torsdag den 23. marts 2023

Hurra for godt naboskab!

Ja, jeg er helt lykkelig for tiden, for det viser sig at vores naboer i kolonihaven har været forbi med en motorsav og fældet en hel række høje træer i deres egen have - træer som stod langs sydsiden af vores have og strakte deres grene langt ind over vores hoveder.


Nu tror jeg faktisk på vi kan få lidt gavn af køkkenhaven igen, for nu der komme mere lys ind til os. Selvfølgelig har vi stadig rådyrene at slås med, men naboerne mod syd har i hvert fald gjort et stort stykke arbejde for at skabe lidt bedre vækstbetingelser hos os, og det eneste virkelig store træ i deres have er nu et meget smukt valnøddetræ, som det ville være synd at fælde. I øvrigt får vi de dejligste nødder forærende hvert efterår, og det skal man også tage med:-)Til venstre er det naboens valnøddetræ, til højre vores eget blommetræ midt i køkkenhaven.
   Blommetræet er jo også vokset til dobbelt størrelse i de år vi har haft haven, og jeg tror det må væk nu, for det vil også gøre en forskel. I øvrigt er det ikke et særlig sundt træ, og vi har en masse blommer der spirer i køkkenhaven hvert år. Selv i det meget grågrumsede vejr synes jeg man kan fornemme at det lysner over kolonien.

En anden lys-giver lige nu er kirsebærkornellen der ihærdigt forsøger at fordrive gråvejret med sine gule blomster. Jeg har stammet den op i år, og nu hvor der kommer mere lys fra naboen vil den nok rette sig op og begynde at skyde nye grene mod syd.Vi var i kolonihaven for at plante en del stedsegrønne stauder og buske jeg har haft i baljerne derhjemme hele vinteren, og så fik John ryddet op i det absolut sidste rode-hjørne bagerst i haven, så alt i alt kan det være vi nu ser frem mod en lysende fremtid i Haveforeningen Fremtiden.
Godt naboskab er også en fin idé i planteverdenen, og jeg glæder mig hver gang over dette lykkelige par, som giver et pift af farver i selv den mørkeste tid.


Hjemme igen er der også gang i glade par, som deler hus og familieliv. Her et skovspurvepar som indretter deres bo for sæsonen.

Se det var et rigtigt eventyr med en lykkelig slutning!


17 kommentarer:

 1. Ja, et godt naboskap er absolutt en god ting å ha. Store trær må til slutt felles ja. Så fint at deres naboer har gjort den jobben. Dine korneller lyser virkelig opp både med blomster og farger nå i gråværet. Her regner det veldig mye akkurat nå, og jeg er glad for det. Alt er bedre enn å få mer snø. Ha en deilig dag i gråværet Ulla!

  Hilsen Marit

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Marit! Det har været en fin dag her med sol hele eftermiddagen.
   De store træer hos naboen stod jo desværre syd for vores have. Havde det dog bare været mod nord gjorde det jo ingenting, men jeg er så glad for de nu er væk. Og sneen må også gerne blive væk!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 2. Hej Ulla!
  Så bra att ni får mera ljus till trädgården. Vi har några riktigt stora träd i vår trädgård, som tur är skymmer de inte för någon annan än oss själva. Skulle inte planterat dem om jag visste hur stora de skulle bli. Men de var pyttesmå då. Nu känns det som att det blir alldeles för kalt om vi tar bort dem. Jag lade ut lite mossa från julplanteringar till småfåglarna. Det borde bli varmt och skönt att bygga bo av. Idag kom våren till oss. Såg tussilago på min cykeltur, och hemma hittade jag snödroppar, krokus och blåsippor i blom. Härligt.
  Ha det gott /Hälsningar Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg holder jo meget af træer, og navnlig de store. Man skal bare sætte dem de rigtige steder, og det er ikke altid så nemt, for de vokser jo utrolig meget. Forstår du bevarer dine egne træer, som ikke forstyrrer hos naboen.
   Dejligt du også har forår og blomster nu, og fuglene skal jo også have det godt! Her i haven er der mere mos end græs, så jeg tænker fuglene selv kan finde hvad de skal bruge:-)

