torsdag den 16. marts 2017

Et par enere - og en masse skønne løgJeg var heldig i går og fik et par kasserede ene-buske med hjem fra arbejde, så ovenpå en lang arbejdsdag stod der nyplantning på programmet efter fyraften.
   I den nye have er der jo ikke mange planter at forholde sig til, men en stor søjleformet buksbom - som jeg allerede sidste efterår klippede ned i kugleform - fik selskab af en kraftig Ene med en flot rodklump. Den nye beboer måtte også lægge krop til kuglefacon, og nu synes jeg de står fint sammen og bryder vinden på terrassen.

Den anden Ene er så lille at den fint kunne plantes i en halv tønde. Den står i det mørke hjørne foran skraldebøtterne sammen med en pottefuld småbladet Buksbom. I den sidste potte vil jeg have en Hosta med store flotte blade.


På det andet billede kan man se vores åbne haveværksted i garagen, hvor vi nu har plads til jord og potter, haveredskaber, trillebør, græsslåmaskine osv. Det er et dejligt rum efter vi fik flyttet alt brændet ud.

Og nu til noget helt andet:


Nemlig billeder fra præstegårdshaven ved Udby Kirke.


Her er stadig gang i vintergækker og erantis...


... men lige nu er det de voldsomme mængder af Dorthealiljer...


... der imponerer.


I efteråret lagde vi også 2.000 påskeliljeløg i skovbunden, så nu bliver den gamle løgbeplantning snart afløst af et hav af skønne påskeliljer. Jeg vender frygtelig tilbage til den tid, for jeg glæder mig sådan til at se hvordan det kommer til at se ud.

9 kommentarer:

 1. Det ser fint ud, det er så dejligt når løgplanterne breder sig, snart kan du nyde synet af påskeliljerne, det bliver også flot.
  God weekend

  SvarSlet
 2. Tak og god weekend til dig også!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
 3. Det ser flot ud med alle dorthealiljerne. Det er sjældent, man ser dem i så store mængder, men mon ikke der tit er mange løgplanter i gamle præstegårdshaver. 2000 påskeliljer vil også blive et imponerende syn.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, er det ikke et dejligt syn! Viser også hvor vigtigt det er at lade gamle haver leve uden at lave for meget om. Der ligger jo skatte begravet i mulden.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 4. Hej Ulla. Jeg holder meget af ene. Tror du, de ener man kan købe i planteskoler, er de samme som gror vildt? Jeg synes, de er anderledes. Og hvorfor bliver nogle ener i naturen enten søjler eller flade buske. Jeg har været på udkik efter sådan en vild søjleene, som det ses i naturen. Svær at finde. Jeg læste et sted at "rigtig" ene skal genplantes vendt mod samme verdenshjørner, som hvor den stod, ellers vil den gå ud. Jeg har kigget på dine malerier, hvor de dejlige. Sådan som jeg kan lide at se naturen. Hilsner fra Mette.

  SvarSlet
 5. ,,,, og selv i garagen er der et skønt maleri, ser jeg nu.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg var slet ikke klar over at ene var så vanskellig, så nu håber jeg bare mine vil gro. På den anden side findes der jo så mange forskellige slags (høje og flade) at der burde være én til enhver situation. Jeg holder også meget af dem vi finder i den vilde natur med deres meget karakteristiske former, ofte vindblæste og meget dekorative, men jeg synes de gror hvor jorden en meget mager, sandet og måske sur (sammen med lyng f.eks.) så måske er det derfor de ikke rigtig vil slå an i en velgødet have?

   Mange tak for dine kommentarer til malerierne! Billedet i garagen var ikke så vellykket i kompositionen, til gengæld er det malet på en vandfast plade, så måske kan det overleve (næsten) udendørs.

   God weekend!
   Ulla

   Slet
 6. Hej Ulla. Der er ingen problemer med at få ener fra planteskoler til at gro, de er ikke følsomme for verdenshjørner. Det er også en af grundene til, jeg tror, de ikke er de samme som i naturen. De er bare så smukke i naturen. I Nationalparken her udrydder de den! En park er ikke det samme som natur.
  Det er lykkes mig at få en vild til at gro her, det bliver en af de flade. Det er søjlerne, jeg især er ude efter.

  SvarSlet
 7. Tillykke med de nye planter.

  Sikke et syn med alle de løgplanter - det er skønt at se på. Hav en god fredag :)

  SvarSlet