onsdag den 15. maj 2024

Fremskridt

Nu er det 3 uger siden vi for alvor gik i gang med at sikre køkkenhaven i kolonien mod rådyr, så nu nærmer vi os et tidspunkt hvor vi kan begynde at putte frø og planter i jorden.Da alle rionet var sat fast, konstruerede John to interimistiske låger af de gamle smalle stykker net, som sagtens kan bruges foreløbig, og det betyder at vi fra nu af har hele den runde køkkenhave for os selv.
   - Så var det tid til at grave og løsne jorden, som vi har travet rundt på i et par uger. Samtidig får vi selvfølgelig også fjernet alt ukrudt. Vi har gravet i flere dag nu og undervejs har jeg allerede sået og plantet sommerblomster i den yderste del af cirklen. Tagetes og morgenfruer i den ene halvdel, fingerbøl og valmuer i den anden.

I midten af køkkenhaven står der krydderurter, men jeg har flyttet lavendel-hækken rundt om urterne til et par murerbaljer på hver side af lågen, da de ikke rigtigt trivedes blandt merian og timian. I baljerne stod to laurbærbuske som rådyrene gnavede af til de lignede fastelavsris, men rådyr gider ikke æde lavendel, så nu får de en chance her ude i den stadig åbne have, og vi flankerer indgangen til haven med dejlig duft.Og for at det hele ikke skal handle om knokleri og værkende lemmer, må jeg hellere fortælle at asparges-sæsonen er i gang og vi nyder de store saftige stængler til de fleste måltider. Det er jo noget vi glæder os til hvert år, og her bliver man aldrig skuffet.


Man skal også huske at holde pause ind imellem, men de ældgamle plastikstole, som har holdt i 30 år er efterhånden ved at bryde sammen under os, så vi har ofret nogle nye (billige) stole på os selv, og synes nu vores pauser er blevet meget mageligere - og måske også lidt længere:-)


20 kommentarer:

 1. Det er godt å lese om deres fremskritt i kolonihagen, Ulla. Det beviser at ved felles innsats så går det an å bekjempe rådyrene slik at de mister sin tilgang til deilig mat. Lavendel er det visst få dyr som liker. Det er godt at det finnes noen planter som rådyrene ikke liker! Flotte nye stoler :)

  Hilsen Marit

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, som jeg plejer at sige: Ved fælles hjælp vi målet når, om ikke nu så næste år! - Men faktisk er vi ret effektive John og jeg, når vi først går i gang:-) Det giver tilfredshed at se fremskridt dag for dag, og så kan vi snart få tid til resten af haven, som er lidt forsømt.
   Jeg har efterhånden fundet en samling stauder som rådyr ikke kan lide. Det kniber mere med at finde buske vi kan have i fred.

   Mange tak Marit!
   Hilsner fra Ulla

   Slet
 2. Hej Ulla!
  Ett jättestort jobb men nu är det klart för att stoppa rådjuren. Det blev snyggt, har alltid gillat er fina runda köksträdgård. Skönt att få sitta ner en stund och njuta.
  Det soliga vädret fortsätter, så härligt.
  Hälsningar Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak Marika! Ja, nu glæder jeg mig til at få nogle planter i jorden snart, og håber på en fin køkkenhave i år. Det er en stor lettelse at forberedelserne er ved at være færdige.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 3. Mycket effektivt... nu kommer rådjuren bara att kunna titta utifrån :-))
  Jag har också massor av ringblommor och vallmo i min trädgård... Jag gillar dem verkligen... nu blommar rhodedendron i alla våra trädgårdar, det ser underbart ut.
  En glad hälsning går till dig från Viola.

  SvarSlet
  Svar
  1. Man er sandelig også nødt til at være effektiv, når det gælder om at holde rådyr ude af haven - og dele af af haven. De giver ikke op hvis der er bare det mindste lille hul at klemme sig igennem - men det bliver dejligt at få grønsagerne for sig selv i år!
   Blomster må vi have, og nu kan vi have dem for os selv i køkkenhaven.
   Tak for din glade hilsen Viola!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 4. Ha nu kommer rådyrene til at finde andre spisesteder. Uhmm asparges tid. Vi har osse men ikke de mængder du viser. Det må være lidt ældre planter?
  Har du sået fingerbøl? Jeg fik et chok forleden da jeg så en reklame fra Thyme planteskole. 199 kr for en, èn fingerbøl. Den blev kaldt for insektplante, nok derfor prisen. Der er nogen der scorer kassen ved det insektplante mærke. Jeg har haft set det før, de koster dobbelt så meget som "alm." stauder.
  Siddepladser er lige så vigtige i haven som planterne.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja netop: ha! Sådan tænker jeg også nu hvor vi er igennem det store hegnsprojekt. Tror vores asparges er 7-8 år gamle.
   Jeg har engang købt et brev fingerbøl (de er verdens mindste frø) og deraf kommer alle dem jeg nu har i begge haver. De spreder efterhånden sig selv med kompost og planter der flyttes rundt, men jeg drysser også frø ud når de modner, eller jeg flytter de små bladplanter hen hvor der er plads. I køkkenhaven har jeg plantet af disse selvsåninger og sået valmuer ind imellem.
   En enkelt var en staude-fingerbøl fra Lisbeth, men jeg er ikke mere helt klar over hvor den befinder sig. Mon ikke det er en staude du har set til den pris? Der er jo lavet nogle prægtige sorter de senere år...
   Siddepladser er meget vigtige, og nu kan vi sidde ret behageligt!

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet
 5. Hej Ulla
  Det ser godt ud med de asparges, godt I kan mæske jer med dem ovenpå alle anstrengelserne. Ja det er bestemt vigtigt med siddepladser, hvis de er for gode er det svært at rejse sig igen, men en pause skal vi have. Især jer som knokler så meget. Her er ingen læ, så der er ikke meget mulighed for at sidde ude. Jeg håber, at I med det store arbejde får fred for rådyrene.
  Knus fra Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Asparges er en luksus her på denne tid, men også ret overvældende. De vokser så hurtigt at vi forærer til højre og venstre, for de skal nydes nu hvor de er friske.
   Vi er ømme overalt så de nye stole bliver værdsat i pauserne. Da vi startede for 3 uger siden sejlede stolperne rundt i den våde jord, og nu hvor vi graver er det hele blevet til beton i mellemtiden. Til gengæld er vi sluppet af med dyrene inde i køkkenhaven - bortset fra en kat som tror vi har lavet en kæmpestor kattebakke til den:-)

   Knus og mange tak fra Ulla

   Slet
 6. Mycket jobb men oj så fint det ser ut! Härligt att äntligen kunna så fröer och så lyxigt med egenodlad sparris. Vet hur svårt det är när det finns så mycket att göra men det är klart att man måste unna sig en paus eller två...

  Allt gott! Ulrika

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak Ulrika! Ja, det er en arbejdsom tid, men også en skøn tid hvor der sker så meget. Vi er i kolonien næsten hver dag og slider sammen, men holder også nogle gode pauser med kaffe og madpakker:-)

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 7. Det er virkeligt et stort stykke arbejde, I har udført. Dyrt må det også være med alt det rionet. Jeg håber for jer, at der kommer regn, så frøene spirer og kommer godt fra start.
  Efter 30 år er det jer vel undt med nye havestole. Når man ikke længere er på arbejdsmarkedet, bestemmer man heldigvis selv pausernes længde.
  God pinse!

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Elna! Ja, vi føler os godt slidt efterhånden, men også meget tilfredse med egen indsats, og de nye stole er en gevinst i pauserne. Tænker ikke plastikstolene var ment til at holde i alle de år, så man må jo være tilfreds:-)
   Vi køber det tynde rionet (4 mm) som er nemt at flytte rundt på og koster 120 kr./stk. - så det er vel ok. Ydermere kan det klippes med en boltsaks, hvilket er fint når der ikke er el i kolonien.
   Du har jo ret, men det viser sig ofte at man er sin egen værste arbejdsgiver...

   Tak i lige måde!
   Hilsner fra Ulla

   Slet
 8. Tillykke! Et stort stykke arbejde men det ser rigtig godt ud. Nu kan I beholde jeres blomster og afgrøder for jer selv. Dejligt at kunne holde pauser i gode stole! (Vi har for øvrigt stadig vores 30 år gamle plastikstole!!)

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak Sydney! Ja, det er målet at få vores køkkenhave i fred, og pauserne er der virkelig brug for efter alt dette gravearbejde i stenhård jord!
   Tænker ikke disse billige stole var ment til at holde så længe:-) Tror de kostede 25 kr. dengang, så det har været en lidt for god forretning - for os kunder.

   Hilsner og god pinse!
   Ulla

   Slet
 9. Nu kan I begynde at se frem til at høste frugterne af al jeres hårde slid. Det må være en god fornemmelse at være sikker på, at dyrene ikke kan nå ind til jeres afgrøder. Vi er lidt usikre på, hvad vi gør i køkkenhaven. Vi ved udmærket, at rådyrene nærmest kan lugte de nye afgrøder, men det er også så besværligt at etablere et elhegn, men det virker jo, det ved vi.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det føles som en milepæl, og nu venter vi bare på lidt vand fra oven før vi kan plante ud og så. Det bliver en fornøjelse. Elhegn er jo smart mod rådyr, men måske ikke under vores snævre forhold, og navnlig ikke uden elektricitet:-)

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet
 10. det ser sgu' godt ud, John har været flittig ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Taaak! - Den forstod jeg godt Tim:-)

   Hilsner fra Ulla

   Slet