sker der nu lidt med planterne. Siden sidst har haven 3 gange været oversvømmet, for nu skal der bare 5-10 mm regn til at fylde mit vandhul, og som regel går det også over bredderne og ud i havens fjerneste bede. 
   Dog har der vist sig spirer af de tulipaner jeg lagde i det nye bed i efteråret, selvom også et løg er blevet spist af mosegrisen - der var bare et rundt hul med nogle løgskæl på bunden. Men de fleste kommer, trods alle oversvømmelserne. Jeg tror det er en af de tidlige Purissima her på billedet, og i kanten af haven under hegnet står vintergæk og pynter midt i det saftige mos.


I går blev der uro blandt fårene længere oppe ad marken. Det var deres mennesker der var på besøg for at flytte indhegningen ned til os, så nu har vi selskab af de store uldne dyr lige udenfor haven, og det er så hyggeligt.


Inde i haven synger den gule troldnød på sidste vers, mens den røde stadig er på toppen, og nu er den røde hassel i gang med pink rakler ved siden af. Under hasselbusken er en kraftig fingerbøl på vej, og dem er der rigtig mange af efterhånden. Jeg har ladet dem så sig selv og har flyttet nogle rundt, men der bliver nok brug for endnu nogle flytninger.
Jeg fik en god timestid i haven i går - for første gang i år - og fik klippet de tidligste græsser ned. Der blev også tid til lidt oprydning i den grønne julepynt, som ikke var så grøn mere. Ih, hvor jeg glæder mig til at få bragt nogle kasser hornvioler og løgplanter hjem til krukkerne rundt om huset! Endelig er der knopper i påskeklokkerne - juleroserne er sprunget helt over i år. Erantis lyser op under hækken og bliver flere år for år, og påskeliljerne strækker sig i vejret.


Det er stadig for vådt til havearbejde, men når det tørrer lidt op skal der ryddes ud i de gamle staudetoppe, og resten af græsserne skal skæres ned. Måske bliver det endda vejr til at sprede lidt kompost?

20 kommentarer:

 1. Jeg synes det ser ut som det skjer veldig mye hos deg, Ulla. Påskeliljene dine ser ut til å være i rute til nettopp påske :)
  Dine påskeklokker ser også så vakre ut, og det må være så deilig å se de komme frem nå. Hva er en mosegris? Jeg prøvde google translate, men det gjorde meg ikke noe klokere.

  Hilsen Marit

  SvarSlet
 2. Jamen tak Marit! Som sagt sker der lidt:-)
  En mosegris kaldes også en vandrotte her i landet, men den bor som muldvarpen i gange i jorden og kan endda overtage muldvarpens bolig hvis den ser en chance. Muldvarpen spiser kød, men mosegrisen æder rødder og løg og alt muligt under jorden, så den kan tage livet af mindre (frugt)træer og buske, stauder, grønsager og forårsløg. Det er meget værre end muldvarpen. Vi må vist snart have sat nogle fælder op...

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Takk for svar. Det høres ut som det vi kaller for jordrotte. Jeg kjenner til den ja, for de var her når vi flyttet hit. Den liker ikke motorgressklippere som lager vibrasjoner i bakken. Da flykter de mer eller mindre. De er nesten borte her.
   Hilsen Marit

   Slet
  2. Det er da godt der er en mulighed for at skræmme dem væk med plæneklipperen, men det må nok lige vente til græsset begynder at gro - og jorden kan bære:-)
   Tak for dit tip!

   Slet
 3. Hyggeligt med lidt liv på marken. hvad enten det er køer eller får.
  Den er smuk den røde trold. Jeg må altså se at få fingre i en.
  Ja uha det er alt for vådt til oprydning. Vi fik regn igen i nat, suk. Kunne det bare komme til sommer hvor vi har brug for det.
  Det kan osse være en mus der gnasker dine tulipaner. Det er det her. Jeg hapsede 3 stk. i weekenden på 5 fælder. Og i går var der en i hver af de fælder der står i drivhusene. Jeg kan mærke vi ikke har nogen kat mere.
  Jeg nåede lige en hurtig runde i dag, og det må være de gamle påskeklokkeblade der skal klippes snarest muligt. De sidste dages lunelse, har godtnok givet skub i klokkerne. Og i krokus osse forresten. Det klør i fingerne for at komme rigtig i gang derude. Og nu er det snart så lyst at man kan nå en bittelille smule om eftermiddagen.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvis du vidste hvor mange mus vi har her så ville du nok få svip. Der er huller overalt og de løber frem og tilbage i fuldt dagslys. Naboens kat kan slet ikke følge med, men heldigvis har vi tårnfalk og spurvehøg - for ikke at tale om den røde glente på vagt oppe i det grå, så nogle forsvinder der jo nok.
   Jeg kan tænke mig du også er utålmodig efter at komme i gang derude ligesom mig. Påskeklokkerne får nu lov at beholde de pæne grønne blade lidt endnu - jeg fjerner bare de gamle brune, men så er der alle sankthansurterne, og alt det andet der nok kunne klare en studsning. Februar har givet 90 mm (det gav hele januar også) men det er ikke slut endnu. Jeg er begyndt at kigge på en opsamlings-løsning der kan batte noget, men det koster knapper! I øjeblikket er det bare for vådt til at vade rundt i bedene, men heldigvis for den længere dag!
   Fårene er netop bare hyggelige!

