fredag den 19. april 2024

Regnvejr i april

I vejrudsigten får vi jævnligt at vide, at foråret er varmere end normalt, men jeg synes ikke vi har mærket noget til den varme her hvor vi bor. I dag blæser det igen fra øst og vi kan ikke presse termometret op over 5 grader, så det føles faktisk temmelig koldt - og så regner det også. Vi er over de 80 mm i denne måned allerede, men selv på en kold og våd dag kan der laves lidt i haven.

Her hvor den visne busk stod har jeg sat en hvid kornel, som har stået i venteposition i en krukke, så nu er her to korneller. Den forreste er den nye med de dejligt røde grene, og i baggrunden står en anden som får gulgrønne blade. Lige nu er jo begge meget lysegrønne:-) Der er stadig fuld gang i primula og nu er kæmpestenbræk med i blomstringen på den pink side.


I skyggebedet er der små mørkerøde blade på hasselbusken, og i jordhøjde myldrer det frem med alverdens urter - både det planlagte og mere spontane indslag, men jeg nyder det hele lige nu. I forgrunden ses bispehue i fuld blomst og med nye lyse blade, så det lykkedes altså at få klippet det gamle væk uden at ødelægge blomstringen.

I dette bed har jeg brugt mange timer på at reducere mængden af guldnælder og her er plantet nye bispehuer og dagliljer i nogle af de huller der opstod.I det nyeste bed er der liv i det meste, men jeg venter stadig på livtegn i et par græsser og de dyrt indkøbte Amsonia, men de kommer forhåbentlig når vi får lidt mere varme.Jeg er så glad for at have fået den egebladede Hortensia hjem fra kolonien, for i år er den fuld af friske skud, og ingen rådyr har ædt af knopperne.Her har jeg også netop plantet 6 dagliljer - Sammy Russel - som jeg så i Bangsbo Have i Frederikshavn sidste sommer, og synes var så fine. De er ret mørke i farven - en skøn rustrød blomst med gul midte.I udkanten af haven er den gamle syrenbusk fuld af grønne blade både oppe og nede, og i toppen af mange blomsterknopper, mens mirabellen til venstre er færdig for i år.19 kommentarer:

 1. Det er jo nesten utrolig alt det regnet du får, Ulla! 80 mm er jo vilt mye. Her har det kommet 33 mm. Her snødde det i noen minutter i dag, men likevel ble det 8 grader. Det må være en grønn vinter du har fått nå, men når varmen en gang kommer vil det bli veldig frodig hos deg. Sammy Russel har jeg også, og den er fin ja. Den er ganske mørk i fargen.

  Hilsen Marit

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, er det ikke utroligt det kan blive ved og ved. I dag siger regnmåleren 85 mm.
   Vi er jo kommet sent i gang her på grund af al regnen, så måske er det godt det ikke blev varmt med det samme. Det er svært nok at følge med i kulden:-)
   Jeg har købt 8 stks. Sammy Russel, så det skal nok blive godt om et par år, og jeg glæder mig!

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet
 2. Den lysegrønne tiden er så vakker! Daglilje Sammy Russel har jeg selv flere steder. En takknemlig sort. Det er kaldt her også, men vi er inne i en tørr periode.
  /Irene

  SvarSlet
  Svar
  1. Den lysegrønne tid er som balsam for øjnene - og hele kroppen:-) Jeg er helt lykkelig når jeg ser mig omkring. Her har vi fået enormt meget vand siden oktober sidste år, og det måtte gerne snart holde en pause! Jeg glæder mig til de nye dagliljer kan jeg sige dig!

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet
 3. Ja det er godt nok koldt, jeg gik tur med vinterfrakken på og frøs alligevel. Ikke desto mindre sker der alligevel noget i vores haver, man forstår det ikke. Jeg kan godt forstå, at du er glad for den egebladede, og at rådyrene ikke rigtigt kan nå dem længere. Det er en flot plante. Jeg fik jo græsser med hjem fra Hortofilia, de stod med de visne strå til for nylig, så klippede jeg dem, derefter varede det ikke længe inden det friske græs viste sig, så hvis du ikke har gjort det, er det måske et forsøg værd. Du må meget gerne lave en stikling til mig af din røde cornel. Det er vist nu, det skal være. Mon ikke vi ses til sommer :)
  Knus fra Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er sandelig koldt, og man skal gå eller arbejde sig varm derude, men planterne reagerer nok mere på daglængde end varme. Den egebladede sætter måske endda blomster i år, hvor den har fået lov at være i fred, og det glæder jeg mig til at se.
   Alle mine græsser er klippet ned for længst, nogle endda i februar, hvor de allerede var på vej med grønne blade. De to sidste er nye fra efteråret og er præriegræsser, så måske er der håb endnu selvom de har stået under vand flere gange i vinter.
   Den røde kornel har jeg trukket op af gruset på en parkeringsplads for år tilbage. De har det med at lægge sig ned og slå rod. Jeg kan jo forsøge med en sten på en af grenene, nu mens der er bar jord omkring den:-)
   Det kunne jo være det var jeres tur til at kigge ind til os?

   Knus fra Ulla

   Slet
  2. Ja du har ret, vi vil også gerne, men vores tur til Sjælland går nordpå til Rungsted. I øvrigt næste lørdag. Vi vil stadig gerne en tur til Peter Hansens have, desværre tror jeg ikke, det bliver til noget i år heller.
   Knus

   Slet
 4. Ja, koldt er det unægteligt, men alligevel vælter alt muligt heldigvis op af jorden. Snart kan du ikke længere se bar jord. Den røde bispehue er så fin. Min står for skjult og kan ikke rigtig nydes. Du skal ikke begynde at være nervøs for dine amsonia allerede nu. Min erfaring er i hvert fald, at de blandt de sidste stauder til at skyde.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var godt at vide Marie! Jeg har jo haft så meget vand i haven at man godt kan blive nervøs for nye vækster man endnu ikke kender. Jeg vil jo rigtig gerne se Amsonia folde sig ud i dette første år!
   Bispehue er ikke så gammel i haven, men den har slået så fint an at jeg nu forsøger med en ny sort (Amber Queen). Den står ganske fint under den røde hassel hvor de klæder hinanden i de rødlige toner. Engang imellem kan man jo være heldig:-)

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet
 5. Hej Ulla!
  Det ser riktigt friskt och fint ut, grönt och frodigt. Jag har en ny Hortensia Limelight som är helt uppäten, trodde inte att jag hade någon fara med rådjur men uppenbarligen smyger det någon omkring i trädgården. Det är lite konstigt för det står två till i närheten som inte är rörda. Vi har också kallt, idag var det 0 grader då jag gick upp. Det är soligt och fint, så jag hoppas att solen kan värma lite.
  Ha en trevlig helg /Hälsningar Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Marika - og i lige måde! Det kan være svært at finde ud af hvad rådyr foretrækker, og i virkeligheden er de nok indrettet med forskellig smag - ligsom mennesker:-) Håber du kan redde din Hortensia - og håber vi snart kan få lidt varme og en hyggelig kop kaffe i haven!

   Mange hilsner fra Ulla

   Slet
 6. Her er det også koldt, og man skal have det varme tøj på. Havemøblerne bliver ikke ret meget brugt, men de står parat og venter på lunere vinde.
  Det ser så smukt ud i dine bede. Farverne er så varierede, og jorden er allerede næsten dækket af planter. Dagliljer er så smukke om foråret, når de står med de lange lysegrønne blade. Det bliver også smukt til sommer, når de 6 rustrøde dagliljer kommer i blomst.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er hele Norden der lever op til sit navn i denne tid, og jeg fatter ikke foråret skulle være varmere end det plejer... Havemøblerne står ganske rigtigt og keder sig, og vi sidder kun ned når vi snører vinterstøvlerne:-)
   Mange tak Elna! Jeg synes selv det er en fornøjelse med variationen i løvet netop nu, og den jord som ikke er dækket af det planlagte bliver hurtigt dækket af vorterod og skvalderkål, men pyt! Lige nu er al plantevækst (næsten) velkommen. Jeg glæder mig over dagliljer, som er noget af det første i haven hvert år. De lysegrønne blade er en fornøjelse hele foråret og blomsterne er også dejlige. Vi har vel efterhånden 5-6 forskellige og de trives alle vegne og selv den værste tørke, så de er blevet en del af havens faste stab.

   Mange hilsner fra Ulla

   Slet
 7. Veldig ustadig og kaldt vær her også. Kornell er fint. Jeg har akkurat fjernet en Sibirkornell, men har en avlegger som jeg skal sette et mer egnet sted. Ha en fortsatt fin helg, hilsen Ingeborg

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak Ingeborg! Ja, der findes mange korneller og det er gode robuste buske, som har noget at byde på året rundt. Du finder nok et godt sted til din!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 8. Jeg forstår heller ikke de siger det er varmere. Godtnok var der kortvarig lune dage for et stykke tid siden. Men ellers har det da været rævekoldt. Regn har vi osse fået så rigeligt af. Nu ligger vi højt, så oversvømmelser har vi stort set ikke haft i haven. Kun ude på markerne.
  Dine bede ser så flotte nyrensede ud. Mine er totalt lukkede af erentis og vintergækkeblade, med div. andre løg og stauder tittende op. Temmelig kaotisk. Men så kan jeg tillade mig at vente lidt med at luge, bortset fra det jeg kan nå fra kanterne.
  Det er en superflot himmel du har fanget til din "top"
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeg husker svagt en enkelt dag hvor vi fik kaffen i læsiden, men det er vist længe siden:-)
   Her er også nok af afblomstrede vintergækker og masser af vorterod - plus det mere unævnelige - i bedene men det får være, og noget af det forsvinden jo af sig selv. Jeg går ikke så meget op i om det er ukrudt eller plantet af mig, bare der er en vis balance... Kulden lægger en slags dæmper på vækstkraften, og det er måske meget godt, når man i forvejen synes man er bagefter med det meste.
   Ja, det skiftende vejr giver flotte himle af og til!

   Mange hilsner og tak fra Ulla

   Slet
 9. ja, det er utroligt hvor meget vand vi har fået indtil nu, jorden er godt mættet og kan snart ikke optage mere vand. Så jeg håber snart at der vil komme nogle lange perioder med varme og ingen regn..

  SvarSlet
  Svar
  1. Det kan vi nemt blive enige om, og måske er der håb forude her fra lørdag?

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet