torsdag den 11. november 2021

Kitsch, krukker og kranse

November er her med mørke, blæst og regn, men også milde dage med sol. Jeg er trukket ind i værkstedet med renovering af den gamle havelåge fra kolonihaven og snedkeri af genbrugsmaterialer (naturligvis:)  


Lidt kitsch skal der til. Det er toppen af et par sengestolper jeg vil bruge som dekoration på hver side af den skæve låge, som nu - forhåbentlig - bliver mere lige i fremtiden.
 


Da det er møbel-træ er det ikke egnet til udendørs brug, så jeg giver det en god gang træbeskyttelse før det bliver malet, og så er det meningen hele toppen tages ind om vinteren. Det er et ret hyggeligt lille job - og det går stille og roligt fremad.

 

Kuglerne skal naturligvis være forgyldte og da sprøjtemaling ikke er min stærke side, forsøgte jeg med et ophæng i garagen. Det blev rimelig godt - kitsch!Bøge-kuglerne i kolonien er også blevet gyldne - helt af sig selv, og pynter svært i denne mørke tid sammen med de sidste blade på den japanske ahorn,
og så er det netop nu de gamle Chrysantemum springer ud. Altid værd at vente på.På den hjemlige adresse er krukkerne med sommerblomster og tomater blevet så tomme at se på, så her har jeg pyntet op med skovens materialer, som heldigvis kan hentes lige i nærheden.


Kål og bladbede fra køkkenhaven har erstattet de visne sommerblomster.

Mos er en af de dejligste grønne vækster at pynte op med, og her under dynen af mos gemmer sig næste års purløg, som ikke er værd at se på nu hvor de er klippet ned.


Et par kranse med vedben, ærtecypres, vortemælk, taks og Hortensia blev der også tid til. Det er meget rart at have lidt grønt at se på i vinterens løb, og når man nu har nok at tage af...Skovspurvene varmer sig i kassen om vinteren, og de skal også have noget kønt at se på.I det hele taget glæder jeg mig over alt det vintergrønne i haven her i november, hvor det begynder at træde frem. Bregnerne er delvist vintergrønne. Det kommer simpelthen an på hvor koldt det bliver denne vinter, men ih hvor er de dog fine så længe det varer!Taks og vinterglans er også en god kontrastfyldt kombination,og her er der gang i vinter-Viburnum, som fik et knæk da februar blev meget kold, men heldigvis er kommet stærkt igen. På dette billede er både vortemælk og alunrod også stedsegrønne, og det er dejligt med planter der kan nydes hele året.


November er måske ikke årets mest charmerende, men man kan godt hygge sig alligevel:)


22 kommentarer:

 1. Så flotte dine kuler ble Ulla. Spraymaling blir som regel veldig fint, og dekker jo veldig godt. Du er virkelig oppfinnsom! Gjenbruk er helt topp. Her er alle bregner helt brune, men så har jeg også hatt frost mange ganger og det tåler de ikke. November har mye fint å by på hos deg. Flotte kranser!

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak Marit!
   Jeg har haft kuglerne stående i flere år og tænkt: 'de må da kunne bruges til noget' - og her kom der så endelig en mulighed! November er stadig mild og lun så her er der gang i både stedsegrønne bregner og stauder. Det er godt at have noget at se på!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 2. De blev da bare så flotte dine kugler :-)
  Det er nu man begynder at glædes over alt det stedsegrønne i haven.
  Med venlig hilsen
  Lene Bedstemorshave

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak Lene! Ja, der er stadig liv her, både i haven og i værkstedet:)

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 3. Sjov idè med de sengestolpetoppe. Du har altså en fantastisk hittepåsomhed, og evnerne til at lave det osse.
  Den er sød den fine chrysantemum. Kan den bare overvintrer på friland?
  Flotte krukker. Skæg idè med palmekål og bladbede. Jeg skal osse vinterordne krukker i weekenden. Dem ved vindfanget har haft efterårspynt med svampe mv. Nu skal der skal mere vintergrønt til.
  Det er nu man kan begynde at nyde det stedsegrønne. Dog har vi ikke haft så meget frost, så der er forholdsvis mange sommerplanter der stadig er grønne. Det er ikke meget jeg har klippet ned endnu. Men som regel når jeg det osse først i januar februar.
  Smukke kranse, du er altså god til det.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Du skal have tak Gunvor, men jeg har jo haft kuglerne stående en del år, og vidste bare der nok kom en idé engang...
   De gamle chrysantemum er helt hårdføre og har været i haven fra før min tid.
   Det var nødvendigt at gøre noget med krukkerne nu, for sommerblomsterne var nærmest blevet til kompost, og mos er jo altid fint når man ikke lige gider tage i byen og købe nyt. God fornøjelse med dine krukker!
   Her tror jeg slet ikke vi har haft frost endnu, og jeg lader også det meste stå vinteren over. Klipper bare de værste frøspredere, som knopurt, ned når jeg ser dem. Kransene er såmænd også genbrug fra sidste år - bortset fra det grønne:)

