mandag den 17. april 2023

Det rykker

Nu har jeg kigget længe nok på det store nye bed i haven, som er skabt af al den jord jeg gravede op i vinters, så jeg er begyndt at drysse frø ud på jorden. I fredags havde vi fået regn dagen før og ventede regn om natten, så det var et helt ideelt tidspunkt at så på, og i denne uge bliver vejret lunt og solrigt. Jeg havde jo allerede revet jordoverfladen så det var bare at starte fra en ende af.


Nogle af de frø jeg sår er et par år gamle, og så er der et helt glas med birkes jeg har hentet på krydderi-hylden i Supermarkedet. Det er jo opiumsvalmuer, men om de er spiredygtige ved jeg ikke, så jeg inddelte området i nogle afdelinger ved at trække riven i cirkelslag, og så sår jeg kun én eller to slags frø i hvert område så jeg kan følge med i om det spirer. Foreløbig har jeg sået fennikel, valmuer, Linné tagetes, honningurt og morgenfrue. Tilbage har jeg stolte kavalerer i rød-gule farver og alle de små spirer af løvemund og citrontagetes.

I baggrunden står 50 nye påskeliljer og blomstrer så flot lige nu. Jeg er glad for den sarte lysegule farve som står godt til havens gamle påskeliljer der kommer op langs hegnet ud mod marken.


De rigtigt gule påskeliljer finder man i pæonbedet, hvor også de store kejserkroner er lige på nippet til at springe, og her kommer der også snart hvide påskeliljer.


Mere varieret er det her under pergolaen, hvor vibeæg blander sig i koret med sine ternede blomster.I går startede dagen grå og trist - tænk på majestætens fødselsdag! - men det blev et herligt forårsvejr efter middag og jeg fik ordnet en større opgave, jeg har spekuleret meget på, nemlig beplantning af den lille jordvold rundt om bålstedet.Nu er der sat Geranier langs hele kanten. Jeg tror det er Rose Clair, i hvert fald en lyserød robust plante som oprindelig kommer fra kolonihaven, og som breder sig udad stille og roligt med et stort rodnet, men ikke selv-sår. Jeg hentede alle planterne i pæonbedet, hvor de også danner kant.

Det gælder om at få jorden dækket inden græsset stikker igennem fra neden, og dette var det foreløbigt bedste jeg kunne finde på efter at have vendt og drejet alle mulige forskellige planter. Måske ender det med at jeg køber Soløje, som er en stedsegrøn halvbusk, der ynder tørre voksesteder. Jeg har læst om den i engelske havebøger, hvor den er meget populær og går under navnet Rock Rose. I Danmark har vi en enkelt vildtvoksende art.Det blev en herlig havedag i går med kaffe på bænken i solen, og jeg fik også spredt lidt kompost rundt omkring. Som et lille kuriosum kan jeg fortælle at den nyeste mejsekasse nu har fået sin første beboer. Kassen sidder lige udenfor vinduet og John opdagede pludselig en lille én der kom farende ud af hullet.  Det var en humlebi! Nå, men de skal jo også have et sted at bo, og de er så glade for lungeurten, som står flot lige nu.


12 kommentarer:

 1. Det er så deilig å se bilder fra din hage som er omtrent en måned foran her. Påskeliljer liker ikke rådyrene, så det er et veldig godt valg. De er så vakre de du har, og den lysegule farge liker jeg også.
  Så fint det også blir rundt bålplassen. Geranium er omtrent den eneste plante jeg ikke har hatt dilla på. Jeg liker de godt, men liker ikke at de sprer seg som ugress. Den sorten du nevner høres flott ut, og som ikke sprer seg. I denne uken skal det bli veldig varmt her, og jeg håper at det stemmer med hele 17 grader på fredag :-)

  Hilsen Marit

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Marit! Ja, det går selvfølgelig lidt hurtigere her.
   Påskeliljer har jeg netop valgt fordi de er giftige og de fleste er plantet inden vi fik hegn mod rådyr, men dine rådyr æder jo både taks og tuja, så de er måske hærdede mod giftstoffer. Jeg har en stor buket påskeliljer på mit bord og der er både hvide og gule og dem l midt imellem, men jeg elsker dem!
   Jeg håber næsten ikke du får en geranium-dille, men skulle jeg anbefale en, så ville det blive den blå Rozanne, som er helt steril. Den bliver vældig stor på en sæson både i højden og bredden, men forsvinder fuldstændig hver vinter. Rose Clair kaster en smule frø...
   Jeg tror du får det varmere end her, for vi ligger for tæt på den kolde Østersø, men solen nyder jeg!

   Hav en rigtig god uge!
   Hilsner fra Ulla

   Slet
 2. tja humlebier skal jo osse ha et sted at bo.
  Spændende med dine såede halvslag. Når det kommer i blomst bliver det flot. Dog er jeg ikke sikker på dine birkes om de er spirer villige. Der er vist noget med at frøene bliver varmebehandlet for at dræbe eventuelle baktusser og virusser.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeg ser det jo allerede for mig, men lad os nu se hvad der sker. Du har sikkert ret med mine birkesfrø, men det var da værd at prøve, navnlig på grund af prisen...

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 3. Ja det går mod forår, her er det nu stadig lidt koldt, jeg skal have fundet ud af at lave mere læ her i haven. Flot med alle påskeliljerne, jeg har ikke så mange, men det kommer til efteråret, også tulipaner skal jeg have sat, dem plejer jeg ikke at gå ned på. Men det er nye tider. Jeg håber alle dine frø kommer op.
  Knus fra Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Mon ikke det hjælper når der kommer blade på træerne - og ellers må I jo håbe på rhodoerne vokser hurtigt op og giver læ.
   Held og lykke med dine nye tider!

   Knus fra Ulla

   Slet
 4. Uha det er spændende med et helt bart stykke jord, som man kan boltre sig med. Ikke noget bedre end at så nogle forskellige frø og så vente på at det spirer og gror. Det lyder som en fin kombination du har fundet på. Fin ide med én robust geraniesort til at dække ved kanten. Lidt misundelig over din lungeurt. Mine har det svært i tør sandjord. Jeg er ellers så glad for de spættede blade her i foråret.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, og nu bliver det rigtig spændende at se hvordan det arter sig i sommer - om der kommer noget op, og hvor meget. Men jeg får da brugt en del gamle frø her til en start. Lungeurten har fået fat nu og trækker mange insekter, og jeg er glad for dens plettede blade i resten af sæsonen. Du har jo kobjælder og andet fint:-)

   Hilsner og tak!
   Ulla

   Slet
 5. Ja, det må man sige. Der sker en masse, kan man se. Birkes har jeg aldrig prøvet at så, men derimod hørfrø, som giver de kønneste blå hørblomster. De mørkegule påskeliljer har svært ved at holde sig der, hvor det er planen, de skal være. De må vel så sig selv.

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh-ja, hørfrø var også en god idé! Det vil jeg huske hvis det andet slår fejl.
   Foreløbig bliver vores påskeliljer hvor de er sat, men de har heller ikke stået der så længe, og hvis de sår sig bliver jeg bare glad.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 6. Hej Ulla!
  Det händer en massa i trädgården, nytt fint projekt som går undan. Dina planer för sommarblommor i sektioner, låter riktigt trevligt. Kan se vallmo vaja för vinden. Det är så mycket fint som blommar redan hos dig. Här har det varit inspektion av fågelholken på garageväggen. Den är eftertraktad. I år är det ett blåmespar. Vi har nya holkar som jag skall se till att de kommer upp idag, så får vi se om det finns spekulanter till dem.
  Ha en skön solig vårvecka /Hälsningar Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, lidt sker her, og jeg glæder mig til at se hvordan det bliver senere på sommeren, for jeg kan jo også se det for mig:-) Hyggeligt med dine fugle der er ved at flytte ind. Der er sikkert plads til flere, så det er fint du har købt nye!

   Tak og i lige måde Marika!
   Ulla

   Slet