tirsdag den 16. februar 2021

Hækkeløb

Når vejret er tørt og uden sne fortsætter vi med det jeg nok vil kalde verdens langsomste hækkeløb i kolonihaven. Vi kravler nærmest afsted på begge sider af hækken, mens vi klipper og river lange vedbenranker ud,


men vi er da på vej med en kraftig reducering af tykkelsen nu.Oppe fra stigen ses det tydeligt hvordan vi får en langt smallere hæk, og vi kan endda ane vandhanen (der hænger en klud på den) igen.


Den pilebladede pære får bedre mulighed for at brede sig henover hækken nu hvor den endelig er nået op i en passende højde. Det ville være dejligt at kunne gå under det lille træ fremfor at få grenene i øjnene.


Resten af haven får love at være i fred i sin vinterdvale.


- Og dog. Helt i fred er den ikke. Et rådyr har slået sig ned her i vinterens kulde, og den har gang i sin egen beskæring rundt omkring i havens bede og buskadser. Kolonihaverne ligger midt i byen, men rådyr er åbenbart også ved at blive byboere ligesom ræve har været det i mange år. 

Den sætter spor overalt,


har pelset den ellers så pæne Hebe ganske alvorligt, 


og har indrettet sig en god soveplads hvor sneen er skrabet væk i læ af hækken.


Det er et spørgsmål hvor mange tulipaner vi får lov at plukke - selv - her til foråret, og hvor mange køkkenurter man kan avle, når man skal dele herlighederne med et eller flere rådyr. Vi er endelig blevet fri for rådyr i den hjemlige have, og så flytter de ind i kolonien i stedet!

Nå, men tilbage til hækken, som jeg åbenbart selv må klare. Den er endnu ikke på rådyr-menuen.


Jeg ved slet ikke om man kan se forskel på billederne, for på trods af sneen var det en grå dag i går,


men jeg kan da se at bunkerne vokser. Midt på eftermiddagen kom sneen væltende ned fra oven og så kunne jeg godt pakke sammen og drage hjem i varmen.


Som sagt et meget langsommeligt hækkeløb som startede tilbage i januar, men nu mangler der bare 5 m i det fjerneste hjørne, så vi kommer i mål før foråret rigtig melder sig.16 kommentarer:

 1. Puha for et arbejde, men jo vi kan godt se, hvad du har lavet, godt gået/klippet. Det er et kæmpe arbejde du/I har lavet, men jeg er sikker på, at I vil synes, det er det værd, når foråret kommer, og I er blevet færdige. (eller omvendt)
  Det er værre med rådyrene, det er så ærgerligt med dem, selvom de er søde, hærger de for meget.
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er er en trøst at man nok bliver tilfreds med resultatet i længden, og jeg vil godt indrømme det er et job der skal overståes. Men det er udmærket vinterarbejde trods alt.
   Rådyrene har vi set her tidligere, men ikke så massivt som i år. Jeg fik indtryk af at her var tale om en indflytter, hvilket gør mig noget nervøs, og skal vi holde dem ude er det jo hele kolonihaveforeningen der skal hegnes ind. Et større projekt...
   Nå, men lige nu er det heldigvis ved at tø og snart vil der være masser af mad til alverdens rådyr, så det kan være det løser sig selv.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 2. Det lyder som et hårdt arbejde med den hæk, men det bliver godt at få det gjort.
  Rådyrene søger vist til byerne for tiden, vores søn og svigerdatter bor i et villakvarter i Aalborg og de har også et rådyr som kommer på besøg. Her ude på landet må vi jo regne med det og vi har været nødt til at hegne haven ind, ellers ville vi ikke kunne have planter i haven.
  Med venlig hilsen
  Lene Bedstemorshave

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er i hvert fald noget der giver varmen:)
   Jeg håber rådyrene flytter ud på landet når det bliver forår igen, ellers bliver det vanskelligt at dyrke køkkenhave og alle de andre ting vi ellers troede vi kunne have i fred i kolonien.
   På hjemmeadressen har vi hegnet og det ser ud som om det virker.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 3. Imponerende klipping av hekk! Jeg er ikke så rent lite misunnerlig på ditt hagearbeide alt nå. Rådyr er ubudne gjester som kommer på besøk her også, men det er jo umulig å få de til å slutte med det. Da måtte alle hager ha gjerder, og det nytter jo ikke over alt. Får håpe at rådyrene ikke hjelper deg for mye med beskjæringen!

