tirsdag den 1. oktober 2019

En blæsende fornøjelse

Se her en fin larve jeg fandt på en nyplantet paradisæblebusk. Det er en bøgenonne, så vidt vi kan se, og den burde jo sidde på et bøgetræ, men lige nu er den nok i færd med at finde et sted at forpuppe sig. Og busken har stået sammen med en lille rødbøg i et par uger og ventet på at blive placeret på sit voksested i haven, så der er jo nok forklaringen.


Da regnen slap taget i os mandag eftermiddag (28 mm!) var det nemlig tid til at få flere nye planter i jorden, og det var et rigtig godt tidspunkt til at grave i plænen, men til gengæld overordentligt blæsende. Jeg måtte tøjre planterne med tentorstål for at danne mig et overblik. 


Vanen tro skal dette udvikle sig til endnu et nyt bed, men i går var det rigeligt at grave de 6 huller og plante 2 paradisæbler, 3 ribsbuske og en gulbladet kornel i den fugtige jord med masser af kompost.

Som man kan se vender alle bladene vrangen ud når man ser dem fra vindsiden, og her er det netop blandt andet bladfarver det handler om. Set fra huset står den mahogni-røde paradisæble Freja yderst og bagved den vil en fin lys kornel titte frem. De 3 ribsbuske skal fylde bagved paradisæbletræet med de orange æbler. Professor Sprenger hedder den. Og samtidig har vi bevaret det lange kig til fjorden i det fjerne.


Resten af bedet skal med tiden rumme en rigtig flot røn, nogle stedsegrønne bunddækkere, et stedsegrønt lille træ og masser af Skt. Hansurt i forskellige farver rundt i kanten. Ja-ja, jeg ser det allerede for mig...

- Og mens jeg drømmer om fremtidige bede er der faktisk meget godt gang i de allerede eksisterende. Det skal man jo ikke glemme at nyde. Se blot hvor fint knopurt og solbrud er i gang med anden blomstring.Det er som små sole der kigger frem efter regnen.18 kommentarer:

 1. Her kom det 52 mm fra fredag til søndag, så det holder lenge ned regn nå. Det er fine trær dere har plantet, og det blir så flott når de vokser til.

  SvarSlet
  Svar
  1. Du skal have tak! Det er ret dejligt med al den regn, for nu er jorden helt fin til plantning, og det skal udnyttes.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 2. Ja jorden er nem at komme i efter regnen, men den frygtelige blæst har ikke været sjov at arbejde i, i de sidste dage er det blevet meget koldt, så vintertøjet må frem.
  Så fin sammensætning af jeres træer, det bliver så flot.
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg synes også efteråret rykker hurtigt i år, men måske er vi bare ved at være tilbage i mere normale tilstande. I hvert fald er det tid til mere solidt fodtøj og varme jakker.
   Håber du får ret og vores nye beplantning bliver flot med tiden.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 3. Jeg har for nyligt overvejet både Freja og Proff. Sprenger, så jeg forstår dit valg, for det er vist fine træer. Jeg valgte så godt nok noget andet, da min mand er træt af paradisæbler. Der er sp meget at vælge mellem.
  Jeg glæder mig til at følge bedet. Det vil med tiden bidrage til lidt mere læ.
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, der er paradisæbler både her og der. Jeg har nydt din beskrivelse af "havemandens" aversioner mod de små æbler, og dit forsøg på at mildne symptomerne med den flotte paradisæblesirup. Meget pædagogisk af dig, og rigtig morsomt at læse!
   Da jeg plantede var det mit inderlige ønske at få lidt mere læ i haven(!) og det håber jeg de nye planter er robuste nok til at kunne levere.

   Mange hilsner fra Ulla

   Slet
 4. Hej Ulla

  Det var en flot stor larve - Morsomt om i ser den i næste fase!
  God start på det nye bed. mens det gamle viser hvad det kan:)

  Ha en dejlig dag

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, den synes jeg ikke lige jeg har set før, selvom vi er omgivet af bøgeskove her hvor vi bor. Den voksne sværmer er også vældig pelsklædt har vi set på Internettet.
   Håber du har ret. Ville være lidt ærgerligt om det hele blev "borte med blæsten".

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 5. Flot larve.
  Mener det er Freja jeg har i haven. Selvom jeg jo ikke er særlig begejstret for lyserød, så elsker jeg når det får blomster om foråret - det er så smukt.

  Det er altid sjovt at lave nye bede.
  Hav en dejlig dag :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej, jeg er heller ikke specielt glad for lyserødt, men de små blanke sortrøde æbler er vældig dekorative, og det er da rart at vide dit træ er smukt i blomstring.
   Ja, nye bede er en yndlingsbeskæftigelse!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 6. Hej Ulla!

  Vilken vacker larv du fotade, den hade jag gärna velat haft i mitt bildarkiv.

  Jättefint blir det med nya planteringar. Jag har både Freja och Professorn och jag gillar dem skarpt. Freja får också vackert färgade bär nu på hösten.

  Om du håller denna fart med nyetablering av växter har du snart ingen gräsmatta kvar!

  Många hälsningar från
  /Gunilla

  SvarSlet
  Svar
  1. Det første år vi boede her plantede jeg kun i krukker, mens jeg funderede på hvordan haven skulle angribes. Og nu synes jeg faktisk også der er sket meget de sidste par år, men græsplænen er der stadig rigeligt af...
   Jeg prøver på at få de store planter i jorden, så vi kan få glæde af dem snart, men det er som om træerne og buskene trækker alle de mindre planter med sig - helt automatisk. Et godt bunddække er jo guld værd.
   Jeg trøster mig med at haven aldrig bliver færdig, og tænker der altid vil være masser af arbejde i årene der kommer.

   Dejligt at læse du er glad for begge paradisæblerne! Så tænker jeg de må være i orden.

   Det er mærkeligt vi aldrig har set den flotte larve før. Vi har jo masser af bøgetræer og -skove i Danmark. Den voksne er også meget speciel med lang pels på benene. Prøv at Google den!

   Mange hilsner fra Ulla

   Slet
 7. Flot larve, forhåbentlig finder den sin vinterseng i tide..
  Ja blæsten er træls,, Æblerne rasler ned og nødderne osse.
  Det er altid sjovt at lave et nyt bed, at gå og drømme og forestille sig hvordan det skal se ud, det er bare næsten det sjoveste. Vi har flere forskellige paradistræer, nogle bare til fuglene, nogle er super til gele. De er nemlig røde osse i frugtkødet.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det var et scoop med den langhårede larve, og et helt mirakel jeg ikke fik mast den mens jeg plantede.
   Det er helt rigtigt at planlægningen af sådan en sammenplantning er det sjoveste - i hvert fald det nemmeste. Men jeg synes jo også gerne det må vokse lidt hurtigt, og det gør det jo ikke før jeg får det i jorden, så deeet... Jeg har bestemt det er dejligt arbejde at plante, hvad enten det blæser eller ej.
   Nu har vi 3 paradisæbler og foreløbig er det nok, når man også gerne vil have plads til mange andre ting. - Og hvor er der mange skønne planter. Det kan være svært at vælge.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 8. Hej Ulla!
  En riktigt vacker larv, hoppas den stannar kvar så ni kan följa fortsättningen. Trevligt med nya träd och planteringar. Skall försöka få ner några växter idag, då det är lite bättre väder. Och så har jag en hel del lökar som skall grävas ner. Vackra solbrudar.
  Ha det fint /Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg kan ikke lige se larven mere, men det er måske fordi den har lavet en puppe.
   Det er en travl tid - plantetid - netop nu, og man vil jo gerne ordne alting inden vi får den første frost. Her har vi også 80 påskelilje-løg som stadig venter på at blive plantet.
   Rigtig god arbejdslyst!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 9. Det er godt, I bevarer kikket ud over fjorden. Det er den slags muligheder, os der bor midt i byen savner. Jeg drømmer tit om at have udsigt ud over landskabet fra haven.
  Du har altid så mange gode planer for, hvad der skal plantes i bedene. Det er så gennemtænkt, det du laver, og det er med til at give et godt resultat.
  Klipper du solbruden helt ned efter første blomstring?

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, der er mange hensyn at tage, og dette med at lave forkromede planer over hele haven, viste sig at være decideret handlingslammende, så nu er jeg bare i gang bid for bid. Men der bliver tænkt(!) - det har du ret i. Et bed ad gangen har vist sig at være en farbar vej for mit lille hoved, og så kommer der jo ny inspiration hele tiden. Din idé om at formere Skt. Hansurt ved at lade blomsterne slå rod, var faktisk meget inspirerende netop her.
   Jeg klippede kun hovederne af solbrud, mens knopurten blev høvlet helt ned.

   Hilsner fra Ulla

   Slet