torsdag den 15. september 2022

Spredte indtryk i september

Vi har vel fået omkring 25 mm regn i denne måned, og om ikke andet er vandtønden fuld. Så er der dejlig blødt vand til fuglebadet, nu hvor det ikke er nødvendigt at vande mere...

En Hosta som denne har givet haft gavn af regnen. Den blomstrer på fuld kraft og har bredt sine store blade ud over adskillige planter. Mine to stakkels høststenbræk står nede under Hostaen, og det gjorde de altså ikke sidste år! Jeg lidt ked af at flytte dem, men hvis vi skal se deres blomstring må der jo gøres noget.Det grønne er blevet lidt mere grønt efter nedbøren...... og den røde farve har fået overtaget på Amarant. Heldigvis rødmer tomaterne også stille og roligt.
Hyldebærrene er knaldsorte og meget flotte, mens elefantgræsset skynder sig at få sin blomstring overstået. Det er som om den har stået og ventet på regnen, og nu skal det gå hurtigt inden det bliver for koldt. De røde duske holder kun få dage før de bliver hvide og modne.


Bagved elefantgræsset står en anden kineser, nemlig den hvide Sedum, som ikke er helt hvid i år. Et par blomster har fået en underlig baby-lyserød farve, som den bestemt ikke plejer.I kolonien fik vi sat punktum for malerarbejdet med de hvide detaljer udvendigt. John kravlede til vejrs og tog det sidste på gavlen, mens jeg fik et smukt billede af en rigtig dygtig korsedderkop, som vel nok er septembers mest karakteristiske dyr.


18 kommentarer:

 1. Hyllebærene ser veldig flotte ut, Ulla! Så fin deres kolonihytte er. Det skinner i malingen i solen. Korsedderkopper er også flotte å se på. Det vrimler av de nå på høsten her også. Vakre sedum! De hvite er ikke ofte å se av de.

  Hilsen Marit

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak Marit! Ja, nu mangler vi bare at få gjort kolonihaven klar til vinter, men huset er i orden nu. Der er mange bær og megen frugt i år og vi har travlt med æbler og brombær for tiden, men det er jo dejligt at have lidt godt til de lange mørke måneder. Det er edderkop-tid både inde og ude, sådan skal efteråret være:)

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 2. Så mye fint, jeg plantet elefantgress for to, tre år siden, venter på at de skal legge litt på seg, vet ikke hvor lenge de må etablere seg før de blomstrer som dine. Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi havde blomster i elefantgræsset allerede da vi plantede det for 2 år siden. Dengang var der 3 blomster, og siden er der kommet flere hvert år, så din må vel snart være klar til at blomstre. Vores står i vind og sol og får ikke nogen særlig opmærksomhed. Håber du får glæde af din!

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet
 3. Ja flot billede af korsedderkoppen, men alt det andet er nu også flot. Mange af mine hostaer har det stadig godt, man mærker tydeligt, at sneglene har haft hårde tider her i tørken. Men vi ville vist alle gerne have haft noget mere regn, men det kniber stadig med de. Flotte elefantgræs, mine er også begyndt for nylig.
  Knus fra Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, Hostaerne har haft et godt år trods tørke og varme. Jeg læste at de sagtens kan stå i fuld sol, hvis bare de får vand, men jeg er nu alligevel glad for bare at have dem i skyggebedet. Jeg synes også de har flottere farver på bladene inde i skyggen. Sneglene har haft det svært og John har gjort sit til at hyggen er udeblevet:) Elefantgræsset er flottest når det lige springer ud, men de store blomsterduske kan sagtens stå en del af vinteren, inden de knækker. Bare ærgerligt den røde farve forsvinder så hurtigt.