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 3. Det er altid problematisk med store træer i små og tætliggende haver. Heldigvis for jer, er jeres naboer klar til at gøre noget ved det. Det er vist ikke altid. Blommetræer skal man kunne nå frugten, ellers er det upraktisk. Men vores gamle svedskeblomme er nu osse alt for stor, sååe. De smager bare så godt, og hvor skulle vi plante et nyt. Så det får lov at være indtil videre.
  Ja nu er det kirsebærkornellen der giver lys og "solskin" . Dejligt når nu den store sol ikke rigtig vil komme frem.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi er jo glade for kolonihaven, men den ligger lidt upraktisk i forhold til naboens 'skovhave' kan man roligt sige. Til gengæld er det dejligt de nu har gjort noget ved det! Vores træ i køkkenhaven er også en sveskeblomme, men de er jo helt smattede når de falder ned fra den højde, så vi kommer ikke til at savne den ret meget. Du har ret i at blommetræer skal være lave!
   I dag fik vi en flot solskinseftermiddag, men så bliver det vist også koldere igen. Lidt øv er det jo...

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 4. Ja og vi kan godt lide lykkelige slutninger, og lys og luft kan både vi og haverne lide. Din Cornus mas står flot, jeg måtte forlade min, som aldrig har blomstret ret meget, måske gør den det i år. Dejligt med lidt solskin, når det vil regne hele tiden.
  Knus fra Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Her har vi ikke fået meget regn, men tåge og støvregn giver jo heller ikke meget lys. Kirsebærkornellen er blevet helt pæn, og hvis den også retter sig lidt vil den blive et fint lille træ. Den er jo køn på flere årstider og høstfarverne vil sikkert også blive bedre i lidt mere lys.
   Lykkelige slutninger kan vi alle li'!

   Knus fra Ulla

   Slet
 5. Det er helt vildt, så stor forskel det gør, når store træer bliver fældet. Man har hørt om voldsomme nabokrige, der er opstået med udgangspunkt i træfældninger, så det kan åbenbart godt være et følelsesladet emne.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jamen du har helt ret! både i det med forskellen og sandelig også i dette med hegnsstridigheder der kan ødelægge et naboskab. Vi ser jo sagen fra forskellige sider, nogle fra nord og nogle fra syd, og det giver jo meget forskellige meninger om hvad der er smart at gøre. Det er også derfor jeg er ret lykkelig lige nu!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 6. Hej Ulla,

  Det går riktigt att känna hur glad och tacksam du är över att din granne tagit bort träden som skuggade er kolonilott. Vilken lycka med så bra grannar!
  Alltid knepigt med stora träd som man inte uppskattar fullt ut, ska man behålla dem eller inte.... Erfarenheten säger mig att ta beslutet är svårast och att det sen känns väldigt bra när trädet väl är borta. Det finns ju i regel goda skäl till att man funderar på att ta bort det.
  Charmigt med bilderna på fågelparet/nybyggarna :) Nu är det vår.

  Ha det gott! Ulrika

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeg er taknemmelig for mine søde naboer nu! Deres træer langs vores hæk var selvsåede kirsebær og blommer, som bliver vældigt høje, og de kan jo plante nogle små træer i stedet, hvis de savner dem - eller nogle buske, som vi har gjort. Men det er svært at fælde træer - hver gang:-)
   Ja, det var et par gode 'modeller' jeg fandt i skovspurvene, og de var i forårshumør.

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet
 7. Det bliver lækkert med mere lys i kolonihaven. Dejligt at naboerne var klar til at gribe motorsaven! Jeg kan godt forstå at det giver anledning til at kigge lidt omkring og rydde op og fundere over nedskæring/beskæring. Haven må se anerledes ud uden den mørke baggrund. Mit kirsebærkornel er også så småt i gang med blomstringen. Så er det forår!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det var en lettelse, og nu kan det også bedre betale sig for os at fjerne blommetræet i vores egen have, hvilket vi har talt om længe. Haven ser virkelig anderledes ud!
   Glæder mig til at se din fine kornel i blomst:-)

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 8. Det är ju skönt när grannarna fattar sådana beslut utan att man behöver nämna eller tjata om det. Säkert blir köksträdgården ljusare och bättre för odling igen.

  Ha det gott! Carina

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi har faktisk talt med naboerne om træerne - flere gange - men fra tanke til handling er der nogen gange et stykke vej at gå. Nu er jeg så glad for de tog en beslutning!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 9. Hei! Jeg liker ikke å felle trær, synes det er trist, men det må jo gjøres for å få tilbake lyset. Måtte gjøre det i fjor. Har heldigvis ikke angret. Nå er det så morsomt å følge med på fuglene. På fuglene hører jeg at det går mot vår. Her det meldt mange minusgrader hver natt denne uka. Ha det godt! Anne

  SvarSlet