tirsdag den 30. januar 2024

Januar

Årets længste måned er ved at lakke mod enden, og vi har næsten været igennem hele vejrligets repertoire. Fra starten bare våd med endnu en oversvømmelse i vores have - det er den 3. indenfor 4 måneder.
 


Senere kom sneen og frosten. Fjorden var islagt og alle de våde veje og stier blev livsfarlige at bevæge sig rundt på. Vintergækker er lige akkurat oppe over jorden, og enkelte primula blomstrer som om intet var hændt.
Fuglene strømmede til foderet og vi fik også besøg af en flok silkehaler i toppen af pæretræet.
Inde i stuen sprang de røde kornelgrene udog da det milde, blæsende vejr kom i slutningen af januar sprang også troldnødderne i haven. Den ene står lige foran stuevinduet og gløder i rødt,

mens den gule bedst kan fotograferes i tåge. Gråspurvene gøder den gule busk året rundt for de bor inde i buksbommen bagved og betragter sikkert troldnødden som deres egen.
   De gamle juletræer danner ly for mejser og andre fugle på vej til dagens mange måltider. Vejret har altså budt på væde, kulde og mildvejr, og regnmåleren har registreret omkring 90 mm i årets første måned. De store græsser i haven har klaret både sne og oversvømmelse og står endnu og pynter i solen.
Januar har været begivenhedsrig her i landet, hvor også følelserne kom i sving da dronning Margrethe abdicerede og kong Frederik blev udråbt foran 300.000 mennesker på Christiansborg.
   Her på det sidste er det sydlige Europa allerede igang med årets første varmebølge(!) og flotte solopgange og nedgange med sand fra Sahara i luften præger månedens afslutning. Vi slutter næsten af med duften af forår i næsen...


- Spændende hvad den næste måned bringer!


18 kommentarer:

 1. Flott oppsummering av januar, Ulla. Tenk at du har hatt så mange oversvømmelser på fire måneder. All denne nedbøren er mildt sagt skremmende. Været er veldig skiftene for tiden. Din lille primula er så fin. Det er godt å se at våren er i gang hos deg.

  Hilsen Marit

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja-ja, vår og vår, men næsten:-)
   Vejret er blevet ret specielt må man sige, og jeg længes efter at komme i haven - så jeg drømmer om vår om ikke andet. Mange tak Marit!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 2. En nydelig flokk av sidensvans. Vil ha!
  Rart å se noe grønt. Lenge siden sist her. Og lenge til neste gang.
  Skummelt med oversvømmelser og tøffere klima.
  /Irene

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, nu har vi grøn vinter som vi plejer, og heldigvis ingen oversvømmelser for tiden! Silkehalerne er altid dejlige at få besøg af.

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet
 3. Tänk ändå vad växterna klarar, allt från översvämning till is och kyla och sen en hastig övergång till vårväder. Hoppas ni slipper bakslag och att våren stannar. Sidensvansarna stannade till här också under några dagar och festade på olvonets sista bär. De är alltid lika välkomna.

  Allt gott! Ulrika

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er utroligt hvad planterne kan klare, men hele det nye bed er faktisk plantet i efteråret, så jeg er spændt på om alle planter har klaret oversvømmelserne. Krydser fingre!
   Altid så smukt at få besøg af silkehalerne, men her blev de ikke så længe. Vi havde vist ikke mad nok til dem.

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet
 4. Ja januar har været "skør" på alle måder. Februar kan kun blive bedre.
  Oh silkehaler er så fine. Dem har vi ikke haft i år, men et mylder af halemejser er her fast i haven.
  Dine troldnød er så fine langt fremme. Mine er knapt så langt. Den gule er længst, den orange knapt så langt. Din røde ser meget fin mørk ud, kan du huske om den har et navn. Der er en rose der nok er gået til de evige haver, så det ville være fint med en rød trold der.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, skør er lige ordet, men nu ser det da lidt mere fremkommeligt ud.
   Silkehalerne var kun på en lille mellemlanding. De har tidligere spist af ligusterbærrene, men ikke denne gang. Det var bare en høflighedsvisit:-) Det er længe siden vi har set halemejserne og dem savner jeg lidt. Du må hilse fra mig.
   Jeg kan ikke lige huske navnet, men kan det passe den hedde Diane? Den springer lidt senere end den gule Pallida, men holder så også det længere i den anden ende - ind i marts faktisk. Håber jeg kan finde et navn til dig!

