torsdag den 2. marts 2023

Forårs-forelskelse

Foråret starter meget smukt i år med klare dage, blå himmel og rim i græsset. Tågen ligger nede i lavningerne og er jo også et typisk forårstegn, men vi nyder de vindstille dage med masser af sol, og flotte træk af canadagæs bølger ind over os ved aftentide.


Et stort projekt er ved at nærme sig sin afslutning i haven. Jeg har gravet og regeret siden januar, og nu er John kommet med på holdet så vi kan få skabt det store hul om til en forsænket bålplads. Med indkøb af rafter der bankes i jorden stiver vi jorden af, og nu er den nederste 'oval' sikret. Der er stadig en del anlægsarbejde tilbage, men nu kan jeg se hvordan det kan lade sig gøre.

Her er en lille serie billeder fra start til nu:
Nu skal jeg have afstivet det næste niveau og sikret kanten mod græslænen med en række fliser, så man ikke falder ud over kanten med med slåmaskinen. Der skal laves et par trappetrin og lægges nogle fliser man kan sidde på, og så skal der tilføres mere grus, men så burde vi være klar til en god bålaften i Hullet:-)
   Det store nye bed, der er kommet ud af den opgravede jord og tørv skal have tilført et lag muld på toppen og tilsås med sommerblomster i år. Til næste år tænker jeg tørven er formuldet så jeg kan begynde at plante stauder, græsser og et par buske.

Der sker en del i de andre bede rundt omkring i haven, og navnlig påskeliljerne er godt på vej med grønne skud. Her er et nyt bed fra sidste år, hvor jeg lagde 50 påskeliljeløg i efteråret,og her er årets første grønne larve, som har slået sig ned under havedøren. Jo, det lugter af forår!Juleroserne blomstrer stadig i skyggen af pergolaen sammen med vintergækker, og de gamle påskeklokker er så småt i gang.Kæmpestenbræk har glædet mig hele vinteren. Vi har en gammel sort med grønne blade og en lidt mere moderne som får en flot rødlig tone i vinterkulden, men de er begge med til at give liv i den sovende have.
Vi sad på bænken i pauserne med kaffe og guf i det skønne vejr på årets første forårsdag, og hen på aftenen kunne vi se Venus og Jupiter i tæt kinddans på himlen i vest. Åh-jo, forelskelser hører jo også foråret til....


20 kommentarer:

 1. Åh Ulla, jeg blir nesten syk av å se dine bilder! ;)
  Jeg lengter veldig etter å kunne grave i hagen som du gjør nå. Når jeg så dine bilder først trodde jeg du lagde en hagedam ;)
  Det blir nok supert å sitte der på kanten, og kjenne varmen fra bålet. Kan du grille pøler der også?
  Vakre juleroser og snøklokker hos deg!

  Hilsen Marit

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeg ved du sidder som på nåle nu, men måske får vi sne her i weekenden. Sådan er det her i landet ... helt uforudsigeligt:-)
   Jeg har faktisk gravet hullet for at kunne opsamle vand, hvis vi bliver oversvømmet igen, men da det kun er sket 2 gange på 7 år, så regner jeg med vi mest vil bruge hullet som bålsted. Vi har et lille bålfad med pølsepinde og mulighed for at bage pandekager på en meget lang stegepande, så der er muligheder nok.

   Hilsner og tak!
   Ulla

   Slet
 2. Der er grøde i luften i jeres have. Det ser ud, som om det er et kæmpeprojekt, I har kastet jer ud i. Når I laver anlægsarbejdet på det her tidspunkt, kan bedet sikkert nå at komme til at se veletableret ud allerede i år. Det bliver spændende at se.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, nu begynder det at hjælpe, og jeg må meget snart ud og kigge mig om efter nogle forårsblomster til terrassen! Jeg håber vi kan få noget ud af bedet allerede i år, og har en hel del frø der skal afprøves derude.

