søndag den 14. august 2016

Jeg ved hvor der findes en have så skøn


Én have fik jeg besøgt under Åben Have arrangementet. Og én var nok.
   Allerede ude fra vejen fik man anelser om noget fint og enestående. En bølgende hæk, som lokkede hen mod indkørslen med legende former i grønt, og så med mellemrum et kighul i bøgehækken ind til havens indre.

Det er hos Hans Sattrup og Keld Nielsen, Liselundsvej i Ålebæk på Møn, og faktisk var min interesse vakt allerede inden vi tog hjemmefra. Beboernes "korte" beskrivelse af den flere tusind kvadratmeter store landbohave, på Haveselskabets Åben Have liste, flød i den grad over af kærlighed og glæde, at jeg måtte se, hvad der dog foregik her.

 Her er en have med plan og struktur, formelle haverum afløst af det vildtvoksende og legesyge, sans for plantesammensætninger, for hyggelige siddepladser, for de lange linier og intime rum og for landskabskig ud af haven til Høje Møns bakkede kridtbjerge.


En stor flot anlagt victoriansk køkkenhave med sans for gode smagsoplevelser. F.eks. asparges garneret med tallerkensmækkere, og artiskokker bakket op af fennikel.Alle bede indrammet af buksbomhække og høje formfuldendte portaler i den omgivende bøgehæk med adgang til frugthaven, pavillionen og baghaven med nøddegang, kompostplads, blåregnspergola, bihave og kig til Liselundalléen.
Pavillionen står hævet over blomsterengen på en platform, som samtidig fungerer som bænk hele vejen rundt om glashuset. 


Hønsene lever da kongeligt i disse smukke omgivelser.


Og det gør bierne sandelig også. Bistaderne står bagved hækken her og har det helt for sig selv. 

 

 

Staudehaven imponerer i sensommeren med floks og montbretia, hosta og græsser, anemoner og roser, men også med overstandere af buske og træer.


Kaffe og kage forsøder tilværelsen og indbyder til et længere ophold.


Vi blev i haven 2-3 timer og havde en dejlig eftermiddag.Der var mange idéer at tage med hjem.

Alle bøgehækkene er f.eks. hjemmelavede fra frø af det store bøgetræ i forhaven og det 20 år gamle ægte kastanietræ var såmænd en enkelt kastanie hentet i Liselundparken. 
   Mirabellehegnet i baghaven dølgede kompostpladsen på det nydeligste og gav skygge til en god komposteringsproces.
   Humle og jordskokker havde klogeligt deres eget hjørne, hvor de kunne boltre sig uden at lave alt for megen ravage.

I hele haven er træer tænkt ind fra starten. Her er med andre ord tænkt på både gulv, vægge og loft og dermed indramning af havens oplevelser.
   Og så er det en have uden installationer i form af springvand og tissende engle, betonstøbte rabarberblade, skulpturer som fokuspunkter, dekorative fuglehuse, boretårnslignende bønnestativer, guldkugler og smedejernsstativer, krukkesamlinger med eksotiske vækster og bekostelige belægninger. 

En have uden kitsch og pynt - ja, en have med planter som hovedrolleindehaver. En have som balancerer smukt mellem kontrol og kaos - lige der hvor det er sjovt at være. Tak for det!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar