mandag den 13. april 2020

Påske med og uden


... uden påskefrokost, men med blomstrende tulipaner og vortemælk.... uden påskevandretur og samling af dejlige chokoladeæg, men med alle de nye påskeliljer i haven.
... uden familiebesøg, men med hornvioler i fuld udfoldelse.


... uden huset fuldt af påskepynt, duft af madlavning, aktivitet og sene aftentimer med hyggesnak, men med mange knopper i vibeæg.


Ja, sådan så vores påske ud i år, og sådan tænker jeg mange andre også har indrettet sig. Vi lider jo ikke nød rent fysisk, men nu viser det sig efterhånden hvor afhængige vi er af menneskeligt samvær, og her på anden måned begynder det nok at påvirke os. Hvor længe skal det vare?

Min gamle far, som ikke har hverken computer eller Internet, fik vi dog set et par gange i påskedagene, hvor vi dels kørte en lang tur i bilen ud i det blå, dels hyggede os med kaffe og påskeæg i den friske luft - behørigt pakket ind i overtøj og tæpper.

I Udby præstegårdshave gik vi en lille tur og så på hele forårsblomstringen. Det var en kold men flot dag. Vi holdt os ellers inde i bilen det meste af turen, og fik set fine udsigter over vandet, en havørn i svæv, lysegrønne hække, store mængder ramsløg, spirende korn og rapsmarker i begyndende gult.
Men al denne manglende sociale kontakt skal jo udmøntes på én eller anden måde, og vi haveejere ved nok hvor vi skal rette energien hen - havearbejde er aldrig forgæves!
   Her i haven kan man jo altid rydde op i krukkerne og fjerne vinterdække, gøde jorden og sprede kompost, plante og vande, udbedre skaderne fra fasanernes støvbadning og udvide et bed...

 
Det blev det yderste bed i haven denne gang, og det startede med at kanterne trængte til at trimmes, men med udvidelsen blev der plads til at dele de største stauder - knopurt og kæmpemargerit - og flytte lidt om på salvie og solbrud. Og så skulle der vandes!


Der er stadig fugtighed i jorden her på den lerede jord, men de øverste 10 cm er tørre nu og påsken gav ingen regn hos os.

I kolonihaven fik vi en dejlig lun aprildag med afslapning i solen, kaffe og blødt brød, men også noget fra hånden. Vi fik endelig taget hul på køkkenhaven med lugning og oprydning.


John kæmper sig igennem et bed med kløver som startede som vinterdække. Der er virkelig gode rødder på kløver.


Jeg var også med...


Godt og vel en fjerdedel gennemgravet og hele kanten rundt håndluget.


De store baljer med tulipaner flyttede vi op som flankering af lågen og min far tog sin "æresrunde" omkring den runde køkkenhave, for at se hvad der var sket siden sidste besøg. Sådan en sti med lys stenmelsbelægning er faktisk ideel for dårligt seende.


Ja, det var den påske, som nok går over i historien ligesom alt det andet mærkelige der sker nu om dage. Håber I har nydt de gratis glæder som haven og naturen kan byde på.Her er én af vores faste gæster som nød sit påskebad i et helt kvarter, og dernæst en ordentlig omgang fjerpleje. Vandet var faktisk ret snavset ovenpå denne tour de force udi hygiejne, så de statslige anvisninger er ikke helt prellet af på skovduen.
13 kommentarer:

 1. Hej Ulla
  For en gang skyld tager vi måske ikke så meget på i påsken. Ingen påskefrokoster og masser af havearbejde, det er vist godt, men ja vi savner at se andre mennesker, især vores kære. Jeg har lige facetimet med to af mine børnebørn, som fik påskeæg fra os i form af legetøj, det var en succes med lego og Gurli Gris :)
  Fine billeder fra haven hvor I når en masse, men jeg nød nu især at se et billede af dig, nu ved jeg, hvordan du ser ud ;) hvis vi skulle være så heldige at ses i sommer.
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ulla!

   Så hyggelig at du har hatt besøk av din gamle far. Jeg savner min veldig, men er heldig som har min mor som nå bor i egen leilighet.
   Din vortemelk er så fin med det mørke løvet.
   Kløver har noen forferdelige røtter, ja! Steinmel er så fint i hagen ja, bare vær oppmerksom på at det er veldig næringsrikt og at ugress trives godt i det ;)
   Nydelig primula, og flott bilde av deg!

