lørdag den 16. september 2023

Græsser og høsttoner

Jeg har i årevis afprøvet stauder af forskellig slags i havens tørreste hjørne, men ingen af dem har kunnet dække jorden i bedene, som jeg foretrækker. Langsomt er mine øjne blevet åbnet for græssernes fantastiske verden - variationen i vækstform, vækstkrav, farver og teksturer - og med indførelse af først den ene så den anden græs, som har præsteret flot, er jeg nu overbevist om at græs er vejen frem.

Vores første græs er denne Calamagrostis Karl Foerster, som startede i en lille bitte potte for 7 år siden, og nu er blevet helt pragtfuld i to store beholdere. Denne står smukt hele vinteren, og det er det bedste ved den.


En anden yndling er Hakonegræs, som vi har i en gulstribet variant. Den deler jeg på næsten hvert forår og breder den ud som bunddække. En meget blød og bevægelig lav græs som tåler sol og skygge, og som blomstrer meget diskret netop nu.


Og her er så det nye indkøb fra Overdam Planteskole:

Her er 2 Schizachyrium scoparium Blue Heaven, som er en præriegræs med flotte blå farver om sommeren og rød-violette høstfarver. Den kan tåle tørke og sol.
Det grønne græs foran er en halvgræs, der foretrække fugtighed og kan tåle skygge. Den hedder Carex Muskingumnensis og skal stå midt på terrassen, når jeg flytter de høje Calamagrostis ud af den store beholder.
3 stks. Miscanthus sinensis Morning Light skal helt ud i det yderste hjørne af haven, og danne lysthus omkring en hvid bænk, og 2 stks. Miscanthus Maleparthus skal stå i det nye bed. Vi har en af dem i forvejen og er meget glade for den.Lidt stauder blev det også til, Amsonia (med de flotte gule høstfarver), en dejlig blå asters Twilight og en staudesolsikke Lemon Queen. Når alt dette er plantet er det halve af havens stauder og buske blevet flyttet rundt, så det er et større projekt, der kræver at vi får noget regn fra oven forinden. Måske et oktober-projekt?Trods de tørre forhold har denne gule brandbæger sat hele 4 blomsterstilke i år. Den blev hjembragt fra Høneballehaven for et par år siden og har ellers kun kunnet præstere 1 blomst om året.
   Kastanjerne er nu så store at grenene bliver tynget ned. Det er nogle forfærdeligt stikkende pompom'er som kræver handsker at håndtere, men vi glæder os til at smage på indholdet!Her er en helt anden slags pompom som er noget nemmere at have med at gøre. Denne klematis har både blomster og frø på samme tid, og er kravlet helt op i hyldtræet.

Et par blomstrende kugler af laurbær tiltrækker admiralsommerfugle og sankthansurterne tiltrækker alverdens insekter, men navnlig bier og humler. En stor flot humledronning gik fra blomst til blomst og fik sin frokost i et mageligt tempo.
De rødlige høsttoner indtager gradvist haven, men denne vortemælk - Fireglow - har skønne orangerøde nuancer hele sæsonen. Om vinteren går den under jorden.


Sommerblomsterne kan endnu, og gløder i det stærke lys.Her var også gløder i et hyggeligt bål en af de sidste rigtigt varme aftner. Vi ristede skumfiduser og fordrev tiden mens det blev mørkt, med at klaske myg og iagttage flagermusenes hjælpsomme indsats over vores hoveder. En blikstille og varm sommeraften i september.Her er vores 2 år gamle Miscanthus Maleparthus som blomstrer smukt i denne tid - for lige at runde af med lidt mere græs.17 kommentarer:

 1. Ja, der kan jeg ikke følge deg Ulla, men jeg nyter dine flotte gress. De ser så elegante og luftige ut, og det er jo supert at de også er fine om vinteren. Deres bålgrop ser så hyggelig ut, og det må være deilig å sitte der nå i lune kvelder mens det ennå er mulig.

  Hilsen Marit

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej, der er forskel på vores haver - og på os Marit, men det er jo kun en fordel når vi kan mødes her på nettet og følge med i hinandens måde at gøre tingene på. Jeg tror græsserne bliver gode her hos mig, for de er nemme og kan tåle meget af det som stauderne ikke kan - og så skal jeg ikke bruge hele sommeren på at vande:-)
   Bålstedet er hyggeligt og det er jo helt utroligt man kan sidde der i 22 graders varme midt i september.

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet
 2. Hej Ulla!
  Jag är inte så duktig på att få gräs att trivas, men har ett gräs som jag kallar Zebragräs, det är randigt på tvären. Det har i varje fall överlevt. Jag är mycket förtjust i dina rabatter, det ser fint ut. Ser riktigt trevligt ut med elden, och sittplatserna.
  Hälsningar Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Zebragræs er ret festligt synes jeg, og jeg overvejer om det var en god idé i kolonihaven, men herhjemme gik jeg efter robuste og høje græsser til den mest udsatte del af haven (vind, sol og varme).
   Mange tak for din positive kommentar Marika!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 3. Skønne græsser i har fundet. Jeg har endelig fundet nogle bittesmå pistling nye skud i den græs jeg plantede sidste år. Jeg opgiver snart nye græsser, men så ser jeg sådanne nogle som dine... uhuuu
  Dejlige sensommer bede du har. Nu viser sensommeres farver sig frem. Dejligt og lidt vedmodig osse.
  Og bålpladsen er skøn. Det er nok ikke nødvendig at lade den være som regnbed foreløbig. hihi
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Altså Gunvor...! Græsser har altid været et mysterium for mig - alene navnene(!) - men jeg synes det er værd at tage turen til Overdam i Hørsholm for at se de flotte plantninger med græs, både dem der har stået i 30 år og er enorme, og dem de har plantet sammen med stauder, for at give inspiration. Du ville elske det! Jeg havde studeret deres katalog på forhånd og skrevet en liste, men fik også rigtig gode råd af deres dygtige folk, som er meget hjælpsomme.
   Regnbed bliver sikkert ikke aktuelt, så nu bliver det hyggebål fremover:-)
   Ja, det sniger sig ind på livet af os - efteråret - men det har jo også sine fordele. Jeg glæder mig til at rende rundt i regn og rusk og flytte planter snart!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 4. Du har rigtigt været til lommerne for at købe græsser. De er også fantastiske, jeg har også haft en del, men de har det med at brede sig, og er svære at dele, det ved Bent alt om, jeg håber, at de opfører sig manerligt hos dig. Malepantus er meget smuk og har fine aks. Jeg var hos Per i formiddag, jeg havde sørme foræret ham en, der var han heldig, han har den i fin krukke, det ser godt ud.
  Knus fra Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Det blev såmænd ikke så voldsomt dyrt som jeg havde regnet med, men det er en lang tur. Til gengæld ved jeg at jeg har fået de rigtige planter til den rigtige placering. Græsserne opfører sig meget pænt her i haven, og er jo slet ikke så aggresive som bambus, og som du siger er de fine i krukker også. Mine gamle græsser er opfostret i krukker og siden plantet ud, og det er jo bare en fordel at de kan deles, når man har fundet nogle som trives.
   I din skovbund ville hakonegræs f.eks. være meget fint:-)

   Knus fra Ulla

   Slet
 5. Jeg tror også, at græsser er vejen frem i de tørre somre, som vi kan frygte fremover. Men jeg har det som Lisbeth, jeg synes de breder sig meget, og det kræver virkelig sin mand at dele de store græsser.
  Hakonegræs er ikke så tørketålende, men virkelig smuk og nok min favorit.
  Det er et par flotte og blomsterrige laurbærkugler, du viser. Vokser de i kuglefacon eller klipper du dem? Hvis du klipper dem, kan jeg ikke forstå, de har så mange blomster.
  Det ser hyggeligt ud ved bålstedet. Godt du fik pladsen lavet, selvom det var noget af et projekt.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, man må jo indordne sig efter forholdene, og plantning i disse år er 'det muliges kunst', som jeg ser det. Hakonegræs bliver hurtigt en yndling, og den er da til at håndtere. Den er bedst i halvskygge tror jeg, men det er jo også et skovgræs.
   Laurbærbuskene bliver klippet når de har blomstret første gang, og nu kommer de altså med en ny blomstring. Måske studser jeg dem igen senere... De kan tåle det meste.
   Bålpladsen er meget hyggelig, men det bedste er jo at al den jord jeg gravede op bliver til det nye græsbed - i løbet af efteråret forhåbentlig:-)

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 6. Pøj pøj med det nye græsbed. Det skal nok blive godt. Jeg synes, der breder sig en hyggestemning over haven, når efterårsfarverne begynder at vise sig, og lyset får den der mildhed over sig. Tempoet bliver også på flere måder langsommere.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg deler fuldtud din opfattelse af efteråret, og sætter pris på det langsommere tempo, det milde lys og forhåbentlig snart noget regn, så jeg kan komme i gang med at flytte rundt på planterne. Græsbedet må udvikle sig de kommende år - og det glæder jeg mig til - men jeg håber jo at få de første planter i jorden i år!

   Hilsner og tak fra Ulla
   PS. Dit forslag til en god græs var lige en postgang for sent i denne omgang, men jeg tænker den vil være god her i haven også. I hvert fald er den meget smuk!

   Slet
 7. Det bliver spændende af følge med i græssernes udvikling i din have. Det er nogle meget fine planter du er kommet hjem med. Jeg synes det er smart, at du startede med enkelte græsser og lærte dem at kende. Nu kan du bygge videre på succesen. Hvor er din bålplads hyggelig!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak skal du have Sydney! Græsserne ser jo så pistede ud når man kommer hjem med dem, men når jeg kigger på den røde Maleparthus, som vi har haft i 2 år, så tager de jo hurtigt på i vægt. Det gælder virkelig om at give dem godt med plads fra starten.
   Græsserne har altid været et mysterium for mig. En kæmpe familie som var helt uoverskuelig, men hvis man starter i et hjørne så kan det vel ikke gå helt galt.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 8. Ja, det er så mye flott og anvendelig gress. Vaier i vinden og skimrer i solen. Er så fint mellom roser og stauder! Hakonegræs er en favoritt. Sprer seg meget langsomt hos meg. I går var en fantastisk sensommerdag. I dag er det ufyselig høstvær.
  /Irene

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, der er meget godt at sige om græs, og jeg satser på det også kan klare de lange tørkeperioder vi har. Hakonegræs breder sig langsomt, men det er fint man kan følge med, så det ikke pludselig er over det hele:-)
   Her har vi næsten også fået efterår med blæst og en smule regn, men det er stadig ret varmt for årstiden. Tak for din kommentar!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 9. Det är nog klokt att satsa på gräs, särskilt i svåra lägen. Här växer Calamagrostis 'Overdam' bra i en sluttning där det mesta andra jag planterat kämpar för att klara sig. Att många gräs är riktigt vackra under en lång period gör det inte sämre. Hakonegräset verkar vilja ha lite mer fukt för att växa bra men är ett favoritgräs även här.
  Vacker frukostplats för humlan och så fin eldningsplatsen är. Perfekt för sena (sen-)sommarkvällar.

  Ha det gott! Ulrika

  SvarSlet