tirsdag den 2. maj 2023

Maj startede mildt

Ja, endelig fik vi en mild og skøn forårsdag her d. 1. maj! Termometret bevægede sig helt op på 17 grader hen ad eftermiddagen, og jeg kunne arbejde i haven uden overtøj. Det er første gang i år, og i dag er vi desværre tilbage i blæst og kulde igen. 
Jeg har ligget på knæ og luget et område i skyggebedet fri for guldnælder, og nu kan man atter se bispehuerne, som er ved at springe ud. Guldnælder er ved at erobre dette store bed fuldstændigt, så det bliver ikke sidste gang jeg tager fat på en større udrensning, men lige nu er de på spring med deres gule blomster, så de får fred et par uger. Under det mere end halvvisne æbletræ er de vilde kodriver på retur, men til gengæld har jeg fået en blå lungeurt med hjem fra skoven, og den er jeg bare glad for - ligesom humlebierne. Jeg tror jeg har mistet nogle røde alunrod i denne vinter, men nu har jeg plantet en klematis med rødlige blomster som skal klatre op i æbletræet. Det er der hvor en lille pind stikker op.
Vibeæg og kejserkrone er ved at være færdige sammen med påskeliljerne, men pinseliljerne står og stråler i solen.
Vinterviburnum og Carlesii aurora er også fine nu, mens jeg nyder synet af den friske grønne verden der udfolder sig i alle hjørner og kroge.
De første kirsebærblomster...Jeg har vovet at plante de første tagetes ud fra drivbænken, og de var rigtig fine med en god klump i potten, så mon ikke de klarer sig?Hornviolerne er ved at få ordentligt fat i nogle af potterne, og jeg tror simpelthen jeg vil bruge dem som bunddække under sommerblomsterne efterhånden som jeg planter flere af dem ud. Drivbænken skal bruges til georginer, så der begynder at blive pladsmangel:-)

Her kommer en lille serie af de ukuelige småting der glæder med blomster lige nu, primula, violer, kærmindesøster osv. Tiden går ellers med kantstikning af alle bede, oprydning på terrassen og vanding i det store nye sommerblomstbed, hvor en masse små spirer nu stikker op.

16 kommentarer:

 1. Det er en ren nytelse å se alt som blomstrer hos deg nå, Ulla! Da var det stor forskjell på været hos oss i går. Jeg våknet til snø og 2 grader, men alt smeltet igjen og nå skinner solen. Nå må det bli slutt på dette kalde været! Du har så mange fine primula!

  Hilsen Marit

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det var en stor forskel! I dag har det slet ikke været varmt og blæsten gør det hele værre, man må være glad for en enkelt dag:-)

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 2. Det er varmere hos jer end her, morgenerne er meget kolde, men nu står jeg jo også tidligt op, det bliver det ikke varmere af. Eftermiddagen er lunere, der får jeg lavet lidt af hvert. I dag har jeg skrevet en mail til dig ;) Dejligt med alle de primulaer du har, ja og alt det andet.
  Knus fra Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er nu heller ikke varmt her om morgenen, og det skyldes nok den kolde vind enten fra øst eller vest. Man må glæde sig over de gode stunder, og i går var det dejligt vindstille. Jeg er nu glad for alt det der klarer sig i dette sene forår!

   Knus fra Ulla

   Slet
 3. Bispehat plejer da at være den stærkeste i kampen?? Det må være en sej guldnælde.
  Ja der er en masse små fine blomster nu. Det er bare om at kikke nedad.
  ups tagetes,, dem har jeg da glemt at så i år. Forhåbentlig kan det nås endnu. Der er jo en dag ekstra i weekenden. omend kun i år. akja.
  Fine pinseliljer..Mine er har kun liige knopperne fremme. Men de når det nok. Jeg har godtnok overvejet at købe nogle nye pinseliljer der blomstrer nu,, men jeg er lidt loren ved de nykøbte løg. Jeg syntes de ofte er noget troløse.
  hilsner gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har ikke så mange erfaringer med bispehue, da den kun har været her et årstid, men guldnælder er voldsomt seje og lægger sig som en måtte over alt andet. Jeg var blevet advaret mod den, men ville bare have noget der voksede hurtigt fra starten. Det fik jeg:-)
   Mine pinseliljer er en gammel sort Actaea, men anskaffet for få år siden. Den virker ret robust. Jeg gider ikke at lægge løg hvert år...
   Ja, nu er det om at udnytte den sidste bededag til noget fornuftigt, og tagetes er da relativt fornuftigt Gunvor:-)

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 4. Ser ut som hagen din har kommet litt lenger enn min til tross for at vi virker å ha ganske likt vær. Prøvde meg litt ute i dag, men kom fort inn igjen, det var for kaldt. Mye fint da, har ikke sett noe til Bispeluene mine forløpig, men jeg får lete litt rundt i løvet som fortsatt dekker noen bed. Ha en fortsatt fin kveld, hilsen Ingeborg

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Ingeborg! I dag har det også været for koldt derude, så jeg kastede mig over lidt rengøring. Mine bispehuer var også næsten forsvundet i alt muligt andet, så det krævede lidt arbejde at finde dem. Du må ud og lede efter dine, og så må vi håbe på lidt varmere vejr:-)

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 5. Hej Ulla!
  Det är omväxlande väder, vi fick regn den första Maj och igår var det riktigt kallt. Solen skiner så fint, så man blir lite lurad, och tror att det är varmt och skönt.
  Dina rabatter prunkar av vackra växter, de gula primulorna är extra fina, tycker jag. Så frodiga plantor.
  Ha det gott /Hälsningar Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det ligner rigtigt forår, men det er stadig koldt - altså lige undtagen 1. maj:-)
   De gule primula er også mine yndlinge, men jeg har opdaget at de røde og lilla står godt til kæmpestenbræk, som også blomstrer lige nu.

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet
 6. Sikke en masse fine nærbilleder af de små forårsblomster. Guldnælde opfører sig ligesom skvalderkål, er min erfaring, og bispehue danner et tæt rodnet, som guldnælden bliver filtret ind i. Det må ikke være nemt at komme til livs.

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej, du har ret - det var ikke nemt uden at skade bispehuerne i hvert fald. Guldnælde breder sig med lange overjordiske udløbere og er en smule lettere end skvalderkål at få fat på, men resultatet er en stor sammenhængende måtte uanset. Jeg er åbenbart nået til det punkt hvor der skal bekæmpelse til, hvis jeg skal redde nogle af de andre arter. Tidligere var jeg bare så glad for alt det der voksede:-)

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet
 7. For en del år siden plantede jeg nogle guldnælder, men de ville ikke gro, så det endte med, at jeg gravede dem op og smed dem væk. Når jeg læser din beskrivelse af, hvor meget de breder sig, bliver jeg helt glad for, at jeg ikke kunne få dem til at gro.
  Det se allerede meget frodigt ud i dine bede, og primulaerne danner festlige farveklatter. Det er ærgerligt, at det er så koldt og blæsende, men heldigvis er det ikke tørt endnu :-)

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er helt mærkeligt så stor forskel der er på hvilke planter der kan gro i hver ende af vores lille land, men der jo forskel på både klima og jordbund. Jeg vidst godt hvad jeg kastede mig ud i da jeg plantede guldnælderne her, men var bare så lykkelig for noget der ville gro, og nu må jeg så til at begrænse dem lidt. Det er det samme med skovmærke, der også laver tykke, uigennemtrængelige tæpper i det samme bed. De skal også aves!
   - Og med hensyn til tørke, jo! Den mærkes allerede desværre, så nu håber jeg det i det mindste snart kan blive lidt lunere i vejret:-)
   Men ellers ser det såmænd meget godt ud - pletvis.

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet
 8. Hei Ulla! Det er så godt å se at det "bare" er noen mil sørover at er det full vår. Det som vokser hos deg nå, er det forhåpentligvis ikke så lenge til vokser her også. Ha det godt! Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det må da være en trøst for dig, men fuldt forår er det nu ikke her så længe det er så koldt. Det ligner forår, men det føles ikke som forår, og det kan man jo ikke se på billederne. - Planterne er måske mere hårdføre end jeg:-)

   Hilsner fra Ulla

   Slet