   Hilsner og tak!
   Ulla

   Slet
 3. Ja marts er vejrmæssigt startet helt perfekt. Det gør nu noget ved os, når solen skinner så gavmildt. Det er så hyggeligt, når man går i haven, og der kommer en flok gæs eller svaner flyvende.
  I vælger ikke den nemme løsning, hvad angår bålplads. Der må gå mange timers arbejde i at lave den, men det bliver en rigtig fin og brugbar bålplads, hvor I kan have mange hyggelige timer med snobrød og spejderguf.
  Lige en lille advarsel. Italiensk ingefær har meget smukke blade, men pas på de ikke tager overhånd, de er ikke nemme at udrydde.
  På det sidste billede er der et skønt kik ned over haven og videre ud over landskabet. Det er ikke fordi, der er noget i vejen med naboens hus, men jeg misunder jer, at I kan se både marker og vand fra jeres have.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeg har også nydt det fine, stille vejr, og i dag hørte jeg lærken, men kunne ikke få øje på den. Det er nemmere med de store rovfugle og alle gæssene.
   Bålstedet er jo planlagt til at kunne tage en del vand hvis vi igen bliver oversvømmet, men da det sker så sjældent, skal det kunne bruges til andet i mellemtiden:-)
   Ingefær har vi hele vejen rundt i kanten af haven og der får det lov at stå, men jeg fjerner alt hvad jeg kan finde af frøplanter i bedene. Jeg er godt klar over det er en voldsom ukrudtsplante, men den er jo også smuk på denne årstid.
   Og ja, udsigten er hvad vi faldt for i dette hus, så den nyder vi hver eneste dag!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 4. Vi har sangsvaner hen over os morgen og aften. De græsser og holder møde om dagen på marken bag genboen. Den må snart være trådt flad den kornmark.
  Jeg ville elske at lave sådan et projekt. At mase og regere, og drømme om hvilke planter og hvordan de skal stå.. Skønt. Desværre er vores græsplæne faktisk kun græsgange nu, sååe. (Måske skulle jeg begynde ude i marken, så ville familien da for alvor tro jeg var tosset, fnis.)
  Ja det er et spændende vejr, frost om natten, sol om dagen,. Haven er hvid af rim om morgenen, men osse om dagen, der er det bare vintergækkerne der har rejst sig igen. Men jeg syntes nogle af erentisserne ser lidt slidte ud.
  Lidt spændende om de lave frost grader de lover i næste uge virkelig bliver til noget. De kan da nå at mildnes håber jeg.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg synes det er dejligt med trækfuglene, men det er jo heller ikke min have de lander i. Projektet er nok det sidste større her i haven, og det har vist sig at være et større tænkearbejde, men nu håber jeg det kommer til at virke. Selve det fysiske arbejde er noget jeg nyder.
   Vejret må vi bare tage som det kommer, og nu taler de om sne i vejrudsigten... Jeg håber ikke det bliver langvarigt!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 5. Googlade bålaften - tidigare hade jag fått för mig att ni gjorde en liten damm för att samla vatten och dränera. Men bål på svenska var detsamma som på danska. En eldgryta låter härligt att ha i trädgården. Och fint när kvällen blir kallare.

  Ha det gott! Carina

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, lidt sprogkendskab følger der med at læse vores blogs i de forskellige nordiske lande, og det synes jeg bare er hyggeligt. Jeg kender navne på flere svenske planter og fugle efterhånden...
   Men du har jo også ret i dette med at hullet kan opsamle vand hvis vi igen får oversvømmelse i haven! Det var faktisk mit udgangspunkt, og vand og ild er jo fascinerende begge to.

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet
 6. Hvor har du været flittig, og nu har du fået John med, det bliver så flot og sikkert hyggeligt at sidde der ved bålet, mon ikke vi får det at se til sommer. Påskeliljer det er dejligt, jeg har ikke så meget i år, men næste år skal den have hele armen ;)
  Knus fra Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Det går ganske sagte fremad, og kulden bestemmer hvor længe ad gangen, men tænkearbejdet har faktisk været det værste:-) Nu håber jeg vi har fundet en form for afstivning der kan holde nogle år - også hvis vi bliver oversvømmet! Jeg glæder mig til at sidde der og kigge ind i flammerne.
   Påskeliljerne er sandelig også noget at glæde sig til!

   Knus fra Ulla

   Slet
 7. Hej Ulla!
  Är imponerad över, hur mycket ni har hunnit med redan. Det ser välplanerat ut, och kommer att bli fint. Våren har kommit långt. med påskliljor som redan är flera centimeter höga. Fint med julrosor och snöklockor. Vi har haft några soliga dagar, idag kom det snö på förmiddagen men blev fint solsken igen på eftermiddagen. Vädret är mycket omväxlande. Nu hoppas jag att våren visar sig snart.
  Hälsningar Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, nu ønsker vi forår - men så tales der om sne i begyndelsen af næste uge! Sådan er det tit her i det tidlige forår. Vejret kan ikke finde ud af hvad det vil, men jeg nyder jo de første forårsblomster, og de skal nok overleve snevejr og frost.
   Det ville dog også være dejligt at blive færdig med Hullet inden vi får rigtig vinter igen:-)

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet
 8. Godt fundet på at lave en forsænket bålplads og bruge jorden til at hæve bedet. Det kommer til at se rigtig godt ud. Men sikke et arbejde. Det må have givet gode bøffer i overarmene og stærke baller/lår!! :-) Jeg har også den rødlige stenbræk og giver dig ret i, at den pynter en hel del gennem vinteren.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er bange for jeg har strukket dette projekt ud over så megen tid at det ikke rigtigt har sat sig i overarmene, Sydney, men lidt motion har det da givet:-) Nu er der en hel stak poser med blomster- og krydderurtefrø parat til at komme i jorden, og jeg glæder mig virkelig til at se om det bliver så fint som jeg har tænkt mig, men først skal der lægges et lag muldjord på toppen. Altid spændende at se om ens idéer bærer frugt!
   De stedsegrønne er jo som oftest noget med meget små blade eller nåle, og der giver kæmpestenbræk et godt alternativ.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 9. Venus og Jupiter har vi sett i vest her også, og nordlys et par dager også, det er fascinerende. For et prosjekt dere holder på med, og fint blir det. Ha en fortsatt fin kveld, hilsen Ingeborg

  SvarSlet
  Svar
  1. Det må være fint at se nordlys, og det kunne vi desværre ikke herfra, men måtte 'nøjes' med de to planeter. Jeg har oplevet en smule nordlys på Lofoten engang, og vil gerne se det igen!
   Ja, endnu en projekt (:-) men det kender du jo alt til... Jeg er godt tilfreds med det jeg har nået i vinterens løb, men nu venter jeg på at frosten skal forsvinde fra jorden, så jeg kan komme i mål.

   Tak og hilsner fra Ulla

   Slet
 10. Kul att ser hur ert projekt utvecklas från en uppsamlingsplats av överskottsvatten till en eldningsplats, det visar hur oförutsägbart det är med trädgård. Som om trädgården lever ett eget liv. Oavsett vad det slutligen blir (en kombination av de båda?) så ser det väldigt trevligt ut. Klokt att satsa på ettåriga växter i år för att hinna känna efter vad som passar bäst.
  Inte svårt att bli förälskad så här till våren med alla små saker som senare drunknar i ett överflöd. Bara att njuta.

  Ha det gott! Ulrika

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak Ulrika! Vi har kun haft oversvømmelse et par gange mens vi har boet her, så det virker rimeligt at hullet kan bruges til andet end vand også, og en bålplads er altid god at have. Ja, haven lever sit eget liv, og jeg prøver bare at følge med:-) Her er det stadig koldt, så det går langsomt med de små vår-blomster. Foreløbigt ingen påskeliljer, men jeg glæder mig!

   Hilsner fra Ulla

   Slet