lørdag den 28. marts 2020

Kolde nætter

Foråret holder næsten vejret i en periode med kolde nætter, men det gik jo også så hurtigt alt sammen, at det egentligt er meget godt. Nu kan det være planterne og årstiden får synkroniseret urene, mens vi andre går over til sommertid.


Fuglene har stadig travlt, mens en stor del af verden er gået i stå, og for mig betyder det tid til at få øje på de små ting der sker i haven. Nu ved jeg hvor solsorten bygger rede, og nogenlunde hvor rødhalsen bor. Det er godt at kende dem man deler have med, så vi kan tage lidt hensyn til hinanden - f.eks. ved at gøre morgenbadet klar.

Der er også ved at komme gang i havearbejdet herhjemme. Jeg er stadig på vej ud af tågerne fra en bihulebetændelse, men prøver at få lidt luft og motion hver dag. Når John er med rykker det mere.
Jeg har vist godt af den friske luft og haven tager jo heller ikke ligefrem skade af at blive nusset lidt. 
   For tiden tilføjer vi nye planter til havens nyeste bed, som kom til sidste efterår. Det er et bed med hovedvægt på buske (ribs, kornel og mange stedsegrønne) og et par små træer (røn og paradisæbler), men bunddække er også vigtigt her i starten.

Efteråret 2019 var vi nået så langt.


I februar fik vi plantet en koreansk røn - Sorbus Dodong - som jeg har haft på ønskesedlen længe. Det er en pind på størrelse med den bambuspind den er bundet op til, men i mine øjne er den allerede et smukt lille træ, og dens store knopper lover godt.


Her i slutningen af marts klør vi på og tilføjer flere planter. En del er genbrug fra potter og krukker, ting som har gået i "børnehave" først og ventet på at finde blivende plads til haven, og en del er indkøbt til lejligheden.
   Den store Thuja har vi haft i en halv vintønde i flere år og den giver et vægtigt tilskud til forsamlingen.Hver gang vi fylder på bliver der fjernet græstørv og tilføjet kompost, så bedet vokser mens vi får varmen.

Her har jeg plantet 7 nye Skt. Hansurter i mørke og røde farver, som skal spille sammen med den rødbladede paradisæble Freja og de rødgrenede korneller. Jeg vil gerne udvide bedet med mange flere Skt. Hansurt i takt med jeg får lavet stiklinger, og her skal også være plads til de gode gamle med de lyse farver.


Det kan være meget svært at få øje på bunddækket, for foreløbig er det nogle små størrelser af lav kulsukker med hvide blomster og så lammeøre. En del Hebe har også fundet vej herhen, så planen er efterhånden at skabe et bed/buskads med kontrastfarver i bladene, samt blomstring til insekterne og bær til fuglene.


Der er stadig planter på lager så vi stopper ikke her. Jeg har blandt andet en smuk lille vinter-Viburnum som jeg glæder mig til at plante. Den er stedsegrøn og blomstrer lige nu med hvide blomster, som efterhånden bliver til blå bær. En dejlig busk året rundt.


Jeg glæder mig virkelig til at se dette bed springe ud, for her i den endnu bladløse tid er det mest trådnettet rundt om de større planter der lægges mærke til, og selvom det hjælper med de små stedsegrønne så er det jo ikke helt det samme som det billede jeg har skabt inde i hovedet. 
   Et billede med lysegrønne blade på røde kornelgrene, grønne og røde blade på paradisæbler og Skt. Hansurt, hvide og lyserøde blomster oppe og nede, røde ribs og orange paradisæbler. Og så havde jeg nær glemt rønnens efterårspragt, som er en af hovedattraktionerne.


14 kommentarer:

 1. Jeg ser at dere får stadig flere bed og mindre gress :)
  Det pleier å være en naturlig utvikling hos oss som er glad i hage og blomster. Sånn har det vært lenge her også. Gress er ikke min favorittvekst for å si det sånn.
  Dine bed ser allerede godt ut, og enda bedre blir det når plantene får vokst seg større. Det blir spennende å se alle dine Skt. Hans urt i forskjellige farger. De er jeg også veldig glad i, og er lette å formere. Sorbus 'Dodong' kjøpte jeg for to år siden, og den har vokst mye på kort tid. Det er et flott tre, og det kommer du til å ha mye glede av.

  God weekend!

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh ja, en helt naturlig udvikling i en havenisses have! Mindre græs tak!

   Jeg har set Dodong engang i en botanisk have. Det var om efteråret hvor den stod fuld af bær og smukke blade. Siden da har jeg haft den på ønskesedlen, og nu må jeg bare vente på den begynder at ligne et træ.
   - Og det gælder i det hele taget om lidt tålmodighed de næste år...

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 2. Det ser så fint ud og mere og mere kommer i bedene. Der er mange fine ting imellem, men jeg blev mest glad for at Sorbus Dodong, den bliver du glad for, ja du er det allerede :)
  Vi havde også rim i græsset både i går morges og her til morgen, men det går fremad med foråret. Godt du er ved at være frisk igen, bihulebetændelse er ikke rart.
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, du har jo et pragteksemplar af Dodong... Sådan må vores pind også gerne blive engang!
   Det har været en lang omgang med bihulerne, og så netop som det gode vejr satte ind, men nu må det da snart være slut. Vi har haft is på fuglebadet i et par uger hver morgen, så de små kræ har forsøgt at banke hul med næbet indtil vi har givet dem en hjælpende hånd.

   Hav det godt!
   Hilsner fra Ulla

   Slet
 3. Hej Ulla
  Det ser spændende ud, alt det I er i gang med. Det vil hurtigt tage form. Jeg kan se, I har plantet en del stedsegrønt, det er jeg også til. Stedsegrønt bl.a luner og pynter om vinteren. Hos mig må jeg nok indstille plantningen en tid. I går, da jeg også plantede, var det faktisk blevet for tørt. Tænk engang, efter det har regnet og været gennemvædet i så mange måneder, et halvt år vil jeg tro.
  Hilsner fra Mette

  SvarSlet
  Svar
  1. Det må jeg nok sige. Allerede for tørt...
   Foråret er jo normalt den tørreste tid på året, men ovenpå sådan en vinter er det alligevel lidt mærkeligt. Her har vi meget leret jord, så selvom overfladen er tør skal man ikke langt ned for at finde fugten.

   Jeg tror næsten halvdelen af det jeg planter er stedsegrønt på den ene eller anden måde. Her er også stauder som beholder bladene på i vintertiden. Og så har jeg en idé om at det stedsegrønne passer til parcelhuset, men vil ikke derhen hvor man endte i 70-80'erne med ranglede enebær foran hvert eneste hus, så jeg prøver at variere beplantningen.

   Hav det nu godt!
   Hilsner fra Ulla

   Slet
 4. Hej Ulla

  Alletiders du også har fået 'Dodong' den må siges at være blevet noget af en nordisk succes!
  Godt det "bare" var bihulerne. Og godt at se i er i fuld gong med planer og planteringer!

  Ha en dejlig weekend

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak skal du have!
   Ja, så er vi også med på Dodong-bølgen, og i virkeligheden er der jo så mange skønne rønnebærtræer, at man burde plante sig en hel skov med de forskellige slags. Men jeg synes Dodong giver et meget markant "rønne-indtryk" i en have, hvor der kun er plads til få træer.

   Håber snart du kan komme videre med dine rejser og skove!
   Hilsner fra Ulla

   Slet
 5. Jeg kan godt forstå, du glæder dig til at se det nye bed med blade på buske og træer. Men jeg er sikker på, at det bliver et godt bed, der vil leve op til dine forestillinger. Jeg kan godt lide de stedsegrønne i bedet. Navnlig om vinteren vil de træde i karakter og være med til at give bedet et frodigt udtryk. De vil sikkert også give læ til fuglene.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er også sådanne overvejelser jeg gør mig inden jeg planter. Læ, skjul og føde til fuglene som vi har så megen glæde af. Men i det hele taget alt det liv man kan tiltrække, navnlig insekter.

   Hav det godt!
   Hilsner fra Ulla

   Slet
 6. Hej Ulla!
  Ser fint ut med påskliljor och blommande träd, riktiga vårbilder. De senaste dagarna har varit sköna, och idag är det solsken igen. Den lilla Rödhaken har jag inte sett i år, men hoppas att den tittar in i min trädgård också. Trevligt att planera för nya rabatter, och få planterat nytt.
  Ha det fint /Marika

  SvarSlet
 7. Hei!
  Hver dag hører vi svarttrosten/solsort. Det er den deiligste vårlyden. Her i nord har vi kalde vinder med flere minusgrader om natta, men nå er det sommertid og vår.
  Ha det godt! Anne

  SvarSlet
 8. Hej Ulla
  Dodong er en perle, der pryder ethvert bed. Den ville jeg gerne have.
  Der er mange net i dine bede, ja, men enhver haveejer kan se, at de står flot, og vi ved, at der er en god grund. Det ser helt godt ud.
  Jeg er sikker på, det bliver flot i farverne hen over året.
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlet
 9. Så længe du har en græsplæne, der kan forvandles til et bed, og en fasanflok til at underholde dig, kommer du da ikke til at kede dig, selvom du skal holde dig hjemme.

  SvarSlet