fredag den 25. november 2022

Opmuntring på en tåget dag

Det er ikke mere end en månedstid siden vi var i Portugal, hvor sommer og sol herskede, og på en fuldstændigt grå dag som i dag, er det godt at tænke tilbage på en dejlig uges ferie under blå himmel.


De klare farver og det skarpe lys står i skærende kontrast til dagens grå filter, der som en stor ulden hue er trukket ned om ørerne på os - ja, det er faktisk som om huen er trukket helt ned over øjnene også!
   Men sådan var det sandelig ikke på vores ferie i det sydlige Portugal, hvor man som nordbo livede helt op blandt de mange indtryk af blomster og vækster vi bedst kender som potteplanter eller sommerblomster hjemmefra.Blomstrende træer midt i bybilledet - her er det Jacaranda træet, som vistnok er indført fra Sydamerika.Også i den vilde natur langs de høje klippekyster var der blomster at finde.
Jeg holder meget af den måde buskene vokser på. De danner store kupler og uigennemtrængelige krat, som nok skaber et skyggefuldt miljø omkring rødderne, og gør det muligt at vokse og trives på den stenede, tørre klippe.
Fra Algarve kysten kørte vi op til Lissabon og fik et par dage i den gamle bys stejle, smalle gader, på den flotte, brede Avenida med de mange store grønne træer og på små hyggelige og store prangende pladser rundt omkring centrum.
   Vi fik besøgt Estufa Fria, som er en vidunderlig eksotisk have anlagt i et gammelt stenbrud i udkanten af Parque Eduardo VII. Hele haven er overdækket af et let bambus-tag, som sørger for halvskygge og meget behagelige temperaturer. 
Stenbruddet var kun i brug i kort tid, da det ikke var muligt at holde vandet ude, men en gartner begyndte at sætte sine træer der, mens man ventede på den store Avenida Liberdad blev bygget færdig. Han havde nemlig fået til opgave at beplante denne gade og manglede et sted at opbevare sine planter, men her på bunden af bruddet og med rigelige vandmængder kunne hans træer fint stå så længe det varede. Dette er næsten 100 år siden, og derfra udviklede det sig til en dejlig botanisk have, med stier, grotter og broer bygget i den sorte basaltsten.

Og så til et sted jeg altid må besøge i Lissabon:
Et lille plads - Principe Real - med en ganske lille park i den gamle bydel Bairro Alto rummer det mest fantastiske træ jeg har set i Lissabon, og her må jeg altid hen for at se om det står der endnu. En cypres af en art som nu giver skygge til en cirkelrund plads med mange bænke, og jeg holder så meget af den måde man har støttet og beskåret den, så den fungerer som en enorm parasol. Selve stammen og de store krogede grene er så smukke i deres glatte rødbrune bark, og hele træet er med til at give både parken og pladsen et stemningsfuldt særpræg.

Det er dejligt som sådan en lille ferie kan kaste lys og glæde af sig i den mørke tid, og det bliver nok ikke sidste gang jeg finder trøst her blandt billederne i vinterens løb:-)

Men nu må jeg videre med juleforberedelserne...


13 kommentarer:

 1. Så deilige bilder å se på når været er så grått som i dag. Ja, i Portugal vokser det mange blomster som vi nordboere forbinder med potteplanter. Som f.eks. Bougainvillea som bare trives ute om sommeren her. Det var et fantastisk sted dere besøkte med flotte trær! Jeg ser frem til flere flotte bilder derfra, Ulla!

  Hilsen Marit

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeg synes vi trængte til lidt oplysning! Når jeg tager på ferie kommer jeg som regel hjem med mange billeder af planter - gad vide hvad det kan skyldes? - og navnlig af træer. Jeg har altid været lidt misundelig på Tarzan der levede i trætoppene...

   Mange hilsner fra Ulla

   Slet
 2. Jeg fik næsten ondt i øjnene af at nyde de første, lysfyldte billeder af dit indlæg. Det er ret vildt, så store udsving der er i den lysmængde, vi er forundt henover året her højt mod nord, og det er ufatteligt gråt og mørkt for tiden. Det lille gule hus på det sidste billede er enormt idyllisk.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeg burde nok have anbefalet solbriller:-) Det er en utrolig kontrast, og navnlig i disse dage hvor man dårligt kan se enden af haven ud af vinduerne. I det gule hus må der virkelig bo nogen der elsker stærke farver!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 3. Hej Ulla!
  Det är alldeles rätt tid att åka till sol och värme när höstrusket är som värst. Otroligt vackra färgsprakande blommor och buskar. Den gröna frodiga trädgården vid stenbrottet måste vara skön att vandra omkring i. Trädet i Lissabon är helt fantastiskt, förstår att du vill se det.
  Önskar dig en fin första adventshelg.
  /Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak Marika! Ja, der er virkelig gang i farverne her på billederne, og de er gode at se på her midt i mørketiden. Det er en skøn have (Estufa Fria) i stenbruddet: dejlige planter, vand og behagelig temperatur! Træet på pladsen er så skønt, og det må jeg bare besøge hver gang jeg er der!
   Tak og i lige måde! Jeg er parat med adventskransen:-)

   Mange hilsner fra Ulla

   Slet
 4. Uha ja et ordentligt skud solskin og stærke farver kan man leve højt på i flere mørke måneder. Det var da mange smukke planter du har set. Ja både de dyrkede og de naturlige. Tak for at dele turen med os!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeg trængte - og tænkte at der nok var flere end mig der savnede solen og kulørerne i disse dage. Selv tak!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 5. Ohh et vitamintilskud af sol og lys. Herligt. Normalt har jeg ikke noget imod vinter, meen disse sure grå tågede dage, øv.
  Det blåblomsterende træ ser ud som om det har fået hyacintblomster sat på. sjovt.
  Men det er fantastisk at se alle de planter vi forbinder med potteplanter, vokse frit og enormt dernede. Bare den cypres parasol osse, fabelagtig.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er lige nu man skal tage solskinsbillederne frem og hygge sig med dem. Mange af disse eksotiske vækster ville nok se lidt mærkelige ud hos os, men Jacaranda'en kunne jeg da godt finde en plads til, hvis ellers den ville gro her:-)
   Parasol-træet er bare fantastisk, og jeg ville ønske vi havde sådan nogle træer på vores pladser herhjemme. Ikke nødvendigvis lige som denne, men lidt fantasi ville ikke være af vejen, synes jeg.

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet
 6. Tak for det, ja vi trænger til lidt farver, godt du har sørget for det.
  Knus fra Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Lige hvad jeg tænkte Lisbeth!

   Knus fra Ulla

   Slet
 7. Det var många fina bilder från er semester i solen. Skillnaden mot gråvädret och mörkret här var uppiggande och cypressen helt fantastisk!

  Ha det gott! Ulrika

  SvarSlet