onsdag den 22. maj 2024

Status i maj

Et par pinsedage med familiebesøg, hygge og udflugter, har gjort godt i kroppen. Efterhånden var vi ret slidte, og den (foreløbigt) sidste dag med klargøring af køkkenhaven var virkelig trættende, da vi gravede den midterste runde havegang igennem og fjernede tonsvis af kvikgræs og mælkebøtter. Her var jorden sandelig hård, men det var det eneste rigtige at gøre, når vi nu havde renset resten af haven.

Da vi tog det gamle hegn ned bevarede vi de bedste stolper, og dem lagde vi ud som trædestier i bedene. De passede fint i længden og kan nok holde et par år endnu. Vi har også hentet et læs champignon-muld, som nu ligger parat til brug i pallerammerne, så nu venter jeg egentlig bare på noget regn - og gerne stille vejr, så vi kan komme igang med at så og plante.


Vi har gjort hvad vi kunne for at redde fremtidige afgrøder og i den lille have ser man nu fra bur til bur uanset hvor man står. Det er jo ret grotesk, men vi må få det bedste ud af det, og i mellemtiden kan jeg glæde mig over rådyr ikke spiser hverken bregner eller lavendel, men heller ikke skvalderkål:-)
Den hjemlige have bare vokser og vokser, selvom der nu er tydelige tørketegn rundt omkring. De sidste træer (den ægte kastanje, papirbarkløn og den gule tretorn) er sprunget ud i solen, og Sorbus Dodong pisker rundt med sine hvide blomsterduske i den kraftige østenvind, mens Viburnum Mariesii breder sine hvide arme ud i læsiden af haven.
Storkonval, bonderose og vortemælk er dominerende, mens bronzeblad, Hosta, bregner, dagliljer og fingerbøl strækker sig i vejret - og akeleje og forglemmigej putter sig i alle mellemrum.På terrasserne blomstrer timian, geranium og sommeranemoner.Det siger sig selv at haven trænger til lidt opmærksomhed efter flere uger med havearbejde i kolonien, men man skal jo også have tid til at trække vejret og bare nyde. Sommervarmen ligger stadig i de vestlige egne, mens vi må arbejde os varme, men man kan da nyde sin have på afstand, og glæde sig over det overordnede billede:-)
16 kommentarer:

 1. Jeres "rigtige" have ser noget så fin ud. På billederne kan man bestemt ikke se, at den mangler vand. Og hvor ser rundingen i kolonihaven godt ud. Man tror jo, den er lavet af æstetiske grunde og ikke for at holde rådyr ude 🙂

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for din opmuntrende og søde kommentar Marie - det varmer!
   Jeg tror nok vi skal have lidt regn i morgen, og det vil hjælpe på begge haver. Maj har jo bare givet 3 mm hidtil.
   Jeg har tænkt i det æstetiske da vi anlagde den runde køkkenhave i sin tid, og tænkt den facon også kunne bruges til andre planter, hvis vi ikke gad grønsagerne, men disse dyr æder jo stort set alt, så vi kan lige så godt indhegne uanset hvad vi vil bruge arealet til.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 2. Så flott det blir i kolonihagen deres! Ja, det er det eneste rette å gjøre nemlig å stenge de ute. Jeg håper at alt arbeidet vil betale seg i egne urørte grønnsaker! Hagen deres ser så frodig og fin ut. Det ser ikke ut som den mangler vann i det hele tatt. Jeg håper at værgudene snart kan gi deg litt etterlengtet regn. Det behøves i aller høyeste grad her også.

  Hilsen Marit

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak Marit! Der er lagt mange timer i køkkenhaven nu, så det skulle meget gerne resultere i fine grønsager i år. Haven derhjemme ser godt ud på afstand, men tæt på virker den tør, og stauderne hænger med bladene, men i morgen skulle vi få lidt regn. Det håber jeg virkelig passer!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 3. Så fint det var både med og inni armeringsjerngjerdet. Kvikgress tror jeg at jeg har også, har plutselig fått noe gress med veldig lange røtter. Kan det være det samme? Ha en fortsatt fin dag, hilsen Ingeborg

  SvarSlet
  Svar
  1. Du skal have mange tak Ingeborg! Ja, kvikgræs har meget lange rødder og sniger sig ind mellem andre planter ligesom skvalderkål, og begge kan lave en helt ny plante af en lille stump rod. Virkelig besværligt!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 4. Hej Ulla!
  Vi har haft en solig varm dag idag också, det är torrt i rabatterna. Solen gör att mycket blommar över ganska snabbt. Det ser väldigt fint ut hos dig, både på kolonin och hemma i trädgården. Sommar anemonerna som vi kallar tovsippa blommar hos mig också, tycker väldigt bra om dem. De sprider sig, men det får de göra.
  Hälsningar Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, her er det også tørt, for maj har kun givet 3 mm regn og vi har haft kraftig blæst næsten hver dag, men i morgen loves der lidt regn. Jeg holder af alle anemoner, men disse sommeranemoner stod i haven da vi flyttede ind, og de flytter lidt rundt, men er velkomne allevegne:-)

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 5. Jeg har prøvet skvalderkål i salatskålen. Den smager ikke særligt godt, så det er nok derfor rådyrene ikke vil spise den, de er jo kræsne. Det er kun havefolkets skønheder, tulipaner, roser, plox, osv de spiser.. Og så de bedste grønsager. Forhåbentlig har I jeres urtehave mv. i fred nu.
  Den er flot den Viburnum,. Den ligner en flamingodanser der har svinget skørterne op.
  Her håber vi på lidt regn i morgen. Det er tørt flere steder. Sol og sur blæst har været brutal ved haven flere steder. I læsiden har det været dejligt at være, men så snart man kom ud i blæsten, øv.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Skvalderkål er kun god i salaten når den er helt spæd, og jeg kender endnu ingen der har kunnet spise sig igennem deres skvalderkål - og altså heller ikke rådyr:-) Man kan jo sige at rådyr har god smag, selvom jeg gerne var dem foruden.
   Det er et pragtfuldt 'billede' du giver på Mariesii'en! Nu vil jag altid tænke på den som flamingodanser med skørterne oppe om ørerne - og regn i morgen JA TAK! De forudser 10-11 mm her og jeg håber de får ret. Jeg er så træt af blæsten!

   Hilsner og tak Gunvor!
   Ulla

   Slet
 6. Ja du mindede mig lige om, at jeg mangler Mariesii endnu, men så mangler jeg vist heller ikke mere.
  Her står regnen ned i stride strømme, lige hvad jeg ønskede mig til at det nyplantede, så kan vi komme i haven i aften og hakke ukrudt. Nå ja blæsten har vi vist alle været trætte af. Det ser ud til, at vi skal have meget regn de næste uger, så får vi nok for meget. Det er ikke nemt. Vi har fået 12 mm bare i dag. Det skal nok nå jer også, så må vi se, hvornår I igen kan komme i haven, så kan I hvile jeres ømme muskler.
  Knus fra Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Lyder helt utroligt at du kun mangler Mariesii, men det er i hvert fald en god busk til at tage abstinenserne når frugttræerne er forbi:-)
   Her regner det også og vi er omkring de 12 mm og vandtønden fyldt op, så det var lige hvad jeg ønskede mig. Tænker weekenden vil egne sig godt til at få noget i jorden i kolonien, men i øvrigt vil det hele sikkert rette ryggen efter regnen. Jeg lover dig vi havde ømme muskler efter jobbet med køkkenhaven! Man er jo ikke 17 længere, så pauserne er velkomne.

   Knus fra Ulla

   Slet
 7. Det går inte att se några tecken på torka i er trädgård, allt ser frodigt grönt och välmående ut. Mariesii är kronan på verket!
  Kolonin blir så fin och det måste känts skönt med några dagars paus efter att ha jobbat så hårt med att gräva bort rotogräs och få till de sista detaljerna. Hoppas regnet kommer.

  Allt gott! Ulrika

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Ulrika! Tørken nåede ikke at bide sig rigtigt fast, og i forgårs fik vi 15 mm regn, så nu ser det faktisk godt ud igen. Det var en lettelse!
   Ja, vi tog os et par fridage ovenpå det store arbejde og det skal der jo også gerne være tid til. Haverne skal helst ikke være sur pligt:-)

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 8. Riktig synd at rådyrene ikke liker skvallerkål! Da kunne de jo vært til nytte.
  Hagen din er så vakker både på nært hold og på avstand. Litt av en jobb dere har gjort i kolonien. Håper det går bra med grøden.
  /Irene

  SvarSlet
 9. Uha som I har knoklet, men fint ser kolonien ud. Den ser rigtig godt ud samtidig med den virker effektiv. Jeg tror I bliver rigtig glad for indsatsen i de kommende sæsoner. Din have ser så fint ud. Det er nogle gode træer I har plantet. Tak for de gode oversigtsbilleder - så kan vi se hvordan det hele hænger sammen! Jeg er helt misundelig over din 'Mariesii'. Min mangler topskuddet så den bliver bredere og bredere men kun 30 cm høj. Nu prøver jeg at tvinge et skud op ad. Vi får se. I mellemtiden kan jeg nyde din! :-)

  SvarSlet