lørdag den 20. marts 2021

Tab og vind


Ikke alt kommer uskadt igennem en rigtig vinter, som den vi har haft i år. Den virkelige kulde satte ind i februar og da fik min nye vinter-viburnum et knæk. Den var ellers igang med masser af blomsterknopper, og var i øvrigt grøn og fin, men frosten kunne den ikke lide. Jeg har klippet det værste af det brune væk og flyttet den over i skyggebedet, hvor den forhåbentlig kommer sig i år. Heldigvis har jeg et par livskraftige stiklinger stående i en potte, og de har klaret kulden flot, men de kommer fra en anden plante, som nok er mere modstandsdygtig.

Sidste år i februar sprang rosmarinen ud med et hav af lyseblå blomster, i år ser den trist og grå-brun ud. Jeg har fyldt en potte med stiklinger af de friskeste grene og håber at kunne lave en ny plante til erstatning for den store kraftige busk. Det er formentlig den helt forkerte årstid at tage stiklinger, men man kan da håbe.

To forskellige vortemælk har også mærket kulden. Den gule lagde sig ned under vægten af sne, og rejste sig ikke igen, så den er blevet barberet, men som man kan se er der mange nye skud på vej inde fra midten, så det skal nok gå.
 

De røde vortemælk har fået en hel del frostskadede skud, som nu er klippet væk, men også her er der friske skud på vej. Lidt må man regne med at skrive på tabslisten ovenpå sådan en vinter - og jeg er sluppet nådigt. Det er sikkert fordi der ikke er ret meget eksotisk her i haven. Jeg prøver at holde mig til ret almindelige planter, som er blevet dyrket i haverne i mange år, og nu kan jeg gå og glæde mig over alt det der lever og tøvende er på vej i det stadig kolde forår. Vejret er meget skiftende med vind fra snart sagt alle verdenshjørner, men i sidste uge fik vi da også endelig noget regn. 45 mm blev det til over flere dage.


Her kommer noget af alt det der varmer mit bankende have-hjerte i denne tid. Tegn på liv!
Efter alt mit gravearbejde i vinter står jeg nu og tripper for at få nye planter i jorden, men det kniber stadig at finde noget af alt det jeg gerne vil have i planteskolerne. Jeg har forstået at havefolket har formeret sig ganske betragteligt (måske ved knopskydning:) henover det seneste krise-år, så nu er der øget konkurrence på plantefronten.

Vi kom alligevel hjem med et lille udvalg af mine ønske-vækster efter en tur rundt til 3 forskellige butikker og planteskoler her forleden, så nu er jeg igang med at plante.


Jeg genlæser for tiden Margery Fish lille bog "We made a garden", og der fik jeg en idé til nogle stedsegrønne buske, der kan fylde lidt i de nye områder jeg har udgravet. Myrtegedeblad (Lonicera Nitida) er en af de vækster hun lovpriser mest i sit kapitel om stedsegrønt. Ikke originalt, ikke fint og klassisk, men til gengæld driftsikkert, hurtigtvoksende og taknemmeligt at klippe. Desuden skulle det være nemt at lave stiklinger. Så jeg kom hjem med 12 af disse "mirakelbuske" i en kasse, mens 60 bittesmå hornvioler blev revet ned af hylderne i supermarkedet.

Nogle af myrtegedeblad-buskene står nu i potter på hylden her i skyggesiden af huset, og jeg har tænkt mig at klippe dem i kugleform ligesom buksbom.


En del af hornviolerne havnede i murerbaljerne, mens mange andre kom ud i de nye bede, hvor de kan fylde hullerne, mens jeg skaffer mere permanente løsninger. Det er en billig form for bunddække.


Her kan man måske lige akkurat ane at jeg har plantet en pæn stor jasmin-busk omgivet af myrtegedeblad, 


og her er et par af mine egne taks-stiklinger havnet mellem hornvioler.


Det kan godt være vi har tabt lidt i den kolde periode i februar, men vi indvinder det hurtigt igen. Med lidt opfindsomhed skal jeg nok få fyldt bedene op til sommer, om ikke andet kan man jo så nogle sommerblomster eller grønsager i hullerne, og på længere sigt er der nok nogle stauder der kan tåle at blive delt.

Tab og vind med samme sind!14 kommentarer:

 1. Myrtegedeblad kan jeg også rigtig godt lide. Siden Margery Fish skrev sin bog, er der jo kommet et utal af nye planter, men det er i grunden hyggeligt, at nogle af de *gamle* stadigvæk fungerer godt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeg var også så glad for at blive mindet om denne gode lille busk, som jeg fandt i afdelingen for Bunddække i et plantecenter. Der var bare 2 slags at vælge imellem og jeg tog den høje sort, som bliver 80 cm ifølge skiltet. Den anden var betydeligt lavere. Men jeg ville egentlig også gerne have en gulbladet sort en dag ved lejlighed.

   God weekend!
   Hilsner fra Ulla

   Slet
 2. Ja, det er bare sånn det er å være hageeier. Noen tap må vi dessverre regne med. Likevel er dine krokus helt nydelige Ulla, og de forsvinner ikke. Du er da også veldig fornuftig angående valg av planter, og satser på det som klarer seg hos deg. Det gjør jeg også her, men bare til en viss grad. Jeg vil så gjerne ha de samme planter her som trives i de mildeste strøk her, og da må det jo galt innimellom ;)
  Det er stort sett bare hornvioler og påskeliljer å få kjøpt her også så tidlig som nå. Staudene kommer nok ikke før etter påske.
  Din Lonicera nitida har jeg ikke sett før, men den så flott ut.

  SvarSlet
  Svar
  1. Din have er jo også så etableret at man kan tillade sig at eksperimentere lidt med planter og hærdighed, men her hvor det hele er nyt endnu satser jeg på det driftsikre.
   Jeg håber også at der kommer flere ting ud i planteskolerne efter påske!
   Myrtegedeblad er en god erstatning for buksbom, tror jeg. I hvert fald skulle den vokse betydeligt hurtigere, og det er der brug for.

   God weekend!
   Hilsner fra Ulla

   Slet
 3. Ja sådan går det, men du fandt noget, går noget ud, er der plads til noget nyt, sådan er vi nødt til at se på det. Jeg kommer ikke i planteskoler endnu, så ingen skuffelser her ovre, at der ikke er meget på hylderne. Jeg nøjes med Netto og Superbrugsen, ikke meget men lidt har også ret.
  Sikken da en masse regn I har fået, vi er vist ikke nået over 25 mm endnu, så jeg blev helt misundelig på dit regnvejrsbillede :)
  Lige nu ser det lidt sløjt ud med stauder her hos mig, men mon ikke de kommer i gang igen. Jeg tilbød dig nogle sidste år, tilbuddet står ved magt, hvis I har mod på en tur igen.
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeg er heller ikke skuffet over enkelte tab, når bare det meste har klaret sig igennem.
   Regnen var velkommen, jeg var nær ved at sige, som altid, og da vi fik lagt det hele sammen var det et ret tilfredsstillende resultat.
   Hvis planteskolerne ikke kan skaffe planter fordi alle køber ind med arme og ben, så var en tur til Høneballehaven måske slet ikke en dårlig idé:) Men lad os nu lige se om ikke der sker noget henad foråret. Det er vist bare mig der er så utålmodig lige nu.
   Jeg er sikker på vi ikke har besøgt jer for sidste gang - planter eller ej!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 4. Vi har heller ikke de sarte planter. Ikke ret mange i hvert fald. Det giver bare for store ærgelser.
  Myrtegedeblad?? den tror jeg ikke jeg kender+ Den ser fin ud .
  hilsner gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Tror egentlig myrtegedeblad er brugt mange steder hvor vi ikke lige lægger mærke til den, f.eks. som store grønne flader i pur og bunddække. Håber også den kan bruges solitært her hos mig.
   M.h.t. det sarte så skal man jo også tage hensyn til sig selv, og jeg er måske lidt sart overfor planter som vantrives, fordi jeg ikke får gjort det der skal gøres i rette tid. Så hellere robust og villigt!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 5. Hej Ulla!
  Det är en av de trevligaste sysslor att välja växter till nya rabatter. Ni har kommit riktigt långt med vårarbetet. Har själv bara klippt lite vissna stjälkar i rabatterna, medan det mesta är orört. Känns som att det kan komma snö fortfarande. Violerna är fina och fyller upp bra i väntan på de fastboende.
  Ha en fin söndag /Hälsningar Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeg er nok lidt tidligt ude i forhold til årstiden, men jeg håber da ikke vi får sne igen her. At købe planter er nok den bedste form for shopping jeg kender, så jeg glæder mig til at kigge på stauder i planteskolerne - snart:)

   Tak i lige måde - her skinner solen!
   Hilsner fra Ulla

   Slet
 6. Ærgerligt at miste gode planter men sådan er det. Jeg plantede mange små planter i sommers, så jeg går også rundt og spejder efter livstegn. Vi må tage det som det kommer. Men det er flot, at du har taget stiklinger, så du har mulighed for at starte forfra med elskede planter. Jeg gør som dig og holder mig til de stærke og hårdføre sorter. Jeg købte også en Lonicera nitida som alternativ til buksbom og den stortrives i min have. Lidt spøjs, at en pandemi kan give anledning til plantemangel. Mon ikke alle avlerne har fuldt gang i drivhusene og der snart kommer flere planter til os. Det er nogle flotte kombinationer af planter i dine bed. Vi glæder os til at følge med som de udvikler sig.

  SvarSlet
 7. Dejligt at høre du er glad for din myrtegedeblad! Det lover jo godt for fremtiden.
  Ja, man burde jo bare være glad for at flere kaster sig over haverne uanset årsagen, men det er en mærkelig situation alligevel. Måske er det et decideret krisetegn, men man kan jo håbe folk holder ved og arbejder videre med deres haver, for så bliver der måske plads til flere planteskoler på markedet fremover.
  Tak skal du have! Jeg er også spændt på at se de nye bede senere på året.

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
 8. Det er træls, at miste planter over vinteren, men måske skal vi igen til at vænne os til lidt koldere vejr. Heldigvis er der nu mange planter, der indretter sig efter vejret så de kan klare det selvom vejret skifter fra år til år.
  Spændende med nye planter til haven. Det lyder godt nok til, at der rigtig er kommet gang i haveinteressen, jeg snakkede med Tina fra Staudemarken den anden dag, hun har aldrig solgt så mange stauder som hun gjorde i sidste år og folk er allrede begyndt at bestille til i år. Men det er da fint, hvis der kommer flere havetosser til :-) der er altid plads til flere.
  Med venlig hilsen
  Lene Bedstemorshave

  SvarSlet
 9. Ja, det er trist med det som ikke klarer seg. Ser jeg har noen småbusker som jeg plantet i fjor høst som ikke ser helt friske ut, men jeg venter litt, kanskje kommer de etter hvert, eller fra roten. Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

  SvarSlet