fredag den 26. maj 2023

Små overraskelser

Sidste år såede jeg et lille brev sødskærm, købt i en privat have. Jeg synes det er en ret skøn skærmplante, som vil passe godt i skygge-bede i min have, og frøene blev sået i stiklingebedet, som også står i skyggen af garagen - men intet skete! I foråret købte jeg så en potteplante i stedet for de fejlslagne frø, og den står meget fint under en julerose og vokser godt til.


Efter dette køb gik der ikke mange dage før underlige spirer med meget lange tynde kimblade dukkede op rundt omkring i stiklingebedet, og ja, ganske rigtigt viste sig at være sødskærm! Så nu har jeg 10 små potter med fine planter på vej, og kan rigtigt frådse i de kønne lysegrønne og lakridsduftende skærmplanter. Disse frø skal altså gennem en vinter før de vil spire.


Det nye sommerblomstbed er tilsået - og tilplantet - med flere forskellige frø, som jeg har høstet i egen have over årene, men også nye frø og frøplanter, som citrontagetes og løvemund. De gamle frø var ikke alle spiredygtige, men der kommer da lidt fra en grøngødnings-blanding jeg lavede for år tilbage, og også både dildfrø og Linné-tagetes.
   Det kolde forår, blæsten og de stedlige fasaner og duer har været hårde ved både frø og udplantningsplanter, men nu sker der da lidt.


For at supplere tvivlsomme vækster købte jeg et glas birkes i supermarkedet, og håbede på en god mængde valmuer til en billig penge. Og de spirer! Nu er det spændende at se hvordan blomsterne kommer til at se ud.

Det er birkes-frøene der står her i forgrunden og i baggrunden - alt for tæt, men det må de selv klare:-)Som man måske kan se er der plantet ud blandt de bare områder, og jeg har sågar sået et felt med fuglefrø. Måske æder fuglene dem, men så kan det være de lader resten stå...


Jeg har vandet meget i dette bed og håber nu det snart vil kunne klare sig selv, men foreløbig er jeg glad for de små overraskelser - ikke mindst valmuerne!

Rundt omkring i haven er der også lidt at se på, og denne kraftige løgvækst, som kommer op under hegnet ud til marken, og som jeg ikke aner hvad hedder, er på en måde også hvert år en overraskelse:-)


Den gamle syren jeg har beskåret på det skammeligste i alle årene, kvitterer med enkelte blomster i år,
og citrontimian blomstrer så flot lige nu.


John har givet alle havemøbler træbeskyttelse og Georginerne er endelig kommet i jorden efter vi fik tømt drivbænken for udplantningsplanter. Alle de røde pelargonier er kommet ud på terrasserne. Jeg har brugt en hel dag på at nivellere muldvarpens udgravninger med jord fra depotet med græstørv, så nu mangler jeg snart kun at få bragt komposten ud, men der måtte sandelig gerne komme lidt regn forinden.


De første bonderoser er sprunget- og jeg har plantet de planter jeg købte på markedet på Rønnebæksholm. Se bare denne liljekonval med stribede blade. Den forventer jeg mig meget af.20 kommentarer:

 1. Det blir spennende å se dine flotte spirer vokse til, Ulla. Valmuer pleier å være enkle å få til. De vokser nesten for godt.
  Din stripete liljekonvall har jeg en ting å si om, og det er at den brer seg minst like mye som den grønne. Jeg kjøpte den på et plantemarked for mange år siden, og den har nesten blitt et ugress her. Så er du advart!
  Den er veldig fin, og jeg liker den godt, men den brer seg altså litt for mye etter min smak. Den virker så uskyldig i starten, men ikke la deg narre av den. Ulv i fåreklær vil jeg kalle den! ;-)
  Men sånn er det i planteverden. Noen ting gror for lite, og noen ting gror for mye. Hold øye med den er mitt råd til deg!

  Hilsen Marit

  SvarSlet
  Svar
  1. Sikken en masse advarsler Marit! Jeg har enkelte almindelige liljekonvaller som bestemt ikke breder sig hurtigt, så mon ikke det lykkes at få noget godt ud af denne stribede? Faktisk måtte den gerne brede sig en hel del, for jeg synes den er så køn.
   Ja, valmuer er nemme at så, men jeg har nu aldrig prøvet med disse birkes-frø, som man normalt bruger på franskbrød:-) Håber de bliver flotte!

   God pinse!
   Hilsner fra Ulla

   Slet
  2. Ja, men de er bare godt ment :-)
   Håper den brer seg godt hos deg!
   God pinse!

   Slet
  3. Tak Marit! Jeg ved du mener det godt.

   Slet
 2. Liljekonvaller bredte sig voldsomt i skoven hos mig, men den stribede forsvandt, måske får du held med den. Det bliver spændende at se dine valmuer. Jeg har fået et par selvsåede med i nogle af potterne, så måske får jeg også lidt valmuer her, ellers må jeg i gang med birkes. Det ser ud til, at det virker fint.
  God pinse til jer
  Knus fra Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvis ikke du får noget ud af dine valmuer skulle der være en pæn chance for at du kan få et par stykker her hos mig - til næste års høst - og hvis disse birkes bliver pæne er det jo en smal sag at købe dem i en butik. Nogle af mine valmuer er børn af dine fra Samsø.
   Jeg håber på de stribede trods alle Marits advarsler:-)

   Ja, god pinse til jer også!
   Knus og tak fra Ulla

   Slet
 3. Sjovt med sødskærm. De små pus ville måske ikke kommer før der var en "stor" til at vise vejen, hihi.
  wow birkes spirer, det bliver spændende. Jeg troede faktisk sådanne frø blev varmebehandlet.
  Din flotte blå løg er en "blue bells" Men om det er den engelske eller den spanske kan jeg selvfølgelig ikke huske. Den ene har oprette blomsteraks , den anden nikker lidt, men hvilken der gør hvad??? I bedene kan den blive ret plagsom med årene, den egner sig bedst til lidt vildsomme områder. Lisbeth fra Æbeltoft kaldte den en ulv i fåreklæder. Hun havde vist en indædt kamp med den.
  god pinse Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Det skorter ikke på advarsler i dag! Man skulle tro jeg dyrkede japanske pileurter og bjørneklo... Men jeg er jo ret frygtløs og elsker det meste af det der kan selv:-)
   Bluebells er vist ikke så kraftige som denne plante, og denne bliver på samme sted år efter år, så mon dog den er så farlig?
   Sødskærm er dejlige planter, som også kan bruges i mad (vistnok frø og stilke) så jeg er bare glad for de endelig kom frem. Også valmuerne af birkes er jeg glad for, så nu kan du jo også forsøge dig, hvis du tør:-)

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet
  2. hihi jeg har masser af dem, både blå og hvide og krydsninger imellem dem. Så egentlig ikke en advarsel. Det er nok et spørgsmål om hvor stor eller lille ens have er. Og hvor pertentlig det skal være. Klokken har det jo med at lægge sine blade ned og lukke af for andre planter, så den selv kan brede sig. Men den er super sød og fortrinlig i vaserne, så unoderne bliver tilgivet.
   hilsner Gunvor

   Slet
  3. Tænkte nok du havde lidt plads i din have til denne flotte klokke også, og i vores have står den i græsset og gør ingen skade overhovedet:-)

   Slet
 4. Det låter som om ni är redo för en vacker sommar. Vad skönt att ha så mycket i ordning och det kommer att bli en fröjd att se alla sommarblommor i er nya plantering.
  Tack för tipset om sötskärm som skuggväxt, jättefin och jag kan genast se var den skulle passa med sina sirliga blad. Vilken lycka att ha så många plantor och jag ler lite igenkännande åt att du var så otålig och köpte en planta för att sen se att de grodde fint.

  Ha det gott! Ulrika

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Ulrika! Ja, lidt utålmodig er jeg nok, men når bare det ender godt...
   Lige nu føler jeg at jeg et meget godt overblik, men nu kommer sommervarmen vist endelig og så kan jeg sikkert ikke følge med - men skidt med det! Det er så dejligt at se haven grøn og frodig igen - ja, hele landet.
   Sommerblomsterne er stadig et spændingsmoment, men det begynder da at vokse, så noget af det skal nok lykkes!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 5. Sødskærm og de fleste andre skærmplanter har fin og rolig udstråling. Jeg glæder mig mig til at se billeder af det nye bed, når de mange frøplanter blomstrer.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Marie! Ja, jer er selv meget spændt på hvordan sommerblomsterne udvikler sig - og om de fylder bedet ud ikke mindst. Du slipper ikke for flere billeder herfra:-)

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 6. Jeg dyrker også både sødskærm og bronzefennikel som prydplanter. Sødskærm har jeg prøvet at bruge til forskelligt gennem årene, men aldrig fundet noget, der smager godt. Så del endelig, hvis du finder en sej opskrift.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg bruger også krydderurter som prydplanter i stor stil, men sødskærm er ny i haven, så jeg har ikke nogle gode opskrifter endnu. Var der ikke noget der hed kørvelsuppe engang? - men den har du måske prøvet... Jeg kan godt lide at lugte til de lakridsduftende blade, men mest af alt er den dekorativ. Fennikel måtte lade livet da den var ved at kvæle et lille træ, men nu har vi løvstikke i et andet bed:-)

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 7. Tillykke med dine sødskærm - en dejlig overraskelse lige da man troede ikke det lykkes. Sikke gode ideer du har fået med at så birkes og fuglefrø. Man vil have jorden dækket i en fart og de skal nok komme. Men vand skal der til for at spire, så vi må ud med slangerne. Ikke en byge i sigte!

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej, det er ved at blive enerverende med den manglende regn, og jeg får mindelser om tidligere års tørke... Uha!
   Tak Sydney! Ja, man kan da heldigvis blive overrasket stadigvæk. Jeg havde tømt potterne med sødskærm ud i bedet så de begyndte pludselig at spire på mærkelige steder:-) Lad os nu se om fuglefrøene også vil spire, men i hvert fald gik det godt med birkes.

   Mange hilsner fra Ulla

   Slet
 8. Hej Ulla!
  Det ser bara fint ut, och ni har hunnit med mycket. Din "blåklocka" är riktigt fin .
  Är riktigt förväntansfull med allt vackert som kommer att blomma i den nya rabatten. Hoppas inte fåglarna äter upp alla frön.
  Hälsningar Marika

  SvarSlet