mandag den 21. oktober 2019

Det går småt

- med havearbejdet, mens tiden hastigt iler mod vinter og mørke. Det våde vejr sætter en begrænsning på hvad man kan nå i løbet af en weekend, og det er både godt og skidt. Godt at få lov til at slappe af, skidt at en mængde arbejde nok må udskydes til næste år.
   Lidt bliver der dog gjort ind imellem bygerne, og jeg har i det mindste beskåret Filippa æbletræet nu hvor æblerne er faldet ned, men grenene ligger stadig og venter på at blive samlet sammen. Træet fik en ordentlig beskæring for et par år siden, men nu var det tid igen. Jeg prøver på at forenkle grenbygningen og tynde ud i de mange vanris.


Ribes busken fik jeg også høvlet ned og fik fjernet alle de halvvisne grene. Jeg har læst mig til at blodribs gerne vil stå fugtigt, så det er nok ikke så mærkeligt den har haft det svært siden sidste sommer. Nu er der håb om en frisk start næste år med den gode regn vi har fået her i efteråret.


Her er havens andet æbletræ, som jeg også arbejder på med jævne mellemrum. Det handler både om opstamning og udtynding. Lige nu får det fred, for jeg nyder de fine høstfarver så længe de varer.


Frost har vi endnu kun lige snuset til, men alligevel begynder mange blade at skifte farve. Kirsebærtræet er ved at tage sine gule farver frem, og de klæder så fint de gule paradisæbler og orange Georginer.I det nye pergolabed er klatrehortensierne også ved at gulne,


mens de allersidste blade på troldnød giver den gas sammen med blomstrende Primula.


Fine farver og former også på en samling pyntegræskar jeg fik i fødselsdagsgave,


og her stråler krydderurter og Montbretia om kap i et øjebliks dejligt solskin. Rosmarinen er nærmest blevet en hel busk efterhånden. Den sætter pris på det varme vejr, og måske vil den oven i købet beære os med en blomstring til næste år?
15 kommentarer:

 1. Til lykke med fødselsdagen! Jeg har også nettopp hatt fødselsdag, så da er vi oktoberbarn begge to :)
  Flotte pyntegresskar. De holder seg jo fine i lang tid.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak skal du have og i lige måde!
   Min kollega har dyrket de fine græskar, og jeg har lovet at gemme kernerne så han kan dyrke endnu flere næste år.

   Mange hilsner fra Ulla

   Slet
 2. Æbletræerne ser fine ud, det er sikkert godt for æblerne, når de får lys og luft. Krydderurterne står godt sammen med Montbretiaerne. Jeg håber, du får mange blomster i rosmarinen. Jeg så en meget stor blomstrende rosmarin i en have i sommer, den må have været gammel, og hvor var den dog flot. Den fik mig til at købe en rosmarin, men da jeg kom hjem med den, opdagede jeg, at den er krybende, jeg ville hellere have haft en med opret vækst.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg håber jeg gør det rigtige for vores æbletræer, som var ganske små og lave da vi overtog haven for 3 år siden. Jeg vil jo gerne have at man kan gå under træerne, og det kan man snart.
   Krydderurterne står i det varmeste bed som ligger godt i læ på østsiden af huset, og der tænker jeg også Montbretiaerne gerne vil stå. Foreløbig har vi haft 2 blomster i dem i år, men jeg forventer de vokser til efterhånden.
   Jeg har set gamle rosmarinbuske som blomstrede overdådigt, men har aldrig selv haft sådan en, så nu håber jeg den her med sin flotte vækst kan levere. De krybende kender jeg slet ikke.

   Pøj-pøj med at finde en ordentlig rosmarin!
   Hilsner fra Ulla

   Slet
 3. Interessant at du beskærer nu. Jeg troede, det er for fugtigt. Svamp og den slags....
  Kirsebærbedet med de gule nuancer er vel nok smukt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ved du hvad, jeg beskærer lige når det passer mig, og som regel går det helt fint, men går det galt så må jeg leve med det.
   Ja, er det ikke helt nydeligt med de gyldne toner i kirsebærbedet. Jeg er da egentlig ret godt tilfreds med denne slut-salut.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 4. Hej Ulla

  Godt beskæringstidspunkt, før træer og buske lukker helt ned - for vinteren.
  Alletiders med den store rosmarin, min erfaring er at nogen blomstrer hvert år, mens andre slet ikke blomstrer.