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet
 4. Ja der sker lidt, men der kommer for meget regn stadigvæk, vi kan ikke gøre noget ved det. Måske skulle jeg have anskaffet en rød troldnød.
  Hvor er det godt du hænger på blogningen, der bliver færre og færre af os, så os der er med må hænge på.
  Dejlig med får som naboer, det havde vi også på Samsø.
  Knus fra Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er alt for vådt til at lave noget fornuftigt, og jeg vil ikke vade rundt i bedene nu, så det bliver bare det der kan nås fra kanten. Den gule troldnød kommer altid først og det er jo godt, men mon ikke der kan blive plads til endnu en i din have?
   Vi er nogle få der hænger på og det skal man bare være glad for. Der er ikke meget vi kan gøre for at ændre på antallet af bloggere, ligesom vi ikke kan ændre på vejret...

   Knus fra Ulla

   Slet
 5. Hej Ulla!
  Det ser så härligt ut, med allt som tittar fram och blommar i din trädgård. Den mesta snön har försvunnit men det finns fläckar kvar och mycket is i trädgården och på vägarna. Snöklockorna och de fina röda blommorna och hängena är så fina. Vi får njuta av dina fina bilder och fortsätta att vänta på lite vårligare väder.
  Hälsningar Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er da godt du kan finde lidt glæde her, mens sneen og isen langsomt forsvinder fra din egn.

   Hilsner og mange tak fra Ulla

   Slet
 6. Skulle ønske jeg hadde plass til en trollhassen, men det tror jeg ikke går. Får bare innse at hagen ikke er stor nok til så mange busker. Ha en fortsatt fin dag, hilsen Ingeborg

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej, man har ikke plads til alt, men troldnødden fylder nu ikke så meget:-)

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet
 7. Det er jo full vår hos deg! Eneste vårtegnet her er rakler på hasseltrærne. Litt skummelt med disse oversvømmelsene. Særlig for løkplantene.
  /Irene

  SvarSlet
  Svar
  1. Vår og vår, det er jo som man tager det, men mere vår end hos dig vil jeg tro. Oversvømmelserne er åbenbart noget vi skal vænne os til om vinteren, men om sommeren er her alt for tørt, og det er svært at finde planter der kan klare det hele. Haven er blevet et helt eksperiment:-)

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet
 8. Ja nu kribler det i fingrene efter for alvor at komme i gang med havearbejdet. Der sker rigtig noget derude. Lige pludselig er der knopper i påskeklokkerne. Din røde hassel har vel nok nogle dekorative rakler. Du har sans for detaljerne, og du kan altid finde noget spændende at vise.
  Hvor må det være hyggeligt med fårene, og til påske begynder der vel at komme lam.
  Jeg vil ønske for dig, at du må slippe for flere oversvømmelser. Vand giver heldigvis ingen problemer her, men jeg kan høre, at en ny storm er på vej :-(

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det kribler i både haven og hænderne, men det går sandelig langsomt. Håber ikke stormen fik anrettet ødelæggelser hos dig! Her mærkede vi stort set intet til den.
   Fårene er hyggelige, men de bliver her ikke mere end et par uger, så flyttes de videre til en anden mark, der trænger til at blive græsset i bund, så vi får nok ikke lam på marken. På den anden side er det jo et godt system, med sådan en flok på 100 får der hele tiden gør sig nyttige på langhårede marker - uden fårebonden behøver at have jord selv.
   Den røde hassel er så fin med både røde rakler og nødder. Bladene bliver jo mørkegrønne i løbet af sæsonen, men det røde skinner alligevel igennem.
   Man kan roligt sige der har været brug for det vandhul jeg gravede sidste år, og jeg er glad for det blev lavet, men havde nok ikke troet det skulle være i brug så ofte. Vi har fået næsten 100 mm regn i denne måned, og det er nok! Nu skal jeg ikke alene finde planter der kan klare tørke, men samtidig skal de kunne stå i vand en del af vinteren... Det er nye tider Elna.

   Hilsner og mange tak fra Ulla

   Slet
 9. Jag skulle vara väldigt uppspelt om så mycket hände i trädgården redan i februari. Så många tidiga vårtecken som är precis det man längtar efter just nu. Den röda trollhasseln glänser och jag gissar att den är riktigt vacker tillsammans med påskliljor och andra gula vårblommor.

  Allt gott! Ulrika

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, vi er jo lidt foran hernede sydpå Ulrika, men alt godt kommer til den der venter:-) Jeg er glad for den røde hassel og tænker den skal formes som et lille flerstammet træ når den har lidt flere år på bagen. Så kan vi få lidt skygge over bregner, Hosta og fingerbøl, og også lidt på terrassen.

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet