fredag den 5. januar 2024

Storm og stille

Det nye år fortsætter hvor det gamle slap med meget vanskellige vejrforhold.
   Her har vi kun fået et lille drys sne, men til gengæld masser af regn, og nu er det frostvejr så alle veje er glatte og og der er is på på vandet, som stadig ligger overalt. Det startede med et ordentligt blæsevejr mens regnen væltede ned, og så stod baghaven atter fuld af vand. Denne gang steg vandet op over det nye bed og jeg blev ærlig talt lidt bekymret for de mange planter jeg fik sat i efteråret.

2. januar gik jeg - med besvær - en tur gennem skoven. Det var dejligt at få rørt benene efter jul og nytår, men svært at komme frem på stierne som mange steder var helt oversvømmet.
Her på engen, hvor der går kvæg om sommeren, svømmede svaner og ænder rundt, og vandet stod langt ind i skoven, hvor der også hang tang i træerne fra oktobers oversvømmelser.Siden denne dag fik vi 35 mm regn og sne, så nu tror jeg ikke jeg skal i skoven lige foreløbig.

3. januar vågnede vi op til dette syn,og i nattens løb gik regnen over i sne, så 4. januar så der således ud.I dagens løb faldt vandstanden lidt, da nedbøren endelig stoppede,og i dag er der simpelthen is på hullet, så det ligner en lille skøjtebane. Fuglene holdt sig i skjul i det blæsende vejr, men i går kom de frem og var meget sultne. Stort set alt hvad der kunne krybe og kravle var forbi foderbrættet i dagens løb, og det var jo godt at se de små venner igen, lige fra gærdesmutten over alle slags mejser til spurve og spætter.
   Jeg vil slet ikke fortælle om alle de andre problemer rundt omkring i landet, for det er der sagt og skrevet nok om i alle andre medier. Man kan vel sige, at vi fik en hurtig lektion i vintervejr ovenpå juleferien:-)

Det er ved at være længe siden jeg var i haven, men jeg fik dog lige taget en runde inden sne og frost gjorde indtog, og der er såmænd masser af planter der sørger for farver i haven når ellers man kan få øje på dem.

Alunrod

og bispehue,bregner i forskellige stadier af forfaldog naturligvis alle de stedsegrønne buske.Have-interessen er usvækket, men der går nok en rum tid før jeg kan komme igang med spade og skovl, og i mellemtiden må jeg nyde de små vintergækker som er begyndt at røre på sig.


20 kommentarer:

 1. Hej Ulla
  Ja det minder meget om her, vi kan heller ikke rigtigt komme ud, vi har ikke noget at klage over, men det var rart at komme ud og gå en tur, jeg tør ikke, så Bent har alle lufteturene, han tør nemlig heller ikke lade mig komme ud. Det er til at blive frustreret af at gå herinde hele tiden. Vi har heldigvis fin sne at kigge på, så man kan da altid tage billeder og lave et indlæg. Til gengæld kan vi ikke se vintergækkerne, men fuglene kan vi glæde os over. Her er også is på søen.
  Hyg jer i varmen, tv og bøger kan man glæde sig over i denne tid.
  Knus fra Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er knageme også glat derude Lisbeth - for slet ikke at tale om koldt - så hyg du dig bare indendøre. Vi har nogle ture til gode når frosten løsner sit tag igen!
   Lige nu er det bare et spørgsmål om at holde liv i fuglene, for de giver altid god underholdning i haven.
   Vintergækkerne er fotograferet inden sneen kom, men det er da rart at vide at de er der, og vores oversvømmelse nåede lige at få et tyndt islag så det hænger nu og svæver i stauderne. Det hele er lidt mystisk.

   Knus fra Ulla

   Slet
 2. Huff, så mye regn og vann som er kommet hos deg, Ulla. Det er ikke godt å si hvordan det går med de siste planter du fikk gravd ned, men jeg håper på det beste. Du har masse vann, og jeg har masse snø. Begge deler ef vann, men bare i forskjellig form. Det er stadig - 21 grader her, men solen skinner og det er da noe. Det gjelder å se de lyspunktene som er! 🌞

  Hilsen Marit

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er et mærkeligt vejr overalt i Norden Marit, og vejret bliver ved med at slå rekorder. Her har vi også frost nu, men kun et par grader, og alt vandet har fået is på overfladen. Jeg skal prøve at finde nogle lyspunkter:-)

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet
 3. Ja det har været lidt af en gyser disse dage. Vi startede osse med masser af regn, så tøsne, dernæst frost og stadig sne. I går morges var det ud med sneskovlen, meen den sne der kom som tøsne var jo frosset sammen underst, så det var noget med at hakke sig igennem. Hovedvejen var grim, bivejene et mareridt, men det hele gik alligevel. Bortset fra al regnen, var det jo som en god snevinter dengang børnene var små. Vi er bare ude af træning.
  Det er faktisk vandet der er den store synder nu. Jeg håber for jer dine nye planter klarer sig, trods overvanding fra oven.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Gunvor - vi lever i håbet. Med hensyn til vejret er det jo helt rigtigt at vi bare er ude af form, for i gamle dage var der vintre! De forhold du fortæller om er stort set det samme der skete her, måske bare med mindre sne til os. Det hele er frosset til is, og det er ikke værd at beskæftige sig med...
   Håber du klarer dig når du skal ud på vejene!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 4. Det er en hård behandling, din stakkels have har fået i løbet af det seneste år. Det er vandmasserne, jeg især opfatter som ødelæggende. Frostgrader er derimod noget, der hører vinteren til. Du har heldigvis valgt beplantningen med stor omtanke, så det skulle ikke undre mig, om langt de fleste af dem kommer til at overleve.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er glad for din optimisme Marie, og håber bare du får ret.
   Når jeg sådan sidder ved vinduet og kigger ud føler jeg mig lidt restløs, fordi jeg ikke kan gøre noget, men tankerne kører på fuld tryk m.h.t. flere vandhuller eller ligefrem en 'voldgrav' langs hegnet - det ender dog nok bare med tanker:-)
   Denne gang er vandet flere dage om at forsvinde og det er nok ikke så godt for planterne.

   Hilsner og tak Fra Ulla

   Slet
 5. Tang i trærne og ender i engen høres feil ut. Været er vel det vi kaller innevær! Men ut å røre litt på seg er godt uansett, og godt å krype inn i lun varme etterpå.
  /Irene

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er så sandt som det er sagt: indevejr! Men luften er jo klar og kold, så hvis man kan holde sig på benene er en lille tur jo også godt. Vi er slet ikke vant til al denne nedbør, og jeg håber snart vandet kan få fred til at synke ned i jorden.

   Hilsner og mange tak fra Ulla

   Slet
 6. Vi fik en hel del sne under stormen, men jeg klager ikke når jeg ser dine billeder. Hellere hele haven dækket af sne end et lag is. Bliver lidt spændende at se hvornår vandet forsvinder med dagsfrost hver dag i en uge. Dejligt at se grønne planter og nye skud og ved, at haven klarer strabadserne.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeg tænkte nok du har fået så hatten passer af sne, men det ville også have været bedre end al denne regn, som vi har så rigeligt af i forvejen. I går var vandet i hullet sunket og islaget lå som en knust rude i bunden. Det ser mærkeligt ud...
   Heldigvis er der dele af haven som ligger over 'dagligt vande' og der skal det nok gå - og huset ligger øverst, hvilket vi virkelig sætter pris på:-) Vi må vente på tøvejr før vi kan se om planterne har klaret sig.

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet
 7. Forfaldet kan være smukt, hvilket dine bregne er et bevis på. Men også alle de andre farver, du har fanget, er jo med til at gøre en havetur spændende også om vinteren.
  Det må være en hård omgang for planterne at stå med rødderne i vand. Jeg håber, vandet er ved at trække sig tilbage. Vi har været heldige, da vi kun har fået et lille drys sne og ingen regn. Men blæsten er jeg ved at være træt af :-(

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Spændingen er bevaret Elna, for nu er den megen regn forvandlet til en is-skorpe overalt, og jeg håber bare de nye planter klarer sig igennem. Både vand og is er jo nok lidt belastende for det nyplantede.
   Der er heldigvis områder i haven som blot er blevet våde og dernæst har fået et lille drys på toppen, men blæsten må også være hård ved din have - og humøret! Vi er vist rendt ind i en rigtig vinter i år, og jeg synes det er længe siden januar var så kold. Måske slipper vi for snegle osv. senere på året?

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet
 8. Hej Ulla!
  Hos oss har det kommit i form av snö, lite ovant att ha köldgrader och att snön stannat kvar så länge. Vi hade riktigt kallt idag det var -24 grader, så jag håller mig inomhus. Det ser mer ut som vår hos dig i trädgården med allt som redan tittar fram. Hoppas det inte kommer mera regn nu, hos dig.
  Hälsningar Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er en voldsom kulde du er ramt af, og jeg forstår du bliver inde i varmen! Her er det også frostvejr, men ikke to-cifret heldigvis. Inden frosten kom, så det hele ret forårs-agtigt ud og det var der jeg tog billeder af planterne. Håber de klarer sig igennem is og vand, for nu må vi bare vente. - Og regn har vi bestemt ikke brug mere af:-)

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet
 9. Det er rart hvor avhengig vi er av været både hva vi har planer om og for å få til ting rundt oss. Vinterens planer kan bare bli borte om vi får en dårlig vår.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, vi opdager nu hvor meget vi er afhængige af vejret, det er så sandt og vejret indretter sig ikke efter vores planer! Det er længe siden vi har haft rigtig vinter her og man bliver faktisk lidt utålmodig når man ikke kan komme i haven, men det er du vel vant til i Norge. Våren glæder vi os alle til og den skal nok blive god - ja, jeg er optimist!

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet
 10. Your walk looks quite idyllic and I am glad that the birds are doing well. It’s amazing that you have Snowdrops already (such gorgeous little flowers) - but perhaps not early where you live.

  SvarSlet
  Svar
  1. Nice to welcome you here for a comment. I have read your comments to Marit for several years and enjoy your humorous touch.
   Usually the snowdrops come as a surprise when I suddenly discovers them ready to flower, but maybe I have been a little more observant this year - or maybe the new climate simply change their way of living and speed them along. I don't know - but I am glad they are here. The birds plays a most central role i the garden, and we have a great variety here and follow their life all year round.

   Greetings from Ulla

   Slet