onsdag den 17. marts 2021

De store linjer

Det har taget nogle år at komme fra dette billede af haven til det næste,


men nu føler jeg at de store linjer er på plads. 
   Processen har været lidt atypisk for mig, for jeg har gravet mig frem til resultatet uden at have en klar plan tegnet ned på papir, men selvfølgelig havde jeg en idé om hvor jeg ville hen.


Idéen handler om at lave en god have med læ til os og ly til fuglene og deres reder, mad til insekter og fugle, oplevelser af farve, duft og stuktur året rundt og samtidig bevare udsigten over markerne og fjorden i det fjerne. Ganske enkelt - ikke sandt?
   Nå nej, måske ikke helt enkelt alligevel, for dette skal også være en have vi kan blive gamle i. En have hvor græsset skal være nemt at slå (derfor de store organiske bede som man nemt kan komme omkring, og derfor er også skrænten op til huset blevet til bed) og hvor buske og træer med tiden overtager bedene og måske skygger stauderne og græsset væk, men hvor der stadig er dufte, blomster, bær, nødder og gode farver det meste af året.


I denne vinter har jeg gravet ganske meget og benyttet mig af de gode dage til at få skrællet en masse græstørv væk. Den seneste udgravning ligger her i højre side af billedet nedenunder. 
   Jeg har taget dette billede fra solbedet, og nu danner det sammen med skyggebedet overfor en næsten oval græsflade nærved huset. Jeg tænker dette vil være et godt sted at sidde med en kop kaffe, når bedene engang i fremtiden er vokset til og man er omgivet af blomstrende buske og stauder, eller gode høstfarver.


Her i starten er bunddække og stauder vigtige for at gøre vedlighold så enkelt som muligt, og der gælder det om at finde de rigtige planter til de rigtige steder. Dette giver også mulighed for at gøre bedene forskellige, så alle planter ikke blandes sammen i alle bede. Stedsegrønt planter jeg dog mange steder for at give haven en struktur hele året.Linjerne i bedenes former er lagt så der er noget at se på inde fra huset, hvor vi trods alt tilbringer megen tid, men også udfra ønsket om at have gode lange kig i haven og ud af haven. Det har også været vigtigt at skabe en naturlig måde at bevæge sig rundt med græsslåmaskine og trillebør, så man ikke føler man skal gå lange omveje f.eks. til og fra komposten.


Der er stadig god plads til andre planer i den nederst ende af haven ud mod marken. Engang med tiden måske et lille havehus/pavillion/redskabsskur eller shelter? Man har jo lov at drømme.


- Og drømme det gør jeg stadig. Nu handler det først om at få tilplantet de nye udvidelser af bedene, så jeg er vældig utålmodig og glæder mig til planteskolerne lukker rigtigt op igen. Og dernæst glæder jeg mig til at se alle planterne vokser op så haven kan bevæge sig fra at være et to-dimensionalt billede til at blive tre-dimensionalt. Med andre ord at der kommer højde på træer og buske, så man får de gode kig under trækroner og mellem buske. 


Der er altid noget at glæde sig til i haven, og i år bliver der sikkert nok at at lave med alle de nye planter der skal i jorden. Det er et dejligt arbejde at plante, og samtidig prøve at forestille sig hvordan det hele kommer til at se ud. Jeg tror ikke jeg skal grave mere i år - i hvert fald ikke græstørv:)20 kommentarer:

 1. Det er et imponerende gravearbeide du bedriver, Ulla! At du kan grave om vinteren gir jo et stort forsprang på årets sesong. Da kan du jo plante i vei det du ønsker å ha der av planter, og de kommer tidlig i jorden. Jeg igjenkjenner din 'Dodong' fra i høst. Jeg ser at den har blitt pakket inn mot rådyrene. Det er en evig kamp her også mot de som ser på hagen som et stort matfat.
  Ja, du har fått flyttet på mye gresstorv i år :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, der en lille smule muldvarp i mig - siger John i hvert fald - og jeg er faktisk glad for at grave, når bare det kan foregå i mit eget tempo. I år har der været god tid for vejret har været tørt med kun en enkelt periode med frost i jorden.
   Ja, Dodong er en af de planter jeg endnu ikke tør pakke ud af indhegningen, selvom vi ikke har haft rådyr i haven det sidste halve år. Det ville være så ærgerligt hvis der kom et enkelt dyr ind i haven og ødelagde det fine træ.

   Men nu står jeg her med en hel masse jord og mangler planter. Det tærer lidt på tålmodigheden, når planteskolerne endnu ikke har fået alle deres varer hjem, men efter påske bliver det forhåbentlig bedre. Jeg kan jo ikke plante stedmoder overalt:)

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 2. Ting tager tid, men du er da godt på vej. Du har fundet de helt rigtige træer ser man især på sidste billede. Du har virkelig arbejdet for det, det ser kanon ud, og jeg er helt sikker på, at selv om det har været hårdt har du nydt det.
  Sjovt at følge forandringen - tillykke med så flot det er blevet.
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Lisbeth!
   Ja, jeg har nydt det, men nu er jeg også glad for at have overstået græstørven - for en tid. Og jeg begynder for alvor at se frem til de lodrette linjer rejser sig i haven, så der kan komme lidt perspektiv i alle anstrengelserne. Nabohuset mod nord er blevet sat til salg, og hele haven ryddet for træer og buske, så nu er der vældigt åbent til den side, og man bliver endnu mere utålmodig efter at se lidt trævækst i egen have.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 3. Det var interessant at læse om, hvordan jeres have har udviklet sig til det, den er i dag. Jeg kan genkende den metode, du beskriver, nemlig at beslutninger bliver taget forholdsvis intuitivt, men med et bagvedliggende mål. Et shelter ville uden tvivl passe fint ind nederst i haven med det flotte kig ud på landskabet. Ville det også blive brugt?

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, eftersom det har taget nogle år, har jeg jo haft tid til at gå og kigge på linjerne, og justeringer er også foregået undervejs, men i det store hele kan jeg se jeg har fulgt en oprindelig plan.
   Hvis vi skal have en bebyggelse nede i haven vil det under alle omstændigheder blive noget diskret - ikke en pynte-pavillion med hvidsprossede vinduer. Tænker man godt kunne kombinere flere funktioner i én lille bygning så man også kunne overnatte der. Vi sov jo i telt hele juli måned i -18, og jeg kunne da også godt tænke mig at ligge ude i en god sovepose og kigge stjerner ind imellem.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 4. Det var meget spændende at læse om dine mange tanker om udviklingen af din have. Haven ser virkelig flot ud både linjerne, de forskellige udkig og sammensætningen af planter. Rigtig plante det rigtige sted er bare så vigtigt. Jeg kan følge dig 100% mht. at kigge på de små nyplantede træer. Jeg kigger på mine 1,5 m høje træer og for mit indre øje er de 3-4 m høje og skaber atmosfære!

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak Sydney! Ja, det er utroligt så mange tanker man kan gøre sig om haven, i hvert fald når man gerne vil undgå at skulle lave alt for meget om igen. Alligevel vil jeg nok tilbringe resten af livet med at tænke videre - og lave om:)
   Nå, men det er da rart at høre jeg ikke er den eneste der gør mig forestillinger om træernes vækst. Lidt utålmodig har man også lov at være synes jeg, og træer på 1,5 m er jo ikke rigtige træer, vel?

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 5. Dejligt kik ud over marken. Kan godt forstå I vil bevare det.
  Meen mon du kan lade være med at grave mere græs??? det kan man jo blive afhænging af hihi.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, der er visse ting man bare ikke kan gøre bedre selv, som f.eks. udsigten, så den skal der være frit udsyn til. Og nej, det kan jeg sandsynligvis ikke, nu du spørger... Men måske kan jeg holde mig i skindet resten af dette år:)

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 6. Hej Ulla!
  Vilken otrolig skillnad det är mot första bilden. Ni har fått till en vacker trädgård med många rabatter och träd och buskar. Ni har en trädgård nu, inte bara en gräsmatta.
  Så fint.
  Ha en trevlig helg /Hälsningar Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er ord der varmer Marika! Jeg synes jo også det begynder at ligne en have - og ikke en fodboldbane:)

   Tak i lige måde!
   Hilsner fra Ulla

   Slet
 7. Litt av en forskjell fra det første bildet, og det ser veldig ryddig og velstelt ut.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, lige nu ser det hele overskueligt ud, men ukrudtet er heller ikke begyndt at vokse endnu:) Der bliver sikkert en del vedlighold her i starten inden jeg får plantet det hele til, men det glæder jeg mig bare til.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 8. Hej Ulla,

  Vad klokt att ha en långsiktig plan för er trädgård när ni gör så stora förändringar. Skillnaden mellan bilderna är fantastisk och trädgården kommer bli så ombonad, även om jag förstår att ni inte vill ta bort utsikten. Men en liten bod i nedre del kan ju bli fin...

  Ha det gott! Ulrika

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi kan sagtens sætte et lille hus på grunden uden at forstyrre udsigten, så det er med i planen fremover. Men først gælder det om at plante haven til. Det tager måske 10-20 år at lave en god have, men man kan bygge et hus på få måneder - ikke sandt?
   I vores alder er det vist nødvendigt at tænke lidt frem i tiden. Vi håber jo på at få love at blive gamle i vores have:)

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 9. Man kan ikke sige, at de tidligere ejere har lagt vægt på, at der skal være noget at se på inde fra huset. Men jeg skal da love for, at det har I fået lavet om på. Det ser godt ud med de nye bede, men jeg kommer helt til at svede ved tanken, om alle de græstørv, du har gravet op. Jeg beundrer dig for, at du er startet på så stort et projekt uden at have en fast plan. Jeg ville selv have lavet 10 tegninger først, men sådan er der jo forskellige måder at arbejde på.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, normalt ville jeg også have tegnet løs, men her virkede det bare naturligt at justere udgravningerne undervejs. Når jeg sad i min sofa og kiggede ud kunne jeg pludselig se der manglede et træ her eller en busk der, eller at de to buske jeg havde anbragt ville dække for hinanden. Det var lidt som at lave en teaterdekoration (forestiller jeg mig) med sætstykker. Men også ude i haven gav det næsten sig selv hvor der skulle plantes af hensyn til gangarealer, læ osv. - Og så var det allerførste jeg gjorde at lave en liste over træer og buske jeg gerne ville have. Listen er sikkert for lang, men der er allerede blevet plads til temmelig meget.
   Projektet har virket overkommeligt fordi jeg fra starten har taget en lille luns ad gangen. Havde jeg vidst hvor meget græstørv der var, ja så... Lidt naivitet kan være nyttigt:)

   Tak for din kommentar!
   Hilsner fra Ulla

   Slet
 10. Hej Ulla

  Det er bare så fornuftigt at i har tænk på hvordan haven skal være let at passe fremover. Kurvede bede uden hakker er super ved græsslåning, jeg bruger selv sideudkast så der tænker jeg også ind hvor græsset ender:)
  Alletiders med god bar jord at sætte lidt planter i!

  Ha en dejlig weekend

  SvarSlet
  Svar
  1. Jo, men i vores alder er det måske nødvendigt at forsøge at indrette sig efter det der skal komme, og jeg er ikke mere helt overbevist om min egen udødelighed:)
   Det er også rart at vide at et vist forfald (i haven altså) ikke vil ødelægge ens glæde ved haven. Jeg forstiller mig at beskæring vil være den største opgave engang i fremtiden, og jeg elsker at beskære og forme, så det er ok.
   M.h.t. græsklipning har du helt ret og sideudkast skal også tages med i beregningerne.
   Den bare jord skal ikke være bar ret længe, hvis jeg får min vilje:)

   God weekend!
   Hilsner fra Ulla

   Slet