torsdag den 8. september 2022

Mens jeg venter på regn...

 ... har jeg beskæftiget mig med solsikkerne, som efterhånden er færdige med at blomstre. De 20 store planter som har glædet os sommeren over, var ved at være færdige med at se godt ud, og i den stive østenvind vi har haft på det seneste, lige ved at blæse omkuld. De skulle væk inden de laver ulykker.

Det halve af skyggehylden blev ryddet for planter, og nu kan solsikkerne ligge her og tørre. Til vinter skal de hænges op på fuglehuset, og det vil alle mejser og spætter sikkert blive glade for.Alle de lange stilke har jeg klippet i små stykker og smidt på komposten, og til sidst blev rødderne gravet op. Nu har vi et sted vi kan sætte alle vores grønkål fra kolonihaven i vinter, men først skal der tilsættes noget frisk jord. Solsikker er krævende planter, så de har taget al næringen, og det kan man jo godt forstå, når man ser hvor meget de skal nå på få måneder.
I går fik vi en lille smule regn hen ad aften - 2,5 mm for at være præcis. I dag burde der komme en del mere, og mens jeg venter på det kan jeg glæde mig over septembers klare solskin, som hidtil har præget måneden. Her er lidt billeder fra haven i både morgen og aftenlys. Haven ændrer sig med lyset og sol- og skyggebedet bytter plads i dagens løb.
Ovnfor de lange eftermiddagsskygger i haven netop nu, hvor dagene bliver kortere, og nedenunder morgensolen der kigger ind over rygningen på taget og fanger haven fra den anden side.

De fleste æbler er faldet ned i blæsten, og mange af dem er dårlige, så dem får rådyrene ude på marken, men hvepse er der sandelig også nok af! Det store pæretræ er fuldt af flotte pærer, men de sidder i toppen, hvor vi ikke kan nå dem. Til gengæld er der hyldebær nok til en masse saft, hvis man ellers gider, og jeg er stadig meget spændt på spisekastanjerne. Dem må vi vente på, ligesom vi venter på regnen.

20 kommentarer:

 1. De ser dekorative bare der som de ligger, solsikkerne. Utrolige som de har været vokset. Det har godtnok osse været en sur blæst idag. Men mon vi får regn,.. jeg håber inderligt. Vi fik 2 dråber i aftes. liige nok til at plette fliserne, men ikke noget der kunne måles.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, man kommer uvilkårligt til at tænke på van Gogh, som fangede alle de forskellige nuancer i blomsterne så godt i sine billeder. De har også haft fart på, for de er jo vokset 3 meter siden juni. Tænk hvad der kommer ud af sådan et lille frø... Her regner det faktisk nu mens blæsten larmer rundt derude, men hvad mon det bliver til? Ikke det helt store tror jeg, suk!

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet
 2. Så flotte dine solsikker ble! Det er nesten utrolig hvos mye de vokser i løpet av få måneder.
  Vakre bilder fra hagen med både sol og skygge. Kan dere ikke bruke en høy stige og få hentet pærene ned? De ser jo veldig fine ut der de henger i toppen av treet!

  Hilsen Marit

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er nogle kraftige planter må man sige, men blomsterne vejer altså også noget, og her er der kerner til mange sultne fugle i vinterens løb!
   Jeg tror ikke vores stige er lang nok, og jeg tror slet ikke vi har lyst til stå deroppe mellem de gamle tynde grene og balancere:) Vi venter til de falder ned og ser om der er noget der kan spises, og ellers er her mere mad til fuglene.
   Septembers sol er noget særligt, det har jeg altid syntes. Der er en klarhed i luften, som vi ikke oplever om sommeren - næsten som højfjeldssol:)

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet
 3. Ja vi venter alle på noget regn, vi var dog heldige og fik 4 mm i aftes og 4 igen i morges, de lover mere, vi får se.
  Du har ret, det er ikke ligegyldigt, hvor solen står, når man tager billeder, det er bare med at finde det helt rigtige tidspunkt med sol og skygger. Det bliver spændende med kastanierne.
  Knus fra Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja lyset er specielt i denne måned, og skyggerne er sorte. Jeg håber vi får mere af det fine lys når blæsten er ovre, men mest af alt håber jeg på regn. Det er begyndt her til aften, men det bliver vist ikke til så meget. Tillykke med det du har fået!
   Der har været kastanjer på træet hvert år, men selve nødderne har været tomme inde i skallen, så nu håber jeg jo på der er lidt indhold i år. Ristede kastanjer er en delikatesse, synes vi her i huset.

   Knus fra Ulla

   Slet
 4. Hei! Det er noe majestetisk over solsikker. Jeg samler dem også til fuglemat. Det er morsomt å ta bilder og skygger. De former hagen. Fine bilder. Ha det godt! Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Anne! Ja, man bliver imponeret over solsikker, for de har virkelig travlt! Det er en utrolig vækstkraft og der er mange kerner til havens fugle her. Sådan en blomst er tung!
   Lys og skygger og klare farver! Sådan er september og jeg kan ikke lade være med at tage billeder:)

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 5. Der bliver masser af lækker vintermad til fuglene. Her ser det ud, som om solsikkefrø er deres favorit. Jeg lagde mærke til, at du skrev, at jeres æbler er dårlige i år. Det gælder også for mange af vores. Hvad kan det mon skyldes? Forhåbentligt fik I noget vand i går.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, og det er dejligt at kunne spare lidt på de dyre frø til vinter. Her er solsikker også favoritten. Der er orm i mange æbler og vi gider nok ikke gøre så meget ud af dem. Efter hvepsene har haft adgang til maden gennem ormehullerne er de ikke ligefrem lækre, og jeg ved ikke hvorfor det er gået så galt i år. Måske har tørken givet træerne mindre modstandskraft?
   Ja, heldigvis kom der 23 mm i nattens løb! Det er da en begyndelse:)

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 6. Ja der er også gang i solsikketørring her i haven. Vi har nydt blomsterne hele sommeren og fuglene kan nyde dem hele vinteren! Når du siger, at I gør plads til grønkålen fra kolonihaven, flytter I planterne?? Kan de tåle at blive hævet op og genplantet?

  SvarSlet
  Svar
  1. Godt med lidt udbytte af anstrengelserne, og fuglene vil vi jo gerne gøre glade.
   Ja, vi har før flyttet grønkål hjem i haven, f.eks. til pynt i vinterkrukkerne, og engang havde jeg dem allesammen med til høstgudtjeneste i kirken. De kan sagtens omplantes, og i år tør jeg jo ikke lade dem stå til rådyrene i kolonien. Kål gør god fyldest i en lidt vintertræt have - ligesom pyntekål.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 7. Hej Ulla!
  Ett härligt höstinlägg. Solrosorna blev stora och fina, fullt med mat till fåglarna.
  Fläderns bär är så vackra, de har inte fått riktigt så fin färg ännu hos oss.
  Ha det gott /Hälsningar Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak! Ja, det er høst nu og alting går så hurtigt. Sommeren er forbi, men vi nyder de fine bær og frugter, og så er det dejligt at have mad til fuglene til vinter.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 8. Vilken omtanke om fåglarna! Och vilken fin trädgård ni har. Och jag blir avundsjuk på era päron. Hoppas ni hittar ett sätt att få ner dem.

  Ha det gott! Carina

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak Carina! Fuglene er vigtige for os her i haven. De giver liv og rigtig god underholdning hele året, så de skal have det godt! Pærerne må vi samle op, når de falder ned på græsset. Vi kan ikke nå dem og træet er så gammelt at vi ikke har lyst til at klatre i det:)

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 9. Fuglene vil helt sikkert takke dig til vinter for at have samlet forråd til dem.
  Jeres nye bænk står så godt i bunden af haven. Jeg kan se, John har taget den i brug. Der må være en flot udsigt fra bænken og op gennem haven.
  Det aflange bed, I lavede på terrassen, er blevet så godt. Er det timian, der vokser imellem stenene?

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Undskyld Elna, jeg troede ikke der var flere kommentarer!
   Bænken måtte flyttes op til huset da den lå og væltede i blæsten, men heldigvis er det en rimeligt nem bænk at flytte på. I virkeligheden står den godt de fleste steder, så det kunne da være man skulle ønske sig én til, for den giver god kontrast til det grønne og skaber fokus og perspektiv.
   Stenbedet på terrassen fungerer rigtig godt, og det er jeg meget glad for. Mellem stenene breder trædebregner sig, og jeg fjerner en smule frøukrudt, som f.eks. hyld og græs af og til, men det er ikke det store arbejde. Dejligt der er noget der lykkes trods tørke!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 10. Så flotte solsikkehoder, artig å samle dem sånn. Ha en fortsatt fin kveld, hilsen Ingeborg

  SvarSlet