torsdag den 18. november 2021

Grønt - endnu

Genboen fik fældet adskillige store træer i går, og et af dem var en stor gul Thuja, som jeg fik lov til at hente grene fra, inden den røg igennem flishuggeren. Nu ligger de friskgrønne grene her hvor Georginerne  har stået, og pynter indtil jeg finder ud af hvad de ellers skal bruges til.
   Vi har ingen frost haft endnu, så Montbretia og mange andre stauder er stadig grønne.I år prøver vi at overvintre nogle georginer i krukkerne, men de står frostfrit i værkstedet.Flere af krukkevæksterne er stedsegrønne. Det gælder f.eks. løvehale som pynter med sine store lodne blade, og myrtegedeblad med sine ganske små blade er stedsegrøn som buksbom.
Sidste år satte vi lys på den store buksbom-kugle og det tog sin tid med mange meter lyskæde og stive kolde fingre, så i år har vi købt et net med lys, og fået pakket hele kuglen ind. Vi skal lige vænne os til det regelmæssige lys-mønster i mørket, for nu ligner det nærmest en ufo der er landet i haven, men nemt var det!


Geranierne er grønne endnu, og under æbletræet med glaskugler er det egentlig bare Hosta der har givet op for dette år. Resten gror grønt og fint videre, og alunrod blomstrer stadig.I den anden ende af dette bed står en hvid fingerbøl fra Høneballehaven stadig i blomst, og de sidste bladbeder indgår i madlavningen endnu.
I udkanten af haven myldrer de nye brogede blade af italiensk ingefær op, og de vil holde sig grønne så længe vi ikke får frost. De falder sammen i kulden, men rejser sig igen i tøvejr.
   Påskeklokkernes store blade er så flotte i deres høstfarver, og tager overbevisende kampen op mod ingefær og vedben. De må have stået her i mange år.Her er havens sidste Hosta som stadig har enkelte grønne blade, snart går den under jorden, mens Hakone-græs blot antager en strågul farve og dækker jorden vinteren over.


Den ægte kastanje er nu ved at smide de allersidste blade, men den har være flot meget længe. Jeg begynder at tro den har fået ordentligt fat nu, for de forrige år har den smidt bladene langt tidligere.


Nu har vi nydt de fleste høstfarver og det bliver de stedsegrønne der skal bringe os gennem vinteren, men det klarer de da også ganske udmærket.17 kommentarer:

 1. Ja heldigvis står de stedsegrønne fint nu, jeg er også så småt begyndt at tage billeder af dem. En skam vi ikke rigtigt kan tage billeder af vores haver med vinterbelysning, det kunne ellers være godt, så kunne jeg også se jeres ufo.
  Frost har der ikke været på vores kanter endnu, det kommer nok først sidst i april, så det kan ødelægge mine rhodoer :( nå lad os nu ikke tager sorgerne på forskud.
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Det kan være jeg forsøger mig med et nattebillede når resten af lyskæderne er kommet op, men det bliver ikke før blæst og regn har lagt sig lidt. Måske kunne man prøve i tusmørket?
   Nej frost er jo ikke noget vi bruger her. Ikke før den gør rigtig ondt. Sidst var det vinter-viburnums blomsterknopper det gik ud over da februar frøs til is, men det var jo kun et lille offer i forhold til alle dine rhodoer... Jeg synes nu stadig februar er bedre end april:)

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 2. Det er stor forskjell på våre hager nå og om våren. Dere er så heldige som slipper frost enn så lenge. Det var smart å bruke det gule baret fra thuja som pynt, for det lyser så fint opp hos deg, Ulla. Jeg har latt lyskjeden henge på den store granen her i hele år. Lysene er så små, og selve lenken er mørkegrønn. Ingen har lagt merke til den i hele sommer :)
  Så den er klar til å kobles til, og det synes jeg er helt fint. Sist år var det iskaldt når den skulle kobkes til. Din lysende ufo høres flott ut :)
  Hilsen Marit

  SvarSlet
  Svar
  1. Oh yes! Stor forskel. Og vi får faktisk ikke ret meget frost på denne side jul, hvis det går som det plejer. I mine unge dage kunne vi godt have snestorm i november.
   Jeg er glad for jeg fik nogle grønne grene hos naboen. Der er nok for en formue.
   Smart at lade lysene hænge på granen hele året! En buksbom skal jo klippes, så det går nok ikke her, men du skal bare trykke på knappen, så er det jul igen:)

