lørdag den 23. september 2023

Gode sensommerdage

September er blevet en sommermåned, men det kan vel ikke blive sådan ved?
    Jeg har egentlig gået og glædet mig til at efteråret ville begynde med regn og kølige dage, for jeg har jo en god portion planter stående fra planteskolen, som gerne vil i jorden. Haven trænger også til en revidering, med deraf følgende flytning af mange planter, så det tørre varme vejr var efterhånden blevet en hindring. Ja, tænk så utaknemmelig kan man blive...Lidt gråvejr og et par enkelte dråber regn gav mig mod på at få fjernet sommerblomsterne i den yderste ende af det nye bed. Jeg har jo svært ved at nedlægge planter der gror og blomstrer, men jeg prøver at genbruge de pæneste planter i krukkerne på terrassen, og må jo også indse at sommerblomster varer ikke evigt.Som man kan se er jorden her stadig tør som støv og kommer op i store lerknolde, men med lidt importeret harpet muld fra materialepladsen, vil jeg alligevel begynde at plante græsser - de skal ikke have alt for god jord ved jeg.


Starten er gået med den store Calamagrostis midt på terrassen. Den har stået i en kæmpe beholder i flere år og skal skæres i mindre stykker for at jeg overhovedet kan løfte den, så det er et stort og anstrengende arbejde. Jeg måtte stå oppe på kanten af beholderen og hoppe på spaden, men når man er stædig nok skal det jo lykkes:-)


Her er de første 3 kommet i jorden i det nye græsbed, hvor jeg måtte vande hullerne for overhovedet at få gravet dybt nok. Jeg regner med det værste nu er overstået, og glæder mig til at fylde ud med stauder fra andre bede i haven.
   - Og så kom regnen dagen efter det store gravearbejde - ikke dårligt!Den store balje midt på terrassen er nu fyldt med de nye græsser og stauder mens jeg venter på at få ryddet resten af sommerblomsterne væk og få bearbejdet jorden i det nye bed. Det kommer til at ske i mindre etaper. Foreløbig er det dejligt at få lidt vand fra oven.
For et par dage siden havde vi vældig hyggeligt havebesøg af Elna og John fra Ringkøbing. Jeg har fulgt Elnas blog Havesysler i alle årene, og for et par år siden var vi også forbi og så deres flotte og hyggelige have, så det er bare dejligt de også besøgte vores egn. De havde en meget køn orange raketblomst med til os, og den er foreløbig sat i en krukke udenfor køkkenvinduet sammen med de tagetes jeg ikke kunne smide ud fra mit gravearbejde. Nu vil jeg nyde den der indtil den kan komme ud i havens nye bed.
   Jeg havde sat kameraet frem for at tage et par billeder  fra havevandringen, men som sædvanlig glemte jeg helt at tage billeder da vi havde gæster... Til gengæld kan jeg vise den nye raketblomst som pifter sommerkrukkerne gevaldigt op.


... Også i regnvejr:-)


Nu glæder jeg mig bare til at komme videre med haven når regnen er sunket godt ned i jorden!

23 kommentarer:

 1. Da var du utrolig heldig med regnet som kom etter gravingen. Ja, bare en er sta nok og ikke gir seg er det mye hva en kan utrette selv. Dine gress ser så fine ut, og det var godt at du fikk delt dem.
  Så hyggelig med besøk da, og jeg har også lest Elnas blogg i flere år. Rakettblomstene var veldig fine! Hvor mye regn fikk du?
  Ja, vi hagegale er veldig utakknemmelige! Uansett hvordan været er blir vi aldri fornøyd ;-)

  Hilsen Marit

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det kom som på bestilling: små 10 mm, men det er også godt. Og når det gælder utaknemmelighed, så savner jeg egentlig mest det skiftende vejr. Det er uvant med de lange perioder med ensartet vejr, og det føles forkert.
   Stædighed er nødvendigt når der skal laves større projekter i øjeblikket, for min mand er blevet opereret i sin fod og kan ikke være med:-) Men som du siger, så kan jeg godt når jeg skal!
   Det er rigtig dejligt at få besøg af gode have/blog-venner, og Elnas plante blev jeg meget glad for!