   Mange hilsner fra Ulla

   Slet
 5. Ja januar har ikke været specielt god, så den korte februar må godt blive bedre.
  Silkehaler ser vi ikke her, I er heldig. Hamamelis/Troldnød har jeg ikke her, så ingen blomster udover en enkelt blomst på kejserbusken. Men mon ikke jeg finder en troldnød.
  Til gengæld er mine vintergækker længere fremme end dine.
  Knus fra Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, og den korte februar er faktisk også så lang den nu kan blive i år, men forhåbentlig uden oversvømmelser! Jeg er sikker på du nok skal få skruet en troldnød ned et sted på grunden. Der er vel stadig plads foran huset, og ellers fylder de jo ikke alverden. Vintergækkerne er endelig i dag begyndt at vise lidt blomsterknopper, men nu fik vi også lige 2 pæne dage i rap.

   Knus fra Ulla

   Slet
 6. Smukke billeder af din have igennem den foranderlige januar måned. Dine billeder viser også tydeligt, hvad det er, der gør troldnød til sådan en speciel og fantastisk vinterbusk.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Marie! Ja, troldnød er jeg meget forelsket i, og så er det dejligt de står lige udenfor vinduet, så jeg har glæde af dem netop nu. Sjovt også at de ruller blomsterne sammen i kulde og ruller ud igen når solen kommer frem.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 7. Hej Ulla!
  Det är varierande väder i januari. Dina bilder är så fina och påminner mera om vår än om vinter. Sidensvansar gillar jag, har inte sett dem i år och nu tror jag det är försent. Skulle räkna fåglar i helgen, de kom bara första dagen och sedan var de borta. Ljuvligt med snödroppar som tittar fram och en primula i blom. Dina Trollhassel är mycket dekorativa, färgen på blommorna livar upp.
  Hälsningar Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, meget varierende, og efter danske forhold har vi haft temmelig meget vinter:-)
   Fuglene er det bedste i haven lige nu, og silkehaler altid så fine! Nu begynder det at ligne forår, men lad os nu se hvad februar bringer. Vinteren er jo ikke forbi endnu.

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet
 8. Flotte billeder af alt det varierede og til tider barske vintervejr vi har haft i år. For min skyld må det snart blive lidt forårsagtig. Jeg bliver altså nødt til at finde plads til troldnød i min have. De lyser så flot op i denne årstid.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, troldnød fortryder du ikke! Den vokser så langsomt at den næsten skal stå i et bed, og gerne i kanten hvor man ser den. Også flotte høstfarver!
   Det har været en blandet affære i januar, og nu begynder jeg også at tænke forår...:-)

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet
 9. Det er flotte billeder du har fanget af silkehaler og spurve. Jeg bemærker også pæretræet med de smukke, krogede grene.
  Det er ikke rart, når haven gang på gang bliver oversvømmet. Men det er trods alt godt, at vandet forholdsvis hurtigt synker igen.
  Det ser festligt ud med de røde kornelgrene. Mon blomsterne også springer ud?

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, blomsterne er også sprunget herinde i varmen og det lugter da altid lidt af forår. Oversvømmelserne er jo heldigvis længst væk fra huset, og som du siger, forsvinder de hurtigt igen, men alligevel er jeg lidt bekymret for mine planter. Sidst blev de nye bed helt dækket af vand til trods for dets hævede niveau, og der stod din raketblomst også under vand. Sådan noget er jo bekymrende.
   Det er dejligt når man lige er på rette sted med et kamera, men det sker jo ikke så tit. Pæretræet er så fint med sine gamle grene - helt overgroet med lav.

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet