onsdag den 16. juni 2021

Blomstermåned

Juni er nok den mest blomsterrige måned i kolonihaven, og her midt i juni topper Geranierne. I et vildtvoksende hjørne holder denne gamle - og meget blå - Geranium stand, og glæder hvert år med en kort, men flot blomstring.

Der er faktisk ret vildtvoksende i kanten af haven hele vejen rundt, for her trimmer vi kun græsset, når det vokser så højt at det skjuler de buske og stauder vi har plantet. Her i solsiden er Geranierne blevet store som buske, og de står meget fint nu sammen med klokkebuske og Salvie. 




I staudebedene sker der nu også lidt...
   Det rosa bed er domineret af de samme Geranier som vokser vildt rundt omkring, men der er også godt gang i porcelænsblomsterne, og silkepæonerne har store knopper. Snart kommer citrontimian med et hav af blomster og lammeøre har også langt an til blomstring.





I det gule bed, som blev genetableret efter en opgravning i starten af maj, er det stadig forårsvortemælk der sørger for det gule islæt, selvom den er afblomstret. Jeg synes det er en dejlig staude, som er smuk hele sæsonen, men lige nu er det en gruppe skønne Iris i en dyb blå farve der stjæler opmærksomheden.






Det mærkelige er at vi aldrig har plantet Iris, og først de senere par år har haft glæde af dem. Jeg tænker de har ligget i jorden i årevis uden at vise sig, og så har vi måske fået roddet dem op til overfladen ved et rent tilfælde. Under alle omstændigheder synes jeg vi har været heldige!





I det gule bed er løvefod så småt igang, mens løvhale følger efter om kort tid (ja, naturligvis kommer halen til sidst:) I maj måned plantede jeg også en gruppe kæmpe-margerit, som jeg tænker vi får mere glæde af fremover.

På husets sydgavl er den gamle klematis ikke kravlet ret langt op ad Johns fine klatresystem, men den blomstrer dejligt. Måske skal den lige vænne sig til der nu er plads til at komme i højden, eller også skal jeg til at give den lidt gødning, for at overbevise den om at den godt må:)



15 kommentarer:

  1. Ja man må sige, at storkenæb er ret dominerende nu, jeg har lidt svært ved at holde fred med dem, men det har du heldigvis ikke, lyder det til. Jeg synes, de bliver for høje og breder sig rigeligt, men ja flotte er de da.
    Hilsen Lisbeth

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, jeg ved du har et ret anstrengt forhold til storkenæb, men jeg er jo ikke så kræsen med min smag, og de passer fint her i haven synes jeg.

      Hilsner fra Ulla

      Slet
  2. Storknebb har flotte blomster, og den slekten har jeg "nettopp" oppdaget :) Jeg har nettopp kjøpt tre lave sorter, og håper at de brer seg litt utover.
    Den ville Geranium sylvestris blomstrer så fint i grøftekantene her nå. Ja, irisene har nok hatt røtter langt ned i jorden, og så har de plutselig bestemt seg for å blomstre. De er jo så fine akkurat nå, Ulla.
    Fargen på de gamle clematis er så vakker. Vet du hva den heter?

    SvarSlet
    Svar
    1. Der har du opdaget en meget nem staude, Marit! - Den nemmeste staude tror jeg næsten, og som Lisbeth skriver, er mange af dem måske lidt svære at styre.
      Den blå iris er bare en dejlig overraskelse, og den gamle klematis aner jeg ikke hvad hedder. Den har været i haven længe før jeg kom til, og jeg synes den har en ret skøn farve. Nydelig, ville du nok sige:)

      Hilsner fra Ulla

      Slet
  3. Din blå storkenæb ligner en af mine. Jeg kalder den for mors næb. Fordi jeg har fået den af min mor. Den ligner nu faktisk en tættere og kraftigere udgave af den der vokser vildt i grøftekanten. Men den i grøften spreder sig ustyrligt med frø, jeg har prøvet at have den i haven, uha, Mens "mors næb" tilsyneladende ikke gør.
    Det med de er stærke planter er nu med et gran salt. jeg har måtte "indlægge" min Rozanne til kærlig pleje i en potte. Den var ved at sygne helt hen.
    Sikke en skøn farve de iris har, så blå blå. Og faconen er osse perfekt. At de så osse er kommet af sig selv er jo bare rigtig sjovt.
    hilsner gunvor

    SvarSlet
    Svar
    1. Jamen jeg tror det er en gammel sort - den blå storkenæb - og jeg har endnu ikke mødt nogen der havde en navn til den, så mors næb er da bedre end ingenting:) Min flytter sig ikke ud af stedet, præcis som din.
      Tænk, jeg troede ikke man kunne få geranier til at sygne hen! Hjemme i haven har jeg et par livskraftige Rozanner, som jeg sætter stor pris på. De bliver også på stedet hvor man har sat dem, og det er vældig rart.
      Ja, den iris er bare så skøn. Prøv bare at se knopperne der står som næsten sorte spir med et mønstret mavebånd på sned. Ind imellem kan man være heldig!

      Hilsner fra Ulla

      Slet
  4. Hej Ulla!
    Det var en vacker färg på din Iris, den skulle gärna få titta upp i min trädgård. Och så har vi geranium, de är så fina, och bra som marktäckare. Har haft en omöjlig torr plats vid ena gaveln av huset, har kämpat med att få någonting att trivas där. Och nu är det problemet borta, små kuddar av geranium täcker nästan hela området, med lite stenpartiväxter emellan. Har också den blåa i en annan rabatt, den har väldigt långa stjälkar, men är mycket vacker. Har inget namn till den heller. Den blåa har inte förökat sig, det gör mina andra. Men det gör inget, fyller på hålen i gavelrabatten.
    Din klematis är så fin.
    Ha det gott /Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er jo dejligt når man finder den rigtige plante til det rigtige sted, og det har du jo klaret med dine Geranier. Ja, den blå er vældig høj, så det er nok den samme vi har.
      Tak skal du have!

      Hilsner fra Ulla

      Slet
  5. Hej Ulla

    Den var da imponerende blå den Geranium! Kunne det være: 'Amy Doncaster' eller måske ‘Rozanne’ ?
    Morsomt med den iris, den ser livskraftig ud, så mon ikke den har fundet sig til rette:)

    Ha en dejlig aften

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Karsten!
      - Det er i hvert tilfælde ikke Rozanne for den har jeg derhjemme og den vokser helt anderledes og slynger sig ind imellem andre stauder. Denne her står ret op (indtil den vælter) og blomstrer kun i meget kort tid. Farven er også mere dyb blå end Rozanne.
      Iris'en må jo have stået i et fortidigt staudebed, som var nedlagt inden jeg kom til, men den er meget velkommen. Jeg er glad for den ikke dukkede op i græsplænen...

      I lige måde!
      Hilsner fra Ulla

      Slet
  6. Det kan godt være, at det er lidt vildtvoksende i kanten af kolonihaven, men det ser rigtig godt ud. Dine geranier er så fine. I det hele taget synes jeg alle bedene ser flotte og frodige ud. Jeg kan godt forstå, at du er glad for den Iris. Sikke en flot farve og så en overraskelse oveni købet.

    SvarSlet
    Svar
    1. Du skal have mange tak for din positive kommentar! Jeg sætter jo pris på det vilde såvel som det styrede, og forleden fik jeg en bemærkning over hækken fra en af de andre kolonister, som mente at haven var lige så fin som "Et suttet bolsje". Den havde jeg ikke hørt før:)

      Hilsner fra Ulla

      Slet
  7. Den gamle blå geranium har vi også i haven. Nogle gange bliver jeg lidt træt af den, fordi den altid vælter i blæsevejr, og fordi blomstringstiden er så kort. Men når jeg kikker på de yndige blå blomster, slutter vi altid fred 😉.
    De blå iris er fantastisk smukke sammen med løvefoden. Klematissens blomster har en dejlig og lidt speciel farve. Jeg kan godt forstå, du gerne vil have den til at kravle til vejrs.

    Hilsen Elna

    SvarSlet
  8. Jeg er også glad for den gamle, blå geranium, men i år er min lidt sølle i det gamle staudebed - jeg plejer ellers at have en flod af blå blomster gennem bedet på denne tid, men det er blevet til nogle små pytter i år :-) Jeg ved ikke, hvad der har taget ved den? Sjovt med din iris, som er dukket op - den har jeg også, den er så fin lige nu.

    SvarSlet
  9. Fantastiskt lummig och vackert!
    Fortsatt trevlig helg
    /Anette
    www.atligatradgarden.se

    SvarSlet