søndag den 8. november 2020

Efterår i kolonihaven

Jeg havde troet at der ville have været et summende liv i kolonihaverne i den forløbne sæson, hvor man har haft svært ved at rejse, men er blevet overrasket over stilheden i de små haver. Vi har stort set haft det for os selv, bortset fra nogle enkelte lokale, og nu er det hele ved at gå fuldstændigt i dvale.

I oktober var der stadig fine dage med sol på de gule asparges,


som lyste den ende af haven op. Jeg bliver mere og mere glad for dette bed med en række asparges og de 4 blåbærbuske. Rent bortset fra nytteværdien pynter det svært med de flotte farver hele hele efteråret.


I går måtte vi dog fjerne de visne planter, for at få plads tilat jeg kunne grave alle tulipanløgene ned. Vi har gravet dem op og ned hvert år, men nu tænker jeg de kan få lov at ligge her fremover i to lange rækker på hver side af aspargeserne. Vores forårs-skære-have.


John rev alle gangene for blade og de blev lagt ind omkring blåbærbuskene. Så mangler vi bare at hente et læs tang ved stranden til asparges-rækken.I den modsatte ende af haven har vi haft flotte gule farver på naboens kirsebærtræ og vores egne buske.Her i november blomstrer de gamle Chrysantemum og giver mange gode buketter.


 Køkkenhaven har givet os en velsignelse af flotte fejlfri kartofler i år.


Det er da også blevet til et par portioner af de fineste små bønner her på det sidste. Jeg såede bønner, fennikel og rucola i august, da kartoflerne var gravet op, og rucolaen har vi megen glæde af nu, mens fennikelplanterne stadig er meget små. Gad vide om de kan stå vinteren over?Det ligner en rigtig novemberhave efterhånden.De sidste Geranier gløder i solen...

14 kommentarer:

 1. Det er nu et hyggeligt sted, jeres kolonihave. Det kan også undre mig, at der ikke er mere aktivitet i jeres nabolaget. Hvor ser kartoflerne lækre ud.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeg synes også der er hyggeligt, og nyder de fredelige stunder der. Synes bare flere skulle have den samme oplevelse. Kartoflerne er den første succeshistorie i køkkenhaven i årevis, så den varmer jo hjertet på en "kartoffelwoman".

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 2. Så flott det er i deres kolonihage! Det må være deilig å ha en sånt sted for dere som er så dyjtige til å dyrke grønnsaker :)
  Potetene ser jo helt perfekte ut!

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er et dejligt sted og jeg holder så meget af den lille overskuelige have. Den er en god kontrast til vores hjemlige have på mange måder, og det er som det skal være.
   Kartoflerne er - når jeg nu skal prale lidt - perfekte! Dejligt der er noget der lykkes.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 3. Ja det ligner en novemberhave, ikke så underligt, men det ligner så sandelig også en flot kolonihave, som I har haft succes med, lyder det til. Det er da også et stort arbejde med to haver, der begge kræver opmærksomhed, men jeg ved, at du kan lide det. Aspargsene pynter godt nok op sammen med blåbærrene. Det næste bliver så tulipanløgene, det skal nok også blive godt. Tak for at du er flittig til at lave indlæg, så er der lidt at kigge på og følge med i :)
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg kan netop lide det fordi de to haver er helt forskellige, men det er selvfølgelig også mig selv der har planlagt dem sådan. Kolonihaven er en ren legeplads, som virker mindre forpligtende fordi vi ikke nødvendigvis skal opholde os der hver dag. Den hjemlige have skal helst kunne levere noget hver dag i året, og det kræver en del tankearbejde. Men jeg elsker dem begge:)
   Når det kommer til asparges kunne man godt overveje at have dem som ren dekoration, men de færreste kunne vel lade være med at smage på dem.
   Jeg er som du ret irriteret over den dalende interesse for haveblogs. Siden foråret er "besøgstallet" faldet til det halve, hvilket er drastisk. Jeg prøver at holde lidt liv i min egen blog, og glæder mig over dem der stadig er med. Så må vi se hvad der sker. Det er ærgerligt alt skal gå så hurtigt, men jeg taler nok som et gammelt nøv:)

