søndag den 3. september 2023

Sommeren er gået...

Så er det september, og sommeren er forbi. September er nok min yndlingsmåned og foreløbig har den ikke skuffet. Himlen er ofte klar og lyseblå, og vi er blevet lovet en varm uge med sol, så jeg er helt optimistisk.


Jeg har kigget på billeder fra denne sommer og prøvet at samle de bedste. Haven har klaret sig igennem trods en meget tør start. April gav 32 mm og maj bare 6, så vi gik ind i sommermånederne med et mærkbart underskud. Hele juni spejdede vi efter regnen, men juni gav blot 7 mm, og på et tidspunkt fik vi oven i købet vandings-forbud. Det var hårdt for mange planter.

Når man kigger på juni-billeder ser de ikke så tossede ud, og både de blomstrende buske og den røde pelargonie er nærmest i topform. Særligt fin blev trælupinen, som slet ikke blev vandet, men blot struttede af smukke duftende blomster i lang tid. Jeg holder så meget af hylden, så den måtte med på et billede, men blomsterklaserne var mindre end de plejer og blomstringen hurtigt overstået. I haven blev græsset gult og honningurt dominerede det nye sommerblomst-bed.


Juli blev et vendepunkt, og måneden gav 104 mm regn. Der gik dog et godt stykke tid før effekten viste sig, for de første byger var så små at vandet ikke nåede rigtigt ned i jorden, men mod månedens slutning begyndte det at virke.
   Den nye krydderurt, løvstikke, skyndte sig i vejret og satte mange blomster, men ikke mange blade, til gengæld fik vi for første gang mange flotte og søde kirsebær, og det var dejligt! Den røde hasselbusk fik knaldrøde nødder, som vi glæder os til at smage, og i sommerblomstbedet var det tid for tagetes og morgenfruer, så her var det også de varme farver der tog over. Juli var ellers ikke en varm måned, men faktisk bare ustabil med torden og bygevejr.
August har givet 122 mm regn, og nu er alting godt gennemvandet. Det grønne blev meget mere grønt, og græsplænen vokser, så det næsten kan høres. 
   I sommerblomstbedet var jeg så glad og stolt over de røde løvemund og orange stolte kavalerer. Planterne væltede rundt blandt hinanden og krævede udtynding, og mange store buketter blev båret ind i stuen. Jeg har ryddet valmuer og honningurt af vejen og sået lidt nyt i de tomme felter. Der er en del arbejde med sådan en masse sommerblomster!
   I skyggebedet knoklede jeg med guldnælderne, der har bredt sig overalt, men nu hvor væksten aftager ser haven ret ordentlig ud igen. Solbedet er stadig ikke helt hvad jeg havde håbet. Her må jeg virkelig satse på det tørke-tålende fremover. I år har lammeøre praktisk talt ikke blomstret, og så er det tørt! Matrem og høstanemoner er introduceret i dette bed og har klaret sig rimeligt, men solbrud kommer ikke ud af stedet. 

I skrivende stund står sankthansurterne og rødmer, mens tæppepileurt og asters blomstrer på livet løs. Jeg har erkendt at kulørte sommerblomstbede nok ikke lige er min stil, men har været rigtig glad for at få den erfaring med mig. Det store kulørte bed bliver staude- og græsbed i løbet af det næste årstid, og det glæder jeg mig meget til at komme i gang med.
   Sommerens dejligste buket blev denne, som er i god overensstemmelse med min farvesans. Her har jeg valgt de gule sommerblomster sammen med Hostas blå klokker og bjergmynte, fennikel og blade af gul kornel.


Haven har klaret endnu en sommer, og vi er glade for alt der lykkes. 


21 kommentarer:

 1. Flott oppsummering av sommeren hos deg Ulla! Det var ikke mye regn du fikk i begynnelsen av sommeren, men heldigvis har du fått mer i det siste. Dine planter ser veldig fine ut nå! Jeg er imponert over de røde pelargonia. Kjøper du de ferdige på våren, eller har du overvintret de? Din bukett som du viser til slutt er veldig fin. Du er dyktig med farger!