   Knus fra Ulla

   Slet
 4. Det er en fornøjelse med noget regn - man kan ligefrem se planterne svulme op. Sjov nok fik jeg også lidt lyserøde skud på min Sedum. Jeg skyndte mig at klippe dem af - den skal nødig få ideer! Flot billede af madammen i spindet. Jeg skal love for de har en størrelse i denne årstid.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja og ja! Jeg glæder mig også over regnen. Det er måske ikke så usædvanligt som jeg troede med de lyserøde blomster på Sedum, jeg må nok ud og klippe dem af. Måske vender de bare tilbage til den oprindelige farve?
   Det mest imponerende med korsedderkopper, er de fantastiske spind de laver, men de er ikke sjove at gå ind i:)

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 5. Jeg var så glad sidste efterår, der fandt jeg 2 høststenbræk hos min plantepusher. Men ak og ve, de er forsvundet i vinters, det var da ellers ikke en hård vinter.
  De er flotte dine græsser. Jeg er ved at hitte ud af de græsser der kan tåle en del skygge. De giver en flot virkning i bedene. Og så kan de tåle tørke.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeg er også meget glad for græsser, men ikke hele græsbede. Jeg synes de netop gør sig godt inde i bedene mellem andre planter. Her har vi 4-5 forskellige slags, som kan noget forskelligt, og det er rigtig fint. Din sidste pointe er efterhånden også et godt argument for at interessere sig for græsser!
   I disse år er Hakonegræs blevet moderne, og den skulle du prøve. Både hårdfør og lige god til sol og skygge, og så breder den sig stille og roligt, som et bølgende bunddække.
   Prøv igen med høststenbræk! Jeg har fundet mine under Hostaen og de havde det helt fint. Nu er de bragt lidt frem i lyset:)

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 6. Var det ikke nemmere at flytte hostaen? Den ser ud til at gro villigt, så hvis du flytter naboplanterne, vil den vil bare voksne endnu mere til næste år, og så er det andre planter, det vil gå ud over.
  Vi har den hvide sedum to forskellige steder i haven, og begge steder kommer der nogle få blomster i den samme lyslilla farve som dine.
  Det ser fint og trimmet ud i kolonien, og det gælder både huset og haven. Det er dejligt at få malerarbejdet gjort færdigt, mens det endnu er godt vejr.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Nå-ja, nedenstående var ment som et svar til dig Elna!

   Slet
 7. Det er meget muligt jeg hugger noget af Hostaen væk, men jeg synes bare det var lidt brutalt netop nu hvor den er så flot. Det viste sig at høststenbræk har en ganske lille kompakt rod, så de var meget nemme at flytte.
  Det er da rart at høre dine Sedum også laver 'fejlfarver'. Jeg må vist ud og klippe lidt til en buket.
  Kolonien trænger til en overhaling - navnlig i køkkenhaven, som jeg næsten har opgivet - men nu er huset i det mindste i topform. Det tørre vejr har været godt for noget:)

  Hilsner og tak fra Ulla

  SvarSlet
 8. Hej Ulla!
  Höstens färger är så fina, och de syns fint i trädgården. Elefantgräs, kärleksört och fläderbär är så vackra. Vi har också fått en hel del regn, så tunnorna är fulla.
  Er kolonistuga är så fin och blir omskött på bästa sätt.
  Ha en trevlig helg /Hälsningar Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeg holder også meget af høstfarverne. Der kommer en dybde i farverne på denne årstid og en klarhed i luften som vi nyder. Regn kunne vi godt bruge mere af, men det skal nok komme.

   Tak og hilsner fra Ulla

   Slet
 9. Så er vel kolonihagehuset ferdig, og ble et koselig lite krypinn. Hos meg ville det blitt et sted for å søke ly for regnet. Tenk så stor forskjell.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jamen vi bruger også kun det lille 'krypinn' når det regner. Håber snart vi får brug for huset faktisk... Der er sandelig forskel!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 10. Det var skønt med lidt regn, det har vi godt nok manglet i år. Vi kan vist ikke klage her hos os, vi har trods alt fået noget, men der er godt nok nogle steder i Danmark, hvor man har fået meget lidt i år. Flot Hosta, ja når de bliver et par år, har de det med, at brede sig :-) Min hvide Sedum har også en rød gren, det har den hvert år og jeg klipper den troligt væk, hvert år, måske skulle jeg prøve, at dele den fra.
  Sikke fin kolonihavehuset er blevet.
  Med venlig hilsen
  Lene Bedstemorshave

  SvarSlet