søndag den 6. november 2022

Hverandendagsvejr

Ja, det er sådan meteorologen beskriver novembervejret den næste ugestid: hver-anden-dags-vejr. Og sikkert er det at lørdag bød på smukt solskin, blå himmel og hvide skyer, mens dagen i dag er grå med lavthængende skyer, drypperi og dårlig belysning til folk i min alder, men så er der jo lejlighed til at holde søndagen hellig og kigge lidt på bloggen.


Vi tog i kolonihaven i går i fint vejr, fast besluttede på at få ryddet køkkenhaven. Og som sagt så gjort...


Alle de halvvisne tagetes - og der var mange - halvslatne tallerkensmækkere og rådyrspiste amaranter skulle væk, sammen med bladselleri og rødbeder, men først fik vi fjernet alle stativer og net-overdækninger, så vi kunne se hvor vi skulle arbejde. 

Det eneste der står tilbage er de sølle porrer, som ikke ser ud til at blive til ret meget. Jeg havde fået en stor pose korianderfrø forærende, og dem har jeg spredt i alle bedene, hvor de måske vil spire og give en smule vinterdække.

Det var et godt job vi fik lavet på en virkelig smuk novemberdag, og mens vi sad i solen og drak kaffe fik vi øje på et par silkehaler i naboens kirsebærtræ. Da vi kiggede rundt i haverne omkring os fik vi øje på mange flere - de optræder jo som regel i flok her i efteråret - og det virkede næsten som om de var ved at afprøve alle træerne for at finde det bedste sovested.


Kolonihaven lignede sig selv fra oktober, bortset fra lidt færre blade på træer og buske, og de nye tyttebær vi plantede under blåbærbuskene er sørme i gang med at blomstre!I dag nyder vi livet hjemme i varmen mens solsorten er blevet færdig med de småbitte sorte paradisæbler på Freja og er hoppet videre til Professor Sprenger udenfor vinduet. De gule æbler på Golden Henry kommer i sidste række, når professoren er ribbet. Jo, den ved hvad den vil:-)


Med vejrudsigten i baghovedet skulle det jo blive solskin i morgen, men jeg gad dog vide... I dag er det gråvejr og fint vejr til afslapning!

20 kommentarer:

 1. Deilige bilder fra november, Ulla. Det grå været har vi her også, og i tillegg regner det nesten hver dag her. Du skriver lite om regn så jeg antar at du ikke har fått mye av det. Godt lys inne må en ha når vi blir eldre ja. Det er utrolig med dine tyttebær og blåbærbusker som blomstrer. Det blir neppe noen bær på de, men du får nyte blomstene :)

  Hilsen Marit

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Marit, og nej, regn får vi ikke meget af her. Da vi gravede selleri op var jorden tør som støv nedenunder. Jeg har skrevet regn på min ønskeliste til julemanden:-)
   Jeg er også overrasket over tyttebærrene blomstrer nu, men måske er de så glade for at komme ud af de små potter, at de vil forkæle os med blomstring.
   Jeg håber selvfølgelig også de blomstrer igen til næste år, men gerne lidt tidligere på året.

   Mange hilsner fra Ulla

   Slet
 2. Hej Ulla!
  Så bra att få ordning på koloniträdgården. Vädret såg ut att vara perfekt för trädgårdsarbete. Fantastiskt att lingonen blommar. Sidensvansarna är så fina, men dem ser jag inte hos mig. Kan finnas i träd i parken ibland. Minns dem i stora flockar då jag var barn, de satt i ett träd på gården. Det är många arter som jag inte ser lika ofta som förr. Så tråkigt.
  Ha det gott /Hälsningar Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det var perfekt vejr til havearbejde - og så i november - og nu er jeg glad for at vi har styr på køkkenhaven! Det er sjældent vi ser silkehalerne her men de er jo så fine. Sidste år slog de sig ned i vores pæretræ et par aftener, men så var det også overstået.
   Trist at skulle undvære fuglene, men vi mennesker fylder jo godt i landskabet efterhånden...

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet
 3. Ja fint vejr i går og snasket i dag. Så jeg hyggede mig med bladene i går og såede kuldekimere i drivhuset i dag. så er det gjort.
  Hi fuglende ved hvad der smager godt før og efter frosten, det har jeg osse lagt mærke til.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Jamen det handler jo netop om at vælge de rigtige opgaver til det rette vejr, og man kan vel altid finde et eller andet der trænger:-) I dag fik jeg pudset nogle vinduer indendørs - perfekt i gråvejr, og noget der bare skal overstås.
   Ja fuglene ved hvad de vil, og det sjovt at lære dem at kende så man kan følge lidt med.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 4. Ja men det er jo dejligt med en slapperdag en gang imellem, men lidt mere solskin ville ikke gøre noget. Hvor var I heldige med silkehalerne, vi havde også silkehaler for nogle år siden, det var før du var med på bloggene, det er nogle fine fugle. Bent fik nærbilleder og vi vant en præmie, men nu er det år siden, vi sidst har set dem i haven. Som hos jer er der forskel på hvilke paradisæbler, der bliver spist først. Dem vi har er nu alle ens, men det er det samme hvert år, der bliver spist sidst.
  Kram fra Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det var en slapperdag jeg havde planlagt, men så var der jo lige alle bladselleri'erne fra kolonien der skulle i fryseren, og så fandt jeg lige på at pudse alle de store vinduer i stuen på indersiden, nu da vejret var så gråt, så det blev kun en delvist afslappet søndag:-) Men ellers var det en fin lørdag og silkehalerne blev et godt indslag. Præmiebilleder blev det ikke til, men jeg håber man lige kan ane hovedtoppen, som var det jeg selv lagde mærke til.
   Fuglene er en evig kilde til underholdning synes jeg, og det bliver bare bedre af at man kender deres vaner.

