mandag den 2. oktober 2017

Turist i guds eget land

Min ferie i september gik til USA's østkyst, hvor vi dykkede lidt ned i nogle af landets allerførste præsidenters historie. I Charlottesville i Virginia gjaldt det Jefferson, som boede her på sin plantage, Monticello, lidt udenfor byen. Jefferson var USA's tredie præsident og ham der formulerede uafhængighedserklæringen, men han havde andre talenter.
   Han havde rejst i Europa og havde fulgt den franske revolution og havde naturligvis hentet inspiration med hjem, både med hensyn til frihedsidealer, men også landbrug, havebrug og arkitektur. Den gang skulle præsidenter sandelig være begavet med mange evner.

I Charlottesville havde han anlagt et universitet, som han sandelig også selv havde tegnet. Inspiration til den store kuppel på administrationsbygningen havde han hentet fra Panteon i Rom.


Som I ved er alting større i USA, og det kan man se her hvor John poserer foran et enormt Ginkgo Biloba træ på universitetets område. Ganske imponerende! Ginkgo-træer bruges i vidt omfang som vejtræer i byerne, hvor de trives fint.


Langs denne store græsplæne, med administrationsbygningen tronende for enden, ligger studieboliger for de særligt udvalgte (dygtige eller velhavende - formentlig begge dele).


Disse boliger er gamle og små og uden særlige bekvemmeligheder, men trods det særdeles eftertragtede. Da der ingen opvarmning er, bliver de studerende forsynet med brænde til små brændeovne i vinterens løb.


Der står en gyngestol udenfor hver dør, og det må være rigtig hyggeligt at sidde der i søjlegangen og følge med i boldspil og andre aktiviteter på den store plæne.


Omkring de gamle bygninger er der små haver, som i sin tid skulle forsyne studenterne med frisk grønt og frugt (dyrket og passet af slaver dengang naturligvis), men i dag er anlagt som de fineste prydhaver. Alle haverne ligger bagved studieboligerne og er indrettet meget forskelligt, men med grusgange, mure, låger og gedigne havebænke og forskellige skulpturer som fokuspunkter.


Amerikansk buksbom bruges i vidt omfang.


Murene er helt særegne med deres bølgede forløb. Jefferson havde regnet ud at denne facon gjorde dem særligt velegnede som læmure til espalliering. Samtidig kunne den bølgende mur bære sig selv uden forstærkninger og disse ganske smalle mure sparede altså på materialerne.


Allestedsnærværende grå egern ser også ud til at være helt tilfreds med at færdes på toppen af muren.Det er jo et oplagt sted at have en grill stående og et dejligt miljø til havefesterne.
Sikke et studiemiljø! Der blev gjort noget ud af tingene for godt 200 år siden, og alting virker meget gennemtænkt. Det blev selvfølgelig et problem for Jefferson med tiden, at hans virksomhed i meget høj grad byggede på slaveri, men set med datidens øjne var universitetet i Charlottesville nok i høj grad moderne og med på noderne. 
   - Og ja. det var her der for et par måneder siden døde folk på universitetets område. Demonstrationen for at få fjernet en statue af en sydstatsgeneral, fik modstand fra Ku-Klux-Klan og nyfascister, så det er altså stadig et meget følsomt og aktuelt emne. 

Vil lige slutte af med en af de smukke gårdhaver der flankerer administrationsbygningen. Her er der i hvert fald fredeligt nu.


I næste indlæg traver jeg måske i præsident Washingtons fodspor. Der er nemlig også gode havehistorier at hente der.


8 kommentarer:

 1. Tack Ulla för ett trevligt inlägg och medföljande vackra bilder. Det ser så oerhört välskött och prydligt ut och måste vara en underbar miljö för studenter.

  Och Ginkgo trädet!!! Inte mycket som liknar den lilla rackaren som växer i min trädgård.

  Ser fram emot nästa inlägg från din resa.

  /Gunilla

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg var også meget fascineret af stedet og hele planen for området. Det var tænkt på det hele efter datidens normer.
   I USA gror træerne dobbelt så hurtigt og til betydeligt større højde end her, men det jo også et helt andet klima. Virginia ligger jo på højde med Rom og har masser af store floder og fugtighed fra Atlanten. Du skulle bare se deres Magnolia-træer.

   Men tak for din interesse, der skal nok komme mere fra min dejlige rejse, for vi så flere fine haveanlæg.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 2. Takk for rundturen! Jeg ble meget fascinert av den bølgende muren. Sånn mur kunne jeg gjerne hatt selv, dog ikke bygget opp av slaver ;)
  Jeffersonia er oppkalt etter Thomas Jefferson, og det synes jeg er hyggelig. Til tross for slavene tror jeg har var ganske intelligent.

  Ha det godt!

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej, slaver er vi vist færdige med, men ellers ville sådan en flot mur være alletiders til espalliering af frugttræer f.eks.
   Jefferson var godt klar over modsætningen mellem hans frihedsidealer og slaverne, som han var afhængig af, men jeg tror bare han var barn af sin tid og egentlig ikke så de sorte som sine ligeværdige. Mærkeligt at tænke sig i dag.
   Blandt andet derfor er det spændende rejse. Man lærer altid noget.

   Rigtig god uge!
   Hilsner fra Ulla

   Slet
 3. Hej Ulla

  Alletiders! Ja,den nuværende præsident lavede jo bare et fup og fake-universitet. hvad mon han bliver kendt for om 200 år?

  Tak for rundt

  Ha en dejlig ny uge

  SvarSlet
  Svar
  1. Var slet ikke klar over Trump havde stået fadder til et universitet, men måske står det ikke om 200 år. Kommer vel an på hvor originalt det er. Manden selv derimod får jo nok et eftermæle af en slags...

   På Jeffersons tid bestod USA jo kun af 13 stater med måske 5 mill. mennesker, så det var nok nemmere at blive et kendt navn - sådan rent statistisk. Men på den anden side var det jo virkelig dygtige og kreative mennesker der prægede landet langt ud over deres egen levetid.
   Jeg kan da godt tvivle på der findes så store ånder i det politiske liv i dag. Men verden kunne godt bruge et par stykker.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 4. Tak for rundvisningen. Det er altid spændende at komme ud i verden, og jeg glæder mig til at se og høre mere fra din ferie.
  Det er dog et imponerende ginkgotræ, fantastisk.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
 5. Der skal nok komme mere nu hvor mørket sænker sig over vores lokale haver. Men der er lige nogle hundrede billeder at redigere inden jeg er færdig med den rejse, så ting tager tid.

  Hav det godt!
  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet