lørdag den 27. marts 2021

Sommertid

Det er i nat vi skal sætte urene en time tilbage, og så er det sommertid. Det fortæller dog ikke noget om temperaturen og vejret i øvrigt - og det er stadig til den kølige side. I denne weekend får vi lidt regn, men der har nu været fine soldage i den sidste tid, så alt i alt er det vel bare typisk forårsvejr.

I kolonihaven er Cornus Mas sprunget ud i strålende påskehumørog eneste afgrøde i køkkenhaven er foreløbig en nydelig række hvidløg, som kom i jorden sidste efterår.


Vi var i kolonien i går for at prøve at redde tulipanerne fra grådige rådyr. Jeg synes det var svært at slappe af, hvis vi ikke i de mindste forsøgte at gøre noget ved problemet, og derfor gjorde vi hvad vi kunne med de forhåndenværende materialer. Nogle stumper rio-net i siderne og et fuglenet spredt ud foroven - så må vi se om det kan afskrække dem.


Inde mellem tulipanrækkerne kommer vores asparges, og det er klart vi må finde en mere solid løsning inden de melder deres ankomst på scenen.


Hjemme i haven sker der hver dag lidt i pergolabedet lige udenfor stuevinduerne. Det er bare en fornøjelse, selvom det vil vare et par år før jorden ligefrem er dækket af forårs-blomstring. Jeg tilføjer stadig forskellige løgplanter og her på det sidste er det blevet til nogle perlehyazinter og små hvide fuglemælk.

I de nye udvidelser af bede finder jeg også stadig planter der kan deles eller flyttes, så her er ikke mere helt bart, selvom det kan være meget svært at få øje på de små her inden væksten begynder for alvor.
   I denne ende er der sat nogle meget små stiklinger af Sedum og et rodskud af almindelig benved, som jeg fandt i kolonihaven. Som supplement er der drysset lidt hornvioler ud indtil jeg kan finde flere planter. 3 pæne lægesalvie, en jasminbusk og nogle myrtegedeblad er fundet i en planteskole.


Den venstre side af bedet på skråningen er nyt fra i vinters, og det er stort set tilplantet med planter jeg har stjålet fra andre bede og potter. Her er både stedsegrønne og stauder, f.eks. Hebe, dagliljer, løvefod, primula, forglemmigej, alunrod og Geranium. Der mangler stadig noget, men det kommer forhåbentlig i løbet af foråret.Vi skulle få helt dejligt vejr i midten af næste uge og nok også sol i påskedagene, så jeg klager ikke. 
   I år holder vi lidt påske med den nærmeste familie i modsætning til sidste år, hvor vi var alt for skræmte af Corona. Nu er familiens mest udsatte heldigvis blevet vaccineret og man kan jo bare håbe turen snart kommer til alle os andre. 

Rigtig god påskeuge!


24 kommentarer:

 1. Kjære Ulla

  Jeg håper virkelig at du stiller klokken en time frem og ikke tilbake. Ellers blir det mye rot for deg i de kommende dagene ;)

  Dine bed ser flotte ut med den nye beplantningen. Får håpe at dere får holdt rådyrene borte.

  Riktig god påskeuke til deg også!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hi-hi! Det er bare typisk mig. Jeg har vist aldrig rigtig lært klokken, men jeg skal nok gøre som du siger og sætte uret frem!

   Rigtig god påske Marit!
   Hilsner fra Ulla

   Slet
 2. Marit kom først, det ville jeg også have skrevet. Du ved, du kan få mængder af planter her hos mig, hvis I har lyst til at tage turen, den er jo lang. Så kan I også se rhodoerne i blomst. Storkenæb og løvefod og meget andet godt, kan du få. Om det kan svare sig, ved jeg ikke, men det kunne da være hyggeligt.
  Jeg kan huske, da vi plantede mit staudebed til, det stod og råbte til hinanden, men inden sommeren var gået var det vokset godt til.
  God påske fra Bent og Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak Lisbeth! Ja, vi kommer da sikkert forbi, men jeg kan ikke lige sige hvornår. Jeg ville gerne vaccineres inden jeg begiver mig ud i verden.
   Det gode ved stauder er jo netop deres evne til at dække et bed ret hurtigt, og på et eller tidspunkt kommer der vel også lidt planter ud i planteskolerne. Jeg kan i øvrigt berette at den orange vortemælk er på vej med 3 kraftige skud, og den glæder jeg mig til at se i fuld udfoldelse her i haven!
   Til gengæld har vinteren ikke været god ved de små frøsåede trælupiner. Der er én tilbage og den ser ikke superfrisk ud.

   Men en rigtig god påske til jer begge to!
   Hilsner fra Ulla

   Slet
  2. Det kan jeg godt forstå, men det går lidt trægt med de vacciner. Godt vortemælken er på vej, den skal nok klare sig og blive til meget mere.
   Nej trælupinerne har det ikke godt, heller ikke mine, jeg håber, den kommer sig, så der er nye stiklinger at få.

   Slet
 3. Hej Ulla!
  Det blev en bra lösning med nätet, hoppas det håller rådjuren borta. Det har fungerat hos mig. Spände upp ett igår då jag rensade bort löven från mina tulpanlådor. Idag regnar det men det behövs också, blir lite fräschare når dammet regnar bort. Stora fina julrosor och krokus. Önskar dig en riktigt trevlig Påskhelg.
  Hälsningar Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Det lyder godt, når du nu har erfaringer med net over tulipanerne! Her får vi også regn senere, men det er helt ok.
   Ja, det hjælper på væksten derude og jeg glæder mig over hver eneste lille forårsblomst - som du.

   God påske til dig også!
   Hilsner fra Ulla

   Slet
 4. Hej Ulla,

  Det är verkligen typiskt vårväder nu men senaste tiden har temperaturen i alla fall hållit sig på plussidan vilket gjort att naturen vaknat. Tulpanstressen känner jag igen och visst vill man göra vad man kan för att skydda dem från rådjuren. Hoppas nätet hjälper!
  Just nu är det svårt att tänka sig hur snabbt perennerna växer bara de kommer igång. Dina nya planteringar kommer säkert se allt annat än kala ut om bara några månader och visst är det tillfredställande att ta vara på delningar från den egna trädgården. Dessutom vet man att de trivs.
  Dina vårblommor ser ut att trivas, så fint det kommer bli sen när de bildar en matta.

  Ha det fint! Ulrika

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej, jeg er ikke alene med rådyr-problemet, jeg ved det godt. Tænker også det hænger sammen med at mange menneskelige aktiviteter er indstillet på grund af Corona. F.eks. er der ikke meget liv i skolen som ligger nær ved kolonihaverne, så de sultne dyr har fred til at gå omkring i byen både nat og dag.

   Tak for din opmuntring! Jeg ved du har ret, og lige pludselig er alle planter blevet store og dækker jorden. Det skal nok blive godt når varmen kommer, og jeg glæder mig til at få jorden dækket med plantevækst.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 5. Ja cornus mas er dronningen i haven lige nu. men alle de små fine blå er nu osse godt på vej. Og påskeklokker og,,,,, alt
  Det første år er et nyt bed altid lidt tyndbenet. jeg "plejer" at sætte en masse sommerblomster i hullerne. det fylder godt ud.
  Men du bor på Sydsjælland ?? jeg bor på Midtsjælland. Hvis du er på tur til sommer og trænger til et havepitstop, kan du jo komme ind og få entår kaffe og et par planter til. jeg hader at smide planter ud og mange af mine stauder trænger til at tyndes.
  god påske Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, man nyder de første farver i haven ekstra meget, der har du ret!
   Jeg putter også både sommerblomster og grønsager ind i nye bede. Har f.eks. brugt persille i store klumper, eller bladbeder med deres fine farver fra gult over grønt til rødt og hvidt. Der er en til enhver lejlighed. I år har jeg tænkt lidt på artiskokker, hvis de kan skaffes fra planteskolen. Det er jo statelige planter med flot løv - og så de dejlige blomster (hvis man kan lade være med at spise dem).
   Flot tilbud du kommer med, og jeg siger tak! Vil gerne lige have en vaccine inden jeg kaster mig ud i livet igen, men vi kan måske vende tilbage til det. Når vi engang kan bevæge os lidt friere ville det være rigtig sjovt at se din "hemmelige" have:)

   I lige måde Gunvor!
   Hilsner fra Ulla

   Slet
 6. Det er en original metode til rådyrsbekæmpelse, I har fundet på. De små forårsløg er gode i et nyt bed med deres tendens til hurtigt at kolonisere sig.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg ved ikke hvor originalt det er... Det var hvad vi havde på hylderne her og nu:) Håber det virker en smule afskrækkende.
   Ja, jeg håber du har ret med de små løg, for det kunne være fint med et helt tæppe af blå eller hvide forårsblomster.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 7. Hej Ulla

  Så har i jo gjort hvad i kan. Det ser da rigtig ok ud. og det er jo kun i disse måneder det er nødvendigt.
  Gode tilbud i har fået- alletiders! Og når vaccinationerne er på plads så er det bare at slå til:)

  Ha en dejlig ny uge

  SvarSlet
  Svar
  1. Håber du har ret! vi plejer ikke at have rådyr i haverne, men i disse tider hvor der ikke er megen menneskelig aktivitet har de taget chancen.
   Ja, det er dejligt at få tilbudt hjælp fra andre bloggere, og det er jo bare én af de virkelig store fordele ved at være med her på bloggen.

   Tak i lige måde!
   Hilsner fra Ulla

   Slet
 8. Jeg synes de nye bede ser fine ud. Dejligt at du kan "stjæle" lidt fra andre steder. Det ser altid godt når nogle planter gentages gennem haven. Og med geranier og løvefod og sedum skal der nok hurtig blive fyldt. God påske!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for din kommentar! - Jeg har som du ser holdt blog-påske-ferie.
   Håber din påske var hyggelig!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 9. Mon ikke jeres kreativitet holder rådyrene på afstand. Andre kolonihaveejere har vel samme problem, så kan der ikke sættes et hegn op omkring hele området?
  Det ser godt ud i bedene, og det er forbavsende, hvor hurtigt planterne vokser til og dækker jorden. Men de nævnte stauder er jo også gode og robuste. Jeg ønsker for jer, at der må komme godt med nedbør henover sæsonen, så I ikke skal vande hele tiden.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det ville være smart at indhegne hele området på én gang, men lad os se hvad der er stemning for... Jeg synes i hvert fald det er tosset at hegne hver have for sig. Det kommer til at ligne zoo have:)
   Mange tak for de gode ønsker! Regn henover sæsonen ville ikke være at foragte, og ville give den nye have et godt spark bag i. Nu har jeg plantet i 3 relativt tørre år, så der er brugt en del vand fra hanen allerede.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 10. Håper du greidde å holde rådyra borte! Det sliter jeg med også. De har alt beita på tulipanene i det de kom opp av jorda. Nå har jeg beskåret noen roser og lagt det rundt tulipanene. Så flott hage du har!

  SvarSlet
  Svar
  1. Der har faktisk været et rådyr inde i bedet og trampet hul i fuglenettet, men den er nok blevet forskrækket, og har ikke spist af tulipanerne igen. Måske virker det!
   God idé med nogle stikkende roser rundt om dine tulipaner. Vores kreativitet bliver snart lige så stor som deres:)

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet
 11. Vejret har været ok, den sidste tid, men nu er det godt nok blevet koldt igen og i dag blæser det, men alligevel kan man nu godt mærke foråret.
  Jeg har prøvet med hvidløg et par gange, men det vil desværre ikke rigtig lykkes, men måske skal jeg prøve igen til efteråret. Håber det går godt med, at holde rådyrene væk fra tulipanerne som de bare elsker. Vi har været nødt til, at sætte hegn om hele haven, ellers kunne vi lige så godt opgive, at plante noget, men hegnet virker fint :-)
  Med venlig hilsen
  Lene Bedstemorshave

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, foråret kommer langsomt i år, med flere kuldeperioder. Her havde vi snebyger i går, men det havde hele landet vist.
   Det er vores første forsøg med hvidløg, så der er nok tale om begynderheld, eller også er det en god sort vi har fået fra en haveven i det jyske.
   Ja, hegn er det eneste der virker, og det må have været et stort arbejde hos jer. Jeg håber jo at de holder sig væk, når der kommer mere gang i bylivet igen. Her under nedlukningen har der været meget stille i det omliggende kvarter.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 12. Hei Ulla,

  Helt klart vår hos deg :-)) Vi har ikke rådyr i hagen heldigvis, men jeg har alt begynt å plukke iberiasnegler.. Ønsker deg en fin uke og håper du får sol og varme :-))

  Hilsen fra Marit

  SvarSlet