onsdag den 29. december 2021

Godt nytår med et tilbageblik

Midt på sommeren var det, som jeg husker det, ret tørt og havearbejde bestod mest af vanding og beskæring. Dengang lavede jeg et tilbageblik på årets første halvdel, da der ikke var så meget nyt at skrive om, og nu tager jeg tråden op og starter i juli måned.


Juli blev på flere måder en afslappende måned, hvor vi registrerede dyre- og planteliv fra de nye liggestole, afprøvede pizzabagning på grillen og i øvrigt ikke gjorde andet end at klippe i hække, buske og træer.
   Mange stauder som sprang ud i juni er stadig i blomst, og de nyplantede områder forsøger at etablere sig med hjælp fra vandslangen. Jeg fjernede en stor gren fra kirsebærtræet, mens der var gang i væksten, laurbærbuskene blev beskåret og ligusterhækkene fik en ordentlig omgang.
   Det var den måned, hvor agerhønsene næsten flyttede ind i haven og hjalp os med at holde bladlus og andet skab i skak, fuglebadet var populært hos de unge gråspurve, og græsplænen gulnede mens plæneklipperen holdt pause.
August var førhen den måned hvor man kunne forvente hedebølge, især når alle børnene var tilbage i skolen efter ferien, men nu om dage kan man slet ikke regne med noget mere. Jeg husker august startede køligt, blæsende og regnfuldt, og det var egentlig meget godt - i hvert fald regnen. Halvejs inde i måneden blev det fint vejr med varme og sol og så var man glad for det:)
   Haven rettede ryggen og gav os en rigtig dejlig sensommer med friske tomater og masser af basilikum, bønner fra kolonien samt bær og frugt. Det summede af sommerfugle og bier i krydderurter og sene stauder.
   Vi kom også ud af starthullerne i denne måned og fik malet vinduer og træværk, sat nyt træ i garageporten - og fik ryddet op i udhuse og garager. Det var noget der pyntede rundt omkring, og vi følte os rigtig tilfredse med egen indsats - en følelse der ikke kan overvurderes!
September er normalt min yndlingsmåned. Jeg holder så meget af det klare vejr, de lune dage og kølige nætter, og tempoet i haven, hvor ukrudtet har mistet pusten, mens frugt og andet spiseligt modner og sætter kulør på middagsbordet. På denne tid af året nyder man hver eneste af de gode havedage, og det skulle jo vise sig at der var rigtig meget at glæde sig til. I slutningen af måneden sprang artiskokken ud sammen med en ny Asters og mange stauder blomstrede for anden gang.
   I år blev september en måned med husflid for mit vedkommende. Forrige måneds oprydning satte gang i en serieproduktion af træ-skjulere til alle vores plastikbeholdere, og det blev til en hel del, da hver en stump træ blev skruet sammen og malet. Meget tilfredsstillende at få brugt en mængde affald til noget nyttigt - og pænt.


Oktober blev en rigtig høstmåned. Det sommerlige vejr fortsatte med mange fine solrige og lune dage, og smukke gyldne og røde farver på buske og træer, men der gik et stykke tid før det grønne  veg pladsen, og det hele så meget sommerligt ud fra månedens begyndelse. Efterhånden kom der dog virkelig gang i de varme farver, og vi nød vores kulørte have uden megen arbejdsindsats. 
   Eneste større job var beskæringen af vedben-hegnet som vi fik afsluttet lige inden oktober var slut.November blev mere mørk, grå og våd for hver dag der gik. Til sidst kom der også en enkelt frostnat, og alle bladene fløj væk mens vi monterede lyskæder rundt omkring. Jeg fik endda lavet mig en havenisse ud fra det forhåndenværende søms princip: en stump gren, mos fra græsplænen og nissehue af et kæmpestenbræk-blad. Det virkede som om sæsonen virkelig var forbi, men inden måneden var omme stod julerosen med hvide knopper. Sammen med paradisæbler og glaskugler var de lyspunkter i den (halv)nøgne have.
   Vi fodrer vores vilde fugle året rundt, men nu er der stor søgning, og de mange småfugle løfter humøret sammen med de vilde glimt af skarp sol ind imellem. Stedsegrønne vækster har vi heldigvis rigeligt af, og selvom det meste er småt endnu syner det af meget i den kolde årstid og holder haven levende sammen med viftende græsser.December gav virkelig følelsen af at alt lys havde forladt os. Den første halvdel af måneden fik vi kun omkring 5 timers sol, en masse regn og 6 timers ualmindeligt dejlig snedækning midt om natten, som heldigvis kunne nydes sammen med de elektriske lys. Man begynder virkelig at længes mod solhverv, når man kan tælle de lyse timer på én hånd!
   En ugestid før jul fik vi dog solen at se i flere dage og fuldmånen overstrålede de elektriske pærer om natten og kastede lange skygger over plænens rim-hvide græs, mens der taltes om julesne i vejrudsigten.
   Vi fik faktisk en ordentlig omgang sne lillejuleaften og nat og dernæst blev det frostvejr, så sneen holdt julen over og vækkede en dejlig barnlig glæde til live. Desværre blev corona-tallene samtidig sortere og sortere og lagde en dæmper på højtidens festligheder med mange restriktioner. Jeg tullede rundt i værksted og have beskæftiget med julepynt og småting, mens jeg prøvede at glemme verden omkring mig. Havenissen fik en opgradering med et nyt bast-skæg, så nu hedder han Bastian:)


Nye planer tager form i den stille havetid, og jeg er atter ved at være klar til at grave huller i plænen, og tage fat på endnu en plantning, men det er noget jeg vil vende tilbage til næste år. 
   Foreløbig blot en tak for året der gik her på bloggen og derude i virkeligheden! Jeg bliver hængende på havebloggen så længe det giver mening, og om ikke andet giver bloggen glimrende mening som dagbog og huskeseddel, og har vist sig nyttig mange gange.

Rigtig godt nytår!
16 kommentarer:

 1. Så deilige tilbakeblikk du viser, Ulla! Det er et fantastisk bilde av alle fuglene i fuglebadet. Jeg husker at du lage potteskjulere til dine plastpotter, og det er jo en veldig god idé.
  Ditt siste bilde er bare til å drømme seg bort i!

  Godt nytt år, Ulla,
  Hilsen Marit

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak Marit! Det går jo nok at finde nogle gode billeder når man har et halvt års fotografering at vælge mellem. Og hvor blev lige det halve år af? Synes det hele går så stærkt, så snart er det nok forår og vi kan slippe ud i luften igen.
   Godt nytår!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 2. Ja Ulla
  bliv endelig ved, det er hyggeligt at følge med i hinandens haver og gøremål. Dit tilbageblik er flot, billederne bliver næsten bedre og bedre måned for måned. Jeg husker i hvert fald tørken i juli, for hos os var det lige sådan, ingen regn - men det kom så om ikke før så i december.
  Rigtig godt nytår til jer - vi ses i 2022.
  Knus

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Lisbeth! - man tager jo et par enkelte billeder ind imellem... Tø-hø:)
   Ja, det var vel en slags tørke i juli, selvom jeg næsten havde glemt det, og nu er vi ved at være fyldt godt op med vand igen efter de sidste par måneder. En god start på den næste vækstsæson.

   Godt nytår til jer på Samsø!
   Hilsner fra Ulla

   Slet
 3. Dejlige tilbageblik. Og husker de søde agerhøns.. Jeg har dine potteskjulere in mente. jeg har fået et par engangspaller på arbejdet. Problemet er bare at få dem hjem. Jeg kan jo nok ikke cykle med dem i kurven, hihi. Sååe, det kræver nok gemalen og en trailers indsats.
  Jeres Bastian er altså meget meget sødere end den store Bastian man læste om som barn.. Er der egentlig nogen børn der kender ham mere?
  bagjulehilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Jamen alt i alt skal du nok have din mand med på holdet, hvis du skal lave potteskjulere. Det var i hvert fald nemmest for os at være 2 da vi først havde fået lavet et system, og 4 hænder er bedre end 2. Men ligefrem at cykle med paller... Tsk-tsk!
   Ja, kan du huske den store Bastian! Han ville nok ikke gå i dag, så mon ikke han er lagt langt væk? Ren uhygge!

   Godt nytår Gunvor!
   Hilsner fra Ulla

   Slet
 4. Nesten ikke til å tro at det var så grønt og skjønt for bare noen måneder siden! Men vakkert nå også, med snø og belysning. Flotte kontrastfarger/fasonger i julibedet.
  Godt nyttår!

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak! Ja, det går hurtigt og det bliver værre med årene, men så må man vel også forvente det snart bliver grønt igen:) Det er altid spændende det første år med et nyt bed, så næste år ser det måske helt anderledes ud. Det er nok derfor det er så sjovt at dyrke sin have.

   Godt nytår!
   Hilsner fra Ulla

   Slet
 5. Hej Ulla!
  Så mycket ni har uträttat i trädgården, ser så fint ut alla årstider. Dina krukskydd är riktigt fina, och så bra att spillvirke kommer till användning.
  Gott Nytt År!
  Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak Marika! Håber du også får et rigtig godt nytår i din have!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 6. Tak fordi vi måtte være med til at kigge dine dejlige billeder igennem. Tænk at det var kun nogle få måneder siden, men det føles som evigheder. Uha som tiden går. Det bedste er næsten at det sætter tanker i gang om den kommende sæson! :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, også her! Og nye planer er altid dejligt løfterige.

   Tak skal du have og godt nyt have år!
   Hilsner fra Ulla

   Slet
 7. Hej Ulla

  Glimrende tilbageblik, der rigtig viser hvor meget i har opnået i haverne!

  Ha en dejligt havenytår!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak og i lige måde Karsten!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 8. Du viser mye vakkert, og fuglene som bader er også mitt favorittbilde.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jamen det er jo også et meget levende billede, så det forstår jeg godt!

   Hilsner fra Ulla

   Slet