onsdag den 24. marts 2021

Giv tid! Giv tid!

"Giv tid! Giv tid! - den nynner glad, 
og ryster de små vinger, -
giv tid! og hver en kvist får blad,
giv tid! - hver blomst udspringer."

    B.S. Ingemann


Et lille vers fra den gode gamle sang der meget godt udtrykker vores længsel lige nu - og foråret kommer, når bare vi giver det tid.

Her er allerede flere gode tegn. Ikke alene er påskeklokkerne ved at springe ud, også årets første grønne larve sidder nok så smukt og nipper af blomsterne.Der er dog også mindre gode tegn, som nu f.eks. tulipanerne i kolonihaven, som bliver ædt af rådyr. Dette er ganske forfærdeligt, for ikke alene ville jeg jo gerne bruge tulipanerne til buketter senere på foråret, men midt i alle blomsterne kommer jo vores gode asparges, og tanken om at de også bliver spist af rådyr giver mig helt dårlige nerver.


Begge rækker er græsset helt ned og flere knopper også forsvundet allerede. Jeg tror vi bliver nødt til at bygge et bur rundt om hele bedet, så vi kan få både tulipaner, asparges og blåbær i fred for sultne dyr.


Det bliver et stort bur, for der er højde på både asparges og blåbær, men det er måske havens allerbedste bed, så jeg tror det kan betale sig.Flere af de herlige forårsbebudere er her jo allerede og dem kan man bare glædes over.


Kirsebærkornellen viser farve og dorthealiljerne er godt i gang i kolonien.I den hjemlige have er der skønne farver på krokus og lidt mere diskret gang i primula. Jeg er endda kommet i påskehumør og har lavet en stor dekoration til terrassen. Toppen af juletræet indgår i rede-konstruktionen:)


Jeg har faktisk fuglene mistænkt for at hente redemateriale til deres egne reder her i "min" rede, men det er helt ok, for mos har vi nok af.
- Og ellers går dagene med at nusse rundt og lægge planer for årets gøremål alt imens store flokke af traner cirkler henover hovedet på os. Det er en fantastisk tid!
17 kommentarer:

 1. Rådyr hører til ude på marken... Pokker ta` dem inde i vores haver. Men der nok ikke andet at gøre at hegne ind. I vinters undrede jeg mig over at min vedben ud mod marken pludselig var så tynd. Det var rådyrene der hapsede alle blade, osse dem de kunne stikke mulen igennem hegnet får at nå, bæster.
  det er en umanerlig sød aurikel den lille mørke. Den ser så fin og "gammeldaws" ud.
  Smart måde at bruge mos på, og julen varer jo lige til påske så det er da en super ide at bruge de sidste rester af juletræet på.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Jamen du har helt ret! Det mærkelige er at kolonihaverne ligger midt i et villakvarter hvor der også ligger en skole, så rådyrene burde absolut ikke være her. Det bliver et større konstruktionsarbejde at bure hele bedet inde...
   Den mørke aurikel er så fin - og holdbar. Den er fra gartneriet Spiren.
   Ja, julen varer lige til påske på denne måde:)

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 2. Så flott bilde av både dompap og påskeklokkene dine! Fine krokus også. Din påskedekorasjon med mose og egg er veldig fin. Så flott påfunn av deg, Ulla!
  Ja, det vil nok hjelpe med å stenge rådyrene ute. De spiser opp alt som er, og tulipaner er nok en av favorittene deres. Det er jo så ergerlig, men sånn er det bare.

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak skal du have!
   Rådyrene bliver vi åbenbart aldrig færdige med. De bliver frækkere og frækkere og kommer tættere og tættere på. Jeg er ikke så glad for dem helt inde i haven også fordi de bringer flåter med sig, og jeg er åbenbart et nemt offer.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 3. Det er så ærgerligt, at I ikke kan holde rådyrene ude, ja der er nok ikke andet at gøre end at hegne ind, hvis I vil have tulipaner og asparges i fred, og det vil I selvfølgelig.
  Har du nogen sinde kigget på denne side http://www.stovbystauder.dk/index.php?id=2&page=1, kender du den. Der er vel knap så langt fra jer derned. Hun har nogle spændende små træer til en rimelig penge. Jeg har lige selv kigget på hendes side. Stauderne derimod er lidt dyre i hvert fald nogle af dem.
  Larver i påskeklokkerne har jeg aldrig set, men på billedet er der syn for sagen.
  Heldige jer at se traner, det ser vi ikke ret tit hos os.
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Mere arbejde - som sædvanlig:) Vi bliver nødt til at bure os inde. Det minder mig om Lapland, hvor de små byer også er buret inde bag høje hegn så rensdyrene ikke kommer ind.
   Kender ikke det sted, og ved ikke om det er et Internet-sted eller en planteskole, men vil bestemt kigge på det. Tak!
   Ja, man overser da ikke lige en larve i den farve, og man kan jo godt se den har gnavet lidt i kronbladene. Mærkeligt den ikke bliver spist af en fugl.
   I går kom der traner i flere bølger, flere hundrede tror jeg.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
  2. Du kan se hvad hun har af spændende sager og bestille på mail, så sender hun eller du kan aftale at hente.

   Slet
 4. Når jeg ser dine flotte billeder med marker i baggrunden, bliver jeg lidt misundelig, men jeg misunder sandelig ikke rådyrene! Det er vi helt forskånet for i parcelhaven. Sikke en flot påskedekoration du har lavet. Det er virkelig en flot kombination af naturlige materialer.

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi har brugt flere år på at lukke rådyrene ude af haven, der hvor vi bor med udsigten over markerne, mens kolonihaven ligger midt i et villakvarter i Præstø. Her burde der ikke bo rådyr, tænker jeg, og det kan blive meget besværligt at dyrke noget spiseligt fremover. Jeg er meget irriteret over det.
   Mange tak for dine pæne ord! Lidt pyntesyg er man jo nok:)

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 5. Dejlige og tidsaktuelle billeder. Her til morgen er det dog, som om græsset er blevet en smule grønnere. Rådyrene er ubønhørlige, når de har fået færten af noget lækkert.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ubønhørlige er lige ordet! De skyr ingen midler for at komme til godbidderne - mine godbidder!
   Ja, det er som om vejret langsomt mildnes og det er dejligt, men nogen grøn påske får vi ikke i år.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 6. Hej Ulla!
  Vilket fantastiskt inlägg med allt vackert, det är vår i er trädgård. Så tråkigt med rådjuren, kan förstå hur det känns. Hade problem med rådjur för många år sedan, de åt upp både tulpaner och penséer i krukorna. Tulpanerna skyddade jag efter det med ett tunt svart nät, det fungerade bra. Vet inte om det är så att rådjuren har försvunnit eller att nätet hjälper, hänger upp det fortfarande som skydd medan tulpanerna har börjat sticka upp och för att skydda knopparna. Men det gör jag bara i de stora lådorna, ute i rabatterna går det inte att få till det.
  Ha det gott /Hälsningar Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Marika!
   Ideen med det sorte net var måske slet ikke så dårlig nu mens vi venter på at få bygget et større bur. Vi har nemlig allerede talt om at beskytte blåbærrene mod solsorten. Du ved, ét problem kommer sjældent alene...

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 7. Hej Ulla

  Hele kolonihaveforeningen burde jo være hegnet ordentligt ind, men sådan noget skal der jo være enighed om...
  Flotte forårs sager hos dig, året er måske sent, men blomsterne ser ud til at trives:)

  Ha en dejlig weekend

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det ved jeg godt du har sagt før, men netop fordi kolonihaverne ligger midt i et villakvarter vil det sikkert give masser af problematiske forhandlinger med alle grundejere rundt omkring - et punkt vi ikke har gode erfaringer med fra tidligere forsøg. Jeg tror det bliver svært også at få foreningen med på idéen da mange ikke dyrker deres haver men blot bruger huset. Jeg er bange for jeg må løse det selv.
   Det er vist ret almindelige forårs-sager jeg har, men jeg nyder dem alligevel!

   I lige måde!
   Hilsner fra Ulla

   Slet
 8. Hvis ikke du forstår dig på rådyropdragelse, må du jo gribe til indhegning, for det vil både være synd og skam, hvis dyrene guffer både tulipaner og asparges. Jeg håber ikke, det er gruppen med alle de farvestrålende tulipaner, du viste i forbindelse med billederne fra Tyrkiet, det har ædt.
  Det er en rigtig fin påskedekoration med naturmaterialer. Har din troldnød ikke blomstret over meget lang tid?

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Jo da! Det er de eneste tulipaner jeg har, så det er de samme der har været oppe og nede flere steder i haven efterhånden. Men det værste er faktisk tanken om asparges'erne, så lige nu tumler vi med mange fantasifulde idéer til ind-buring af lækkerierne - også idéer som er helt Storm P.-agtige:)

   Påskedekorationen er som vanligt lavet efter de forhåndenværende søms princip, men det giver da lidt påskestemning, og troldnødden (den røde) startede først rigtig sin blomstring efter kuldeperioden i februar, men nu er den altså også ved at blegne lidt i farven. Den gule derimod har været i gang hele vinteren, så jeg synes vi har fået valuta for pengene.

   God weekend!
   Hilsner fra Ulla

   Slet