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg forstår godt du ikke er i haven i -18 grader Marit! Det er da også en forfærdelig kulde.
   Her ligger vi omkring frysepunktet og nu er det blevet tøvejr med regn ind imellem, så her går det den rigtige vej. Måske får vi endda et par vintergækker at se snart?
   Rådyrene forsvinder forhåbentlig ud af byen når foråret kommer!

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 4. Hej Ulla!
  Då är det målspurten kvar, och ni har gjort ett imponerande jobb. Kan förstå att rådjuren trivs, de får lite skydd intill häckarna, men det är inte trevligt att de äter på växterna. Det ända sättet att ha dem utanför, är ett stängsel. Sonen funderar fortfarande hur han skall utforma det på sin tomt, man vill gärna att det är snyggt också. Fina häckar blev det.
  Ha det gott /Hälsningar Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, du har ret, vi mangler lige spurten! Men nu er det blevet meget vådt med tø og regn, så det må lige vente til den gamle sne er væk.
   Forstår godt din søn vil have et pænt hegn om sin grund. Det skal jo være højt så man ser det tydeligt. Håber han finder en god løsning!
   Jeg har svært ved at forestille mig at hele kolonihaveforeningen kan blive enige om et hegn, så det bliver sikkert ikke til så meget, men så vil jeg håbe rådyrene flytter ud på landet henad foråret.

   I lige måde!
   Hilsner fra Ulla

   Slet
 5. Jo, hækken bliver tydeligvis meget smallere. Vi har også haft gang i hæksaks og motorsav for nyligt. Tingene er meget tydeligere nu, hvor der ikke er ret mange blade på buske og træer. Det er surt, når rådyrene flasker de fine nye skud i sig.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det har du ret i, det er den rigtige årstid til den slags opgaver, for man distraheres ikke af så meget andet. Rådyrene er åbenbart ikke nogle man lige bliver færdige med. De bliver frækkere og frækkere nu mere vinteren strenges, og man må egentlig beundre deres opfindsomhed, men jeg håber de fortrækker ud af byen hen på foråret trods alt.

   God arbejdslyst til jer!
   Hilsner fra Ulla

   Slet
 6. Det er lige vinterarbejde at beskære, ikke det sjoveste, men dejligt når det er færdigt.
  Pokker tage rådyr. De hører til ude på markerne og i skoven. Ikke i vores haver. Men ja de er sultne nu. Jeg har fældet et moreltræ, og smidt grenene ned i skoven i bunker. Og dagen efter var alle knopper og grenspidser ædt.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg vil gerne tro det er det rene slik for sultne rådyr med grene fra frugttræer. Der har du gjort en god gerning, men det bliver lidt af et job hvis man skal til at fodre regelmæssigt på rådyrene for at holde dem ude af haverne. Det ser ud til vi mennesker på en eller anden måde altid er i konflikt med dyrene...

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 7. Hej Ulla

  Flot arbejde, i har valgt at bevare højden, det bliver spændende at se om ligusteren laver nye skud længere nede eller fortsætter øverst oppe.
  Ja rådyr kan være besværlige - egentlig burde foreningen vel sørge for indhegning rundt om det hele, synes man jo...?

  Ha en dejlig aften

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, vi har kun taget 15 cm i højden, for hækken står ud til en sti gennem haverne og der kommer mange forbi om sommeren når lågen står åben. Jeg har også tænkt på om ligusteren bare vil vokse i højden, men tænker den nok skal grønnes overalt da den vender hele bredsiden mod syd. Det kommer an på en prøve:)
   Det er ikke nemt at hegne hele foreningen ind, da vi har skel til andre (parcelhus og rækkehus-)haver hele vejen rundt. Kan tænke mig det bliver et stort projekt at få alle dem med på idéen.

   Hilsner fra Ulla

   Slet
 8. Når man ser det hele lidt fra oven, er det meget tydeligt, at hækken har fået en opstramning. Det må være et kæmpe arbejde, men jeg vil tro, det giver varmen. Den er den slags arbejde, man virkelig kan nyde, når man er færdig. Kan du ikke give dig selv en lille præmie, når du er færdig 😀.
  Det må være irriterende at have rådyr i haven. Og det er jo ikke ligefrem en gratis omgang at mætte dem.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvilken fremragende idé med en lille præmie! Den tror jeg lige vi skal overveje.
   Det er ingen hemmelighed at jeg ville have foretrukket noget fugleliv fremfor rådyr, men vi vælger jo ikke selv. Når der kommer mere liv i byen håber jeg de fortrækker ud i det åbne landskab igen, men måske er det et forfængeligt håb. Nu har de jo fået øje på os...

   Hilsner fra Ulla

   Slet