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 3. Ja, det er en grøn verden, vi lever i, og gudskelov for det. Løvehale er i grunden en fin og værdifuld haveplante, som kan bruges på mange forskellige måder.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er jeg også ved at få øjnene op for. I kolonien har vi plantet den som bunddække rundt om køkkenhaven, da den trives i både sol og skygge, så den er ved at blive fast indslag i begge haver.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 4. Fint med mye grønt og skjønt ennå. Flotte glasskuler i epletreet!
  Ha det godt!
  /Irene

  SvarSlet
 5. Hej Ulla!
  Så mycket grönt och fint. Blir glad av att se de stora digitalisplantorna som växer här. Nästa år får jag en fin blomning, hoppas jag. Så fint att den blommar hos dig. Letade efter kvistar och grönt att göra en krans av, du fick en hel del material, som du säkert skapar något fint av. Det brokiga bladverket är mycket dekorativt.
  Ha en trevlig helg /Hälsningar Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeg glæder mig også til at se Digitalis i blomst her, for jeg har sået og plantet en del forskellige. Den hvide er vistnok en staude, så den skal også nok blive flot næste år. Vi må glæde os sammen:)

   Mange tak Marika!
   Hilsner fra Ulla

   Slet
 6. Det pynter stadig så fint under æbletræet. En fornøjelse at se som udseendet skifter gennem sæsonerne. God ide med lysnet i den store buksbom - det er noget bævl med kæderne. Din ingefær pynter fantastisk, men er der ikke noget med at de sår sig selv helt vildt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeg er også glad for at se jorden dækket af plantevækst så sent på året. Nettet var enkelt at montere, men det er næsten lidt for 'regelret' i vores vildnis:) Ingefær breder sig helt vildt både over og under jorden, men lige nu er den faktisk et plus for haven med noget helt frisk grønt.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 7. Løvehale i krukke, det har jeg ikke tænkt på, men en god ide. Den har jo de fine grønne blade. Og den lille myrtegedeblad? hvor stor bliver den. Den ser nemlig osse god ud som krukke. Mine buskbom er ved at være for store til krukkerne, så jeg burde lave nogle nye..
  Jeg er lidt spændt på at komme i haven i morgen, hvor meget eller lidt blade der er tilbage. Men vi har en del stort stedsegrønt, så der er aldrig bart.
  hilsner gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Dejligt du også har det grønne at se på nu i denne tid! Løvehale har vist sig at være meget anvendelig til mange ting. Jeg fik et par stumper af en gartner for nogle år siden, og nu har vi den rigtig mange steder. Jeg er begyndt at klippe blomsterne af når de er færdige fordi de sår sig, men det er lidt ærgerligt for de er kønne som vinterstandere.
   Myrtegedeblad er ret ny hos mig, men den vokser hurtigt og noget mere løst end buksbom, så den skal studses ret ofte. Har læst den er nem at lave stiklinger af, og et rigtig godt bunddække også, men jeg prøver at lave kugler ud af dem. Nu må vi se om det lykkes...
   God fornøjelse i haven!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 8. Hvad skulle vi have gjort uden geranier, tænker jeg, når jeg ser dit billede af de smukke geranieblade. Italiensk ingefær har også smukke blade, men jeg blive lidt betænkelig, når jeg ser, hvor godt de gror hos dig. Jeg synes de er svære at holde i ave.
  Det er fint, du giver ideer til alternative krukkeplanter. Jeg mangler lidt fornyelse til krukkerne.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Jamen det er da godt jeg kan være til lidt nytte. Tidligere havde jeg nem adgang til pyntegrønt (ædelgran), men nu er jeg nødt til at tænke lidt anderledes når det gælder om at fylde potterne i vintertiden. Ingefær vil jeg slet ikke anbefale hvis man kan lide at have styr på sine planter. Den er ustyrlig! Jeg luger utroligt mange småplanter op i alle bede, og lader den kun stå i udkanten af haven, hvor slåmaskinen kan holde dem på plads. I en skovbund kunne den godt fungere sammen med løg f.eks. - den er næsten selv lidt løgagtig under jorden, og nu er jeg begyndt at plante den i vinterkrukker for at udnytte de fine blade i den kolde tid.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 9. Hei! Man blir glad for alt man har planta som lyser opp november. Det er det mange eksempler på her. Ha det godt! Anne

  SvarSlet