søndag den 14. maj 2023

De små grønne hjælpere

De små grønne hjælpere er alle havens seje bunddækkeplanter - mine bedste venner! I disse år hvor tørke præger både forår og sommer, er det af vital betydning at få jorden dækket, så når jeg render rundt og vander, er det ofte dem jeg retter opmærksomheden - og vandstrålen - mod.

Ny fra sidste år er bispehuerne, som lige skal have en hjælpende hånd med etableringen,og her under løgplanter og kærmindesøster må skumblomst også holdes lidt fri for at kunne trives med sine små lysegrønne blade i lav højde. Når de blomstrer er det så fint.
To som aldrig har svigtet mig endnu er hasselurt og vinterglans. De er ikke hurtige, men breder sig sejt og roligt i større tuer og flader, når blot de får ro og fred. Disse vintergrønne bunddækkere er særligt værdsatte.I solsiden af haven er en lav kulsukker på vej til at erobre det meste af et stort bed, men der er dog også blevet plads til en krybende klokkeblomst som får hvide blomster senere.
I solen trives naturligvis også diverse krydderurter, lammeøre, pudenellike og tæppepileurt, men dem vender jeg tilbage til når de er kommet ordentligt i gang.

Midt på den store terrasse har vi lavet et stenbed, og her breder trædebregner sig i fugerne mellem naturstenene. Også græs kan være en fin bunddækker, og Hakone-græs trives i både sol og skygge, og kan deles og bredes ud med tiden.Der er selvfølgelig også planter der helt tager magten fra mig, og der må jeg indrømme at guldnælden, som var en skattet hjælper i de første etableringsår, er gået amok i skyggebedet. Lige nu blomstrer den så fint og lægge et lysegult skær over det meste af bedet, men snart skal jeg igang med en større udrensning for at give luft til andre gode planter, som kæmper for at få luft.I samme kategori er skovmærke som også breder sig helt uhæmmet. Hvor guldnælden sender lange udløbere ud og lægger sig ovenpå alt andet, er skovmærke mere diskret og myldrer simpelthen rundt med en tæt måtte af rødder, som er noget lettere at fjerne. Den er dog så køn både i blomst og blad at den stadig skal have sin plads her i haven.


Det er mig der skal sørge for en vis balance, og jeg må jo bare smøge ærmerne op, men allermest er jeg yderst tilfreds med alle mine små hjælpere! De kræver ikke megen opmærksomhed, og mange af dem har fine blomster som insekterne er glade for.

I denne tid er løgplanterne ved at være færdige og så er det godt med en rolig grøn baggrund som et tæppe under buske, træer og store stauder. Nu er det frugttræernes blomstring der glæder os og i det store nye sommerblomstbed er der endelig ved at dukke nogle frøplanter op. Noget er sået på stedet, andet plantet ud fra drivbænken, og så mangler der stadig nogle felter hvor det sidste skal sås og plantes, men nu kan man faktisk tage et billede og se de små spirer omsider!
14 kommentarer:

 1. Ja bunddække er uundværlige. Men jeg er nu ret hård ved mine hasselurt. Myrerne spreder frøene de mest trælse steder, så de bliver luget væk inde i stauderne. Kærmindesøster får derimod særbehandling i form af en ekstra kande vand. Der er flere steder den gisper efter vand nu.
  Skumblomst har jeg aldrig prøvet. Hvor tørketolerant er den? Den er rigtig sød med den fine blomst.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er nu vældig glad for hasselurten og retter min bekymring mod den voldsomme guldnælde - men begge planter har egentlig så fine blade...
   Skumblomst er så lav at den må kæmpe blandt de høje vækster, men den udnytter de huller der er. Jeg har aldrig vandet noget videre på den, men den står også i skygge næsten hele dagen. Både blade og blomster er fine!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 2. Bunndekkene planter er gode å ha i hagen Ulla, og de er jo som du sier hjelpere i hagen. Det er så godt å ha noen enkle planter som brer seg pent utover. Ikke alle bunndekkepanter er invasive, men mange er det. Den du kaller gullnælden har jeg også, og jeg angrer på at jeg tok i mot den da jeg fikk den. Den er helt vill!

  Hilsen Marit

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, vi er helt enige Marit! Bunddække er nødvendigt men guldnælde er absolut helt vild! Jeg skal snart i gang med en kraftig bekæmpelse.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 3. Denne kommentar er fjernet af en blogadministrator.

  SvarSlet
 4. Interessant at læse om, hvilke bunddækkeplanter du har, og hvordan du bruger dem. For mig at se er de ret forskellige, hvad deres behov for vand angår. Skumblomst har jeg f.eks kun held med i fuld skygge, og som du skriver, er den rigtig fin I blomst. Bedet til sommerblomster er dekorativt med de mange inddelinger selv uden planter.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg prøver mig frem, og i disse år er tørketolerancen ved at være det mest afgørende. Nogle står jo i fuld sol, og der er det slet ikke nemt at finde noget der kan og vil. Her er skumblomst også placeret i skygge, og det passer den åbenbart godt.

   Hilsner og mange tak Marie!
   Ulla

   Slet
 5. Hej Ulla!
  Det är bra med sådan hjälp, ibland kan det bli för mycket precis som du skriver. Jag har Vintergröna Vinca Minor på flera ställen i trädgården. Flyttar runt dem, rensar bort och provar på ett nytt ställe. Den tar lätt över , har den i blått purpur och vitt. De senare färgerna skulle gärna få föröka sig men de är inte lika villiga som den blåa. Skall bli spännande att se din nya plantering, längre fram också.
  Ha det gott /Hälsningar Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, denne hjælp er helt nødvendig Marika! Vinca har jeg ikke selvom den er fin, for den lægger sig ovenpå alle andre planter ligesom jordbær - eller ligesom guldnælden, som er meget svær at styre. Forstår du har et stort job med at holde styr på dine Vinca!

   Hilsner og mange tak fra Ulla

   Slet
 6. Skovmærker holder jeg meget af, jeg havde jo vældig mange i skoven, heldigvis fik jeg en tot med mig, så jeg har dem stadig. Guldnælder begik jeg også den fejl at tage ind, det fortrød jeg. Den vinca jeg har her, har jeg ikke selv været skyld i.
  Knus fra Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, skovmærke er virkelig fin og som du kan regne ud kan jeg sagtens forsyne dig med mange flere hvis du er interesseret:-) Vinca er også en rigtig god bunddækker med sine stedsegrønne blade og kønne blomster, men den skal nok stå for sig selv, hvor den ikke laver for mange ulykker. Den er lige så ustyrlig som guldnælden.

   Knus fra Ulla

   Slet
 7. Alletiders artikel, Ulla! Du har så ret at bunddække er uundværlige i haven, men samtidig lærer vi alle af vores erfaringer mht. "bedste ven eller bølle". Jeg er meget glad for bispehue, hasselurt, kærmindesøster og lammeøre. De bliver slet ikke vandet hos mig. Spændende at følge med i udviklingen af det nye bed.

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak Sydney! Ja, jeg lægger betydeligt mere arbejde i de bare områder i havens bede end jeg gør hvor jorden er dækket, så det er altså ikke en overdrivelse at kalde bunddækket for mine bedste venner og hjælpere. Men selvfølgelig skal man vælge sine venner med omtanke:-)
   Det nye bed er året store eksperiment, så jeg deler fuldstændigt din vurdering. I øjeblikket kan det falde ud som en stor succes, men også ren katastrofe, og sandsynligvis vil det blive en besynderlig blanding. Vi får se!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 8. Marktäckare är en välsignelse på många sätt och en av grundpelarna i min trädgård också. Sen finns det ju tillfällen då de kanske mår lite för bra och behöver lite vägledning men det får man ta.
  Ska bli fint att följa utvecklingen av den nya planteringen med sommarblommor! Det ser lovande ut!

  Allt gott! Ulrika

  SvarSlet