  Hilsen Marit

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak Marit! Ja, det endte jo godt, selvom starten var bekymrende.
   Den røde pelargonie købte jeg i et supermarked for et par år siden, og jeg tager stiklinger af den. Om vinteren står den i værkstedet hvor der ikke er frost. Den har været meget nem at få i gang i vindueskarmen.
   Jeg er glad for farver - alle farver - men nogle bliver jeg hurtigere træt af. Gult, blåt og grønt er altid dejligt!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 2. Jeg er enig med Marit. Plantene ser fine ut!

  SvarSlet
 3. Så fint det ser ud med de brændte farver, men trælupinen er bare det flotteste, jeg håber, at jeg når at få en til næste år. Den lille røde hasselnød ser godt ud, jeg havde en på Samsø, men havde kun nødder det første år. Tørken kender vi til, hos os var det endda værre end hos jer, vi har kun fået 100 mm i august.
  Knus fra Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Lisbeth! Ja, der er gode farver på både blomster og løv, og jeg må nok erkende, at jeg er mere til de brændte farver end det knaldrøde. Håber du får skabt dig en lille ny trælupin! Den har virkelig leveret her hos os. Hasselbusken skulle gerne blive meget større og give nødder fremover også. Vi er jo mange der skal dele dem... Jeg tænker på mus, egern og fugle - og så os selv naturligvis:-)
   Regnmængden set over hele sommeren er jo fuldt tilfredsstillende, men fordelingen har været skæv hos os alle, og forsommeren alt for tør. Jeg har buske som slet ikke vokser men blot står og vegeterer, om jeg så må sige.

   Knus fra Ulla

   Slet
 4. Smukke bede trods forsommertørke.. Mine staude bede er osse kommet sig, men udplantningsplanterne er først nu begyndt rigtig. Jeg håber på en laang sensommer så jeg kan nå at nyde dem.
  Sjovt med farver, jeg har haft et "blidt" bed i pastel flere år, men nu er det ved at blive for pænt-nuttet. Så jeg skumler om at sætte noget andet med fut i farverne. Og det varme bed er stadig varme farver, men der er kommet lidt flere dramaqueen farve i form af bla sorte stokroser.
  Jeg er spænd på din plan om græsser. Og hvilke der vil gro. Jeg har et par ganske få der vil, ret lave, og ingen af de store flotte, desværre.
  Jeg har været uden net et par dage og har først nu læst din skriv om de forb.... rådyr. Jeg viste ikke de ligefrem gravede kartoflerne op selv.. Håber virkelig for jer I kan blive enige om det ordentlige hegn.
  hilsner gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Der er heldigvis løbet meget vand i måleren siden juni, og det har jo reddet stauderne. Jeg håber ligesom dig, at sommeren vil fortsætte og give os chancen for at nyde frodigheden et godt stykke ind i efteråret.
   Der er ikke ligefrem farvetema i mine bede, men ens smag sætter jo alligevel præg på farveholdningen i haven. Et lidt for 'pænt' bed skal nok bare have et par enkelte kontrastfarver for at live op igen. Gult er superflot sammen med lilla f.eks. og noget mørkt er sikkert en rigtig god idé!
   Jeg glæder mig til græsserne og har studeret nogle af de 140 slags Overdam har i kataloget. Det er mildt sagt overvældende. I forvejen har vi nogle gode græsser i haven (bl.a. et par mindre elefantgræsser) og jeg tror jeg kører videre med noget i den stil.
   - Og hvad angår de rædsomme møgdyr, du ved, så havde jeg da heller ikke forestillet mig de ligefrem gravede kartoflerne op, men intet bør vel overraske en efterhånden... Suk!

   Mange hilsner og tak fra Ulla

   Slet
 5. Hei! Det ser ut til at hagen har kommet seg veldig godt gjennom sommeren. Det er utrolig hva planter klarer av tørke, fuktighet og vind. Du har så mange vakre plante/farge kombinasjoner. Inspirerende! Her det meldt om sommer to uker framover. Det gleder mitt hjerte. Ha det godt! Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak Anne! Ja, det endte godt trods alt, og det må man være tilfreds med. Her får vi også sommervejr 1-2 uger og det skal bare nydes! Dejligt du kan finde inspiration i mine billeder - det glæder mit hjerte:-)

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 6. Hej Ulla!
  Vilket trevligt inlägg du gjort. Så fint med alla vackra blommor och planteringar. Det har varit en extrem sommar både torka och riktigt blött, och ändå står de där och är fina för vår skull.
  Hälsningar Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeg bliver helt glad når jeg kigger tilbage på sommerens billeder, men jeg fotograferer jo også mest det der lykkes. Vejret ville have været bedre hvis det var kommet i omvendt rækkefølge, men vi må være tilfredse med det som det er.

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet
 7. Ja når man ser alle de flotte billeder af haven er det svært at forstå, at der har været vejrlige udfordringer. ;-) Sikke mange smukke bede. Trælupinen har været helt forrygende. Jeg synes også at det har taget lidt tid for sommerblomster at komme i gang hos mig, men dit bed blev meget flot med de varme farver. Flot bed med asters og pileurt - dejligt med gode farver her i sensommeren.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak Sydney! Jeg tager jo gerne billeder når der er noget der ser godt ud, så alt i alt ser det ret uproblematisk ud:-) Trælupinen er et hit! Nu har jeg lige læst at den navnlig trives i sandede jorde og er en kystplante, men det mærker man ikke her i haven. På bare 2 år er den blevet helt træ-agtig med tykke stammer, og blomstringen er langvarig, duftende og flot. Jeg har tusindvis af frø, hvis du er interesseret.
   Fremover holder jeg mig til stauderne, for sommerblomster kræver en masse arbejde når man starter fra frø... Stauder er mere robuste og stabile.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 8. Det er en fin bildeserie du viser. Jeg tror vi må ha hatt den høyeste gjennomsnittstemperaturen jeg har opplevd, ingen superkalde dager, og ikke så mange veldig varme heller, men jevnt sånn, 18-20 grader, og det er helt uvanlig for oss, som gjerne kan ha 10 grader i juli. Fin september så langt også. Ha en fortsatt fin kveld, hilsen Ingeborg

  SvarSlet
  Svar
  1. Dejligt du har haft en varm sommer hos dig! Her lå vi under gennemsnittet i temperatur både juli og august, men heldigvis får vi nu et par uger med dejligt sensommervejr! Det hjælper alt sammen.

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet

 9. Det var en fin kavalkade over din sommerhave. På trods af tørken ser haven blændende godt ud igennem hele sommeren.
  Jeg forstår godt, at du vil have hylden med. Det er et virkeligt smukt træ, og for mig et symbol på sommer og lyse nætter. Din hyld har en smuk vækstform, og den har fået en fin placering. Jeg vil også fremhæve billedet af den røde sankthansurt og den orange potentil, de er et godt par.
  Der er mange andre fine motiver fra haven. Jeg glæder mig til at se den i virkeligheden. Jeg sender dig en sms en af de nærmeste dage.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, meget er lykkedes i år trods en vanskellig start, og det er godt at have billederne til at minde én om de gode havestunder! Hylden er indbegrebet af midsommer for mig - og jeg elsker også duften. Vi har flere hyldetræer i kanten af haven heldigvis.
   Jeg glæder mig til at se jer og skal nok holde øje med telefonen fremover! Håber I kommer på en tørvejrsdag, så vi kan sidde i haven!

   Mange hilsner fra Ulla

   Slet
 10. Det var en fin kavalkade med overblik over sommerens forløb og en fin buket, du slutter af med. Sommerblomster er heller ikke mine yndlingsblomster; men vi kommer ikke uden om, at de leverer varen på udmærket vis, mens man venter på de planter, der er længere tid om at udvikle sig.

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak Marie! Sommerblomster er der lige rigeligt med arbejde i, set fra mit synspunkt, og så er det også blevet meget kulørt, men det bestemmer man jo selv selvfølgelig. Nu er det nye bed etableret og forhåbentlig er jorden til at grave i engang ud på efteråret - jeg lagde jo frøene i næsten den rene græstørv - men jeg glæder mig til at komme videre med næste trin!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 11. Hagen ser jo riktig godt ut til tross for en værmessig unormal sommer. September har startet perfekt! Måtte det vare lenge...
  /Irene

  SvarSlet