torsdag den 25. april 2024

Det forsømte forår

En lidt bitter titel i dag, og det er fordi det skal handle om kolonihaven, som virkelig ikke har været meget på programmet i dette forår. Lysten til denne lille have har svigtet i disse år hvor rådyr har overtaget haven som deres egen (uden at spørge mig), og den megen regn har heller ikke gjort forholdene bedre, men nu er vi i gang!Jeg har været ved at sætte haven til salg flere gange i vinter, men besluttede så at give den en chance med et højt hegn af rionet rundt om køkkenhaven.
   Det gamle lave hegn blev taget ned og de rådne stolper taget op, og nu er John i gang med at sætte nogle lange spyd i jorden som kan holde det nye hegn på plads. For at få spydene til at stå nogenlunde stabilt i den våde jord, graver han først jorden op, og jeg fylder stabilgrus i hullerne og stamper dem før vi banker spydene i. Fordelen er at de nye stolper ikke skal komme i kontakt med jord, men det er et kæmpe arbejde, og foreløbig kan man næsten ikke se hvad vi går og laver.
   Det var ikke nemt at få æbletræer og vinranker viklet ud af det gamle rionet, så vi har måttet beskære voldsomt. Til gengæld bliver der mere plads til en ny 'etage' af grene på det højere hegn og vi håber på at rådyrene ikke vil kunne nå de øverste etager. Det gamle hegn har jeg sat op langs den tynde hæk ind mod naboen - så gør det måske lidt nytte der.
Næsten alle buske er nu hegnet ind mod rådyr og den fine japanske ahorn har også fået en lille beskyttelse mod fejende rådyr, men der er ikke meget tilbage af den.


Det jeg glæder mig over i dette forsømte forår er dels at vi nu endelig er i gang - trods kulden - dels at den pilebladede pære har blomstret så skønt sammen med tulipanerne i buret, og nu er der asparges på vej imellem tulipanerne! Også paradisæbletræet står fuldt af knopper og lover endnu en fin blomstring.
Det er et stort arbejde at dyrke køkkenhave, og i år vil jeg have udbyttet for mig selv. Med det nye hegn bliver der kun to åbninger ind til urterne, og i dem sætter vi låger så det runde areal bliver helt lukket for rådyrene.
   Jeg er ikke den eneste i kolonihaveforeningen der er træt af dyrene, så vi arbejder stadig på at få hele foreningen lukket af mod resten af byen, men det vil nok tage sin tid at komme rundt, og jeg kan ikke vente længere.


21 kommentarer:

 1. Jeg forstår deg så veldig godt, Ulla! Disse rådyrene er en pest og en plage. Det er så en blir helt oppgitt, og jeg skal snart ta bilder av hekkene mine her som et skrekkens eksempel på hvor mye skade de kan gjøre. Rionettet, er det et sånt til å fylle stein i? Hvor høyt blir det? Ja, mot rådyr må en prøve alt!
  Jeg håper at dere lykkes!

  Hilsen Marit

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeg ved du forstår Marit - og tak for det!
   Rionet kalder vi det man bruger som armerings-net når man støber i beton - og det kan jo også bruges til at fylde sten i - men det kan fås i flere tykkelser, og vi bruger det allertyndeste på 4 mm, for det er let at arbejde med. Man kan klippe det over med en boltsaks, hvilket er en fordel i kolonien hvor der ikke er elektricitet. Jeg tror det bliver omkring 1,80 m i højden, for det behøver jo ikke gå helt ned til jorden, og der vil vokse planter på det.

   Mange tak og hilsner fra Ulla

   Slet
 2. Hej Ulla!
  Det är pest och pina att få sina växter uppätna, det är ju ingen mening med att odla om man inte får smaka på det man odlat. Hoppas ni kommer till rätta med rådjuren. Jag blir så ledsen då jag hittar några knoppar eller växter uppätna, det måste vara värre att få hela odlingen uppäten.
  Hoppas att ni klarar av att ha dem utanför odlingen nu.
  Hälsningar Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej, det er nemlig det der er problemet! Det er meningsløst at plante, så, rense, vande og gøde når der ikke kommer noget ud af det, og man bliver så trist til sidst... Du skal have mange tak Marika - jeg ved du kender følelsen.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 3. Hvor er det synd med jeres kolonihave, de dumme rådyr. Jeg håber, det lykkes at holde dem ude, så I stadig kan få grønsager, jeg ved jo, hvor meget det betyder for dig. Rådyrene må finde andre græsgange. Det er hårdt arbejde for jer at lave hegn udenom, jeg håber, det er forsøget værd. Den pilebladede pære ser fin ud. Sådan en har jeg ikke plads til mere, vi valgte jo at klippe vores, det var et stort arbejde at holde den, men jeg synes, den bliver for vild, hvis man ikke gør det.
  God arbejdslyst - her regner det igen igen.
  Knus fra Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi er meget tæt på at runde de 100 mm i denne måned, og bare det at få mulighed for at slå græsset er en vanskellig proces, så vi er helt parate til rigtigt forår. På den anden side giver det kolde vejr mulighed for at få lavet denne nye indhegning omkring køkkenhaven, for jorden er alligevel al for kold til at så i - men det er vel også den eneste fordel jeg kan få øje på:-) Vi trænger til mildt vejr og lidt optimisme nu, og de sk... rådyr skal bare holde sig væk!
   Jeg håber virkelig vi får en ordentlig køkkenhave i år!
   Vores pilebladede pære bliver klippet forneden men kan stadig vokse i højden. Jeg vil kunne gå under den uden at få grene i øjnene.

   Mange tak - og knus fra Ulla
   PS. Jeg har nedkroget en gren af den røde kornel til dig.

   Slet
 4. Det har været træls med det kolde og våde vejr. Jeg har aldrig været så sent ude i min lille køkkenhave. Nu kan vi håbe at det lovede vejrskift kommer. Ærgerligt med alt det arbejde (og udgifter!) med at hegne haven ind, men de rådyr forsvinder ikke af sig selv. At du kan nyde dine tulipaner er beviset at indhegning virker! :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeg tænker også på prisen på disse grønsager Sydney... Og det er jo rent til grin. Men når man nu synes det er sjovt - og smager godt. Ja, kort sagt det er jo min store hobby at dyrke haven, og skal de møgdyr altså holdes ude!
   Og du har ret: indhegning virker! Det er tulipanerne et levende bevis på.

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet
 5. Det er veldig trist når rådyr ødelegger, og jeg har gjerde rundt hele hagen fordi rådyr ødelegger så mye.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, og det er det eneste der virker, men det er også et stort arbejde. Din grund er vist rigtig stor, Martin, så det har ikke været hverken nemt eller billigt at hegne det hele. Nu håber jeg i det mindste at få køkkenurterne i fred.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 6. Dina känslor för kolonilotten under vintern liknar de jag hade för trädgården under förra året och jag kan helt och fullt förstå dem. En trädgård/lott ska skänka glädje, inte ångest över vad som ska hända när man inte är där. För att inte tala som hur mycket arbete man lägger ner utan att kunna njuta av det. Jag hoppas så att era ansträngningar lönar sig och att ni slipper framtida besök.

  Allt gott! Ulrika

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak Ulrika! Ja, du fik jo hegnet din have ind sidste år og det må være en glæde nu at kunne nyde foråret uden angst for hvilke skader dyrene laver når du ikke er i haven. Det er et arbejde der bare skal gøres, hvis man vil have glæde af sin have - og resultater af alt ens arbejde.
   Du skal have tak for din kommentar!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 7. Gid en vis mand havde de vandaler. Jeg kan godt huske da et af dem havde fundet et skjult hul ind i vores have. Det er utroligt hvor meget bare et kræ kan ødelægge i løbet af en nat eller et par nætter.
  De burde ikke kunne springe over 180, så forhåbentlig hjælper jeres nye hegn.
  Her har det regnet hele eftermiddagen.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja! Gid han havde...
   Og her rundede vi de 100 mm i går, så det må vist også være nok nu:-)
   Havebrug er blevet en udfordrende diciplin, men som en af mine gamle venner engang sagde: Vi helmer ikke før vi gi'r op!

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet
 8. Jeg kan godt forstå, at du var ved at opgive kolonihaven i vinter, men jeg synes, det var godt, du ikke satte den til salg. Jeg ved jo, at I godt kan lide at være derude, og I har det lille fine hus, I kan opholde jer i, hvis vejret driller, eller I trænger til en lille lur. Og så er der jo ikke noget så godt som hjemmedyrkede grøntsager. Det må være et stort arbejde, at sætte hegnet op, men som du beskriver det, må det være effektivt. Hvis sidste års tørkesommer bliver afløst af en vådere sommer, må der kunne blive et godt udbytte i kolonihaven.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, hvis blot vi skærme køkkenhaven effektivt skulle der være grobund for lidt avl nu hvor naboerne også har tyndet ud i alle de træer der skyggede i vores have, og det er jo sjovt at dyrke sine egne grønsager! Jeg er glad for haven, men bliver så trist hver gang der er øvet hærværk mod buske og andre planter.
   Vi knokler på, for nu skal der snart noget i jorden. Håber vi når det hele i dette forsinkede og forsømte forår:-)

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet
 9. Hm. Ikke så moro å dyrke når rådyrene tar alt. Men vakker frukt- og tulipanblomstring. Lykke til med ny innsats. God helg!
  /Irene

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak Irene - og en god ny uge til dig!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 10. Held og lykke med det nye tiltag. Det er kreperligt, at I ikke allesammen kan blive enige om at sikre hele området først som sidst. En kolonihave forbinder man jo med hjemmelavede grøntsager og kaffe på bænken. Sådan bliver det uden tvivl igen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er bange for vi begge har en lidt gammeldags opfattelse af kolonihaver Marie... Nu om dage vil folk have komfort i liggestolen, og helst ikke for meget arbejde med urterne, men vi er da nogle stykker der presser på for at få sikret haverne:-)

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet
 11. Ja, motivasjonen kommer og går litt når våren er kald og naturen motarbeider en. Håper rådyrene holder seg unna framover. Ha en fin uke, hilsen Ingeborg

  SvarSlet