   Knus og tak!
   Ulla

   Slet
 5. Da blev jeg godt nok misundelig. Silkehaler har vi kun haft besøg af en enkelt gang. De siges ellers at være vilde med nedfaldsfrugt, og det har vi i enorme mængder. Nu kan I så begynde at planlægge næste sæson i kolonihaven 🤔

  SvarSlet
  Svar
  1. Jamen så burde I jo være på silkehalernes rute som et helt fast stoppested! Her ser vi dem højst et par dage om året hvor de åbenbart holder pause i Præstø. Håber du får dem tilbage igen!
   Næste år i kolonihaven bliver kartofler overalt! Vi vil prøve at avle noget som rådyr formentlig ikke gider spise, men vi får se...

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 6. Godt med havevejr men også godt med hyggeindendørsvejr! Dejligt at få ryddet op i køkkenhaven og dog.... vi er nok mest glad for den når den bugner af lækre madvarer! Det er vel et godt tegn at de nye tyttebær blomstrer. Men I har vel også vandet godt, når nu regnen driller hos jer? Fine gråvejrsbilleder fra haven, når der stadig er nogle farverpift til at lysne.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeg holder også af variationen!
   Der er altid noget at gøre i haverne og nu kan jeg da sætte flueben ved køkkenhaven, så det er helt ok. Bugnet har den jo ikke i år, så det har været en bladet fornøjelse.
   Vi har vandet flere gange i blåbærbedet, så de nye planter har fået en god start, men jeg håber da snart de får lidt fra oven. Det varer jo ikke længe før der slukkes for vandet i hanerne:-)
   - Og så kan vi bare nyde de sidste blade med farver på...

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 7. Det er jo mye fint selv om det er høst, og det er deilig å få ryddet opp. Her var det finest søndag, og da fikk jeg faktisk gjort litt rydding. God følelse. Ha en fortsatt fin kveld, hilsen Ingeborg

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, vi må benytte os af det fine vejr når det er der, og det er jo altid en god følelse at få lavet noget af det der står på listen! I det lune novembervejr (10-12 grader) er det endda helt behageligt at arbejde i haven.

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet
 8. Jeg leste overskrifta på innlegget ditt feil, og trodde det sto "hverdagsvær". Det passer for meg også tenkte jeg. Med regn hver dag. :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det ville have været dejligt med nogle regnvejrsdage, flere i træk, men det får vi ikke her mod øst. Højst 3-5 mm om ugen, suk! Det lange ord er nok en dansk konstruktion, men du forstår:-)

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 9. Vilka fina novemberbilder du bjuder oss på, Ulla. Måste vara skönt att ha gjort i ordning kolonilotten inför nästa säsong. Det gäller att ta till vara på de fina höstdagarna så här års. Räknar du med att koriandern hinner gro och växa till innan hösten?
  Fint besök av sidensvansar. De brukar komma till mig först under senvintern och jag tycker de är så fina. Sen måste jag bara säga att de vita trädgårdssofforna ser så inbjudande ut, där skulle man gärna sitta och njuta en stund!

  Ha det gott! Ulrika

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak Ulrika! Jeg ved ikke om koriander kan nå at spire, men når man nu har en stor pose frø og vejret er så mildt... Jeg eksperimenterer bare lidt:-)
   Jeg bliver altid så glad for silkehalerne når de kommer på besøg. Det er jo smukke fugle og de er her kun så kort tid, men de hører med til årets gang.
   De hvide bænke lyser op i denne tid og det har vi brug for!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 10. Det var et godt stykke arbejde, I fik udført i kolonihaven. Når man ser billedet af det færdige resultat, tror man næsten, det er forår, og haven er gjort klar til såning.
  Der er fortsat flotte efterårsfarver i din have. Den hvide bænk ligefrem lyser på en lidt diset dag.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, de hvide bænke har en vis funktion på denne årstid også - de lyser - og selvom vi ikke sidder der så meget nu løfter de november-stemningen alligevel.
   Altid godt at have lidt styr på ukrudtet på denne årstid, i det mindste i køkkenhaven:-)

   Hilsner og tak!
   Ulla

   Slet