onsdag den 1. april 2020

Ordsprog

 • At leve er ikke nok. Solskin, frihed og en lille blomst må man ha' - H. C. Andersen
Tiden er blevet så alvorlig, at en aprilsnar næsten vil være dårlig smag, men så kan man jo kaste sig over kloge ord, som tiden har ophøjet til ordsprog og talemåder. 
   H. C. Andersen havde i hvert fald fat i noget af det rigtige med sit solskin, frihed og en lille blomst. Som haveejer må jeg prise mig lykkelig i denne tid, hvor al menneskelige kontakt er trappet ned til et absolut minimum og man står og råber til dem man møder på flere meters afstand. I haven er der både frihed, nogle små blomster og sandelig også solskin.


Lidt morsomt er det dog, at det første jeg ser, når jeg klikker mig ind på UdvalgteOrdsprog.dk er en opfordring til at købe håndsprit! Måske ender sloganet "Køb håndsprit" også som en talemåde, eller skal vi bare sige som Oscar Wilde:
 • Nogle skaber lykke hvor de går, andre når de går

Som bekendt har vi fået meget godt fra Kina. Det er ikke Corona det hele. I kender nok dette kinesiske ordsprog, som vi haveejere har taget til os:
 • Vil du være lykkelig en dag, så drik dig fuld. Vil du være lykkelig tre dage, så gift dig. Vil du være lykkelig otte dage, så slagt et svin og spis det. Vil du altid være lykkelig, så bliv gartner 
I Kina har vi hentet mange af vores mest elskede haveplanter. Tænk blot på Pæon, Bambus,  Chrysantemum og tempeltræet for nu at nævne nogle enkelte. Også klatrehortensia er oprindeligt fra Kina og omegn, og der er i den grad liv i vores nye og gamle klatrehortensier her ved pergolaen.Frisk luft og motion skal man stadig have, så jeg putter ind imellem lidt mere i jorden her hvor det meste arbejde foregår for tiden - havens nyeste bed. Men først skal der lige fjernes et stykke mere af græsplænen...Så kom vintersnebollebusken (vinter-Viburnum) på plads sammen med en buksbom.


I kolonihaven er vi også begyndt så småt. Et par planter er blevet flyttet og havegangene luget. Tulipanerne er godt igang med at sætte knopper.
Der er åbnet for vandet og vi kan nyde en kaffetår og et påskeæg i vores lille hus, når min far kigger ind. Anbragt i hver sit hjørne er der lige akkurat et par kvadratmeter til hver:)


Påskeliljerne har været fremme et stykke tid og nu kommer de små hvide og gule tulipaner så småt nede i græsset.De mange kolde nætter har givet os en sen start i kolonihaven, og køkkenhaven ligger stadig hen med sidste års visne ukrudt og døde sommerblomster, men nu er vi da i gang.

Hjemme i haven har en fasan valgt vores have som en del af sit territorium, og inviterer både morgen og aften udvalgte damer på middag omkring fuglefodringen. Selv står han stiv og strunk og meget selvbevidst, mens damerne får mulighed for at dinere. Pludselig hugger han næbbet i en af de yndige og springer op på ryggen af hende et lille sekund. Så fortsætter måltidet straks efter i almindelig ro og orden. Jo, han har styr på situationen!
   Fasaner som disse - med den hvide krave - er såmænd også hentet i Kina, og de pryder vores have her i foråret, hvor de i deres fineste skrud lyser langt væk i den lave sol morgen og aften.Vi er gået ind i den - statistisk set - tørreste tid på året, og glemt er måneders regn. I vores tunge jord er der stadig fugtighed et lille stykke nede, og vi nyder det flotte vejr. Som Storm P. må vi jo også i disse virustider være tilfredse med vejret:
 • Jeg siger bare at man skal være glad for vejret, så længe man kan trække det
Se kildebilledet

Dette er jo så sandt som det er sagt, og endda ganske aktuelt.


Ikke flere kloge ord i denne omgang. Verden er af lave og vi lever bare i håbet om at komme videre herfra. En ny forårsmåned starter i dag, den nok som bekendte ustadige april står åben og ubrugt hen, og vi skal nok få noget godt ud af den også.
   Jeg runder af med et sidste ordsprog som måske siger mere om os mennesker end vi egentlig vil være ved. Tænker det må være en sand menneskekender der har sagt dette: 

- Man kan lære umådeligt meget af de gamle ordsprog, men man gør det ikke -18 kommentarer:

 1. Flotte ordtak som de kalles her. Oscar Wilde sa mye bra, og en av mine favoritter passer så godt på meg selv.
  "Jeg kan motstå alt unntatt fristelser" ;)

  Flotte fasaner hos deg. Det er vakre fugler som jeg også har sett i Danmark.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ha-ha!! Den var god. Tror han tænkte på dig da han sagde det?
   Nej, oprigtig talt, så har han nok ramt de fleste af os med den ordtak.

   Mange hilsner fra Ulla

   Slet
 2. Nej hvor du kan, det var et hyggeligt og morsomt indlæg, selvom årsagen ikke er det bedste. Det er ikke rart for mange at undvære kontakt med andre mennesker, men vi må leve med det og glæde os over, at vi har vores haver, der glemmer jeg spekulationer om corona og andet.
  I har jo rigeligt at se til med to haver, god arbejdslyst med nye og gamle bede.
  Tak for et opmuntrende indlæg.
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Jamen dette indlæg har også været undervejs et par dage, for jeg skulle lige have styr på det hele. Men det er dejligt du kan bruge det.
   Jeg glemmer også den store verden når jeg er i min egen verden indenfor ligusterhækken, og det er godt for hovedet at slappe af for alle bekymringerne.
   Jeg prøver at tage det roligt med kolonihaven, for så længe det er koldt er det ikke så hyggeligt at være der. Men vi når det nok - et eller andet skal der jo i jorden. Tænk, nu er det allerede 5 år siden jeg startede der...

