mandag den 15. maj 2017

Udflugt til Vejlø

Engang imellem er det dejligt at komme væk fra det hjemlige ukrudt og se noget andet, og det fik vi lejlighed til i lørdags, hvor vi var på studietur med mit arbejde - blandt andet til Vejlø præstegårdshave syd for Næstved. På gårdspladsen blev vi mødt af dette gamle ægte kastanietræ, som gavmildt strør spisekastanier hvert efterår.


Ægte kastanie er et af de træer der står øverst på min ønskeseddel til vores nye have. Nu om dage kan man få sorter som bærer efter få år. Kastanier som vel at mærke har en størrelse man kan arbejde med. Og så synes jeg træerne har en meget smuk bark og statelig bygning.

En fin gammel frugthave med Gråstener og forrest Vejløæbletræer ser lidt lodden ud netop nu, for de mange løg skal have lov til at visne ned inden græsset bliver slået omkring starten af juni. I øvrigt ligger der er fasanhøne på æg under et træ, og hende kan man jo ikke forstyrre.
   Haven holdes på et ret ekstensivt niveau og har været forsømt i mange år, men er forsøgt reddet de seneste 20 år af den nuværende præst og navnlig hendes mand, Niels Jørgen Poulsen, som også har skrevet en bog om haven. Den er især kendt for sit tæppe af Dorothealiljer i marts måned. Der er åbent for besøgende året rundt, når blot man holder sig væk fra den private have lige foran præstegården.


Haven er meget stor og har været endnu større. På et tidspunkt vist helt oppe på 11 tdr. land, nu om dage ca. 4 tdr.
   For et par hundrede år siden hed præsten Sørensen, og han kunne finde på at aflyse gudstjenesten, for at stævne alle folk i Vejlø til havearbejde med efterfølgende dans og brændevin på loen. På den måde fik han gravet kanaler på kryds og tværs i det våde, lavtliggende terræn og skabt mange øer forbundet med broer.

Pinseliljeøen, som er på toppen lige nu


 De flotte gamle træer er en af attraktionerne naturligvis. Her en Hestekastanie som spejler sig i vandet rundt om øen Langeland. I baggrunden stikker det hvide tæppe af rigtig gammeldags pinseliljer op på - man fristes til at sige - Pinseøen.



Her er den anden ende af "Langeland" hvor et gammelt asketræ med tre stammer står med fødderne i vand. De tre stammer symboliserer de nordiske lande og træet kaldes Skandinavien. Hele anlægget er jo skabt da romatikken var på sit højeste. Desværre er den ene stamme nu død, og man kan så bare diskutere hvilket land, der har måttet lade livet.


Flere af de gamle kanaler er groet til og en del af øerne er blevet landfaste, men man har forsøgt at bevare idéen om Æbleøen ved at plante Paradisæbletræer. De fine træer med masser af røde knopper slås lidt afmægtigt med havens store udstrækning og dimensionerne på gamle kæmpetræer, men er dog et forsøg på at bringe de oprindelige tanker tilbage til stedet.


Tæpper af Tusindstråle breder sig under træerne på "æbleøen".


Der er mange fine kig ind i og ud af haven, henover vand og land mellem nyudsprungne bøge og birke, men også en lille ø - Kaninøen - bevokset med store takstræer. Kaninerne var beregnet på kødavl i sin tid, men er nok stukket af for længst. I det hele taget var mange af øerne tiltænkt bestemte afgrøder, som præsten kunne have nytte af.


Vejløhavens karaktertræer er disse tre på stribe. Længst væk Danmarks trediestørste Platan (næsten 6 meter i omkreds), dernæst en Hestekastanie og en Ask.


Det kan være vanskelligt at bringe idéer hjem fra så store forhold, men i hvert fald havde præsten i første halvdel af attenhundredetallet en tanke om at dele haven op i forskellige afdelinger (her øer) med forskellige funktioner, bevoksninger og højdepunkter på året. 
   Det er jo en velkendt fremgangsmåde i dag også, selvom vi må nøjes med hække og andre afskærmninger under normaldanske haveforhold. Brugen af vand i haven er jo også noget mange benytter sig af. I Vejlø var det en nødvendighed at dræne for overhovedet at kunne dyrke jorden.
   Det flade landskab omkring Vejlø præstegård minder jo om mange haver, og her fik vi demonstreret hvordan det flade land også kan have charme og byde på afveksling og overraskelser. Brugen af formklippet stedsegrønt omkring huset er endnu en idé jeg selv har tumlet med, så alt i alt fik jeg god inspiration med hjem.

8 kommentarer:

  1. Det var da en spændende tur, tak for vi kom med. Jeg kommer der nok aldrig, så det var godt at opleve gennem dine billeder og høre historien.
    Hilsen Lisbeth

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak skal du have. Det er jo rart der også er andre end mig, der fascineres af de gamle haver.

      Hilsner fra Ulla

      Slet
  2. Hej Ulla

    Det var et spændende besøg, og en fantastisk historie!
    Havens øer giver jo rigtig god mening, med drænering og inddeling.

    Tak for billeder og tekst!

    Ha en dejlig ny uge

    SvarSlet
    Svar
    1. Selv tak. Dejligt du kan bruge det jeg skriver.

      Hilsner fra Ulla

      Slet
  3. Tack snälla du för bilder och berättelse om denna vackra plats. Trädens stammar som du fotograferat är imponerande, jag blir alltid lite rörd av att se dessa gamla träd som upplevt så mycket under sin livstid.

    Allt gott!

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, jeg er også en rigtig "tree hugger", og elsker samtidig de mennesker der lader store gamle træer blive stående. Der er alt for mange som fælder alle træer i deres haver, bare fordi de er i vejen eller "sviner" eller skygger eller... Jeg ville føle mig dybt priviligeret, hvis der stod bare et stort træ i min have.

      Hilsner fra Ulla

      Slet
  4. Flotte bilder av et spennende sted! Trærne er så vakre med sine gamle stammer.
    Pinseliljene var veldig fine.

    God aften

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, det var et stemningsfuldt sted med en lang historie. Og så var vejret så fint at man virkelig nød turen rundt.

      Hilsner fra Ulla

      Slet