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 4. Jeg tilslutter mig Gunvors kommentar, du er god til både at hitte på og at lave det, jeg er meget imponeret. Det ser så fint ud det hele. Jeg har jo ikke mange krukker, så der er ikke meget at pynte, men det er jeg heller ikke specielt god til, så det er fint med mig. Fortsat god november, jeg er en af de få, som godt kan lide november.
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak skal du have Lisbeth! Med disse store flisearealer, er det nødvendigt med krukker synes jeg, så der er altid noget at gøre når sommerblomsterne forsvinder. Men jeg har efterhånden en del stedsegrønt i krukkerne så det er ikke alle man behøver renovere:)
   November har foreløbig været meget fredsommelig, men du milde hvor er det mørkt når tåge og skyer hænger nede om ørerne på os! De få solglimt værdsættes des mere.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 5. Genbrug er altid tilfredsstillende, og kuglerne vil uden tvivl blive et dekorativt element. Det er ellers noget af en tung dyne, du har fanget på din grader.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja det nemlig rigtigt! - og så er det også sjovt at få noget ud af det rene affald. Den tunge dyne er bar én blandt mange vi har siddet og kigget ud på i denne måned, men det giver jo flotte effekter med et meget skiftende vejr.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 6. Godt å trekke inn nå. Timene i hagen blir betydelig færre med kulde og mørke som sniker seg på. Flott port! Blir riktig staselig med stolper og kitch.
  God helg!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak! Ja nu er det tid at finde ind i læ med de opgaver der kan løses der.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 7. Hej Ulla!
  Grinden med guldknopparna kommer att bli så fina. Vackra kransar, och så fint med allt det gröna. Idag har vi haft en riktigt skön dag, så det var riktigt härligt i trädgården. Träden har fällt alla sina löv, så jag fick rensat alla takrännor på växthuset. Det blir proppfullt av löv i dem. Finns fortfarande saker att ta tag i.
  Ha en trevlig helg /Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Her var det også skønt vejr i går, og solen er meget velkommen på denne årstid. Godt at få alle gjort vinterforberedelserne når vejret er mildt og man samtidig kan få frisk luft!

   Mange tak Marika!
   Hilsner fra Ulla

   Slet
 8. Hei Ulla! Kjempefine kupler. Det er så morsomt å lage slike prosjekter. Det er kreativt. Jeg er så glad i bregner. God helg! Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak! I denne mørke tid er det godt at lave noget sjovt.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 9. Lågen bliver SÅ fin. Det er lige stilen til en kolonihave, hvor kreativiteten gerne må folde sig ud med finurlige detaljer.
  Du er god til at finde materialer til kranse og krukker, og jeg beundrer den enkelthed, hvormed du pynter op. Det er ellers tit sådan, at jo mere, man har at gøre godt med, jo sværere er det at begrænse sig.
  Taks og vinterglans er et godt makkerpar.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak Elna! Jeg synes også det er finurligt (skønt ord!) uden at være alt for meget, og det passer meget godt til resten af stilforvirringen:)
   Jeg er stadig lidt forsigtig når jeg klipper i det grønne, for buskene er små endnu, men vedben har vi nok af efter hegnet blev klippet! Hvis jeg havde haft bundter at gran osv. liggende kunne det godt være blevet mere svulstigt er jeg bange for, men det rolige grønne passer bedst til huset.
   De forskellige grønne toner i f.eks. taks og vinterglans er gode at hvile øjet på, og grøn har bare så mange utroligt fine varianter. Dem bliver jeg aldrig træt af.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 10. Sikke travlt du har været og jeg skal love for at du er fingernem. Du har fået mange fine ting ud af projekterne. Det er en fantastisk ide at flytte kålplanter fra køkkenhaven til krukker. Det skrives på huskesedlen til næste år. Og vi er enig: det er nu vi kan se, hvor meget det betyder med de vintergrønne planter.

  SvarSlet
  Svar
  1. Flittig er nok så meget sagt, men jeg skal jo ud og have lidt luft ind imellem. Kål er meget dekorative, også selvom de ikke hedder 'pyntekål' og så er de lige ved hånden når man skal bruge et blad eller to:) Kål er jo også vintergrøn...

   Tak skal du have!
   Hilsner fra Ulla

   Slet
 11. Så spennende med de kulene. Jeg driver også og samler på sånne ting, og så skal jeg bruke dem en gang, når jeg får tid. Hadde tenkt i år, men det ble ikke. Ha en fortsatt fin kveld, hilsen Ingeborg

  SvarSlet
 12. Kitschigt kanske men väldigt charmigt. Din nymålade grind kommer bli en riktig prydnad med så fina stolpar! Fortfarande lite höstfärger i din trädgård och lönnens färg är helt förtrollande vacker. Planerar också en tur ut i trädgården och skogen i jakt på vintergrönt till utsmyckning. De enkla kransarna med hortensiorna gav inspiration. Och visst är man glad för de vintergröna inslagen i trädgården som helt plötsligt tar över nu när alla andra växter går i vila.

  Allt gott! Ulrika

  SvarSlet