onsdag den 12. april 2023

Det nølende forår

Nu hvor vi nærmer os midten af foråret, kan man stadig sagtens følge med i den botaniske udvikling, for den går så langsomt at selv den sløveste hjerne kan nå at opfatte de små fremskridt. I påskens solskin kom der dog adskillige sommerfugle, bier og humlebier frem, og det var jo dejligt at opleve liv i luften igen. Her er det nældens takvinge på primula.


Det kniber med pladsen indenfor, så alle tagetes er priklet op og flyttet ud i drivbænken, selvom der nok kun er 5 grader om natten. Foreløbig klarer de sig, men der skal varme til hvis de også skal vokse.
Inde i vindueskarmen har jeg priklet 20 potter af løvemund ud, men det er kun indholdet af en enkelt så-potte, så der bliver jo slet ikke plads til at gøre ligeså med de øvrige mange mange potter... 


Foråret skaber flaskehalse, og når man ikke har et drivhus er det hvert år et problem, men lidt varme ville sandelig hjælpe på situationen.

Til gengæld er der altid noget at foretage sig udendørs i haven. Her er der altid noget der trænger til en hjælpende hånd, og gerne noget der skulle være gjort for længe siden.
   Det er lykkedes mig at få gravet en af havetrapperne ud af græsset og rettet op på trinene, og hele det store nye bed er revet igennem så det bedre kunne modtage den regn vi fik. John har fabrikeret endnu en mejsekasse som nu hænger i klatrehortensien. Det hjælper altsammen.
Da det regnede i går stod farverne så fint frem på baggrund af den sorte jord og det mørke vejr, så jeg fik lidt billeder i kassen.Eneste nyhed er påskeliljerne ovenfor som nu springer ud, og så er perlehyazinterne også godt på vej.

Et par dompapper har besøgt os regelmæssigt her på det sidste, så måske er de ved at slå sig ned i nabolaget. De gav sig god tid på foderbrættet og hannen sørgede for at skræmme alle gråspurvene væk imens.Somme tider kommer foråret med et brag, og andre gange lister det sig stille og roligt ind på os. Måske er det slet ikke så tosset med et langsomt forår?
 

18 kommentarer:

 1. Ja, våren er virkelig nølende i år, Ulla, men nå har selv jeg et håp om at det går rette veien. Vi har ikke hatt frost på flere dager nå, og i går regnet det hele dagen. Fra i går til i dag har snøen sunket mye ute i hagen :-)
  Jeg er så imponert over dine flotte primula. De gir jo et bud om at våren er på vei. En langsom vår er helt ok bare den starter ;-)
  Jeg leste et langtidsvarsel i dag om våren og om sommeren i år, og det er ikke lystig lesning i følge de som melder om været.
  Allerede i mai skal det bli uvanlig varmt for ikke å snakke om resten av sommeren. Det er El Niño som slår til i år, og den skal gi en fryktelig hete mange steder. Vi får se hva som skjer. Kanskje jeg vil savne det kjølige været om noen måneder...

  Hilsen Marit

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, så er det bedre med det nølende tempo, for tørke og varme fra el Nino lyder bestemt ikke godt. Vi har heldigvis fået meget regn i denne vinter, og det kan måske hjælpe os igennem et stykke tid.
   Men som du siger, må vi først og fremmest glæde os over starten på foråret! Hvad der siden følger tager vi til den tid...

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet
 2. Hej Ulla!
  Det ser härligt ut med allt som blommar hos dig. Vi har en bit kvar, men vi har haft några soliga sköna dagar under Påsken. Det är fortfarande lite kallt, men det blir bättre hoppas jag. Dina sådder ser fina ut, jag har en hel del i växthuset. De blir inbäddade i bubbelplast i sitt lilla plastväxthus, till natten. Jag har också haft domherrar på besök, är extra glad för dem. Narcisser och Påskliljor har bara blommat i krukor som jag skaffade till Påsk.
  Ha det gott /Hälsningar Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Jamen jeg glæder mig sandelig også over alt det der sker, og selvom der er visse pladsproblemer er det jo kun luksusproblemer:-) Hvis jeg havde et drivhus ville problemerne sikkert bare flytte der ud, så... Dejligt du nu også har fået lidt forår!

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet
 3. Du må ønske dig et drivhus.. Men det bliver nu osse hurtigt for småt, hihi.
  Her har vi osse haft sommerfugle, både citron og nældens takvinge. Men jeg tror de er krøbet i ly igen. 14mm er det blevet til i går og nat. Egentlig var det en velkommen regn, men den blæst i dag kan vi nu godt undvære.
  Jeg kan nu godt lide at foråret ikke bare sådan kommer bragende. Kommer det lidt gelinde kan man bedre følge med og nyde det.
  hilsner gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg ønsker mig ikke et drivhus, for som du siger flytter 'nissen' så bare derud, og et drivhus skal man også passe. Jeg har blot lidt for mange jern i ilden lige nu...
   Regnen var vist meget passende, 17 mm over et par dage, og med lidt varme oveni skal der nok gå hul på bylden. Jeg nyder også det langsomme forår, men lige pludselig ved man jo godt hvordan det går, og så får vi travlt allesammen:-)

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 4. Jeg vil give dig ret i, at foråret kommer listende lige så stille. Ja, vi tripper utålmodigt efter sol og varme, men jeg er sikker på, at du går og nyder alle de fine farvepletter, du har i haven lige nu!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, du har helt ret! Det rolige tempo passer mig godt, så længe det varer, men lidt utålmodig er jeg nu også. I mandags tog vi til skovs for at finde anemoner og fandt ikke én eneste, og kaffen tog vi med hjem igen da det var pivkoldt. Sådan noget giver lidt problemer med tålmodigheden...:-)

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 5. Ja regnen gjorde godt, men varme ovenpå ville være endnu bedre, vi er lidt tvivlende om det kommer, men det må det vel gøre en gang. 10 mm i går og gang i regnen her til aften er også godt. Jeg har sørme også perlehyacinter, men ikke nogle små nysåede planter, det gør ikke noget, her er rod nok i forvejen ;) Vi har mest mejser her, herovre er der sumpmejser, dem er vi ikke vant til at se.
  Knus fra Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er da dejligt du også har perlehyazinter! Der gemmer sig sikkert en del planter i din undergrund, som vi afsløre sig i løbet af det første år, navnlig efter I har skabt lidt lys i haven. Godt du ikke har sået i en masse potter indendøre! Det ville kun have været til besvær i år, og nu gælder det jo om at få huset i orden.
   Sumpmejser har vi også her. Sjovt du nu skal vænne dig til et nyt fugleliv - også:-)

   Knus fra Ulla

   Slet
 6. Vi havde kolde dage og nattefrost i en lang periode før påske, og det har forhalet foråret lidt i år, men jeg vil også hellere have et langsomt forår, hvor der er tid til at nyde de enkelte planter, end et forår hvor det pludselig sætter ind med varme, og det hele eksploderer. Men det ser da ud til, at du allerede har meget forskelligt i blomst i haven.
  Pladsmangel i vindueskarmene er vi vist mange, der kender til. I år har jeg prøvet at begrænse mig, og det er til en vis grad lykkedes. Jeg kan godt se, at du ikke kommer til at mangle løvemund, men det er en virkelig dejlig blomst, som det er værd at satse på :-)
  I har været flittige, og hvor er det blevet fint. Det er utroligt, som det pynter at få fliser gravet fri af græs og få dem rettet op.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har såmænd også nydt den langsomme udvikling i år, det er blot mine små frøplanter der trænger til lidt varme i drivbænken, som giver mig kissejaw.
   6 pænt store pelargonier står også i vindueskarmen (af dem du så venligt har opkaldt efter mig:-) og de er gået i gang med at blomstre, og de 4 stiklinger af dine salvier der er kommet frelst gennem vinteren, skal jo også snart i jorden. Som sagt - bare lidt pladsmangel:-) Løvemund har jeg vist til flere år, for jeg har blot sået en brøkdel af de frø der var i poserne, og så er der jo alle kartoflerne der ligger og spirer... Lutter luksusproblemer!
   Men som du siger kan man passende benytte tiden til at for rettet lidt op rundt omkring, og der løber jeg aldrig tør for idéer.

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet
 7. Dompapper er sjove. Jeg forestiller mig altid at de siger PIP - sådan dybe bastoner og meget højt. Jeres forår er længere fremme end mit ;) Mine perlehyacinter er kun lige begyndt at se ud som om der kunne ske noget.

  SvarSlet
  Svar
  1. Dompap lægger man altid mærke til for de ligner ingen andre af vores fugle, og det er sjældent de sidder længe nok til man kan tage billeder, men nu lykkedes det. Og med hensyn til blomsterne, så kan man stadig sagtens følge med. Det går så sagte, men dog fremad...

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 8. En nølende vår er et dekkende ord her også. Men jeg ser at våren allikevel er kommet lengre hos deg ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Den tager sin tid den vår - i år - men vi er vel noget længere fremme her:-)

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 9. Flaskhals är en bra beskrivning av våren. Eller snarare platsbristen som skapar flaskhalsarna. I år har jag sått senare men också satt en del sådder i verkstaden där det är svalt. Men kål och lejongap gror där ändå. Och sen har jag tänkt att gödselvattna istället för att skola om. Det kommer spara massor av plats!

  Så vacker er trädgård är nu och så fint det är runt det lilla vattenblänket.

  Ha det gott! Carina

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, man skal være kreativ for at få plads til det hele, og der bliver en del potter at flytte rundt på. Godt du klarer det nogle af plads-problemerne med gødningsvand!

   Hilsner og mange tak Carina!
   Ulla

   Slet