fredag den 10. maj 2024

Overflod

Selv i en forholdsvis ung have kan man føle sig omgivet af overflod, som her i maj hvor alle frugttræer blomstrer. Fra min stue har jeg udsigt til 6 æbletræer i denne tid, og de blomstrer allesammen nu. 3 af træerne stod her i haven da vi overtog den, og det er almindelige æbletræer som giver fine æbler, de 3 andre er paradisæbler som vi selv har plantet.
   Jeg elsker dem allesammen, og navnlig i maj!

Professor Sprenger er et bredtvoksende dejligt paradisæbletræ som senere får små orange æbler.Freja her i forgrunden er flerstammet og mest valgt på grund af de mahognifarvede blade, og Rød Ananas herunder giver tidlige gule æbler med røde kinder - i de gode år - men har været skrantende længe. I år giver den gas med blomsterne.
Filippa herover er et dejligt robust æbletræ, som giver fine store æbler og har overlevet mine kraftige beskæringer med overlegen ro. Jeg er ved at omdanne det til et højt luftigt træ i stedet for det lille træ vi overtog i nærmest knudebeskåret stil.
   Herunder et sent men ukendt æbletræ som giver saftige mørkerøde æbler.


Endelig er der Golden Henry som også blomstrer overdådigt nu på sine himmelstræbende grene. Et slankt hurtigvoksende paradisæbletræ som senere får masser af gule æbler. Nu hvor det er helt udsprunget er grenene dækket af hvide af blomster, men jeg holder så meget af det tidlige udspring hvor de lyserøde knopper kan ses endnu.


Vi har haft lune dage med ret rolige vindforhold, og det har været dejligt at være i haven. Mange stauder strækker sig i højden og lægger an til blomstring, som f.eks. storkonval, vortemælk, knopurt og akeleje, men den allerførste er altid den gule gemserod, som hvert år stikker næsen frem midt i en Hosta.


Også bladplanterne er med nu, og her gode kombinationer, som den røde hassel sammen med bispehue - og bronzeblad på den anden side, som endelig er ved at folde sig ud.De sene tulipaner i det nye græsbed skal nydes. Jeg tror i øvrigt nok jeg fået blandet nogle navne sammen. Denne hvide er nok Spring Green, og ikke Greenland som jeg troede, men til efteråret vil jeg sætte nogle elegante Greenland, som både har hvidt, grønt og lyserødt i blomsten. De vil også klæde de mørke Ronaldo og Queen of Night.Jeg nyder at haven derhjemme er nogenlunde selvkørende i denne tid hvor kolonihaven er midt i en opgradering og trækker tænder ud:-) Dejligt at vende hjem til alle de blomstrende æbletræer!12 kommentarer:

 1. Hej Ulla!
  Om det är något jag ångrar så är det att jag inte har ett enda äppelträd i trädgården. De är så vackra när de blommar. Det ser helt fantastiskt ut med alla blommor, ett riktigt överflöd. Tulpanerna är fortsatt i knopp hos mig, har en stor förväntan på att blomningen blir fin i år. Soligt och fint idag men inte jätte varmt.
  Trevlig helg /Hälsningar Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er aldrig for sent at plante et æbletræ, så det skal du bare gøre! Paradisæblerne er ret små træer som ikke fylder alverden og fuglene er så glade for de små æbler. Dejligt du stadig kan glæde dig til tulipanerne! De er et højdepunkt i enhver have!

   Tak og i lige måde Marika!
   Hilsner fra Ulla

   Slet
 2. Dine epletrær er fantastisk vakre når de blomstrer. I fjor så vant mannen min et epletre, og da måtte jeg kjøpe til slik at den hadde en pollensort i nærheten. Jeg bant opp musebeskyttelse på stammen, men det jeg ikke tenkte på var rådyrene! Jeg har ikke hatt behov for å beskjære de to små trærne for å si den sånn, for det har rådyrene tatt seg av...
  Jeg håper jo at hvis de noen gang klarer å vokse seg såpass høye at rådyrene ikke får spist de opp. Blomstringen på epletrær er så vakre, og jeg håper at jeg kan få sett våre trær i blomst også.
  Den røde hassel passet perfekt til bispeluen i fargen!
  Ja, det er greit at noe klarer seg selv i denne travle tiden, Ulla!
  God weekend!
  Klem fra Marit

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, alle æbletræer er kønne når de blomstrer, og jeg holder meget af dem. De har sådan et elegant udtryk med de lyserøde knopper og hvide blomster. Jeg håber du hegner dine æbletræer ind til næste vinter, så du snart kan få dem at se i blomst!
   Tusind tak Marit - ja, det er sandelig godt der er noget der næsten passer sig selv:-)

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 3. Æbletræer er bare så dejlige, både spise- og paradisæbler. Det ekstra fine er de har flere gange skønhed,, nu i blomst, senere med frugt og nogle osse med løvfarver. Ren haveluksus.
  Greenland tulipanerne er så fine. Dem har jeg osse haft, det kunne være jeg skulle finde dem igen, når jeg alligevel skal på Blomsterverden og tjekke løg ud til efteråret.
  god weekend
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Frugttræer var det eneste der var i haven da vi startede, og det er jeg meget glad for. Alle holder vel af æbletræer, så det var en god start, og gav inspiration til mere af samme skuffe:-)
   Jeg mener også jeg engang har haft Greenland tulipanerne, men at de ikke holdt så længe - men jeg vil nu prøve igen.

   Tak i lige måde!
   Hilsner fra Ulla

   Slet
 4. Majs overflod betyder jo også, at du kan glæde dig til et bugnende efterår med frugter til både dyr og mennesker. Det ser fantastisk smukt ud med alle de blomstrende træer, og den blå himmel fuldender billedet.
  Dine stauder er kommet langt. Det er som om haven bliver mere overskueligt at renholde, når stauderne bliver høje og fyldige.
  På det sidste billede er der et flot kik ned over græsplænen og videre ud i landskabet.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, vi plejer at have rigeligt med frugt indtil jul, og hvis vejret arter sig i år bliver det sikkert godt. Jeg holder meget af denne tid hvor stauderne lukker af i bedene, og man kan se lidt stort på ukrudtet. Lige for tiden står der masser af mælkebøtter på marken og sender deres frø ud til alle sider, så vi er bestemt ikke ukrudtsfri, men det går nok:-) Kigget ud er altid en fornøjelse, selvom det betyder at haven er åben og ikke har så megen læ. Valget var let!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 5. Fantastiske billeder af "overfloden". Jeg kan godt forstå at du nyder haven i maj med alle de fine blomster. Jeg har skrevet 'Freja' på ønskesedlen. Så smuk! Sikke en tid hvor vi kan nyde alle de forskellige bladformer og -farver der dukker op. Herligt!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, nu kan jeg ikke følge med mere, for nu er der nyt næsten hver dag, og der på trods af det faktisk ikke er særlig varmt her. Men solen skinner jo flot i denne tid og det sætter tempoet op. Æbletræerne er allerede ved at drysse, så det var en kort fornøjelse - men dejlig! Freja fås også som et énstammet træ hvis det passer dig bedre.

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet
 6. Jeg er sikker på, at jeg skrev en kommentar for flere dage siden, men noget kunne tyde på, at jeg ikke fik den sendt afsted. Jeg tilsluttede mig egentlig bare glæden ved frugttræernes blomstring, og i år synes jeg faktisk, den er specielt forrygende.

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak Marie! Jeg synes ikke altid mine kommentarer kommer afsted selvom jeg sender, så der er nok nogle mindre udfald ind imellem. Jeg tror nu nok vi skal få lidt æbler senere på sæsonen:-)

   Hilsner fra Ulla

   Slet