   Pas på jer selv!
   Mange hilsner fra Ulla

   Slet
 3. Man skal være glad for vejret, så lange man kan trække det. Ha ha, der måtte jeg le til trods for alvoren.
  I graver græsplæne op. Jeg ser rundt omkring på nettet (ikke hvor jeg er), at det bliver mere og mere almindeligt at nedlægge græsplæner, ja faktisk naturfjentligt med store plæner. De sidste 20 år har jeg nu og da givet udtryk for mit syn på græsplæner, så den udvikling der er i gang nu, glæder mig virkelig. I det hele taget sker der flere og flere tiltag for haver og jordstykker, som er gode for insekter, dyreliv, planter og biodiversitet i det hele taget, har jeg lagt mærke til. Det er en god udvikling.
  Jeg har også en fasan med kone, jeg har kun set 1, på mit jordstykke. Han er næsten tam og har fundet ud af, at hunden Uffe ikke interesserer sig for vildt, så han kan gå lige forbi Uffe uden problemer.
  Forskellige dyr begynder nu at komme ind i de menneske-og trafiktomme byer. Hvis man ser bort fra årsagen, er det virkelig spændende.
  Fortsat godt haveliv og hilsen fra Mette

  SvarSlet
  Svar
  1. Storm P. er altid god for en sund latter eller i det mindste et smil, og vi kan jo godt bruge den slags stimulanser her for tiden.

   Ja, som vi dog graver! Men der er vel nok 500 kvadratmeter (mos)plæne, så det går i sit eget rolige tempo. Det er mest et spørgsmål om at have planter nok, især bunddække, som jeg opformerer henad vejen.
   I en periode var det jo lykken med store flisebelagte områder, og her er vi velsignet med både store fliseterrasser og en stor plæne, så vi kommer ikke til at kede os foreløbig. Begge dele er for så vidt i modstrid med naturkræfterne på hver sin måde.
   Det er hyggeligt med fasanerne i haven - som at holde høns faktisk. Vores kok er meget nervøs og spurter afsted hvis han får øje på os bag vinduet, mens hønerne tager det meget roligt, men han har da været heldig med hele tre koner.

   Tak og i lige måde!
   Mange hilsner fra Ulla

   Slet
 4. Hej Ulla

  Alletiders med gode mundheld og ordsprog:)
  Mange pæoner er fra Kina - men bla bonderoser -Paeonia officinalis- er en europæer.
  Men du har ret man skal ikke interessere sig meget for planter før man opdager at Kina er et 'hotspot' men vildt mange arter - Rhododendron er et andet eksempel.

  Det ser hyggeligt ud i kolonihaven!

  Ha en dejlig dag

  SvarSlet
  Svar
  1. Jamen tak!
   Uanset hvor tosset man kan blive over virusspredning fra et besynderligt kinesisk fiskemarked, så kan vi jo ikke sige os fri for en stadig fascination af det store land. Også havekunsten har fundet sin inspiration der, og planter har vi hentet rigeligt af.
   Bonderosen er ikke kinesisk som du siger, men den er jo alligevel imponerende i al sin spirende vælde.

   Jo, der er såmænd hyggeligt i kolonien, men stadig ret koldt, så varm kaffe er vigtig.

   Hav det godt!
   Mange hilsner fra Ulla

   Slet
 5. Morsomt indlæg med mange gode pointer.
  Og super afslutningscitat ;-)))))

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak skal du have!
   Jeg fik lyst til at hente lidt inspiration udefra, og det hjalp faktisk på humøret. Vi har vistnok godt af at grine lidt af os selv ind imellem...

   Mange hilsner fra Ulla

   PS. Jeg blev helt forelsket i din tigerstribede vortemælk - wow! Hvor mon du har fundet den?

   Slet
  2. Staudestedet har jeg set i kommentarerne.

   Slet
  3. Du skal have mange tak Lisbeth!

   Slet
 6. Hvilket herligt indlæg! Tak for alle de kloge ord, men også for den fine præsentation af fasanen. Dejligt at få et godt grin.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
 7. Tak skal du have! Godt du kunne bruge det og få dig et grin.

  Mange hilsner her på H. C. Andersens fødselsdag,
  Ulla

  SvarSlet
 8. Hej Ulla!
  Vilket trevligt inlägg, med många tänkvärda ordspråk. Skönt att ha en trädgård att vara i, och få skingra tankarna en stund. Vi har soligt men kallt, vårblommorna tittar fram, också här, men narcisserna dröjer ett tag till, innan de blommar.
  Ha det bra !
  Marika

  SvarSlet
 9. Tak for din positive respons!
  Her blæser det fra vest og det fine højtryksvejr er slut for nu, men måske betyder det at nattefrosten er ovre. Vore påskeliljer har været i gang længe, og måske holder de oven i købet til påske.

  Hyg dig i din have!
  Mange hilsner fra Ulla

  SvarSlet
 10. Hei Ulla.
  Et positivt innlegg med mange fine ordspråk, selv om det siste kanskje er ganske så sant:-)
  Her har vi også hatt det kaldt, frostnetter og iskald vind. Så nå er vi nok ganske så mange som ser fram til mildere dager. Godt dere har fått sommervann i kolonihaven!
  Ha en fin helg/Eirin

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak skal du have Eirin!
   Nu kommer der vist mere varme i luften - her hos os, så vi kan nyde påsken i haverne, men det bliver mere arbejde end hygge uden familiebesøg og gode frokoster...

   Hilsner fra Ulla

   Slet