onsdag den 8. maj 2024

Fremad med små skridtMed maj kom det grønne lys som hvert år føles som et mirakel. Vi kørte i skoven med min gamle far og en æske chokolade, og sad i bilen for at nyde de nyudsprungne bøgetræer, og mens vi sad der kom disse forårsfriske piger og heste forbi.
Man kan ikke blive træt af denne lysegrønne farve, men til gengæld kan vi godt blive ret trætte i hele kroppen af havearbejdet i kolonien her for tiden. Det er dog opløftende vi kan se der sker fremskridt, men samtidig giver det lidt stress at foråret skrider fremad uden vi har fået noget i jorden endnu. Det bliver en sen start i år, for vi er nødt til at få hegnet på plads først.Først fik vi alle 14 stolpespyd i jorden, og dernæst gik John videre med at sætte stolperne i spydene - det krævede visse tilpasninger.
Jeg fik gravet den yderste halve meter af køkkenhaven igennem og fjernet ukrudtet. Vi har jo trampet rundt og rundt i den 'onde cirkel' i dagevis og komprimeret den fine køkkenhave-muld, mens vi fik stolperne på plads...I søndags fik vi sat det halve hegn op ved en fælles sammenbidt indsats, og nu har man bare lyst til at få den anden halvdel på plads, så vi kan få køkkenhaven i fred for rådyr.Og i mellemtiden er de sene tulipaner sprunget ud på hver sin side af aspargesrækken, og vi har allerede spist asparges to gange i den sidste uge. Rabarberne er også fine og bliver til grød og kager. Det er altid godt!
Bregnerne ruller sig ud, blodribs og prydæble blomstrer og foreningens hegnsudvalg (som jeg sidder i) har foretaget endnu en opmåling og er ved at beregne prisen på et dyrehegn rundt om hele kolonien, så der er meget at glæde sig over.
Vi er blevet enige på generalforsamlingen om at vi selv sætter hegn op og at vi nøjes med at stoppe de huller der er rundt omkring. Det bliver nok en løsning med armerings-net ligesom i vores have, da det er langt det nemmeste at få til at stå stabilt - det skal jo ikke strammes op - og på den måde bliver der råd til at få lukket hele kolonien inde bag både nye og gamle hegn. Når dette lykkes vil det atter blive muligt at glæde sig over både prydplanter og køkkenurter i alle haver.12 kommentarer:

 1. Hej Ulla!
  Det är riktigt fint, med den skira grönskan. Vi har en bokskog i närheten, den är fin året om men extra fin på våren. Det är ett stort jobb att sätta upp hägnet, och jag hoppas att det håller rådjuren borta. Jag har precis fått ner sallad som jag hade sått i växthuset, och gjorde i ordning mina odlingslådor igår. Sådde också lite direkt, det känns som att det är sent men tror det kommer att bli bra ändå. Hoppas att du hinner få ner något som du kan skörda.
  Hälsningar Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, den grønne farve er helt unik, og for mig er foråret først rigtig kommet når bøgen springer ud. Tak for dine trøstende ord Marika! Vi skal nok få noget i jorden i år, og f.eks. bønner og majs vil jo gerne have en varm jord. Held og lykke med dine afgrøder!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 2. Ja det er bestemt en skøn tid, men for jer lidt stressende. Jeg tænker, at John og Bent kan blive enige om, at det er hårdt at være sammen med en havenørd :) Jeg håber, at grønsagerne nu vil lykkes for jer, og at rådyrene trods alt ikke komme ind mere.
  Knus fra Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Normalt ville man jo have kunnet lave sådan et hegn i vinterens løb, men det har vejret ikke givet mulighed for denne gang. Nu er det vigtigste bare at kigge fremad. Åh ja, de to mandfolk kunne nok blive enige om et og andet, men jeg synes også det er hyggeligt at have nogle projekter sammen. John har ventet i månedsvis på at komme på golfbanen, og jeg har ventet på at komme i haven, og nu sker det hele på én gang.
   Tak for dit håb, som vi naturligvis deler!

   Knus fra Ulla

   Slet
 3. Det ser riktig godt ut, Ulla. Både de lysegrønne bøketrær, og hegnet som skal holde rådyrene borte. Det er så trist når både grønnsaker og prydtrær blir spist opp av de alltid sultne rådyrene! I deres mage er det alltid behov for mere mat. Deilige bilder av bregner som ruller seg ut. Jeg synes de er så vakre!

  Hilsen Marit

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak Marit! Ja, der er meget at nyde i denne tid, men selvfølgelig også enkelte 'slanger' i paradiset. Det kender du meget godt fra dit eget haveliv, men alt skal prøves før vi giver op!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 4. Godt at I har tid til en udflugt til den lysegrønne bøgeskov, selvom I knokler løs i kolonihaven. Det bliver skønt at have grøntsagerne i fred for lækkersultne dyr.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, skoven skal der være tid til når den nu gør så meget ud af det, og jeg er helt vild med bøgens grønne start, ligesom de fleste andre velsagtens. Vi må jo balancere fornøjelserne med det der skal gøres, så går det nok:-)

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet
 5. Ja bøgeskoven er på sit lyseste grønne nu. Godt I kan nyde den, trods jeres kamp i kolonihaven med hegn. Til en trøst, har jeg hellerikke fået noget i jorden endnu i urtehaven. Sneglene skal lige myrdes først. Der er nogen i fælderne hver dag. Då jeg venter.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Som sagt: der skal være tid til at nyde skoven i denne tid!
   Jeg tænker vi nok skal nå at få noget i jorden, men det bliver lidt af et hestearbejde at få bedene gjort klar efter alt vores renderi. I år er jorden vel heller ikke ligefrem varm endnu, så vi kan jo koncentrere os om de varmekrævende grønsager... Pøj-pøj med dine snegle - og dernæst urter! En fornuftig rækkefølge:-)

   Hilsner og tak fra Ulla

   Slet
 6. Vilken elegant inramning ni gjort till köksträdgården. Den tar sig inga rådjur över och med lite tur blir det en fin sommar så ni får en fin skörd.
  Ja, visst är det vackert nu med all skir grönska i alla möjliga ljusgröna nyanser. Man blir hänförd när man tar sig tid att titta vilket inte alltid är lätt så här års...

  Ha en fin helg. Ulrika

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak Ulrika! Ja, det er en travl tid, men vi må huske at nyde de dejlige grønne forårsfarver. Bøgen er helt speciel synes jeg, og den er hvert år et nyt lille mirakel. I haven håber jeg virkelig vi kan få lavet en rådyr-sikker køkkenhave i år. De seneste sæsoner har været en stor skuffelse...

   Hilsner fra Ulla

   Slet