onsdag den 14. oktober 2015

Kulør og kulde

I dag har jeg været lidt flittig i kolonihaven. Her i det sydøstlige hjørne af landet går det kolde og våde vejr fra øst lige ind på kysten, så man fedter rundt i den lerede jord og arbejder sig varm under grå-sorte skyer med finregn og skarphed i luften.


Men her i det klamme mulm er der jo også arbejde at gøre. F.eks. se at få reddet afgrøderne hjem, så de kan indgå i middagsplanerne.


Tomater og majs skal i hvert fald høstes inden nattefrosten sætter ind, og gulerødderne pynter både i salater eller lynstegte med timian - og så smager de godt.


Timian har jeg jo forsøgt at så i køkkenhaven uden held, så nu er der indkøbt og plantet 7 potter af fire forskellige sorter i bedet på terrassen. De store sten er gravet delvis ned imellem planterne for at give et godt mikroklima, men i dag virker denne gode idé ærlig talt lidt søgt. Her er bare kulde og væde, mens planen indebærer et tørt og varmt miljø.


Der er efterhånden ved at komme rigtige efterårsfarver på mange af havens planter, og de lyser svært op.


Næste års afgrøder skal sikres, så i dag har jeg bælget en hel bærepose tørrede hestebønner. Nu skulle der vel være nok til næste års forbrug. 


Og så har jeg fået lagt 100 indkøbte løg samt en hel spand småløg (vintergækker og krokus), som vi har fundet under vores ivrige udgravninger. Løgene er lagt i de plantehuller som bregner, buske og stauder står i, for så vil de visne løgblade hurtigt blive dækket af de større planters løv.


Jeg glæder mig rigtig meget til at se foråret til næste år i min dejlige have!

Der gik hurtigt 3-4 timer med alle dagens gøremål og som en ekstra fin bonus fik jeg på falderebet et stort træk af traner ind over haven. Jeg vil tro der var 70-80 traner i kileformation, men det første jeg bemærkede var deres karakteristiske lyde, som fik mig til at kigge op.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar