tirsdag den 27. februar 2024

Vådt i vådt

Den næstvådeste vinter slutter snart, og selvom februar har budt på fine solrige dage ind imellem er indtrykket i det store landskab stadig 'vådt i vådt', og det tager sin tid før landmændene kan komme i jorden på disse marker.Huset her står i vand helt op til fundamentet.
Vi tog til stranden for at hente tang til aspargesbedet og komposten. Stranden er stadig et stort rod efter stormfloden i oktober. Prøv bare at se hvordan skraldespanden næsten er begravet i sand der er kastet højt op på den gamle parkeringsplads. 

Vejret var skønt i går - helt stille og klart trods dis - og man kan jo godt unde sig selv en pause på en stol som stormen også havde med sig i efteråret. Bilen stod et stykke væk da man stadig ikke kan køre ned til stranden, så vi skulle arbejde for sagen og slæbe tangen efter os.


Dejligt er det nu at komme ud i luften igen!


Aspargesbedet fik en god dyne tang, og vi kunne konstatere at der er tulipaner på vej herinde under nettet. På alle stier og rundt i bede og græs ligger der bunker af rådyr-efterladenskaber fra en lang vinter, men der var jo også forårstegn.
Kirsebærkornellen er begyndt at blomstre, og i baggrunden ses et rødt hus vi normalt ikke kan se fra vores have. Det er gamle Svendsens hus, som er solgt til nye folk - og de har ryddet hele hans frodige have med en traktor. Alt er væk: græs, buske, træer og hække, så nu ligger haverne ved siden af os helt åbne ud til denne mudderpøl af en have, og det virker alt sammen meget deprimerende. Jeg gad dog vide om hækkene er fjernet efter aftale med kolonihaveforeningen?I år laver vi et nyt og højere espallier rundt om vores køkkenhave og lukker adgangen for rådyr. Nu vil vi have i det mindste grønsagerne for os selv.


Her kan man se hvordan dyrene har ædt hele den nederste halvdel af laurbærbusken i midten af billedet, og med den nye åbning ud til omverdenen bliver vi nødt til at hegne alle vores planter ind. Det bliver ikke kønt, men måske kommer der engang et hegn omkring hele kolonien.Døren til det lille hus har ikke kunnet lukkes i vinter. Den har suget så megen fugt til sig at vi var nødt til at blokere med en stang gennem to øjer, men i går lykkedes det faktisk at få lukket og låst igen. Så er det måske ved at blive forår?15 kommentarer:

 1. Hej Ulla!
  Det ser helt fantastiskt ut vid havet, skönt med en stol att vila sig på. Det är ganska mycket märkliga saker som flyter upp på stränderna. Kanske har stolen ramlat av något fartyg. Jag blir alldeles till mig av det du berättar, att man grävt upp en hel fin trädgård. Hoppas inte de förra ägarna kommer och ser det. Undrar vad de skall ha i stället. Usch. Det ser härligt ut på kolonin och flera projekt är inplanerade.
  Ha det så bra /Hälsningar Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, der var virkelig dejligt på stranden i går, og det er vel også den første rigtige vår-dag vi har haft. Lyset var så skønt, og det var helt vindstille.
   Gamle Svendsen er (heldigvis) død, så han kommer ikke til at sin have mere, men det er jo helt tosset at fjerne alt på den måde. Folk aner ikke hvor længe det tager at få en have til at vokse op igen, og der var mange fine buske og træer, som kunne være beskåret. Jeg fik et helt chok da jeg så ødelæggelserne, men prøver at koncentrere mig om min egen have, og vi må sikre os endnu bedre nu hvor der er helt åbent for rådyrene.

   Tak i lige måde Marika!
   Hilsner fra Ulla

   Slet
 2. Ja vådt i vådt, godt udtryk.
  Uha, gad vide hvilken en slags mennesker der rydder en frodig have med traktor, måske osse inden de har set hvad den byder på over et år. De vil ihvertfald komme laangt ned på min "syntes om" liste. Træls for dem der har mistet deres hæk. Osse pga jeres rådyr, de vil åbenbart ikke slippe jeres haver. Der er nok for meget god mad..
  Smart at give asparges tang, men risikere I ikke der er for meget salt i tangen?
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Gunvor! Ja, vådt er det og synd er det, når en gammel have vandaliseres på den måde. Jeg kan kun forestille mig at de nye ejere aldeles ingen forstand har på haver. De købte huset her i vinter, så de ved ikke hvad de har fået ødelagt.
   Tang har vi brugt i mange år på asparges, og da de er strandplanter kan de godt klare lidt salt, men skal du bruge det til roser eller andet, er det en god idé at lade det ligge og blive udvandet først. Østersøen er jo heller ikke så salt at gør noget:-)