   Hilsner og tak Marit!
   Ulla

   Slet
 2. Dejligt med regn, vi får lidt hver dag, det hjælper alt sammen. 12 mm på 3 dage, det bløder jorden lidt op, men der skal meget mere til før man kan grave ordentlige huller og ikke mindst plante. Det er hyggeligt med havebesøg, det nød vi også godt af. Elna vælger gaver med stor omhu, dejligt.
  Knus fra Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, her er vi kun på ca. 10 mm, og jeg måtte hente mange kander vand for at få de store planter godt i gang. Nu loves der igen en tør uge...
   Ja, Elna og John er så hyggelige at være sammen med, og jeg tror det er helt rigtigt, at planterne er valgt med omhu, så det har hun helt styr på. Jeg fik gravet et par skud af den flotte orange vortemælk op til hende. Det er den der stammer fra din have:-)

   Knus fra Ulla

   Slet
  2. Ja det er ikke rigtig os forundt med ret meget regn. Godt vi kan dele lidt med hinanden, så hun også fik af den orange vortemælk. Nu har jeg så ingen ;) Til gengæld har jeg frø af silkeplanten inden længe, dem må du have af.
   Knus

   Slet
  3. Uha ja, det er nok ikke sidste gang vi har byttet planter Lisbeth. Silkeplante kender jeg slet ikke, så det lyder jo spændende!

   Knus

   Slet
 3. Regn øh,, jeg troede det var jyderne der tog det hele. I har så osse fået? heldige havefolk.
  Vi har ikke fået noget der kan måles i regnmåleren. Kun på skulderne når man går ude.
  Jeg går osse og venter på ordentlig regn og efterår. Har masser af 2årige og små nye stauder der skal i jorden. Men sommerblomsterne leger sommer og det er faktisk osse for tørt til ret meget plantening.
  Det er godtnok god motion at dele græsser, har du prøvet med en sav? Jeg så en haveudsendelse forleden fra Overdam planteskole. Desværre var det mere snak end planter, men der var dog flere lækkerier. Bla nogle velegnet til krukker, ligesom dine. Måske skulle jeg starte i krukkerne og langsomt lokke dem, græsserne, ud i haven...
  hilsner Gunvor
  ps det er altså et sødt hovedbillede du har sat på.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, endelig kom der lidt regn til os, men slet ikke i de mængder man har set vestpå. Omkring 10 mm de seneste dage, så jeg må også vande mens jeg graver og planter. Ikke nok med det nye bed skal plantes til, jeg har også planer om mange ændringer, så der skal flyttes og deles utrolig mange stauder og buske, men efteråret bliver forhåbentligt langt:-)
   Jeg kunne ikke komme til med en sav nede i den store beholder, og kunne jo heller ikke løfte hele græsplanten ud i ét stykke, så det blev spaden der måtte holde for - men det gik! Start du bare med nogle potter Gunvor. Det var sådan jeg kom igang, og det har da virket ganske udmærket. Det gode ved græsserne er at de ikke er så kræsne med jordbund og vejrlig, bare man vælger de rigtige. I Overdam Planteskole er de meget dygtige til at vejlede, og selve stedet er en oplevelse!

   Hilsner og mange tak!
   Ulla

   Slet
 4. Hej Ulla!
  Vi har fått lite för mycket regn, njuter av de dagarna då det inte regnar, så jag får något gjort. Är väldigt imponerad av er trädgård, den är så fin. Gräsrabatten kommer att bli fin, det är en bra början redan. Så trevligt med trädgårdsbesök.
  Ha en trevlig helg /Hälsningar Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, I har fået masser af regn i både Sverige og Norge, og selvfølgelig bliver man også træt af det, men jeg husker for nogle få år siden hvor man i Sverige var bekymret for grundvandet og hele den centrale del af landet var ved at tørre ud - det var vel et værre problem?
   Tak skal du have Marika! Jeg tror nok græsbedet kan blive vældig fint og er meget optaget af at få plantet her mens jorden er varm. Så må vi se til næste år hvordan det trives:-)

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 5. Det var godt, der også blev lidt regn til jer.
  Græsser er dejlige planter at have i haven, men det er ikke sjovt, når de store græsser skal deles, det kan få pulsen op. Men det er en spændende opgave, du er gået i gang med, og græsser vil jo allerede til næste sommer se ud af noget.
  Jeg har også haft et sommerblomstbed i år, men jeg rykkede nogle af planterne op i dag. Bedet var kønt i nogle få uger, så var der ikke så meget ved det længere. Sommerblomster kan være gode at udfylde huller med, men ellers foretrækker jeg nu stauder.
  Jeg har fundet en plads til vortemælken. Jeg vil plante den i gårdhaven. Der tror jeg, den vil passe godt ind, for der er det de varme farver, der dominerer.
  Det var spændende at se jeres have. Det smukke kik ned over haven og landskabet bagved, har jeg jo set billeder af flere gange, men virkeligheden overgår billederne, og man kan kun betages af de smukke farvesammensætninger.

  Hilsen Elna  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak Elna! Jeg var meget glad for at se jeres have i sin tid, for det giver et andet indtryk at være der selv, og nu ved du så også hvad jeg oplever, når jeg prøver at beskrive min have på bloggen. Håber vi kan ses igen i vores haver!
   Nu hvor jeg har prøvet sommerblomster i stor stil er jeg også glad for at vende tilbage til stauderne:-) Der er meget arbejde med sådan et sommerblomstbed - lige fra såning og prikling, til vanding og plantning, og så er der visne områder, som hele tiden trænger til nye planter. Det er som at drive køkkenhave intensivt.
   Jeg er gået i gang med at flytte alle stauder væk fra det yderste bed i hjørnet af haven (hvor misplerne ikke vil trives) ind blandt græsserne, og her er masser af materiale: salvie, løvehale og margeritter ikke mindst. Nu nærmer jeg mig det tidspunkt hvor nogle af de nye planter skal i jorden, og der vil din raketblomst også finde en plads. Godt du fandt et godt sted til vortemælken! Den er heldigvis ret nem at have med at gøre, og jeg har ikke forkælet min - undtagen med opmærksomhed:-)

   Mange hilsner fra Ulla

   Slet
 6. Omsider kom der regn til din have; det var også på tide. Dine græsser har en fin størrelse, så bedet vil sikkert ikke se nyplantet ud ret længe. På dine oversigtsbilleder fra haven ser den særdeles velkomponeret og harmonisk ud.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja - omkring 10 mm, så det er jo ikke alverden, men der dog gået hul på et par skyer:-)
   Det er jo også stykker af den store græs vi har haft i en del år, jeg foreløbig har plantet, de andre nyindkøbte er slet ikke af den kaliber - og det er heldigt for mig. Jeg havde nemlig alvorlige problemer med at slæbe de store græsser rundt...

   Mange tak Marie! - det er ord der luner.
   Hilsner fra Ulla

   Slet
 7. Hei Ulla! Du har en vakker hage. Jeg synes også at det er veldig morsomt med forandringer, og å skape nye uttrykk. Fjerne og plante noe nytt. Gressbedet ditt virker veldig spennende.
  Ha det godt! Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak Anne!
   Der er ting der lykkes og andre der ikke gør, og så er det bare dejligt at få lavet nogle forandringer og prøve at rette fejlene. Nu nedlægger jeg et lille bed der aldrig har været godt og flytter stauderne over i det nye bed med græsser, så må vi se hvordan det går. Med forandringerne får jeg afløb for en vis 'skabertrang' og kan se haven udvikle sig - og det er altid godt at have noget at glæde sig til:-)

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 8. Hagen din ser ut som den er plantet av profesjonelle. Flott !

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg tænker det er et kompliment - og siger tusind tak Martin! På den anden side har jeg altid haft det lidt svært med ordet 'professionel' for hvor længe skal man arbejde med noget før man bliver professionel. Jeg har dyrket haver i 40 år efterhånden, så mon ikke min tid som lærling er ved at være ovre...:-)

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 9. Kan godt forstå, at du glæder dig til efterårsvejr, når du har en masse at putte i jorden. Ikke godt når det ligefrem støver mens vi graver. Godt du fik en portion regn efter plantningen. Ja, det er svært at hive fine sommerblomster op, men de skal jo op på et tidspunkt. Smart ide at flytte dem til krukker og give terrassen et pift. Sikke nogle gode oversigtsbilleder af haven. Den ser flot og frodig ud!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, Sydney, regnen var god, men den nåede kun 5 cm ned i jorden, så haveslangen er rullet ud igen. Jeg arbejder som en besat på at få de nye græsser i jorden mens den er varm, og nu ser det ud som om det skal lykkes - så må det gerne begynde at regne for alvor:-)
   Sommerblomst-massakren tager hårdt på nerverne, men det skal jo gøres... Der er ikke meget tilbage nu men komposten er ved at være fuld, for det er kun nogle enkelte der finder vej til krukkerne - desværre. De fleste er alt for ranglede.

   Mange tak og hilsner fra Ulla

   Slet
 10. Jeg må innrømme at september som ny sommermåned blir satt stor pris på! Så har jeg den store luksus at jeg faktisk er ferdig med å plante alle årets nyanskaffelser :o Bortsett fra en mengde løk som skal i jorden, da :) Flott hos deg. Veldig lekre prydgress. Det blir bra!
  /Irene

  SvarSlet
  Svar
  1. Du er heldig at du er færdig med at plante alt det nye. Her har jeg også mindre træer og buske der skal holde flyttedag, men jeg venter til de har tabt bladene. Det gode vejr i september har været fint til flyttearbejde, men jeg må vande en del, og løg tror jeg slet ikke jeg får tid til i år...
   God arbejdslyst til dig og tak for dine positive ord!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 11. Mye fint hos deg, og flott den terrassen. Jeg har også litt mer å gjøre i hagen, men etter to fine dager (der jeg ikke hadde tid til å jobbe i hagen) så er det nå høljregn og torden. Ha en fortsatt fin dag, hilsen Ingeborg

  SvarSlet