   Mange hilsner fra Ulla

   Slet
 4. De er stadig fine dine asparges. Mine er ved at gro til i jordbær. jeg var vist lidt for blødsøden i foråret, med at luge.
  Det er altid dejligt at have løg i rækker til at klippe af. det har jeg osse altid haft, flere forskellige stede i urtehaven. Både narcis og tulipan.
  det er nu noget af et arbejde at holde styr på to haven. flot.
  hilsner gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er glad for jeg ikke faldt for fristelsen til at plante jordbær under aspargeserne. Det har jeg været ved mange gange, men nu holder jeg mig til bar jord med masser af tang. Det bliver nok det nemmeste i længden.
   Så længe de to haver supplerer hinanden går det nok, og så hjælper det også nu hvor kolonien er færdiganlagt. Så er det bare vedligehold og selvfølgelig køkkenhaven, som trods alt giver udbytte.

   God arbejdslyst til dig!
   Hilsner fra Ulla

   Slet
 5. Hej Ulla

  Jo, det er vel meningen med en kolonihave, at den skal bruges...
  Fennikel har jeg set forvildet, så jeg tænker arten er hårdfør nok til en dansk vinter.
  Flotte billeder fra en flot have!

  Ha en dejlig aften

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det skulle man mene, men folk har åbenbart travlt med så meget andet, at de ikke har tid til nyttehaven. Lidt mere liv ville nu ikke gøre noget...
   Det er første gang vi prøver fennikel, men jeg tror bare jeg lader dem stå og ser hvad der sker. Lyder beroligende med vildtvoksende fennikel.

   Du skal have tak!
   Mange hilsner fra Ulla

   Slet
 6. Hej Ulla!
  Är förvånad att det var få som besökte sina kolonistugor, speciellt i år trodde jag det skulle vara en skön plats att vara på. Min syster hade en kolonistuga i Helsingfors, det var en skön stämning och så vackert med alla små stugor och odlingar. Tyvärr fick hon ont i knät så hon kunde inte ha kvar den. Det ser riktigt fint ut hos er och ni har lyckats bra med odlingarna. Nästa år skall jag ta tag i grönsaksodlingen, i år blev det inte så bra.
  Ha det fint /Hälsningar Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er altid godt at have nye planer for næste haveår, og jeg ønsker dig held med grønsagerne. Vi lykkes heller ikke med alt, men kartoflerne er en succes, ogu må vi finde på noget andet i 2021. Man skal jo helst skifte afgrøderne fra år til år.
   Kolonihaver skulle netop være sådan et hyggeligt sted som du skriver din søster har haft, men det kommer måske når coronaen er overstået...

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 7. Jeg har altid forbundet kolonihaveliv med hygge på terrassen og snak med naboerne over hækken. Og jeg synes da, det er lidt ærgerligt, hvis haverne ikke bliver så meget brugt. Men der er jo også arbejde forbundet med en kolonihave, og der er måske årsagen.
  Det ser godt ud i jeres kolonihave. Det hele virker så gennemtænkt, selv efterårsfarverne har I fået med i planen. Dejligt med den fine kartoffelhøst. Man bliver så glad, når ens arbejdsindsats belønnes, og hvad er bedre end velsmagende kartofler af egen avl.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeg ved heller ikke hvad man skal med en have der ikke bliver brugt, men det er måske bare sådan det er nu til dags.
   Mange tak! Faktisk havde jeg en lille lejlighed da jeg købte kolonihaven, så den skulle kunne det hele, da jeg kom der både sommer og vinter. Nu er det måske lidt overdrevet med stedsegrønt og høstfarver, forårsløg og sommerblomster, for vi bruger den mest om sommeren, men det er jo også meget rart.
   Et liv uden kartofler ville være meget svært at gennemføre:)

   Hilsner fra Ulla

   Slet