   Mange hilsner fra Ulla

   Slet
 3. Naturkreftene har vårt slemme hos dere! Skulle tro det var naturlige dammer og innsjøer om man ikke visste bedre. Så kjekt med tang til gjødsel!
  /Irene

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, der er sket en del i vinter, og både langs kysterne og inde i landet har vandet forårsaget ødelæggelser. Det er ikke nemt i et lille land, hvor alle bor tæt på vand på den ene eller anden måde.
   Tang er et rigtig godt tilskud til jorden, og som du kan se, er der nok af den:-)

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet
 4. Ja, dere får noen fryktelige høst og vinterstormer, Ulla. Det er fint at dere kan finne tang og at dere kan få utnyttet det i kjøkkenhagen. Ja, rådyr er en pest og plage hos dere også. Det er fryktelig med alt regnet og vannet dere har fått. Uansett er det koselig å se en gul crocus hos deg! Våren er på vei :)

  Hilsen Marit

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg giver dig ret Marit, og vi må trøste os med en enkelt lille gul krokus, som trodser al modstand og lyser i solen:-)

   Mange hilsner og tak fra Ulla

   Slet
 5. Ja det er frygteligt med alt det vand, vi er heldige her omkring os, men jorden har da heller aldrig været så fugtig som nu, selv jeg kan grave i den. Desværre bliver det jo sandsynligvis tørt igen til sommer.
  Men jeg giver dig ret, det er dejligt at komme ud igen, selvom det er hårdt arbejde at slæbe tangen så langt. Vi er for langt fra havet, så det gør vi ikke.
  Knus fra Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi står nok og sukker efter vand om et par måneder, men det er jo en ringe trøst nu. Det er som om vi kun bevæger os mellem forskellige ekstremer efterhånden, og det er jo sådan set også det vi er blevet stillet i udsigt af klimaeksperterne, så det burde ikke overraske - men det gør det alligevel.
   Ærgerligt I ikke kan komme til tang hos jer!

   Knus fra Ulla

   Slet
 6. Vi har det samme problem her i det sønderjyske med alt det vand ! Det er fedt at se at i bruger tang i haven, men giver det ikke problemer med saltet fra havvandet ?

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeg vil gerne tro I også har problemer med vand hos jer! Jeg er ellers af den overbevisning at netop sønderjyderne skal lære os andre at leve med vandet, for I har jo en stor viden om alt det der med kanaler, pumper og sluser - og har levet med det i mange år:-)
   Der er ikke så meget salt i vores vand her (brakvand det meste) og asparges er strandplanter så de kan klare det. Ellers skal man måske lade tangen ligge og udvande en god våd vinter(!) inden man bruger det på roser og andet. Der er megen god næring i tang.

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet
 7. Dejlig vejr til en strandtur selv om der skulle knokles. God ide at bruge tangen til jordforbedring men er saltet ikke et problem? Træls med de dyr! Jeg kan godt forstå at I bruger kræfter på indhegning. Selvfølgelig skal I nyde grøntsager og frugter og træer og buske selv!!

  SvarSlet
 8. Otroligt så blött allt är! Hoppas ni slipper mer regn nu så markerna kan torka upp.
  Det är en härlig vårkänsla i dina bilder, tång från havet och en koloni som väntar på att få komma igång. Tråkigt att höra om häcken (och trädgården). Det är inte alltid lätt att förstå hur andra väljer att göra men vi är ju alla olika och jag hoppas att det inte får alltför negativ påverkan på er koloni. Skönt att ni lyckats få upp ett stängsel som skyddar delar av odlingarna från rådjuren i alla fall.

  Allt gott! Ulrika

  SvarSlet
 9. Det er dejligt at komme ud i haven igen, og det meste havearbejde er heldigvis en fornøjelse. John ser da også meget tilfreds ud, mens han tager sig et velfortjent hvil på den gamle stol. Det må have været et stort arbejde at slæbe tang op fra stranden.
  Jeg ønsker virkelig for jer, at alt det arbejde, I lægger i kolonihaven må bære frugt - og grøntsager. Det er med at have optimismen i behold og glemme alt om rådyr og tørkesomre, men en solskinsdag, hvor fuglene synger, er det heldigvis ikke så svært at være optimist.

  Hilsen Elna

  SvarSlet