søndag den 19. april 2020

Klart vejr

- og snart klar have. Ja, i hvert fald arbejdes der på sagen her hvor jeg går og nyder vores stadig meget nye have folde sig ud i et flot, men tørt, forår. Det tørre vejr er ikke overraskende for vore breddegrader, og april er vist årets tørreste måned, men når man har mange nyplantninger giver det alligevel lidt bange anelser.
   I dette forår har vi plantet mange Skt. Hansurt, kulsukker, lammeøre og knopurter som bunddække i forskellige bede, og de skal jo lige sparkes igang.

Violerne klarer sig heldigvis helt på egen hånd. De har et yderst solidt rodnet og får lov til at stå i fred overalt.


I bedene vander jeg grundigt om aftenen og spreder dernæst kompost, græsafklip eller champignonmuld, som jorddække. Det burde hjælpe i det øverste jordlag, hvor mange af de nyplantede buske og stauder har deres rodnet.Champignonmulden lugter i nogle dage, men det er jo guf for jorden, og mens jeg ligger på knæ og fordeler det under planterne får jeg også fjernet en del ukrudt.Vi har stadig fine påske- og pinseliljer og glæder os over en lang forårssæson. Klatrehortensierne står med masser af blomsterknopper


- og det gør frugttræerne også. Kirsebærtræet bliver nok det første der springer.


Da jeg fik mine flettede kræmmerhuse til mejsekugler fulgte der også denne kuglerunde sag med. Den har kun et lillebitte hul i siden og jeg kunne ikke finde ud af noget at bruge den til. Men nu har den hængt med fåreuld i her mens fuglene har bygget rede, og det har de været glade for. Det er sjovt at se de små sumpmejser f.eks. når de piller redemateriale ud af beholderen. Der skal arbejdes!


En murerbalje fuld af alle de mindste tulipanløg er blevet til en vældig farvelade af friske kulører.


Nå, jeg må videre med mit jorddække-projekt!15 kommentarer:

 1. Hej Ulla

  God ide at samle alle de mindre løg, festlig farvelade ja!
  Sådan en jordforbedring er en god ting, især også når du håndluger samtidig. Nu hvor det hele grønnes!

  Ha en dejlig havesøndag
  4

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak og ja, det blev også en god havesøndag både i den hjemlige have og kolonien. Så kan man ikke forlange mere.
   Jordforbedring er vist det der skal til, hvis vi skal klare de lange perioder af først væde og dernæst tørke. Når jeg vander nu forsvinder vandet direkte ned i jorden, så det er ved at være kritisk allerede.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 2. For noen fargeglade bed du har, Ulla! Koselig at du har kurver til bolig for fuglene. Jeg måtte google sumpmeise, og den heter løvmeis på norsk. Den tror jeg ikke er her. Kompost er fint å ha på i bedene nå.

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi har sumpmejse her i Danmark, men alle de andre lande omkring os har fyrremejser, og de ligner hinanden på en prik, så man skal vist være ornitolog for at finde ud af det. Heldigvis har vi en fuglebog med den slags forklaringer.

   Hav det godt!
   Hilsner fra Ulla

   Slet
 3. Det ser fint ud det hele, og jeg ved jo, at du er lige så heldig som mig, så du står ikke ene med projekterne. Det er en god ting at have hjælp i haven.
  Jeg kan se at Ronaldo er mellem dine tulipaner.
  Fortsat god arbejdslyst.
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Ok - Ronaldo, det lyder fint. Jeg har jo lykkeligt glemt navnene på disse 6-8 forskellige tulipanløg, men de har foreløbig givet blomster i 3 år, og de bliver flere og flere, så jeg kan godt være tilfreds.
   - Og også med John! Det er meget dejligt at kunne dele det tunge arbejde, og have en at dele glæderne med også.

   Tak i lige måde!
   Hilsner fra Ulla

   Slet
 4. Jeg er ret splittet, hvad angår de små violer. Jeg synes, de er så nuttede, men hvis de får lov, breder de sig vildt her i haven.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg synes bare de skal brede sig her. Violer har aldrig udgjort et problem i nogen af mine haver, men jeg er jo også altid glad for det der vil og kan selv. De eksotiske og sarte vækster overlader jeg gerne til jer der orker dem.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
  2. Jeg giver Marie ret, det breder sig ret voldsomt og er næsten ikke til at fjerne.

   Slet
 5. Hej Ulla!
  Kan förstå att fåglarna är glada över fårullen, det blir varmt och gott i boet. Det ser fint ut i rabatterna. Violerna är fina, såg några tuvor som jag inte har planterat, men de får gärna vara kvar.
  Ha det fint /Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det var dejligt at jeg endelig fandt noget at bruge den runde kurv til, og fuglene er sikkert glade for isolering til rederne. Det er stadig koldt om natten.
   Jeg synes jo også violerne skal have love til at være her, selvom de selv bestemmer hvor de vil være.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 6. Det er en fin lille kurv til redemateriale. Den ligner næsten gærdesmutternes reder.
  Jeg går morgentur langs en vej, hvor der vokser kulsukker langs hele den ene side af vejen. De er så smukke, og jeg har flere gange haft lyst til at tage frø, men jeg er bange for, de vil tage overhånd i haven. Du skriver, at du bruger dem som bunddække, men det er måske en forædlet udgave, som ikke bliver så stor?

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg havde faktisk også tænkt at en fugl måske ville flytte ind i selve kurven, men den sidder nok for udsat, og så er det jo godt de kan finde ud af at hente lidt uld til rederne.

   Det kan sagtens være at denne kulsukker også godt kan blive et problem på længere sigt. Vi har den i en meget livskraftig bevoksning på kirkegården, hvor den er ved at invadere et bed og det er der jeg har hentet den. Men det er sikkert en forædlet udgave, for den er lav (måske 30 cm) og har hvide blomster. Jeg ved dog ikke hvad den hedder. Knopperne er rødlige.
   Jeg har plantet den under buske her i haven, og håber de kan klare konkurrencen.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 7. Det er med at passe på alt det nyplantede i denne tørre tid og det er lidt mærkeligt, at tænke på at for kort tid siden stod mange haver under vand.
  Vi dækker bedene med omsat hestemøj, som jo i bund og grund er det samme som champost, men lidt mere grov.
  Med venlig hilsen
  Lene Bedstemorshave

  SvarSlet