   Ha det veldig godt!

   Slet
  2. Her i vores lille familie har vi kun min far tilbage i den generation, så han får al vores opmærksomhed, men det er sandelig også nødvendigt, for han kan ikke selv så meget mere.
   Ja, jeg er blevet helt glad for vortemælk, og nu har vi 3 forskellige.
   Jeg har ikke tænkt på at stenmel er næringsrigt, jeg ved blot det er nemt at luge, og der vokser vist ikke mere græs der end inde i bedene...
   Primulaen er en rigtig vild kodriver som står så fint netop nu i skoven.

   Tak i lige måde!
   Hilsner fra Ulla

   Slet
 2. Hej Ulla

  Påsken blev måske anderledes, men i har dog hygget selv og med haven så keder man sig jo ikke!
  Det kan ikke vare længe før begge haver er totalt trimmet:)
  Godt din far kom med ud - det er ikke alle ældre der har den fornøjelse ´...

  Ha en dejlig ny uge

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, anderledes. Det er lige ordet.
   Jeg ved ikke om vi nogensinde kommer i bund med begge haver på én gang, men de er ganske rigtigt lagt under lup i dette forår, hvor der ikke er så meget andet at lave.
   Vi tog chancen med min far, selvom os alle tre i bilen måske ikke var så heldigt. Men noget skal der jo ske, og min far er meget alene i sin lejlighed når ikke vi kan ses på normal vis.

   Tak i lige måde!
   Hilsner fra Ulla

   Slet
 3. Ja en meget anderledes påske.. men heldigvis for haven. Vi har osse stornydt have og vejret, dog ikke så meget i dag, der blæser en strid kolde vind fra nord.
  påskehilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det var godt vi fik det bedste vejr her i påsken, nu ser det mere blandet ud.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 4. Her har vi også haft det stille og nydt haven. Det er flot med dine mange påske- og pinseliljer.
  Og som altid er det flot og ryddeligt.
  Vi har sort stenmel. Det er nemt at holde :-)
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, den sorte stenmel er også flot, og jeg synes det er vældig nemt både at skuffe og rive. Vi valgte den lyse stenmel fordi haven er ret skygget.
   Her er nok en del mere ryddeligt end der plejer på denne årstid, og det skyldes jo nok den tid vi har til overs når ikke de sociale forbindelser dyrkes.

   Fint indlæg du har lavet om solsorten. Visse forhold kan åbenbart ikke være anderledes, og hvor ville det også være kedeligt at kunne styre alt. Fantastisk billede af det gule glasæg med vedben-bærrene foran.
   Vi har et solsortepar som netop bygger og bor i vedbenhegnet. Hannen har enkelte hvide fjer i sin sorte fjerdragt, så ham kan man kende.

   Mange hilsner fra Ulla

   Slet
 5. Hej Ulla!
  Dina bilder är så fina, vårliga, soliga, med fina påskliljor och gullviva. Skönt för din far att komma ut i solen. Vi har kallt och blåsigt väder så de senaste dagarna har inte lockat till trädgårdsarbete, men det finns att göra i växthuset, där är det varmt.
  Ha en fin ny vecka!
  Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er dejligt du har dit væksthus! Her har vi også kold blæst og kolde nætter nu, men i påsken var det lidt bedre, så vi nød vores fridage.
   Håber snart der kommer styr på coronaen, så de gamle også kan få besøg igen!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 6. I har virkelig nået meget i påsken. Det er dejligt at være godt med, for der må være meget at gøre med job og 2 haver. Det ser så hyggeligt ud på dine billeder, når din far er på besøg hos jer. Han er helt sikker stolt af sin datter 😀.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh ja, såmænd. Ind imellem er der faktisk lidt for meget at se til, men i år er vi jo kommet meget godt med, og så længe vejret er så koldt får jeg ikke stress. Vi når det nok alt sammen.
   Min far har sine faste ture rundt i byen, og én af dem går forbi vores kolonihave. Hver gang han dukker op er det signal til en pause og kaffe, så vi nyder det også. Faktisk rigtig hyggeligt.

   Hilsner fra Ulla

   Slet