  Ha en dejlig dag

  SvarSlet
  Svar
  1. Håber du har ret m.h.t. beskæringstidspunkt. Lisbeth er urolig for svampeangreb.
   Jeg har aldrig haft en rosmarin som trivedes så overdådigt, så nu kan man da håbe på en blomstring, selvom jeg ikke har oplevet det tidligere.
   Jeg må have haft de ikke-blomstrende sorter tidligere.

   Tak i lige måde!
   Hilsner fra Ulla

   Slet
 5. Kirsebær har rigtig fine farver nu, vores fuglekirsebær står så flot i den gamle have, de har smukke farver. Oprindelig havde vi en del i læhegnet, men de fik lus, så vi fjernede dem, det var lidt synd, hvis de kunne få så flotte farver, men det vidste vi jo ikke den gang.
  Vi nyder også, hvis det slet ikke er vejr til at komme ud, men vi må erkende, at så bliver vi bagud.
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var synd I måtte fjerne jeres fuglekirsebær, for det er jo nok kirsebær, der står flottest af alle frugttræer på denne tid. Man kan så sige I har taget til genmæle med de mange andre arter af træer, som siden er kommet ind i jeres have.
   På en måde er jeg altid bagud med arbejdet, så jeg har vænnet mig til det. Formentlig er jeg alt for optimistisk med hensyn til planlægning i forhold til egen formåen, og i år kan jeg så skyde en del af skylden på vejret - også.

   Mange hilsner fra Ulla

   Slet
 6. Tillykke med fødselsdagen :)

  Ja, jeg skal da love for vi har fået noget vand (Godt nok ikke så meget som i Jylland her på Stevns, men endelig er tørkeindekset nede på 0,2..!)
  Desværre regnede det også en hel del i efterårsferien, så jeg er stadig ikke færdig med at lægge løg...

  Den kommende weekend har de igen lovet regn, men håber på tørvejr søndag.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det var ikke nogen ideel efterårsferie i år. Her har vi også en hel del påskeliljer der skal i jorden, men de skal lægges der hvor georginerne står, så det er lige ved at være et problem at de står så flot endnu. Man nænner jo ikke at nedlægge planter med fin blomstring, men nu må vi nok snart tage en beslutning.
   Den kommende weekend lyder egentlig heller ikke ideel til havearbejde...

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 7. Stort grattis på födelsedagen Ulla! Jag är också född i höstmånaden oktober så det är inte bara trädgårdsintresset vi har gemensamt.

  Du är duktig som sköter beskärningen av träden, jag har aldrig riktigt lärt mig den konsten, är nog lite för feg med sekatören även om jag är där och knipsar ibland.

  Jag tycker också det är skönt att göra så mycket som möjligt klart innan vintern kommer, det finns andra saker som måste prioriteras under våren och som är mycket roligare att hålla på med.

  Allt gott till er båda!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak skal du have - og i lige måde!
   Jeg har altid været glad for at beskære, men foretrækker at skære enkelte store grene af med længere mellemrum. Jeg er ikke begejstret for at klippe hundredevis af vanris af hvert eneste år, så jeg prøver at forenkle grenbygningen mest muligt. nogen gange lykkes det andre gange får jeg lavet endnu mere arbejde til mig selv. Man må vist bare prøve sig frem, og lære af erfaringerne.

   Og du har helt ret; foråret er altid en travl tid, så det ville være dejligt at få lavet så meget som muligt nu. Måske får vi en mild vinter og kan fortsætte arbejdet i de kolde måneder. Foreløbig har vi ikke haft frost her.
   Håber du har fået fyldt vandreserverne op hos dig!

   Mange hilsner fra Ulla

   Slet
 8. Flotte efterårsfarver. Jeg prøver også at nå så meget som muligt, det vi når nu skal vi jo ikke lave til foråret 😀
  Med venlig hilsen
  Lene Bedstemorshave

  SvarSlet