søndag den 14. marts 2021

Mens vi venter på foråret...

 ... kan man jo lige tage et blik på nogle gamle feriebilleder, f.eks. fra påskerejsen til Istanbul i 2014. Det var før Tyrkiet gik rent af lave og vi havde en dejlig oplevelse af denne fantastisk storby. 

Vores dage faldt meget heldigt sammen med tulipanfestivallen, hvilket indebar en utrolig mængde skønne og spektakulære plantninger rundt omkring i byens parker og små og store byrum.


Her i Gulhane Park, hvor tulipantæpper i alle farver og former nok kunne vække èn til live efter en grå vinter. Mængder af stedmoder og mange forskellige løgplanter er også brugt i sammenplantningerne, og man ser klart, hvor farveglade tyrkerne er - men tulipanen er jo også næsten en tyrkisk "opfindelse" og ordet tulipan er nært beslægtet med ordet turban. I hvert fald var det her i Tyrkiet man først begyndte at avle tulipaner i stor stil. Tulipaner dukkede op alle vegne hvor der var en smule plads til overs, og det gav byen et meget frisk og forårsagtigt præg sammen med blomstrende blåregn og lyserøde frugttræer.

Den farvestærke smag kommer til udtryk i alle forhold, lige fra husgeråd, over tekstiler og keramik til kager og desserter, og tulipanen er sammen med andre stiliserede blomster blevet brugt dekorativt i moskeernes overvældende mosaik.
Mindre prangende bliver foråret her hos mig, men én skøn tulipan kan jo nydes lige så godt - om ikke bedre - som tusindvis af tulipaner i en stor park. 
Vores "bolcheblanding" i kolonihaven var næsten tyrkisk i stilen her for et par år siden.


I år ligger alle tulipanløg i aspargesbedet i to lange rækker, men de er da begyndt at kigge op. Og skulle man få lyst til tulipaner i meget store mængder, kan Gavnø slotspark anbefales i april og maj.


11 kommentarer:

 1. Så flotte bilder fra Tyrkia, Ulla. Ja, sånne bilder kan vi behøve nå mens vi venter på våren. Tulipaner er jo så flottnå se på når de er plantet i like farger og i store områder. Ja, Tyrkia er vel en av tulipanens hjemland, og det gjelder også flere løkblomster. Det forklarer også hvorfor tulipaner ikke trives så godt her. Det er nok ikke varmt nok for de. De kommer fint det første året, men så er det som regel slutt. Jeg gleder meg til å se dine som ligger gjemt i aspargesbedet :)

  SvarSlet
 2. Flotte å se på skulle det stå.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeg tænker at mange af vores mest elskede løg kommer fra den Anatolske højslette, hvor også safran-krokus trives, og de står jo sikkert utrolig varmt og tørt hele sommeren. Hvis du graver dine løg op og tørrer dem om sommeren, kan du måske lægge dem igen om efteråret - det er det jeg har gjort med mine tulipaner i kolonihaven. Nu tror jeg nok at de får lov at blive liggende hvor de ligger, for ellers forstyrrer jeg de gode aspagarges-rødder for meget.

   Ja, jeg forstod det godt i første omgang:)
   Hilsner fra Ulla

   Slet
 3. Hej Ulla!
  Vilken härlig färgprakt med alla vackra tulpaner. Här tittar de också upp några centimeter från jorden, nu när all snön är borta. Vad härligt när det är dags för dem att blomma.
  Ha det gott /Hälsningar Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, humøret bliver lige løftet lidt når man kigger i de gamle feriefotos, men det er også dejligt at kunne se vores egne tulipaner er på vej!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 4. Ja der er godt nok farver på i Tyrkiet. Jeg er især vild med det første billede af alle de gule tulipaner, det er godt nok flot.
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det første billede har en god stemning af skovlysning, med lys og skygge i passende mængder. Det er også mit yndlingsfoto. Når der er alt for meget knald på paletten ligner det fortidens løgkataloger hvor man ikke kunne se skoven for bare træer:)

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 5. Dejligt med minder, at se tilbage på.
  Med venlig hilsen
  Lene Bedstemorshave

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, navnlig rejseminder begynder at blive vigtige i denne tid...

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 6. Det smukkeste billede er det sidste billede fra jeres egen kolonihave. Jeg er vild med bedet med alle de forskellige farvestrålende tulipaner, der lyser i forårssolen.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak! - Ja, og nu varer det ikke så længe før vi kan se de mange farver igen.

   Hilsner fra Ulla

   Slet